Oppenheimer (film)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Oppenheimer
(Oppenheimer)
2023-as amerikai–brit film

RendezőChristopher Nolan
Producer
AlapműAmerican Prometheus
Műfaj
ForgatókönyvíróChristopher Nolan
Főszerepben
ZeneLudwig Göransson
OperatőrHoyte van Hoytema
VágóJennifer Lame
JelmeztervezőEllen Mirojnick
DíszlettervezőRuth De Jong
Gyártás
Gyártó
Ország Amerikai Egyesült Államok
Egyesült Királyság
Nyelvangol
Forgatási helyszín
Játékidő180 perc
Költségvetés100 millió USD[1]
Képarány
 • 2,2:1
 • 2,39:1
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató
Korhatár16 IV. kategória (NFT/26579/2023)
BevételGlobális 952 millió USD[1]
USA 326 millió USD[1]
HUN 3,35 millió USD[1]
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz Oppenheimer témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Az Oppenheimer 2023-ban bemutatott amerikai életrajzi filmthriller, amelyet Christopher Nolan írt és rendezett az American Prometheus(wd) című könyv alapján. A címszereplőt Cillian Murphy alakítja, további fontosabb szerepekben Emily Blunt, Matt Damon, Robert Downey Jr. és Florence Pugh látható.

Az Amerikai Egyesült Államokban 2023. július 21-én mutatták be a mozikban. Magyarországon július 20-án jelent meg az UIP-Dunafilm forgalmazásában.[2][3]

A filmet a National Board of Review és az Amerikai Filmintézet 2023 legjobb tíz filmje közé sorolta. Az Oppenheimer 2024-ben öt Golden Globe-díjat (köztük a legjobb filmdráma), hét BAFTA-díjat (köztük a legjobb filmnek járó díjat), valamint hét Oscar-díjat köztük a legjobb film, a legjobb rendező valamint a legjobb férfi főszereplő- és mellékszereplő díját.[4][5]

Cselekmény[szerkesztés]

Alább a cselekmény részletei következnek!

1926-ban a 22 éves doktorandusz, J. Robert Oppenheimer Patrick Blackett fizikusnál tanul a cambridge-i Cavendish Laboratóriumban. Oppenheimer honvágytól és szorongástól szenved, és ügyetlen a laborban is. Oppenheimer csak késve ér oda Niels Bohr előadására Blackett miatt, ezért otthagy neki egy méreggel (kálium-cianiddal) befecskendezett almát, de másnap sikeresen elveszi és kidobja. Niels Bohrt eléggé lenyűgözi Oppenheimer intellektusa ahhoz, hogy azt javasolja neki, hogy inkább Németországban tanuljon elméleti fizikát, ahol Oppenheimer doktori fokozatot szerez. Később találkozik Werner Heisenberg elméleti fizikussal egy svájci konferencián.

Oppenheimer visszatér az Egyesült Államokba, és ott szeretné kiterjeszteni a kvantumfizikai kutatásokat. Tanítani kezd a Kaliforniai Egyetemen, Berkeleyben és a Kaliforniai Technológiai Intézetben. Megismerkedik leendő feleségével, Katherine „Kitty” Pueninggel, aki biológus, valamint korábban a kommunista párt tagja. Emellett viszonya van Jean Tatlockkal, az USA Kommunista Pártjának tagjával. 1939-ben a náci Németországban urán atomot hasítanak, Oppenheimerék is felismerik a láncreakció lehetőségét, valamint egy esetleges atombomba megalkotását.

1942-ben, a második világháború közepette, Leslie Groves amerikai ezredes (1942 szeptemberétől tábornok) felkéri Oppenheimert, hogy vezesse a Manhattan Projektet az atombomba kifejlesztésére. Oppenheimert, aki zsidó származású, különösen az motiválja, hogy a nácik esetlegesen befejezik nukleáris fegyverprogramjukat Heisenberg vezetésével. Oppenheimer egy tudományos csapatot állít össze (köztük van Teller Ede és Isidor Isaac Rabi). Groves az új-mexikói Los Alamosban zárt telepet épít a kutatóknak és családjuknak. Oppenheimer együttműködik Enrico Fermi és David L. Hill tudósokkal. Ahogy a munka folytatódik, Oppenheimer tudomást szerez Tatlock öngyilkosságáról.

Miután Németország megadja magát, a projekt egyes tudósai megkérdőjelezik a bomba jelentőségét, míg Oppenheimer úgy véli, hogy a használata gyorsan véget vet a csendes-óceáni háborúnak, megmentve amerikai katonák életét. Tájékoztatja Groves-t, hogy ő és Albert Einstein megvitatták azt a lehetőséget, hogy egy atomrobbanás légköri láncreakciót válthat ki, amely elpusztíthatja a világot, bár ennek esélye közel nulla (ennél többet nem tudnak megállapítani elméleti síkon). Oppenheimerék sikerrel végrehajtják a kísérleti atomrobbantást, a Szentháromság-tesztet. Truman elnök elrendeli Hirosima és Nagaszaki lebombázását, ez Japánt megadásra kényszeríti. Oppenheimer az „atombomba atyjaként” válik ismertté, de a hatalmas pusztítás és a rengeteg áldozat gondolata folyamatosan kísérti. Sikertelenül sürgeti Trumant, hogy korlátozza a további atomfegyver-fejlesztést.

Az Egyesült Államok Atomenergia-bizottságának tanácsadójaként Oppenheimer a további nukleáris kutatások, különösen a Teller által javasolt hidrogénbomba ellen szólal fel. Oppenheimer álláspontja vita tárgyává válik a Szovjetunióval vívott feszült hidegháború közepette. Lewis Strauss, az AEC elnöke megneheztel Oppenheimerre, mert az megalázta őt egy norvég izotóp szállítással kapcsolatos vitában, illetve Strauss úgy hiszi, hogy Oppenheimer ellene fordította a tudósokat, Einsteinnel kezdve egy tóparti beszélgetés során.

Az Oppenheimer politikai befolyásának megszüntetésére irányuló meghallgatáson Teller ellene vall, míg Strauss kihasználja Oppenheimer kommunista párttagokkal való korábbi kapcsolatait, hogy megszüntethesse biztonsági engedélyét. Annak ellenére, hogy tanúskodnak a védelmében, Oppenheimer engedélyét visszavonják, így kegyvesztetté válik és megfosztják politikai befolyásától. Strauss későbbi szenátusi meghallgatásán, amelyen kereskedelmi miniszteri jelöléséről szavaznak, Hill tanúskodik Strauss személyes indítékairól Oppenheimer bukásának megtervezésében. Az amerikai szenátus Strauss jelölése ellen szavaz.

A film végén kiderül miről beszélt valójában Einstein és Oppenheimer a tóparton. Oppenheimer felfedi aggályait Einsteinnek a nukleáris fegyverekről, amelyek az emberiség pusztulásához vezethetnek.

Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Szereplők[szerkesztés]

Szereplő Színész Magyar hang[6]
Robert Oppenheimer Cillian Murphy[2] Welker Gábor
Katherine Oppenheimer Emily Blunt[7] Németh Borbála
Leslie Groves Matt Damon[8] Stohl András
Lewis Strauss Robert Downey Jr.[8] Fekete Ernő
Jean Tatlock Florence Pugh[9] Szilágyi Csenge
David L. Hill Rami Malek[9] Fehér Tibor
Teller Ede Benny Safdie[9] Lukács Dániel
Robert Serber Michael Angarano[10] Fekete Zoltán
Ernest Lawrence Josh Hartnett[11] Szatory Dávid
Niels Bohr Kenneth Branagh[12] Csankó Zoltán
Kenneth Nichols Dane DeHaan[13] Szűcs Péter Pál
Frank Oppenheimer Dylan Arnold[14] Márkus Sándor
Isidor Isaac Rabi David Krumholtz[15] Hajdu Steve
Szenátusi titkár Alden Ehrenreich[15] Baráth István
Vannevar Bush Matthew Modine[16] Harsányi Gábor
Richard Feynman Jack Quaid[17] Ágoston Péter
William L. Borden David Dastmalchian[18] Király Dániel
Roger Robb Jason Clarke[19] Rátóti Zoltán
Kenneth Bainbridge Josh Peck[20] Szabó Andor
Seth Neddermeyer Devon Bostick[21] L. Nagy Attila
Luis Walter Alvarez Alex Wolff[22] Fülöp Tamás
Gordon Gray Tony Goldwyn[23] Simon Kornél
Tanácsadó Scott Grimes[24] Holl Nándor
Giovanni Rossi Lomanitz Josh Zuckerman[25] Hamvas Dániel
Patrick Blackett James DʼArcy[26] Dévai Balázs
Werner Heisenberg Matthias Schweighöfer[27] Seder Gábor
Klaus Fuchs Christopher Denham[24] Sörös Miklós
Donald Hornig David Rysdahl[28] Brasch Bence
George Eltenton Guy Burnet[29] Bergendi Áron
Enrico Fermi Danny Deferrari[29] Pál Tamás
Ruth Sherman Tolman Louise Lombard[30] Czirják Csilla
Philip Morrison Harrison Gilbertson[31] Magyar Bálint
Jackie Oppenheimer Emma Dumont[31] Ács Bernadett
Hans Albrecht Bethe Gustaf Skarsgård[32] Seress Zoltán
George Kistiakowsky Trond Fausa Aurvåg[33] Dévai Balázs
Edward Condon Olli Haaskivi[14] Takátsy Péter
Harry S. Truman Gary Oldman[34] Epres Attila
Lilli Hornig Olivia Thirlby[35] Tóth Szilvia Lilla
Boris Pash Casey Affleck[36] Hevér Gábor
Albert Einstein Tom Conti[37] Várkonyi András
Szilárd Leó Haumann Máté


A film készítése[szerkesztés]

2020 decemberében a Warner Bros. Pictures bejelentette, hogy a koronavírus-világjárvány filmiparra gyakorolt hatása miatt a 2021-es filmjeit egyidejűleg tervezi a mozikban és az HBO Maxon vetíteni. Christopher Nolan, aki az Álmatlanság című filmjétől kezdve minden egyes filmjénél együttműködött a stúdióval, hitetlenkedésének adott hangot a döntés miatt.[38] 2021 januárjában a médiajelentések megemlítették annak lehetőségét, hogy Nolan következő filmje lehet az első, amelyet nem a Warner Bros. finanszíroz és nem a Warner Bros. forgalmaz.[39] Nolan korábban támogatta a stúdió döntését, hogy a Wonder Woman 1984 egyidejűleg kerüljön bemutatásra, és kijelentette, hogy szerinte ezt a helyzetet megfelelően kezelték, de azt mondta, hogy kizárták őt a Tenet című filmje elhalasztott bemutatásával kapcsolatos megbeszélésekből.[40]

2021 szeptemberében a Deadline Hollywood arról számolt be, hogy Nolan írna és rendezne egy második világháború idején játszódó életrajzi filmet Robert Oppenheimerről, az atombomba egyik megalkotójáról, amelynek főszerepéről Cillian Murphy-vel folynak a tárgyalások.[41] Nolan több stúdiót is megkeresett a projektért, köztük a Sony Pictures-t, a Universal Pictures-t, a Paramount Pictures-t és az Apple Studios-t a Warner Bros-szal való feszült viszonya miatt.[42] Szeptember 14-én megerősítették, hogy a Universal fogja finanszírozni és forgalmazni a filmet, a gyártás pedig 2022 első negyedévében kezdődik.[43]

Forgatás[szerkesztés]

A forgatás előkészületei 2022 januárjában kezdődtek Új-Mexikóban[44], ahol maga a forgatás 2022. február végén kezdődött.[15] A forgatás négy hónapnyi munka után, 2022 májusában fejeződött be.[45] A filmnek IMAX-változata is készült.[46]

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. a b c d Oppenheimer (angol nyelven). Box Office Mojo . (Hozzáférés: 2023. november 20.)
 2. a b Kroll, Justin: Cillian Murphy Confirmed to Star As J. Robert Oppenheimer In Christopher Nolan's Next Film At Universal, Film Will Bow in July 2023 (amerikai angol nyelven). Deadline Hollywood , 2021. október 8. [2021. október 8-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. július 3.)
 3. Mozi-, stream- és sorozatkalendárium 2023. IGN. (Hozzáférés: 2023. július 3.)
 4. National Board of Review Names ‘Killers of the Flower Moon’ Best Film of 2023. hollywoodreporter.com
 5. ‘Past Lives’, ’Oppenheimer’, ‘Poor Things’ among AFI top 10 films of 2023. screendaily.com
 6. Kiderült, hogy kik szinkronizálják az Oppenheimer szereplőit, és a filmhez hasonlóan a magyar hangban is elképesztően menő stáb működik közre. IGN. (Hozzáférés: 2023. július 3.)
 7. Kroll, Justin: Emily Blunt In Talks To Join Christopher Nolan's Next Film Oppenheimer At Universal. Deadline Hollywood , 2021. október 20. [2021. november 2-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. július 3.)
 8. a b Kroll, Justin: Robert Downey Jr. And Matt Damon Latest Stars To Join Christopher Nolan's Oppenheimer. Deadline Hollywood , 2021. november 2. [2021. november 2-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. július 3.)
 9. a b c Kit, Borys: Florence Pugh, Rami Malek, Benny Safdie Join Christopher Nolan's Oppenheimer (Exclusive). The Hollywood Reporter , 2021. december 9. [2021. december 10-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. július 3.)
 10. Lang, Brent: Christopher Nolan's Oppenheimer Releases Moody First Look, Kenneth Branagh Joins Cast. Variety , 2022. február 22. [2022. február 22-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. július 3.)
 11. Kroll, Justin: Josh Hartnett Joins Christopher Nolan's Next Film Oppenheimer. Deadline Hollywood , 2022. január 4. [2022. január 4-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. július 3.)
 12. Grobar, Matt: Christopher Nolan's Oppenheimer Gets First-Look Photo As Kenneth Branagh Joins Cast. Deadline Hollywood , 2022. február 22. [2022. február 22-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. július 3.)
 13. Kit, Borys: Dane DeHaan Joins Christopher Nolan's Oppenheimer (Exclusive). The Hollywood Reporter , 2022. február 7. [2022. február 7-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. július 3.)
 14. a b Kit, Borys: Christopher Nolan's Oppenheimer Adds Halloween Kills, Manifest Actors (Exclusive). The Hollywood Reporter , 2022. február 16. [2022. február 16-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. július 3.)
 15. a b c Kit, Borys: Oppenheimer: Alden Ehrenreich, David Krumholtz Join Christopher Nolan Drama (Exclusive). The Hollywood Reporter , 2022. február 22. [2022. február 22-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. július 3.)
 16. Grobar, Matt: Oppenheimer: Matthew Modine Joins Christopher Nolan's Film For Universal. Deadline Hollywood , 2022. február 16. [2022. február 16-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. július 3.)
 17. Kroll, Justin: 'lThe Boys Star Jack Quaid Joins Christopher Nolan's Oppenheimer. Deadline Hollywood , 2022. február 15. [2022. február 15-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. július 3.)
 18. Couch, Aaron: David Dastmalchian Reuniting With Christopher Nolan for Oppenheimer (Exclusive). The Hollywood Reporter , 2022. február 25. [2022. február 25-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. július 3.)
 19. Kroll, Justin: Oppenheimer: Jason Clarke Joins Christopher Nolan's Next Tentpole At Universal. Deadline Hollywood , 2022. március 1. [2022. március 1-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. július 3.)
 20. Rubin, Rebecca: Drake and Josh Star Josh Peck Joins Christopher Nolan's Oppenheimer (Exclusive). Variety , 2022. március 9. [2022. június 9-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. július 3.)
 21. Grobar, Matt: Devon Bostick Joins Universal's Oppenheimer; Sony's George Foreman Biopic Adds Deion Smith (amerikai angol nyelven). Deadline Hollywood , 2022. március 16. [2022. április 18-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. július 3.)
 22. Kit, Borys: Oppenheimer: Alex Wolff Joins All-Star Cast of Christopher Nolan Drama (Exclusive) (amerikai angol nyelven). The Hollywood Reporter , 2022. március 22. [2022. március 27-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. július 3.)
 23. Couch, Aaron: Oppenheimer Enlists Tony Goldwyn (Exclusive). The Hollywood Reporter , 2022. március 23. [2022. május 23-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. július 3.)
 24. a b White, James: Oppenheimer Adds Jason Clarke And Louise Lombard. Empire , 2022. március 1. [2022. március 2-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. július 3.)
 25. Grobar, Matt: Christopher Denham & Josh Zuckerman Join Oppenheimer; Shane Dax Taylor's Indie Best Man Adds Andrey Ivchenko. Deadline Hollywood , 2022. április 4. [2022. május 31-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. július 3.)
 26. Grobar, Matt: Christopher Nolan's Oppenheimer Adds James D'Arcy & Michael Angarano. Deadline Hollywood , 2022. március 2. [2022. március 3-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. július 3.)
 27. Kroll, Justin: Army Of The Dead Breakout Matthias Schweighöfer Joins Christopher Nolan's Oppenheimer. Deadline Hollywood , 2022. március 11. [2022. június 9-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. július 3.)
 28. Grobar, Matt: Christopher Nolan's Oppenheimer Casts No Exit Star David Rysdahl (Exclusive). The Hollywood Reporter , 2022. március 4. [2022. április 17-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. július 3.)
 29. a b Grobar, Matt: Christopher Nolan's Oppenheimer Adds Guy Burnet & Danny Deferrari. Deadline Hollywood , 2022. március 7. [2022. április 22-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. július 3.)
 30. Grobar, Matt: Louise Lombard Joins Oppenheimer; Harold And The Purple Crayon Adds Camille Guaty. Deadline Hollywood , 2022. március 1. [2022. április 22-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. július 3.)
 31. a b Grobar, Matt: Oppenheimer: Harrison Gilbertson & Emma Dumont Board Christopher Nolan's Thriller For Universal. Deadline Hollywood , 2022. március 10. [2022. március 10-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. július 3.)
 32. Couch, Aaron: Oppenheimer Enlists Vikings Actor Gustaf Skarsgard (Exclusive). The Hollywood Reporter , 2022. március 15. [2022. április 4-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. július 3.)
 33. Grobar, Matt: Billy Slaughter Joins Amazon's The Burial; Oppenheimer Adds Trond Fausa. Deadline Hollywood , 2022. március 29. [2022. június 4-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. július 3.)
 34. Grater, Tom: Gary Oldman Says He Is Appearing In One Scene In Christopher Nolan's Oppenheimer. Deadline Hollywood , 2022. április 1. [2022. május 23-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. július 3.)
 35. D'Alessandro, Anthony: Christopher Nolan's Oppenheimer Adds Olivia Thirlby. Deadline Hollywood , 2022. április 15. [2022. június 4-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. július 3.)
 36. Francis-Crow, Alana: Oppenheimer Set Photos Reveal Casey Affleck Is Cast In New Nolan Movie. Screen Rant , 2022. április 23. [2022. április 24-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. július 3.)
 37. Reul, Katie. New 'Oppenheimer' Trailer Reveals a Sad Albert Einstein, Florence Pugh, Robert Downey Jr. and More in Christopher Nolan's Star-Studded Movie (2023. május 8.) 
 38. Boone, John: Christopher Nolan Reflects on Tenet Release, Reacts to Warner Bros./HBO Max Deal (Exclusive). Entertainment Tonight , 2020. december 7. [2021. október 9-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. július 3.)
 39. Watson, R.T.: Want to Be a Hollywood Player? Covid and Streaming Have Changed All the Rules. The Wall Street Journal , 2021. január 21. [2021. október 9-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. július 3.)
 40. Rubin, Rebecca: After Christopher Nolan's explosive remarks, could Warner Bros. lose its superstar director?. Variety , 2020. december 10. [2020. december 10-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. július 3.)
 41. Fleming, Mike Jr.: Christopher Nolan Bombshell: Director Talking To Multiple Studios On Film He'll Direct About J. Robert Oppenheimer & Development Of The A-Bomb In WWII. Deadline Hollywood , 2021. szeptember 9. [2021. szeptember 10-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. július 3.)
 42. Kit, Borys: Sony, Universal Among Studios Vying for New Christopher Nolan Movie. The Hollywood Reporter , 2021. szeptember 9. [2021. szeptember 11-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. július 3.)
 43. Fleming, Mike Jr.: Christopher Nolan Chooses Universal Pictures For His Film About J. Robert Oppenheimer & The A-Bomb (amerikai angol nyelven). Deadline Hollywood , 2021. szeptember 14. [2021. szeptember 14-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. július 3.)
 44. Gomez, Adrian: Oppenheimer to film in New Mexico this year. Albuquerque Journal , 2022. január 29. [2022. január 26-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. július 3.)
 45. Ruimy, Jordan: Christopher Nolan's Oppenheimer Wraps Shooting. World of Reel , 2022. június 6. [2022. június 6-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. július 3.)
 46. Mendelovich, Yossy: The Official Oppenheimer Large Formats Guide (amerikai angol nyelven). YMCinema - The Technology Behind Filmmaking, 2023. június 23. (Hozzáférés: 2023. szeptember 30.) „OPPENHEIMER was shot using a combination of 5-perf 65mm and 15 perf IMAX FILM”

Fordítás[szerkesztés]

 • Ez a szócikk részben vagy egészben az Oppenheimer (film) című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]