Amerikai szépség

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Amerikai szépség
(American Beauty)
1999-es amerikai film

A film főszereplői
A film főszereplői
RendezőSam Mendes
ProducerBruce Cohen
Dan Jinks
Műfaj
 • romantikus vígjáték
 • vígjáték-dráma
 • filmdráma
 • flashback film
 • LMBT-témájú film
ForgatókönyvíróAlan Ball
FőszerepbenKevin Spacey
Annette Bening
Thora Birch
Wes Bentley
Mena Suvari
Chris Cooper
Peter Gallagher
Allison Janney
ZeneThomas Newman
OperatőrConrad L. Hall
VágóTariq Anwar
Christopher Greenbury
JelmeztervezőJulie Weiss
DíszlettervezőNaomi Shohan
Gyártás
GyártóDreamWorks
Jinks/Cohen Company
Ország USA
Nyelvangol
Forgatási helyszínLong Beach
Játékidő122 perc
Költségvetés15 millió amerikai dollár
Forgalmazás
ForgalmazóDreamWorks
United International Pictures
BemutatóUSA 1999. szeptember 8.
Magyarország 2000. február 17.
Korhatár16 III. kategória (F/6243/J)
Bevétel356 296 601 $
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz Amerikai szépség témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Amerikai szépség (American Beauty) 1999-ben bemutatott amerikai filmdráma, melyet az elsőfilmes Sam Mendes rendezett. A film 5 Oscar-díjat nyert, köztük a legjobb film díját is.

„A nevem Lester Burnham. Ez a környék, ahol lakom. Ez az utcám. Ez az életem. 42 éves vagyok. Alig egy éven belül meghalok. Persze ezt most még nem tudom. Bizonyos értelemben már most halott vagyok. Nézzetek rám. Rejszolok a zuhany alatt. Ez a napom fénypontja. Innen már csak rosszabb lesz. Ez a feleségem, Carolyn. Látjátok, hogy megy a metszőolló nyele a kerti cipőjéhez? Ez nem véletlen. Már a puszta látványa lefáraszt. Nem volt mindig ilyen. Régen boldog volt. Régen boldogok voltunk. Ez a lányom, Jane. Egyke. Teljesen tipikus tinédzser. Dühös, bizonytalan, zavart. Bár mondhatnám neki, hogy ez elmúlik, de nem akarok hazudni. A feleségem és a lányom is azt hiszi, hogy irdatlan nagy vesztes vagyok. És igazuk van. Elvesztettem valamit. Nem tudom pontosan, mi az, de tudom, hogy nem voltam mindig ilyen…kába. De tudjátok mit? Sosincs késő megtalálni, ami elveszett” – részlet a film nyitó mondataiból.

Történet[szerkesztés]

Lester Burnham egy békés, átlagos, unalmas amerikai külváros békés, átlagos, unalmas embere, aki egy napon rádöbben arra, hogy az életét nem pazarolhatja a szürke hétköznapok túlságosan könnyen kiszámítható világára. A felismerés és ez ennek hatására megszületett döntés, a kitörni akarás fenekestül forgatja föl addig megszokott életét. "Fantasztikus érzés rádöbbenni arra, hogy még meg tudod lepni magad." Elveszti morális gátlásait, visszanyeri küzdeni akarását, és újra elkezdi érdekelni a világnak az a része, amelyik a küszöbén túl van. Ebből a vágyból adódnak a környezetével való konfrontációi.

A film elején Lester Burnham (Kevin Spacey) monológja hallható, ami a bevezető részben olvasható. Bemutatja magát, a feleségét, Carolyn Burnhamet (Annette Bening), és a lányát, Jane-t (Thora Birch), és a film elején közli, hogy egy éven belül meg fog halni, ám ezt az egyébként igen lényeges mondatot először mindenki elfelejti. Lester megtudja, hogy ki akarják rúgni a munkahelyéről, létszámleépítés miatt. Este elmegy Carolynnal a lánya fellépésére, ahol megakad a szeme a lánya barátnőjén, Angelán (Mena Suvari). A fellépés után Jane bemutatja őket egymásnak, és ezzel kezdődik a bonyodalom. Ezután Jane és Angela elmennek pizzázni, amiről ugyan nincs kép, de Angela hazaviszi Jane-t, aki ekkor találkozik először azzal a Ricky Fittsce-vel (Wes Bentley), aki később a barátja lesz. Ám itt még megijed tőle.

Másnap a reggel Rickyék házában kezdődik, így láthatjuk a szüleit. Az édesapja, Fitts tengerészezredes (Chris Cooper) viszi iskolába, és a köztük lezajló párbeszédből kiderül, hogy az apa homofób. Az iskolában Ricky köszön Jane-nek, de az azt hiszi róla, hogy elmebeteg. Aznap este Lester és Carolyn egy ünnepi estélyen vesznek részt, ahol Lester megismeri Rickyt, és Ricky rászoktatja Lestert a fűre. Ezalatt Carolyn Burnham összemelegedik Buddy Kane-nel, és találkozót beszélnek meg. Hazaérve a házukban találják Angelát, Jane elmondja, hogy áthívta őt éjszakára. Lester kihallgatja a beszélgetésüket. Angela azt mondja Jane-nek, hogy Lester nagyon vonzó, és nem bírná megállni, hogy ne feküdjön le vele, ha gyúrna egy kicsit felsőtestre. Lester még aznap este elkezd gyúrni, amit Ricky Fittz lefilmez, ezzel a mondattal: "Íme Amerika legbetegebb házi videói."

Másnap Lester otthagyja a munkáját, és kicsikar 60 000 dollár végkielégítést. Eközben Carolyn Burnham Buddy Kane-nel ebédel, majd utána szexuális életet élnek. Az aktus után Carolyn azt mondja, eddig olyan feszült volt. Buddy elmondja neki, hogy ő akkor lőni szokott, és ezentúl Carolyn is eljár lőni. Lester a munkából hazafele megáll egy gyorsétteremnél, és jelentkezik pultosnak, arra hivatkozva, hogy húsz évvel ezelőtt pultos volt, nyári munkaként, és hogy a legkisebb felelősséggel járó munka kell neki. Végül felveszik, miután hazamegy. Ahogy Carolyn is hazaér, meglátja, hogy férje egy új autót vett, egy '73-as, tűzpiros Pontiac Firebirdöt. Kérdőre vonja az enyhén részeg férjét, ám az kikerüli a választ, és majdnem szeretkezni kezdenek, amikor Carolyn rászól Lesterre, elég csúnya hangnemben, elrontva a pillanatot, hogy még a végén leönti a sörrel a kanapét. Lester erre eléggé felkapja a vizet, és veszekedni kezdenek, aminek következtében Carolyn elszalad a szobájába.

Délután Jane Ricky Fittzcel jön haza, és Rickyéknél maradnak, ahol Ricky bemutatja őket a szüleinek. Este, amikor Ricky már meztelen, valahogy Jane szüleire terelődik a szó. Jane elmondja Rickynek, hogy utálná, ha olyan apja lenne, mint Rickyé, illetve, már most is utálja a saját apját. Azt mondja, amikor Ricky megkérdi miért, hogy azért, mert Lester egy "kanos balfék, aki a gatyájába élvez", amikor hazaviszi a barátnőjét. Este Carolyn és Lester elég csúnyán összebalhézik az asztalnál. A következő nap elején Lester az ember életének utolsó napjáról elmélkedik. Délelőtt Jane elmondja Lesternek, hogy áthívja Angelát, és azt is, hogy eddig nem hívta, mert gáz volt, hogy tetszik neki. Ezután Lester elmegy dolgozni a gyorsbüfébe.

Ahogy dolgozik, véletlenül Carolyn és Buddy Kane is odahajt be, és elkezdenek csókolózni, mert nem látják Lestert, aki erre ezt mondja: "Mosolyogj, ezt itt a Mr. Smiley's!" És különböző ételeket ajánl fel, mintha átlagos vevők lennének. Carolyn hisztizni kezd, ám Lester végig nyugton marad és ez még jobban felidegesíti Carolynt. Az incidens után úgy döntenek Buddyval, hogy "le kéne állniuk", mivel Buddy egy drága válás előtt áll. Carolyn ettől sírva fakad, és az autóban ül estig.

Lester hazaér, és áthívja Rickyt, hogy hozzon neki füvet. Ricky Fittz apja, aki nem tud arról, hogy a fiának honnan van olyan sok pénze, kifigyeli őket, de az ablakkeret hibájából adódóan, és a sietségükből, mert amikor Jane és Angela megérkezik, Ricky nagyon gyorsan elmegy, arra következtet, hogy Lester homoszexuális, és az ő fia, Ricky a partnere. Amikor Ricky hazaér, ezért meg is üti a fiát, és azt mondja, hogy inkább legyen halott, mint homoszexuális, és hogy menjen el tőlük. Ricky összepakol, elbúcsúzik az édesanyjától, és elmegy, Jane-hez.

Amikor Ricky belép Jane szobájába, Jane és Angela veszekedni kezd, mert Angela szerint Ricky korcs, és nem normális. Közben folyamatosan kapunk képeket Carolynról, aki a kocsijában ül, és pisztollyal a kezében sír. Angela kimegy Jane szobájából, magára hagyva őt Rickyvel, és Lester felé veszi az irányt. Ezalatt Lester gyúr, és egyszer csak meglátja a garázsajtóban Fitts ezredest. Beengedi, és egy rövid párbeszéd zajlik le közöttük, majd Fitts ezredes megcsókolja Lestert. "Sajnálom, ebben nem tudok segíteni" mondja neki Lester, és Fitts ezredes gondolkozva hazamegy. Lester felmegy a nappaliba, és összetalálkozik Angelával. Elég közel kerülnek egymáshoz, levetkőzteti a lányt, és a mellét akarja megpuszilni, amikor Angela bejelenti, hogy ez lesz neki az első. Pedig előtte nagyon gyakran mondogatta, hogy hány férfival és hogyan csinálta már, de azok hazugságok voltak. Lester erre teljesen más megvilágításban kezdi látni a dolgokat. Felöltözteti Angelát, enni ad neki, és Jane-ről beszélgetnek.

Közben Carolyn elindul hazafele, sőt haza is ér. Amikor Angela kimegy a mosdóba, Lester leül a konyhában és mosolyogva egy családi fotót nézeget. Ekkor pisztolylövés hallatszik, valaki fejbe lőtte Lestert. Ezt egy monológ követi, mint az elején, ugyanúgy Lestertől. Nem lehet tudni, hogy ki lőtte fejbe Lestert. Fittz ezredes kifulladva, véres kézzel, vérfoltos pólóban ér haza, fegyvergyűjteményében az egyik fegyver üres helye látszik. Carolyn a gardróbban rejti el a fegyvert miközben hisztérikusan sír.

Szereplők[szerkesztés]

Szerep Színész Magyar hang[1]
Lester Burnham Kevin Spacey Máté Gábor
Carolyn Burnham Annette Bening Udvaros Dorottya
Jane Burnham Thora Birch Szénási Kata
Ricky Fitts Wes Bentley Crespo Rodrigo
Angela Hayes Mena Suvari Solecki Janka
Buddy "A Király" Kane Peter Gallagher Csernák János
Jim Olmeyer Scott Bakula Megyeri János
Jim Berkley Sam Robards Kapácsy Miklós
Barbara Fitts Allison Janney Menszátor Magdolna
Frank Fitts Chris Cooper Reviczky Gábor
Brad Barry Del Sherman Kálloy Molnár Péter
Vendéglátóhelyi főnök Joel McCrary Csík Csaba Krisztián

Díjak és jelölések[szerkesztés]

A film dominálta az 1999-es Oscar-gálát, 8 jelölést kapott. A film további 83 győzelmet aratott és 74 jelölést söpört be számtalan más filmfesztiválon.

Oscar-díj
American Comedy Awards, USA
 • díj: American Comedy Award for Funniest Actress in a Motion Picture (Leading Role)
American Society of Cinematographers, USA
 • díj: ASC Award for Outstanding Achievement in Cinematography in Theatrical Releases
Australian Film Institute
 • díj: legjobb külföldi film díja
BAFTA-díj
BMI Film & TV Awards
 • díj: BMI Film Music Award
Bodil Awards
 • díj: Bodil for Best American Film (Bedste amerikanske film)
Bogey Awards, Germany
 • díj: Bogey Award
British Society of Cinematographers
 • díj: Best Cinematography Award
Wings TEC Critics Awards]
 • díj: legjobb film
 • díj: legjobb színész – (Kevin Spacey)
 • díj: legjobb rendező – (Sam Mendes)
 • díj: legjobb eredeti forgatókönyv
 • díj: legjobb vágás
 • díj: legjobb szereposztás
 • jelölés: legjobb női főszereplő – (Annette Bening)
 • jelölés: legjobb női mellékszereplő – (Thora Birch)
 • jelölés: legjobb női mellékszereplő – (Mena Suvari)
 • jelölés: legjobb operatőr
 • jelölés: legjobb zene
 • jelölés: legjobb hangvágás
American Cinema Editors, USA
 • jelölés: Eddie for Best Edited Feature Film – Dramatic
American Comedy Awards, USA
 • jelölés: American Comedy Award for Funniest Motion Picture, Funniest Actor in a Motion Picture (Leading Role)
Art Directors Guild
 • jelölés: Excellence in Production Design Award for Feature Film
Awards of the Japanese Academy
 • jelölés: Award of the Japanese Academy for Best Foreign Film
Blockbuster Entertainment Awards
 • jelölés: Blockbuster Entertainment Award for Favorite Actress – Drama
 • jelölés: Favorite Supporting Actor- Drama
 • jelölés: Favorite Supporting Actress – Drama
 • jelölés: Favorite Actor – Drama
 • jelölés: Favorite Actress – Newcomer (Internet Only)
Brit Awards
 • jelölés: Brit for Best Soundtrack
Chicago Film Critics Association Awards
 • jelölés: CFCA Award for Best Cinematography, Best Screenplay, Best Actress
Cinema Audio Society, USA
 • jelölés: C.A.S. Award for Outstanding Achievement in Sound Mixing for a Feature Film

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Az Amerikai szépség magyar változata az Internetes Szinkron Adatbázisban (magyar nyelven). (Hozzáférés: 2023. július 16.)

További információk[szerkesztés]

Fájl:Wikiquote-logo.svg
A magyar Wikidézetben további idézetek találhatóak Amerikai szépség témában.