Zöld könyv – Útmutató az élethez

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Zöld könyv – Útmutató az élethez
(Green Book)
2018-as amerikai film

A film magyarországi plakátja
A film magyarországi plakátja
Rendező Peter Farrelly
Producer
 • Jim Burke
 • Brian Hayes Currie
 • Peter Farrelly
 • Nick Vallelonga
 • Charles B. Wessler
Műfaj életrajzi, vígjáték, dráma
Forgatókönyvíró
 • Nick Vallelonga
 • Brian Hayes Currie
 • Peter Farrelly
Főszerepben
Zene Kris Bowers
Operatőr Sean Porter
Vágó Patrick J. Don Vito
Gyártás
Gyártó
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelv angol, olasz, orosz
Játékidő 130 perc
Költségvetés 23 000 000 USD[1]
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató
Korhatár12 III. kategória (NFT/25082/2019)
Bevétel 276 600 000 USD[2]
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz Zöld könyv – Útmutató az élethez témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Zöld könyv – Útmutató az élethez (eredeti cím: Green Book) 2018-ban bemutatott amerikai életrajzi vígjáték-dráma, amelyet Peter Farrelly rendezett.

A forgatókönyvet Nick Vallelonga, Brian Hayes Currie és Peter Farrelly írta. A producerei Jim Burke, Brian Hayes Currie, Peter Farrelly, Nick Vallelonga és Charles B. Wessler. A főszerepekben Viggo Mortensen, Mahershala Ali, Linda Cardellini, Dimiter Marinov és Mike Hatton láthatók. A film zeneszerzője Kris Bowers. A film gyártója a Participant Media, a DreamWorks Pictures, az Innisfree Pictures, a Cinetic Media és az Alibaba Pictures, forgalmazója az Universal Pictures.

Az Amerikai Egyesült Államokban 2018. november 16-án, Magyarországon 2019. február 21-én mutatták be a mozikban. Öt Oscar-díjra jelölték, melyből hármat, a legjobb filmnek, a legjobb férfi mellékszereplőnek és a legjobb eredeti forgatókönyvnek járó díjat kapta meg.

Cselekmény[szerkesztés]

New York, 1962. (Igaz történet alapján)

Tony Vallelonga (becenevén „Hantás”) egy Copacabana nevű éjszakai bárban dolgozik mint kidobóember. Egy hírhedt személy kalapját eltulajdonítja, majd mint becsületes megtaláló visszaadja neki, az illetőre ez jó benyomást tesz. A bárt átalakítás miatt két hónapra bezárják, ez alatt Tony bármilyen munkát elvállalna, hogy eltarthassa feleségét és két kiskorú fiát. Tony nem rajong a feketékért: amikor két néger szerelő innivalót kap a feleségétől a konyhában végzett munkájuk után, Tony kidobja a két poharat (a felesége később észreveszi a poharakat a szemetesben és kihalássza).

Tony olasz-amerikai családból származik, folyékonyan beszél olaszul a nagyobb rokonsága tagjaival.

Állásinterjúra hívják egy fuvarozási feladat végrehajtására: Doctor Don Shirley-t, egy afro-amerikai excentrikus, komolyzenei zongoristát kellene egy koncertkörúton végigkísérnie két hónap alatt, pontos határidőkkel az amerikai közép-nyugati és déli államokon keresztül, egy lemezkiadó cég megbízásából. Don felfogadja Tonyt az ajánlásai alapján és ehhez Tony feleségének, Dolores-nek a beleegyezését is kéri. Tony javadalmazása heti 125 dollár, plusz az egyéb kiadások fedezése (amiket számlával kell Tonynak igazolnia).

Megbeszélik, hogy legkésőbb karácsonyra visszatérnek New Yorkba. A lemezkiadó gondoskodik két személygépkocsiról (a másikat Don triójának két másik tagja vezeti), továbbá egy The Negro Motorist Green Book[3] című könyvről („Zöld könyv néger autósok számára”), ami egy útikönyv, és olyan információkat tartalmaz, hogy melyik városban mely hotelekben kaphat szállást, hol étkezhet, hol tankolhatja meg a kocsiját, stb. egy színes bőrű személy. Tekintettel a déli államokban meglévő faji megkülönböztetésre, ez a könyv nélkülözhetetlennek bizonyul – Tony az út során gyakran beleolvas.

Útjukat közép-nyugati államokban kezdik, majd délebbre fordulnak. Don és Tony az út kezdetén sokszor vitatkoznak, mert Don ízlése kényes, és Tony egyes szokásai zavarják (például a cigarettázás, Tony ugyanis erős dohányos), továbbá Tony beszédstílusa (sokat káromkodik). Tony ezeken lassan változtat, de kényelmetlenül érzi magát.

Tonyra nagy benyomást tesz Don virtuóz zongorajátéka, ő pedig megismerteti vele a rádióban hallható olyan előadók zenéjét, mint Aretha Franklin, Little Richard, Chuck Berry és mások. Don Oroszországban, Leningrádban járt zeneművészeti főiskolára (ezért jól beszél oroszul, a trió egyik tagja, Oleg orosz). Később kiderül, hogy olaszul is beszél.

Ahogy dél felé haladnak, Tonynak egyre kevésbé tetszik az a bánásmód, amit Don kap, a fellépéseken kívül. Például egyik házigazdájuk a szünetben nem engedi Dont bemenni a mosdóba, hanem az udvari budi használatát ajánlja helyette, amit Don nem fogad el, inkább visszamennek a 20 percre lévő hotelbe pisilni, bár Tony javasolja, hogy végezze el az út menti erdőben ezt a műveletet, de Don erre sem hajlandó, mert szerinte az állatok tesznek így.

Egy másik alkalommal, amikor Don egyedül betér egy bárba, hogy igyon valami erős italt, fehér férfiak megverik, de valaki értesíti Tonyt, aki megérkezik és azt állítja, hogy pisztoly van nála, mire a támadók elengedik Dont (ebbe a kocsmatulajdonos is besegít a puskájával). Tony szigorúan megrója Dont (aki részegre itta magát), hogy ne kószáljon az engedélye nélkül. Don egyébként minden este, előadás után megiszik egy üveg pálinkát.

Tony, mivel megígérte, rendszeresen leveleket ír a feleségének, rossz helyesírással és hétköznapi témájú tőmondatokkal (pl. arról, hogy mit reggelizett). Don felajánlja, hogy segít neki, ami nagyjából abból áll, hogy Tonynak szerelmesleveleket diktál (amit Dolores élvezettel olvas fel a rokonainak).

Tony azt ajánlja Donnak, hogy vegye fel a kapcsolatot az öccsével, akivel évek óta nem beszélt. Don ezt nem tartja jó ötletnek, megemlíti, hogy valamikor nős volt, de nem tudta összehangolni a férj és a profi zongorista életét, mivel szinte mindig úton van.

Dont rajtakapják egy nyilvános fürdőben intim helyzetben egy fehér férfival. Tonyt értesítik, és a helyszínen alkudozni kezd a rendőrökkel, miszerint ő szeretné adománnyal „támogatni” a helyi rendőrséget, például két finom öltöny megvásárlásával, közben feltűnően pénzt számol. Végül Dont elengedik, aki nagyon dühös Tonyra, amiért úgymond „megjutalmazta” a rendőrök viselkedését. Tonynak azonban az a fontos, hogy tovább tudnak haladni.

Az országúton a rendőrjárőr igazoltatja őket, és amikor észreveszik, hogy néger utasnak fehér sofőrje van, Tonyra is bántó megjegyzést tesznek a bonyolult neve miatt, ezért Tony behúz az egyik rendőrnek, ezért letartóztatják őket, és egy cellába zárják. Don telefont kér, hogy beszélhessen az ügyvédjével. Később a rendőröket felhívja telefonon az állam kormányzója, és arra utasítja őket, hogy engedjék el a letartóztatott két személyt. Később kiderül, hogy Don Robert F. Kennedy államügyészt hívta fel telefonon, aki nyomást gyakorolt a kormányzóra.

Don ismét dühös Tonyra, amiért el kellett vonnia Kennedy figyelmét fontosabb ügyektől, miközben többek között a fivérével (John F. Kennedy, amerikai elnök) együtt a kisebbségek jogainak megadásán dolgozott.

Az utolsó előadás estéjén Dont nem engedik be annak a hotelnek az éttermébe, ahol fel kell lépnie (ahol a majdani nézők étkeznek), mert az kizárólag fehéreknek van fenntartva. Don nem hajlandó máshol elfogyasztani ugyanazt az ételt, bár Tony próbálja rábeszélni, mivel ez az utolsó fellépés helyszíne. Don megmakacsolja magát, és kijelenti, hogy ha nem étkezhet az étteremben, akkor nem lép fel. A tulajdonos hajlandó lenne Tonyt lefizetni, ha rábeszéli Dont az előadásra, Tony azonban megragadja és a falhoz szorítja őt.

Majd elhagyják az éttermet, bár a tulajdonos a szerződésük megszegését emlegeti. Továbbra is az elegáns öltönyükben egy közeli blues lebujba mennek (Orange Bird), ahol túlnyomó többségben vannak a feketék. Pár ital után Dont megkérik, hogy mutassa meg, hogyan zongorázik. Először egy komolyzenei, virtuóz részletet ad elő (Frédéric Chopin: Téli szél című etűd), majd tőle szokatlan módon a pódiumra visszatérő helyi zenészekkel improvizál együtt. Eddig csak hallgatták, de ekkor már többen táncolnak a zenéjükre.

Tony és Don elindulnak haza, észak felé (mert Tony megígérte a feleségének, hogy karácsonyra hazaér), bár a rádió hóviharokról és hóeséstől eltorlaszolt utakról tudósít. Az úton ismét megállítja őket egy rendőrjárőr (Maryland State Police), ezúttal azonban egy defektes bal hátsó kerékre figyelmeztetik Tonyt, aki ki is cseréli a kereket.

Tony vezetés közben ráeszmél, hogy túlságosan fáradt a vezetéshez. A következő jelenetben Tony a hátsó ülésen fekszik, plédbe takarva, és az autót Don vezeti (eddig soha nem tett ilyet). Az autó csúszkálva, de megérkezik Bronx-ba, Tony lakásához, ahol az egész rokonság összegyűlt a karácsonyi lakomára. Don felébreszti Tonyt, aki hívja, hogy menjen fel ő is vele, de Don inkább a Carnegie Hall fölötti lakásába megy (ahol csak az inasa várja, akit hazaenged a családjához).

Don váratlanul megjelenik Tony ajtaja előtt egy üveg márkás pezsgővel, miután egy későn érkező párt beengednek a lakásba. Tony barátilag megöleli, ami meglepi a feleségét, és titokban megköszöni a váratlan vendégnek, hogy segített a férjének a levelek megfogalmazásában.

A történet befejezése után korabeli fényképeken láthatók a történet valódi szereplői, akikről az alábbi dolgokat tudjuk meg:

 • Dr. Shirley folytatta a koncertezést, a zeneszerzést és a lemezfelvételeket, amikkel nagy elismerést vívott ki magának. Igor Stravinsky azt mondta róla, hogy »virtuozitása isteni eredetű«.
 • „Hantás” Tony Vallelonga visszament dolgozni a Copacabana éjszakai bárba, amikor az újra megnyitott. Nemsokára főpincér lett.
 • Egy 1960 körüli fényképen az igazi Tony és Delores látható a bárban.
 • „Hantás” Tony és Dr. Donald Shirley barátok maradtak a halálukig, ami pár hónap különbséggel következett be 2013-ban.[4]

Szereplők[szerkesztés]

Szereplő Színész Magyar hang
Hantás Tony Vallelonga Viggo Mortensen Epres Attila
Dr. Don Shirley Mahershala Ali Kálid Artúr
Dolores Linda Cardellini Zsigmond Tamara
Oleg, Don triójának egyik tagja Dimiter D. Marinov Gardi Tamás
George Mike Hatton Seder Gábor
Amit Iqbal Theba Dézsy Szabó Gábor
Johnny Venere Sebastian Maniscalco Gardi Tamás
Lemezkiadó igazgatója P. J. Byrne Galbenisz Tomasz
Morgan Anderson Tom Virtue Rosta Sándor
Graham Kindell Brian Stepanek Király Adrián
Mags Dennis W. Hall Holl Nándor
Gorman Randal Gonzalez Bolla Róbert
Ruhatáros a Copában Maggie Nixon Sipos Eszter Anna
Rudy Vallelonga Frank Vallelonga Kapácsy Miklós
Louie Venere Don DiPetta Horváth-Töreki Gergely
Fran Venere Jenna Laurenzo Csuha Bori
Lynn Venere Suehyla El-Attar Orosz Anna
Frances Selden Lindsay Brice nem szólal meg
Maconi rendőr Daniel Greene Molnár Kristóf
Nicola Vallelonga nagypapa Rodolfo Vallelonga eredeti nyelven
Frankie Vallelonga Gavin Foley Gergely Attila
Gio Loscudo Joe Cortese Bácskai János
Floyd Floyd Miles
Carmine, főpincér a Copában Paul Sloan Papucsek Vilmos
Bárpultos az Orange Birdben Ninja N. Devoe Kelemen Kata
Mikey Cerrone Quinn Duffy Fehér Péter
Nick Vallelonga Hudson Galloway Nagy Gereben
Dagi Paulie Johnny Williams Faragó András
Augie Nick Vallelonga Forgács Gábor
Charlie, a zálogos Peter Gabb Kajtár Róbert
Bobby, csapos David An Szabó Máté
Dominic Craig DiFrancia Zámbori Soma
Dolgozó a Carnegie Hallban Sharon Landry Németh Kriszta
Konferanszié Pittsburghben Geraldine Singer Zsurzs Kati
Járőr Billy Breed Molnár Levente
Főpincér a birminghami hotelben Jon Michael Davis Seszták Szabolcs
További magyar hangok
Bárány Virág, Baráth István, Bartók László, Czvetkó Sándor,

Gulás Fanni, Hám Bertalan, Németh Attila István, Pál Tamás,

Petridisz Hrisztosz, Renácz Zoltán, Solecki Janka, Sörös Miklós,

Szabó Andor, Szabó Endre, Szrna Krisztián, Varga Gábor,

Végh Ferenc

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Making of 'Green Book': A Farrelly Brother Drops the Grossout Jokes for a Dramatic Road Trip in the 1960s Deep South”, 2018. november 15. (Hozzáférés ideje: 2019. március 22.) 
 2. Green Book (2018)”, 2019. március 21. (Hozzáférés ideje: 2019. március 22.) 
 3. The Green Book, 2019. január 20. (Hozzáférés: 2019. január 20.)
 4. Green Book. [2020. január 7-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2020. június 19.)

További információk[szerkesztés]