Farkasokkal táncoló

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Farkasokkal táncoló
(Dances with Wolves)
1990-es amerikai film

Kevin Costner -Dances with Wolves.jpg
Rendező Kevin Costner
Producer Kevin Costner
Jim Wilson
Alapmű Dances with Wolves
Műfaj
  • filmdráma
  • háborús film
Forgatókönyvíró Michael Blake
Főszerepben Kevin Costner
Mary McDonnell
Graham Greene
Rodney A. Grant
Zene John Barry
Operatőr Dean Semler
Vágó William Hoy
Chip Masamitsu
Neil Travis
Steve Potter
Jelmeztervező Elsa Zamparelli
Gyártás
Gyártó Tig Productions
Majestic Films International
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelv angol
sziú
pauni
+ magyar (mozis szinkron)
Forgatási helyszín Kansas
Játékidő 180 perc
Költségvetés 22 millió dollár[1]
Forgalmazás
Forgalmazó USA Orion Pictures
magyar Saturnus Film
Bemutató USA 1990. november 9. (limitált)
USA 1990. november 23. (országos)
magyar 1991. április 26.
Korhatár USA PG-13
Bevétel USA $184 208 848[1]
Earth flag PD.jpg $424 208 848[1]
További információk

A Farkasokkal táncoló (Dances With Wolves) 1990-es amerikai film Kevin Costner rendezésében és főszereplésével. A forgatókönyvet saját regényéből Michael Blake írta. Az amerikai polgárháború idején játszódó western-eposz 1991-ben hét Oscar-díjat nyert, köztük a legjobb film és legjobb rendezés kategóriában.

Valaha a western a hollywoodi mozi legnépszerűbb műfaja volt, de az 1990-es évekre már divatjamúltnak számított. Azután jött a Farkasokkal táncoló és új életre keltette ezt a műfajt. A film nem csupán újjáélesztette ezt a műfajt, hanem gazdagította és eddig soha nem látott magasságokba emelte. A film nem hagyományos értelemben vett western, sokkal inkább annak kifordítása, nagyszerűen komponált képekkel való újrafogalmazása. Sőt több ennél. Izgalmas kalandfilm, megható románc, felrázó dráma egyszerre. A monumentális alkotás a fehér Amerika vitathatatlan közeledését jelzi az őslakos rézbőrűek világa felé. Hiszen nem kevés önvizsgálat van abban a folyamatban, ahogyan a főhős önmagára találva egy régi-új kultúra részesévé válik. Ezt jelzi új sziú neve is: Farkasokkal táncoló, aki végül a polgárháború hadnagyából az indiánok szószólójává válik.

Történet[szerkesztés]

Dialog-stop-hand.svg Alább a cselekmény részletei következnek!

1863-ban, az amerikai polgárháború idején az ifjú John Dunbar véletlenül hőssé válik, miután akaratán kívül győzelemre vezeti az egyesült seregeket. Saját kérésére az indiánok lakta határvidékre helyezik szolgálatba, de az erődöt teljesen elhagyatottan találja.

A magányos férfihez társul szegődik egy farkas. A közelben élő sziú indiánok félelemmel vegyes tisztelettel figyelik az idegen sápadtarcút, akit maguk között csak Farkasokkal táncolónak neveznek. John megismerkedik, majd megbarátkozik az indián törzzsel. Kiderül, hogy a sziúk között él egy fehér bőrű nő, akit az indiánok neveltek fel.

John, aki eddig az indiánok ellen harcolt, most egyre közelebb kerül a sziúkhoz és lassan a törzs tagjának tekinti magát.

Katonák érkeznek, hogy felderítsék a környéket, és miután találkoztak Johnnal, és fogságban tartják őt, enyhén szélsőséges körülmények közt. Az indiánok a segítségére sietnek, majd vele együtt elhagyják a környéket.

Dialog-go-hand.svg Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Díjak és jelölések[szerkesztés]

Hivatkozások[szerkesztés]

  1. ^ a b c Farkasokkal táncoló Box Office Mojo

További információk[szerkesztés]