Szárnyak (film)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Szárnyak
(Wings)
1927-es amerikai film

Alternatív cím: Fiatal sasok
Rendező William A. Wellman
Producer
Műfaj
Forgatókönyvíró
  • Hope Loring
  • Louis D. Lighton
Főszerepben
Zene J. S. Zamecnik
Operatőr Harry Perry
Vágó E. Lloyd Sheldon
Jelmeztervező

Travis Banton Edith Head

Díszlettervező Hans Dreier
Gyártásvezető Frank M. Blount
Gyártás
Gyártó Famous Players-Lasky
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelv némafilm
Játékidő 141 perc
Költségvetés 2 000 000 USD
Képarány 1,37:1
Forgalmazás
Forgalmazó Amerikai Egyesült Államok Paramount Pictures
BemutatóAmerikai Egyesült Államok 1927. augusztus 12.
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz Szárnyak témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Szárnyak, ismert még Fiatal sasok címmel is (eredeti cím: Wings) 1927-ben bemutatott amerikai romantikus háborús dráma, amelyet William A. Wellman rendezett. Ez volt az első film mely elnyerte a legjobb filmnek járó Oscar-díjat. Továbbá a The Artist – A némafilmes (2012) sikere előtt a Szárnyak volt az egyetlen némafilm, mely megnyerte ezt a díjat.

1997-ben az Amerikai Egyesült Államok Nemzeti Filmmegőrzési Bizottsága beválasztotta a filmet a Nemzeti Filmarchívumba.

Cselekmény[szerkesztés]

Jack Powell (Charles Rogers) és David Armstrong (Richard Arlen) vetélytársak egy amerikai kisvárosban, mindketten a csinos Sylvia Lewis (Jobyna Ralston) kegyeit szeretnék elnyerni. Jack nem veszi észre, hogy a szomszéd lány, Mary Preston (Clara Bow) reménytelenül szerelmes belé. Mindkét fiatalembert behívót kap a légierőtől az első világháború alatt. Amikor a kiképzőtáborba indulnak, Jack tévesen azt hiszi, hogy Sylvia érez iránta valamit. A lány Davidet szereti, akinek ezt tudtára is adja, de az tapintatosan nem beszél erről Jacknek, mert nem akarja megbántani.

Jack és David együtt vonul be. A sátortársuk White kadét (Gary Cooper) lesz, de az ismeretségük rövidnek bizonyul, mert a katona egy repülőbalesetben megismerkedésük napján meghal. A kemény kiképzés alatt Jack és David ellenségből a legjobb barátokká válik. A tisztavatás után Franciaországba hajóznak az egységükkel, hogy a németekkel harcoljanak.

Közben Mary szintén kiveszi részét a háborúból, mentőautó-vezető lesz. Párizsban találkozik Jackkel, de a férfi annyira részeg, hogy nem ismeri fel. A lány ágyba fekteti, de két katonai rendőr éppen akkor lép be a szobába, amikor visszaöltözik mentős egyenruhájába. A felreértés miatt el kell hagynia a sereget, és visszatér az Amerikai Egyesült Államokba.

A történet tetőpontja a Szent-Mihieli csata, ahol David gépét kilövik. A pilótát halottnak hiszik, holott túlélte a zuhanást, majd egy német repülőgépet ellopva megpróbál visszatérni a szövetséges vonalak mögé. Tragikus véletlen folytán a bosszúszomjas Jack kilövi a német felségjelű gépet. Amikor leszáll a roncs mellett, hogy egy szuvenírként elvigye egy darabját, rájön mit tett, és szinte beleőrül fájdalmába. David halála előtt még megbocsát bajtársának.

A háború végén Jack hősként tér haza. Amikor meglátogatja David gyászoló szüleit, barátja édesanyja nem őt, hanem a háborút okolja fia haláláért. Jack végül rájön, hogy szereti Maryt, és a film az ő csókjukkal zárul.

Főbb szereplők[szerkesztés]

Színész Karakter
Clara Bow Mary Preston
Charles Rogers Jack Powell
Richard Arlen David Armstrong
Gary Cooper White kadét
Jobyna Ralston Sylvia Lewis
El Brendel Herman Schwimpf

Forgatás[szerkesztés]

A producer Lucien Hubbard kimondottan azért William A. Wellmant kérte fel a rendezésre, mert volt első világháborús pilótatapasztalata, csakúgy, mint a színész Richard Arlennek. Charles Rogers, aki nem volt pilóta, a forgatás alatt elvégzett egy repülőtanfolyamot, és utána őt is filmezhették a levegőben, mint az expilóta Arlent.

A Szárnyak az egyik első olyan nagy nyilvánosság előtt vetített film, melyben meztelenség is felbukkantː Clara Bow melleit lehet látni egy másodperc erejéig, mialatt a párizsi hálószobában átöltözik.

Fogadtatás[szerkesztés]

A film azonnali siker lett. A premier a New York-i Criterion Színházban volt, ahol 63 hétig játszották. Sikerének egyik titka Charles Lindbergh transzatlanti repülőútja is volt. A kritikusok is nagy elismeréssel szóltak a filmről, a The New York Times szerint a repülési jelenetek nagyon realisztikusak és egyben lenyűgözőek voltak.

Oscar-díj[szerkesztés]

Oscar-díj (1929)
  • díj: legjobb film – Paramount Pictures
  • díj: legjobb effektek – Roy Pomeroy

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Wings című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]