Szárnyak (film)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Szárnyak
(Wings)
1927-es amerikai film

Wings poster.jpg
Alternatív cím: Fiatal sasok
Rendező William A. Wellman
Producer
Műfaj akció, dráma, háború, romantikus
Forgatókönyvíró
  • Hope Loring
  • Louis D. Lighton
Főszerepben
Zene J. S. Zamecnik
Operatőr Harry Perry
Vágó E. Lloyd Sheldon
Jelmeztervező

Travis Banton Edith Head

Díszlettervező Hans Dreier
Gyártásvezető Frank M. Blount
Gyártás
Gyártó Famous Players-Lasky
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelv némafilm
Játékidő 141 perc
Költségvetés 2 000 000 USD
Képarány 1,37:1
Forgalmazás
Forgalmazó Amerikai Egyesült Államok Paramount Pictures
BemutatóAmerikai Egyesült Államok 1927. augusztus 12.
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz Szárnyak témájú médiaállományokat.

A Szárnyak, más címben: Fiatal sasok (eredeti cím: Wings) 1927-ben bemutatott amerikai romantikus háborús dráma, amelyet William A. Wellman rendezett. A produkciónak az első Oscar-díj átadón sikerült nyernie legjobb film kategóriában. Továbbá A némafilmes 2012-es sikere előtt a Szárnyak volt az egyetlen némafilm, mely megnyerte ezt a díjat.

1997-ben az Amerikai Egyesült Államok Nemzeti Filmmegőrzési Bizottsága beválasztotta a filmet a Nemzeti Filmarchívumba.

Cselekmény[szerkesztés]

Jack Powell (Charles Rogers) és David Armstrong (Richard Arlen) vetélytársak egy amerikai kisvárosból, mindketten a csinos Sylvia Lewis (Jobyna Ralston) kegyeiért vetekednek. Jack nem veszi észre, hogy a szomszéd lány Mary Preston (Clara Bow) reménytelenül szerelmes belé. Mindkét fiatalembert behívótkap a Légierőtől az első világháború alatt. Mikor a kiképzőtáborba indulnak Jack tévesen azt hiszi, hogy Sylvia érez iránta valamit. Viszont a lány David iránt táplál érzelmeket, akinek ezt tudtára is adja, de tapintatosan nem beszél erről Jacknek, mert nem akarja megbántani érzéseit indulás előtt.

Jack és David együtt vonul be. A sátortársuk White kadét (Gary Cooper) lesz, de az ismeretségük meglehetősen rövidnek bizonyul, mert White sajnálatos módon egy autóbalesetben elhalálozik még aznap. A kemény kiképzés alatt Jack és David ellenségből a legjobb barátokká válnak. A felavatás után Franciaországba hajóznak az egységükkel, hogy a németekkel harcoljanak.

Közben Mary szintén kiveszi részét a háborúból, mentőautó vezető lesz. Párizsban találkozik is Jackkel, de a férfi annyira részeg, hogy nem ismeri fel. Ágyba fekteti, de amikor két katonai rendőr betoppan a szobába, miközben mit sem sejtve visszaöltözik mentős egyenruhájába, a felreértés miatt kilép a szolgálatból, és visszatér az Amerikai Egyesült Államokba.

A történet tetőpontja a Szent-Mihieli csata, ahol David gépét kilövik, és halottnak hiszik. Habár túléli a zuhanórepülést, és egy német repülőgépet ellopva megpróbál visszatérni a Szövetséges vonalak mögé. Tragikus véletlen folytán a bosszúszomjas Jack kilövi német felségjelű gépét. Mikor leszáll a roncs mellett, hogy egy szuvenírt tegyen el, rájön mit is tett valójában és szinte beleőrül fájdalmába. David halála előtt még megbocsát bajtársának.

A háború végén Jack hősként tér haza. Mikor meglátogatja David gyászoló szüleit, David édesanyja nem a férfit, hanem a háborút okolja fia haláláért. Végül rájön, hogy szereti Maryt, és összejön a lánnyal.

Főbb szereplők[szerkesztés]

Színész Karakter
Clara Bow Mary Preston
Charles Rogers Jack Powell
Richard Arlen David Armstrong
Gary Cooper White kadét
Jobyna Ralston Sylvia Lewis
El Brendel Herman Schwimpf

Forgatás[szerkesztés]

A producer Lucien Hubbard kimondottan azért William A. Wellmant kérte fel a rendezésre, mert volt neki I. világháborús pilóta tapasztalata, csakúgy mint a színész Richard Arlennek. Charles Rogers, aki nem volt pilóta a forgatás alatt elvégzett egy repülési tanfolyamot, és utána őt is filmezhették a levegőben, mint az expilóta Arlent.

A Szárnyak az egyik első olyan nagy nyilvánosság előtt vetített film volt, melyben meztelenség is felbukkant. Clara Bow melleit lehet látni egy másodperc erejéig, mialatt a párizsi hálószobában átöltözik.

Fogadtatás[szerkesztés]

A film azonnali siker lett. A premier a New York-i Criterion Színházban volt, ahol 63 hétig játszották. Sikerének egyik titka Charles Lindbergh transzatlanti repülőútja is volt. A kritikusok is nagy elismeréssel szóltak a filmről, a The New York Times szerint a repülési jelenetek nagyon realisztikusak és egyben lenyűgözőek voltak.

Oscar-díj[szerkesztés]

  • Oscar-díj (1929)
    • díj: legjobb film – Paramount Pictures
    • díj: legjobb effektek – Roy Pomeroy

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Wings című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]