A dzsungel könyve (film, 2016)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A dzsungel könyve
(The Jungle Book/El libro de la selva)
2016-os amerikai 3D-s film

A film hazai plakátja
A film hazai plakátja
RendezőJon Favreau
ProducerBrigham Taylor
Vezető producer
AlapműRudyard Kipling: A dzsungel könyve
A dzsungel könyve
Műfajkaland, dráma, fantasy
ForgatókönyvíróJustin Marks
FőszerepbenNeel Sethi
Hang
ZeneJohn Debney
OperatőrBill Pope
VágóMark Livolsi
JelmeztervezőLaura Jean Shannon
DíszlettervezőChristopher Glass
Gyártás
Gyártó
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelv
Forgatási helyszín
  • Downtown Los Angeles
  • Los Angeles Center Studios
  • Los Angeles
Játékidő105 perc
Költségvetés175 millió $
Képarány1,85:1
Forgalmazás
ForgalmazóWalt Disney Studios Motion Pictures
Bemutató
KorhatárHat éven aluliak számára nem ajánlott
Bevétel338 millió $
Kronológia
KövetkezőThe Jungle Book 2
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz A dzsungel könyve témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A dzsungel könyve (eredeti cím: The Jungle Book) 2016-ban bemutatott amerikai vegyes technikájú fantasy kalandfilm, amelyben valós és számítógéppel animált díszletek, élő és számítógéppel animált szereplők közösen szerepelnek. A film Rudyard Kipling azonos című regénye és a belőle készült 1967-es rajzfilm alakpján készült. A rendezője Jon Favreau, a producere Brigham Taylor, az írója Justin Marks, a zeneszerzője John Debney. A főszerepben Neel Sethi látható. A mozifilm a Walt Disney Pictures és a Fairview Entertainment gyártásában készült, a Walt Disney Studios Motion Pictures forgalmazásában jelent meg.

Amerikában 2016. április 15-én, Magyarországon 2016. április 21-én mutatták be a mozikban. Az El Capitan színházi bemutató dátuma 2016. április 4.

Cselekmény[szerkesztés]

Alább a cselekmény részletei következnek!

Maugli, az emberkölyök kölyökkorától kezdve a dzsungelben élt. Egy népes farkasfalka nevelte őt fel, élükön Akhelával a falka bölcs vezérével és Rákshával, a farkasmamával, aki sajátjaként szereti Mauglit. Az emberkölyköt Bagira, a fekete párduc találta egykor a dzsungelben, egyben ő tanítja meg arra, hogyan éljen a vadonban. Mauglit az állatok szigorúan tiltják attól, hogy használja emberi tulajdonságait, az úgynevezett "trükkjeit", mert az emberi dolgok nemkívánatosak a dzsungelben, mind amellett veszélyesek az állatokra nézve.

Az emberkölyök jelenléte idővel egyre nagyobb szikrát gyújt Sir Kán, a dzsungel vérszomjas tigrisiének szemében, aki nem képes elfogadni, hogy egy ember közöttük éljen, így esküdt tesz, hogy megöli a fiút kerüljön bármibe is. A farkasfalka többé nem tudja megvédeni Mauglit, így csak egy megoldás van hátra: Mauglinak vissza kell térnie az emberek falujába. Bagira vállalja, hogy elkíséri őt oda.

Kezdetét veszi egy kalandokban és izgalmakban nem szűkölködő utazás Maugli számára, ahol új barátokat és ellenségeket is szerez egyaránt. Megismerkedik Baluval a medvével, a dzsungel mókás, léha életet élő lakójával, aki nagyon hamar jó barátja lesz. Találkozik, Kával is, a hatalmas, hipnotikus képességekkel rendelkező kígyóval. Ő meséli el Mauglinak a történetét, miszerint egykor Sir Kán megölte az édesapját, így a fiú árván maradt a dzsungelben, míg Bagira rá nem talált és elvitte a farkasokhoz. Aztán ott van Lajcsi király, a dzsungel majmainak uralkodója, aki fogságba ejti Mauglit, mert meg akarja tőle szerezni, az emberek legnagyobb kincsének a "piros virágnak" titkát. A piros virág nem más mint a tűz, mely a dzsungel lakói számára félelmet és halálos veszéjt jelent.

Kalandos útja során, Maugli egyre inkább keresi a saját helyet, melyet otthonának hívhat. Közben Sir Kán könyörtelenül keresi őt, és mindent megtesz, hogy levadássza a fiút. Végső lépésként a farkasfalkával is szembeszáll: megöli a vezérüket, Akhelát. A hír hamar szárnyra kell a dzsungelben, s mikor Maugli értesül róla, elindul, hogy szembeszálljon a tigrissel, és bosszút álljon rajta. Birtokában a tűzzel, immár harcra készen áll. Ám ezzel együtt választás elé is kerül: vagy megöli Sir Kánt a piros virággal, és ezzel olyan ember lesz belőle, akitől rettegnek a dzsungel lakói, vagy kiáll mindamellett, ami fontos neki és a dzsungellakók számára. Maugli helyesen dönt és az utóbbit választja. A barátai így közösen védelmezik őt, és segítik a Sir Kánnal szembeni küzdelemben. A végső összecsapásban Maugli beveti különleges trükkjeit, és egy lángtenger kellős közepébe csalja Sir Kánt, ahol a tigrist végül eléri a végzete. A dzsungel rettegett ragadozója immáron halott.

A farkasok új vezére ettől fogva Ráksha lesz, Maugli pedig a falka védelmezőjévé válik, és ezzel együtt végre igazi otthonra és igazi családra is lel, a farkasok, Bagira és Balunak az oldalán.

Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Szereplők[szerkesztés]

Szereplő Színész / Eredeti hang Magyar hang Leírás
Maugli Neel Sethi Pál Dániel Máté Az emberkölyök, aki dzsungelben nevelkedett fel.
Bagira Ben Kingsley Perlaki István A fekete párduc, Maugli jóakaró mentora.
Balu Bill Murray Dörner György A mókakedvelő ajakos medve, Maugli legjobb barátja.
Scarlett Johansson Bánfalvi Eszter A csábító indiai tigrispiton.
Sir Kán Idris Elba Galambos Péter A vérszomjas bengáli tigris, aki meg akarja ölni Mauglit.
Lajcsi király Christopher Walken Balázs Péter A dzsungel önjelölt uralkodója, egy gigantopithecus, aki ki akarja szedni Maugliból a tűz titkát.
Ráksha Lupita Nyong’o Varga Gabriella A jóságos farkasmama, aki felnevelte Mauglit.
Akela Giancarlo Esposito Mihályi Győző A farkasfalka vezére.
Ikki Gary Shandling Kerekes József Egy indiai sül.
Óriásmókus Sam Raimi Scherer Péter Egy mókus, Maugli jó barátja.
Fred Jon Favreau Seder Gábor Egy törpedisznó, akivel Maugli összebarátkozik útja során.
Rocky Russell Peters Bolla Róbert Egy indiai orrszarvú, aki a Béke-kőnél jelent meg.

További információk[szerkesztés]