Lázadás a Bountyn (film, 1935)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Lázadás a Bountyn
(Mutiny on the Bounty)
1935-ös amerikai film

Rendező Frank Lloyd
Producer Frank Lloyd
Irving Thalberg
AlapműJames Norman Hall és Charles Nordhoff: Lázadás a Bountyn
Műfaj
Forgatókönyvíró Talbot Jennings
Jules Furthman
Carey Wilson
Főszerepben Charles Laughton
Clark Gable
Franchot Tone
Zene Herbert Stothart
Operatőr Arthur Edeson
Vágó Margaret Booth
Díszlettervező Cedric Gibbons
Gyártás
Gyártó Metro-Goldwyn-Mayer
Ország USA
Nyelv angol
Forgatási helyszín
Játékidő 112 perc
Költségvetés 1 905 000 $
Forgalmazás
Forgalmazó USA Metro-Goldwyn-Mayer
BemutatóUSA 1935. november 8.
Bevétel 4 460 000 $
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz Lázadás a Bountyn témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Lázadás a Bountyn (eredeti cím: Mutiny on the Bounty) 1935-ben bemutatott fekete-fehér amerikai történelmi kalandfilm Frank Lloyd rendezésében, mely az 1789-ben a Bounty hadihajón lezajlott lázadás eseményeit mutatja be.

A film az egyik legnagyobb kasszasiker volt a maga idejében. Habár a történelmi hűségét többen is megkérdőjelezték – a film egy a lázadásról írt regényen alapszik – a kritikusok elismerik, hogy Lloyd filmje minden idők legjobb mozis feldolgozása[forrás?] a Bounty hajón történt lázadásnak.

A produkció elnyerte a legjobb filmnek járó Oscar-díjat, emellett még további hét aranyszoborra jelölték.

Történet[szerkesztés]

A film a Bounty hajón 1789-ben lezajlott zendülést meséli el, amit Fletcher Christian (Clark Gable) vezet a kegyetlen kapitány, William Bligh (Charles Laughton) ellen. Ahogy a regény, a film is egy kötekedő gazembernek ábrázolja Blight, akinek a kegyetlensége miatt a matrózok és a legtöbb tiszt fellázad. Mikor Bligh egy csónakra száll másokkal, akik csatlakoznak hozzá, Roger Byam kadét (Franchot Tone) megpróbálja megállítani a lázadást sikertelenül. Christian Tahitire vezeti a Bountyt, ahol éveket tölt el a megmaradt legénységgel. Közben Blighnak sikerül visszatérni Angliába, ahol hajóra száll Tahiti felé. Byam észreveszi a hajót, és úgy dönt visszatér Angliába. Ezalatt Christian a legénységgel és a bennszülöttekkel a fedélzeten talál egy másik szigetet. Mikor Byam a hajóhoz megy – nincs tudomása róla, hogy Bligh rajta a kapitány – fogságba esik, mert Bligh szerint neki is köze volt a lázadáshoz.

Angliában a bíróság bűnösnek találja Byamet, mielőtt ítéletet hirdetnének Byam beszámol Bligh kapitány kegyetlenkedéseiről. Eközben Christian talál a Pitcairn-szigeteken egy olyan szigetet, ahol nehéz partraszállni. A parta vontatja a Bountyt, majd felgyújtja, hogy az üldözőik ne találjanak rájuk. Angliában Byamet felmentik, aki visszatér a tengerre.

Történelmi pontatlanságok[szerkesztés]

Bligh-t egy brutális és szadista kapitányként ábrázolják, aki olyan büntetéseket is alkalmaz, mint a hajógerinc után kötés vagy a korbácsolás. Valójában egyik sem igaz. A hajógerinc után kötést csak nagyon ritkán alkalmazták, és már Bligh kora előtt kiment a gyakorlatból. A Bounty gondosan vezetett hajónaplója pedig azt mutatja, hogy a korbácsolás mértéke az átlagnál alacsonyabb volt, ráadásul Bligh emberséges és becsületes ember volt, ezért nyomós ok nélkül nem használta a fenyítés eszközét. A lázadás előtt a hajón csak két haláleset történt: egy tengerész elhalálozott skorbutban és egy hajóorvos feltehetően italozás és hanyagság következtében, semmiképp sem Bligh által. Amikor a zendülés kitört, a filmben a lázadók csak azután tudták átvenni a hajó feletti irányítást miután megöltek több Bligh-hoz hűséges matrózt. A valóságban senki nem halt meg az incidens alatt, habár egy tengerész majdnem lelőtte Bligh-t, de Christian megakadályozta ebben.

Az igazi Fletcher Christian egy önző, sértődős, jellemtelen egyén volt, aki a Tahitin eltöltött idő során teljesen elzüllött ottani nők befolyása alatt.

Clark Gable a történelmi hitelesség miatt borotválta le a híres bajuszát, mert a XVIII. században a Brit Királyi Haditengerészet matrózainak teljesen borotváltnak kellett lenniük. A film abban is hiteles, hogy Bligh és Christian már a Bountyn való utazás előtt találkozott egymással.

Az utolsó jelenetben Christian egy lelkesítő beszédet ad elő társainak, hogy a szigeten a szabad emberek tökéletes társadalmát hozhatják létre távol Blightól és a haditengerészettől. A valóság nagyon más volt. A haditengerészet szabályaival felhagyó lázadók saját kormányzása életképtelennek bizonyult, a sziget a részegesség, nemi erőszak és gyilkosságok színhelyévé fajult. Eltekintve John Adams és Ned Young esetétől a lázadók többsége – beleértve Christiant is – erőszakos halált halt. Utóbbi két túlélő formált emberi közösséget a Pitcairnen letelepült emberekből és azok utódaiból.

Roger Byam kadét karaktere a valós személy Peter Heywood kadéton alapult, aki sem a regényben, sem a mozifilmben nincs megemlítve. Ahogy a kitalált Byamet felmentették a vádak alól a film végén, úgy a valóságban Peter Heywood is felmentést nyert a lázadásban betöltött szerepéért.

Szereposztás[szerkesztés]

Színész Karakter
Charles Laughton William Bligh kapitány
Clark Gable Fletcher Christian
Franchot Tone Roger Byam
Donald Crisp Burkitt
Eddie Quillan Ellison
Spring Byington Mrs. Byam
Ian Wolf Maggs
Herbert Mundin Smith
Dudley Digges Bacchus
Henry Stephenson Sir Joseph Banks
Francis Lister Nelson kapitány
Movita Castaneda Tehani
Mamo Clark Maimiti
Byron Russell Quintall
Percy Waram Coleman
David Torrence Lord Hood
John Harrington Mr. Purcell
Douglas Walton Stewart
DeWitt Jennings Fryer
Ivan F. Simpson Morgan
Vernon Downing Hayward
Bill Bambridge Hitihiti
Marion Clayton Anderson Mary Elliston
Stanley Fields Muspratt
Wallis Clark Morrison
Crauford Kent Edwards hadnagy
Pat Flaherty Churchill
Alec Craig McCoy
Charles Irwin Thompson
Dick Winslow Tinkler

A filmben statisztaként feltűnt James Cagney és David Niven is.

Clark Gable és Franchot Tone

További feldolgozások[szerkesztés]

1962-ben mutatták Lewis Milestone azonos címen címmel készült több, mint három órás feldolgozását. Marlon Brando játszotta Fletcher Christiant, Trevor Howard pedig William Blight. A film hatalmas csalódás volt kritikai és anyagi szempontból egyaránt, bár később több kritikus is átértékelte a produkciót. 1984-ben Mel Gibson alakította Christiant, partnere Anthony Hopkins volt Bligh kapitányként A Bounty című adaptációban. Az utolsó változat festi a legpozitívabb képet Blighról, és történelmi szempontból is a leghitelesebb.

Oscar-díj[szerkesztés]

  • Oscar-díj (1936)
    • díj: legjobb film – Metro-Goldwyn-Mayer
    • jelölés: rendező – Frank Lloyd
    • jelölés: legjobb férfi főszereplő – Clark Gable
    • jelölés: legjobb férfi főszereplő – Charles Laughton
    • jelölés: legjobb férfi főszereplő – Franchot Tone
    • jelölés: legjobb vágó – Margaret Booth
    • jelölés: legjobb forgatókönyv – Jules Furthman, Talbot Jennings, Carey Wilson
    • jelölés: legjobb betétdal – Nat W. Finston

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Mutiny_on_the_Bounty (1935 film) című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]