A szarvasvadász

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A szarvasvadász
(The Deer Hunter)
1978-as amerikai film

A film digitálisan felújított változatának 2022-es magyarországi moziplakátja
A film digitálisan felújított változatának 2022-es magyarországi moziplakátja
RendezőMichael Cimino
ProducerBarry Spikings
Michael Deeley
Michael Cimino
John Peverall
Műfaj
ForgatókönyvíróDeric Washburn (történet & forgatókönyv)
Michael Cimino
Louis Garfinkle
Quinn K. Redeker (történet)
FőszerepbenRobert De Niro
Christopher Walken
Meryl Streep
John Savage
John Cazale
ZeneStanley Myers
OperatőrZsigmond Vilmos
VágóPeter Zinner
Gyártás
GyártóUniversal Pictures
EMI Films
Ország USA
 Egyesült Királyság
Nyelvangol
orosz
vietnámi
francia
Forgatási helyszín
Játékidő182 perc
Költségvetés15 000 000 amerikai dollár
Képarány2,35:1
Forgalmazás
ForgalmazóUSA Universal Pictures
BemutatóUSA 1978. december 8.
Magyar feliratos
Magyarország 1990. március 1. (mozi)
Magyar változat
Magyarország 1993. (TV, HBO)
Korhatár16 IV. kategória (NFT/1410/2014)
Bevétel
  • 49 074 379 $ (világszerte)
  • 48 979 328 $ (Amerikai Egyesült Államok)
További információk
SablonWikidataSegítség

A szarvasvadász (eredeti cím: The Deer Hunter) 1978-ban bemutatott amerikai-brit háborús filmdráma. Michael Cimino alkotása világszerte heves tiltakozásokat váltott ki. Amikor versenyen kívül bemutatták az 1979-es nyugat-berlini filmfesztiválon, a bemutató elleni tiltakozásul a Szovjetunió kezdeményezésére a szocialista országok – Románia kivételével – visszavonták versenyfilmjeiket a programból, és delegációik elhagyták a fesztivált. A filmről elítélően nyilatkozott a rangos angol színésznő, Julie Christie is, aki a zsűri tagja volt. A szocialista országokban tiltólistára került. Az alkotás öt Oscar-díjban részesült.

Cselekmény[szerkesztés]

Egy pennsylvaniai kisváros acélüzemének egyik kohásza, Steven éppen az esküvőjét tartja, mielőtt két barátjával, Nickkel és Mike-kal elindul a vietnámi háborúba. A három barát vidáman beszél arról, remélik, az első vonalba kerülnek, mert így legalább lesz alkalmuk kiélvezni a bulit. Aztán betoppan egy háborús veterán, aki kérdéseikre csak káromkodással felel. A férfiak az esküvőt követően lerészegedve még utoljára felmennek a hegyekbe szarvast lőni. Mike, aki a legérettebb mind közül, megígéri Nicknek, hogy akármi történik, nem hagyja ott a háborúban.

Vietnámban találkozunk velük ismét, ahol foglyul ejtik őket a vietkongok. Fogvatartóik fogadásokat kötnek és életveszélyes szerencsejátékra kényszerítik őket: orosz rulettben vesznek részt, amiben az veszít, aki először lövi főbe magát (ha nem akar beszállni a „játékba”, a vietnámiak egyszerűen lelövik). Steven kis híján teljesen megőrül, de Mike lélekjelenléte és összefogása Nickkel meghozza az eredményt a kilátástalannak tűnő helyzetben. Mind a hárman túlélik a bevetést, de csupán Mike tér haza egészségesen. Steven tolószékbe kerül, mivel súlyos végtagtörést szenved, Nick pedig ott marad Saigonban, ahol immár üzletszerűen gyakorolja az orosz rulettet. Mike hónapokkal később visszatér, hogy kihozza őt a háború és a saját maga építette pokolból, de végül elveszíti barátját.

A film hatása[szerkesztés]

Az 1979-es Oscar-díjkiosztó ünnepség nem múlt el botrány nélkül: a tekintélyes szakmai díj legfontosabb kategóriáiban A szarvasvadász mellett a Hazatérés című film diadalmaskodott, melynek a vietnámi háború utóhatásai volt a témája. A két főszereplő, Jane Fonda és Jon Voight Oscar-díjat kaptak alakításaikért. A díj átvételekor Fonda – aki a vietnámi háború elleni tiltakozás egyik leghíresebb képviselője volt, korábban Vietnámba is elutazott, hogy az amerikai katonák ellen buzdítson, ami miatt igen népszerűtlenné vált az amerikai nép széles rétegeiben – kritikusan beszélt a másik díjazottról, Cimino „rasszista” alkotásáról.

Szereplők[szerkesztés]

Fontosabb díjak, jelölések[szerkesztés]

BAFTA-díj (1980)[szerkesztés]

Golden Globe-díj (1979)[szerkesztés]

Oscar-díj (1979)[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Fájl:Wikiquote-logo.svg
A magyar Wikidézetben további idézetek találhatóak A szarvasvadász témában.