A Place in the Sun

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A Place in the Sun
(A Place in the Sun)
1951-es amerikai film

RendezőGeorge Stevens
ProducerGeorge Stevens
AlapműTheodore Dreiser: Amerikai tragédia (regény)
Műfaj
ForgatókönyvíróHarry Brown
Michael Wilson
FőszerepbenMontgomery Clift
Elizabeth Taylor
Shelley Winters
ZeneFranz Waxman
OperatőrWilliam C. Mellor
VágóWilliam Hornbeck
JelmeztervezőEdith Head
DíszlettervezőHans Dreier
Gyártás
GyártóParamount Pictures
Ország USA
Nyelvangol
Játékidő122 perc
Költségvetés2,295,304 $
Forgalmazás
ForgalmazóUSA Paramount Pictures
BemutatóUSA 1951. augusztus 14.
Bevétel
  • 7 000 000 $ (világszerte)
  • 3 500 000 $ (becslés, Amerikai Egyesült Államok)
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz A Place in the Sun témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Az A Place in the Sun[1] egy 1951-ben bemutatott hatszoros Oscar-díj nyertes amerikai filmdráma George Stevens rendezésében. A történet Theodore Dreiser világhírű regényén, az Amerikai tragédián alapszik.

Ez a produkció nyerte el a Golden Globe gála első "legjobb drámai film" kategóriájának díját. Továbbá 1991-ben az Amerikai Egyesült Államok Nemzeti Filmmegőrzési Bizottsága beválasztotta a Nemzeti Filmarchívumba.

Történet[szerkesztés]

Alább a cselekmény részletei következnek!

A szegény családból származó George Eastman (Montgomery Clift) a gazdag gyáros Charles Eastman (Herbert Heyes) unokaöccse, aki munkát ajánl neki a gyárában. George családi kapcsolatai ellenére csak egy szerény állást kap, és nem kerül be a kiváltságosok körébe. George türelmes, reméli, hogy nagybátyja – akit csak Mr. Eastmannek hív – bizalmát idővel elnyeri kemény munkájával. Mialatt a gyárban dolgozik találkozgatni kezd egyik munkatársnőjével, Alice "Al" Trippel (Shelley Winters) dacolva a munkahelyi szabályokkal. Al egy szegény és tapasztalatlan lány, akit teljesen elkápráztat George.

Mikor George megismerkedik a felsőosztálybeli Angela Vickersszel (Elizabeth Taylor) gyorsan egymásba szeretnek. A fiút a lány bódító és gondtalan életmódja – amit Eastmanék megtagadtak tőle – magával ragadja. Amikor Al bejelenti, hogy terhes és arra számít, hogy George feleségül veszi, a fiú egyre több időd kezd tölteni Angelával és jómódú barátaival. Egy sikertelen abortusz kísérlet után Al ismét sürgetni kezdi a házasságot. George közben meghívást kap Angelától, hogy csatlakozzon egy családi ünnepséghez a tóparti nyaralójuknál. Azzal a kifogásokkal győzi meg Alt, hogy ez a látogatás a karrierje előremenetelét szolgálja, amit majd a születendő gyermekük javára tud fordítani.

George és Angela az idejüket a félreeső Loon tavon töltik, ahol a fiú hall egy olyan történetet egy párról, akik s tóba vesztek, de a férfi holttestét sohasem találták meg. George fejében összeáll a terv, miképp szabaduljon meg Altől, hogy feleségül vehesse Angelát.

Eközben Al talál egy képet az újságban a tavon mulató Georgeról, Angeláról és barátairól, és rájön, hogy a fiú hazudott neki, hogy kénytelen volt a tóhoz mennie. A közeli városba utazik, ahol találkozik Georgedzsal, akit megfenyeget, hogy mindent kitálal jómódú új barátainak, ha nem veszi feleségül azonnal. Gyorsan a városházára mennek, de az ünnepnap miatt zárva van. George azt javasolja, hogy töltsenek el egy napot a közeli tavon, amibe a lány gyanútlanul beleegyezik.

A tóhoz érkezvén George láthatóan ideges. Amikor csónakot bérel a tulajdonos azt sejti, hogy hamis nevet adott meg, tovább erősíti a gyanúját amikor George arról érdeklődik, hogy vannak-e mások is tavon. A tóra evezve Al az álmairól kezd beszélni, a közös jövőről és gyermekükről. George csak sajnálkozva néz rá, és lemond gyilkos tervéről. Viszont a fiú érzelemmentes reakciója, és mikor ráébred, hogy egyáltalán nem viszonozza szerelmét, hisztérikussá teszi Alt. A lány megpróbál felállni a csónakban, ami felborul, és belefullad a tó vizébe.

George kiúszik a parta, majd visszavezet Vickersszék nyaralójába, ahol megpróbál pihenni, de csak egyre nyugtalanabbá válik. Senkinek sem mesél arról, hogy mi történt a tónál. Közben Al holttestét felfedezik, és az ügyben kezdetektől gyilkossági nyomozást indítanak, a bizonyítékok és szemtanúk pedig Georgehoz vezetnek. Ahogy Angela édesapja jóváhagyja a házasságukat, Georgeot letartóztatja a rendőrség gyilkosság vádjával. Bár az esküdtszék tisztában van vele, hogy az előre eltervezett gyilkosság balesettel végződött, felelősnek találják Georgeot Al haláláért, és villamosszék általi kivégzésre ítélik. A film végén George bevallja, hogy megérdemli a halált, mert megmenthette volna Alt, de nem tette meg.

Montgomery Clift a film premierjén

Szereposztás[szerkesztés]

Színész Karakter
Montgomery Clift George Eastman
Elizabeth Taylor Angela Vickers
Shelley Winters Alice "Al" Tripp
Anne Revere Hannah Eastman
Raymond Burr R. Frank Marlowe kerületi ügyész
Frieda Inescort Ann Vickers
Ted de Corsia R. S. Oldendorff bíró
Herbert Heyes Charles Eastman
Keefe Brasselle Earl Eastman
Fred Clark Bellows
Shepperd Strudwick Anthony Vickers
Kathryn Givney Louise Eastman
Walter Sande Art Jensen
John Ridgely halottkém
Lois Chartrand Marsha

Fontosabb díjak, jelölések[szerkesztés]

  • Oscar-díj (1952)
    • díj: legjobb rendező – George Stevens
    • díj: legjobb adaptált forgatókönyv – Harry Brown, Michael Wilson
    • díj: legjobb zene – Franz Waxman
    • díj: legjobb operatőr – William C. Mellor
    • díj: legjobb vágó – William Hornbeck
    • díj: legjobb jelmeztervező – Edith Head
    • jelölés: legjobb film – George Stevens
    • jelölés: legjobb férfi főszereplő – Montgomery Clift
    • jelölés: legjobb női főszereplő – Shelley Winters
  • Golden Globe (1952)
    • díj: legjobb film – George Stevens
    • jelölés: legjobb rendező – George Stevens
    • jelölés: legjobb női főszereplő – Shelley Winters
    • jelölés: legjobb operatőr – William C. Mellor
  • Cannes-i fesztivál (1951)
    • jelölés: a fesztivál nagydíja – George Stevens

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Egyes adatbázisokban Egy hely a nap alatt címmel hivatkoznak rá, de a filmet nem forgalmazták Magyarországon.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az A_Place_in_the_Sun (film) című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]