Tron: Örökség

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Tron: Örökség
(Tron: Legacy)
2010-es amerikai 3D-s film

Tron Legacy Logo.svg
A film moziplakátja
A film moziplakátja
Rendező Joseph Kosinski
Producer Sean Bailey
Jeffrey Silver
Steven Lisberger
Vezető producer Donald Kushner
AlapműTron, avagy a számítógép lázadása
Műfaj
Forgatókönyvíró Adam Horowitz
Edward Kitsis
Főszerepben Jeff Bridges
Garrett Hedlund
Bruce Boxleitner
Olivia Wilde
Zene Daft Punk
Operatőr Claudio Miranda
Vágó James Haygood
Jelmeztervező Michael Wilkinson
Díszlettervező Darren Gilford
Gyártás
Gyártó LivePlanet
Sean Bailey Productions
Walt Disney Pictures
Ország USA
Nyelv angol
Forgatási helyszín Vancouver
Játékidő 127 perc
Költségvetés $170 000 000[1]
Képarány 2,35:1
Forgalmazás
Forgalmazó USA Walt Disney Studios Motion Pictures
Magyarország Fórum Hungary
BemutatóUSA 2010. december 17.
Magyarország 2010. december 16.
Korhatár12 II. kategória (F/10956/J)
Bevétel USA 172 062 763 USD
magyar 912 625 USD
Earth flag PD.jpg 400 062 763 USD[2]
Kronológia
ElőzőTron, avagy a számítógép lázadása (1982)
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz Tron: Örökség témájú médiaállományokat.

A Tron: Örökség (Tron: Legacy) 2010-ben bemutatott amerikai tudományos-fantasztikus film, amely a Tron, avagy a számítógép lázadása (1982) című film folytatása. Az első filmhez hasonlóan Jeff Bridges alakítja Kevin Flynnt és Bruce Boxleitner alakítja Alan Bradleyt és Tront. A film főszereplőjét az ifjabb Flynnt, Garrett Hedlund személyesíti meg. A filmben még szerepet kapott Olivia Wilde, Beau Garrett, Michael Sheen és a Daft Punk is. A film zenéjét a Daft Punk együttes szerezte.

Cselekmény[szerkesztés]

1989-ben Kevin Flynn (Jeff Bridges), az ENCOM cég elnöke eltűnik. 20 évvel később fia, Sam (Garrett Hedlund), aki a cég részvényesévé válik, némi érdeklődést mutat a cég iránt: minden évben megvicceli az igazgatóságot. Egy napon Samet meglátogatja apja régi barátja, Alan Bradley (Bruce Boxleitner), aki egy titokzatos jelzésre figyelt fel, amit a régi Flynn Játékteremből küldenek. A fiú rögtön a jel forrásának keresésére indul. Megtalálja apja régi laborját, és akaratán kívül a Rácsra transzportálja magát.

Samet elfogják, és a játék arénába viszik. Mikor Rinzlerrel mérkőzik, a program észreveszi, hogy Sam nem program, hanem egy felhasználó. Clu elé kerül, aki apja digitális másolata. Clu majdnem végez Sammel a Light Cycle játékban, de Quorra (Olivia Wilde) kimenekíti a fiút a játéktérről. Elviszi a Rács egy távoli részéhez, ahol apa és fiú újra találkozik. Sam megtudja, hogy apja azért tűnt el, mert Clu elárulta őt, legyőzte Tront és átvette az uralmat a rács felett. Clu kiirtotta az izomorfikus algoritmusokat (ISO-kat), amelyek ezernyi kérdésünkre adhattak volna választ. Úgy hitte, hogy ezek nem elég tökéletesek a rendszerhez. Amikor a portál bezárult, Flynn fogságba került, de mikor Sam bejutott, kinyitotta az átjárót. A portálhoz vezető út veszélyes, ezért Sam segítséget kér Zusétól. Az End of Line klub tulajdonosa, Castor (Michael Sheen) azaz Zuse kiadja Samet Clu őrségének. Quorra és Flynn segíti ki Samet a szorult helyzetből, de Quorra megsebesül, és Zuse megszerzi Flynn lemezét. Ez a lemez mesterkulcsként működik, ezért Clu bármi áron meg akarja szerezni azt. Zuse megpróbál tárgyalni, de Clu elveszi a lemezt, és lerombolja a klubot.

Közben Flynnék felszállnak egy szállítóhajóra, ahol Flynn meggyógyítja Quorrát, az utolsó ISÓ-t. Mikor a hajó végállomására érkeznek, Quorra elfogatja magát Rinlerrel. Ekkor Flynn észreveszi, hogy Rinzler nem más, mint Tron átprogramozva. Clu csapatokat akar indítani a valóságos világ elfoglalására, hogy azt is „tökéletessé” alakítsa.

Sam megmenti Quorrát és Flynn lemezét is visszaszerzi. Felszáll a trió egy repülővel, de Clu és őrsége követi őket. Sam az ágyúval lelövi az őrséget, de Cluval nem bír. Az üldözés során Flynn és Rinzler egymás szemébe néz, ezzel visszahozva Rinzler eredeti egyéniségét, Tront. „A felhasználót védem,” mondja Tron, majd Clu ellen indul. Mindkettőjük gépe visszaalakul. Miközben zuhannak, Clu elveszi Tron tartalék botját, létrehoz egy új repülőt, és folytatja útját a portál felé. Amikor Sam, Flynn és Quorra a portálhoz érnek, Clu már vár rájuk. Flynn segít Samnek és Quorrának a kijutásban azzal, hogy újra egyesül Cluval. Az egyesülés hatalmas robbanással jár, de addigra Sam és Quorra már a való világba értek.

Visszatérve a Játékterembe, Sam elmenti a Rácsot a telefonjába. Találkozik Alannel és tudatja vele, hogy az ENCOM-nál fog dolgozni, és kinevezi őt ennek igazgatójává. Sam és Quorra motorra ülnek, és Sam megmutatja a lánynak a napfelkeltét, amit már oly' régóta szeretett volna látni.

Források[szerkesztés]

  1. Box office/business (angol nyelven). Tron: Legacy. Internet Movie Database. (Hozzáférés: 2011. január 25.)
  2. Tron: Legacy (angol nyelven). Box Office Mojo. (Hozzáférés: 2011. január 25.)

További információk[szerkesztés]