Anthony Hopkins

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Sir Anthony Hopkins
Anthony Hopkins 2010-ben a Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon
Anthony Hopkins 2010-ben a Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon
Életrajzi adatok
Születési név Philip Anthony Hopkins
Született 1937december 31. (83 éves)
Port Talbot, Wales
Házastársa Petronella Barker (1967–1972)
Jennifer Lynton (1973–2002)
Stella Arroyave (2003–)
Gyermekei Abigail Hopkins
Pályafutása
Iskolái
Aktív évek 1960
Híres szerepei Dr. Hannibal Lecter -
(A bárányok hallgatnak, Hannibal, A vörös sárkány)
Díjai
Oscar-díjLegjobb férfi főszereplő
1991 A bárányok hallgatnak
2021 Az apa
Golden GlobeCecil B. DeMille-életműdíj
2006
BAFTA-díjLegjobb férfi főszereplő
1991 A bárányok hallgatnak
1994 Napok romjai
2021 Az apa
Emmy-díjLegjobb férfi főszereplő (televíziós minisorozat vagy tévéfilm)
1976 A Lindbergh-bébi elrablása
1981 A bunker
További díjakSant Jordi-díj
Legjobb külföldi színész
A bárányok hallgatnak (1991)

Sir Anthony Hopkins aláírása
Sir Anthony Hopkins aláírása

Sir Anthony Hopkins IMDb-adatlapja
PORT.hu-adatlap
A Wikimédia Commons tartalmaz Sir Anthony Hopkins témájú médiaállományokat.

Sir Anthony Hopkins (Port Talbot, Wales, 1937. december 31. –) kétszeres Oscar-díjas és Golden Globe-díjas walesi színész, a filmtörténelem egyik legmeghatározóbb egyénisége. A Királyi Színiakadémián végzett, ezüst fokozattal.

Filmes pályáját Az oroszlán télen Oroszlánszívű Richárdjaként kezdte, amiért a Brit Filmakadémia díjára jelölték. Ezután olyan filmekkel folytatta, mint A híd túl messze van, A mágus – Rémisztő Love Story, Az elefántember, a Lázadás a Bountyn, a Szenvedélyek viharában, az Árnyékország, a Szellem a házban, A vadon foglyai, a Zorro álarca, az Amistad és a Ha eljön Joe Black. A bárányok hallgatnak (1991) a kannibál Dr. Hannibal Lecter szerepéért elnyerte a legjobb színésznek járó Oscar-díjat, amelyre utána még ötször jelölték: egyszer a Napok romjai (1993) című brit filmdrámáért, az Oliver Stone-féle Nixon (1995) címszerepéért, a Steven Spielberg által rendezett Amistad című film mellékszerepéért, illetve a 2019-ben bemutatott A két pápa című film férfi mellékszerepéért, amelyben XVI. Benedek pápát alaktotta. 2021-ben, 83 évesen megkapta élete második Oscar-díját, Az apa című filmben nyújtott alakításáért.[1] Utóbbi díjazással ő lett a Filmakadémia történetének legidősebbje, aki elnyerte a legjobb férfi főszereplő kategória első helyét.[2] Figyelemreméltó munkássága elismeréseképpen, 1993-ban II. Erzsébet brit királynő lovaggá ütötte. 1995-ben rendezőként is debütált az August című filmmel, amelyben szerepelt is.

Életrajz[szerkesztés]

A korai évek[szerkesztés]

Anthony Hopkins színész-honfitársa, Richard Burton szülővárosában, a walesi Port Talbotban nőtt fel. A színészóriás sikerén felbuzdulva választotta a színészi pályát. Szülei, Dick és Muriel egy kis pékség tulajdonosai voltak. Sokat dolgoztak, hogy egyetlen fiukat beírassák egy internátusba. Saját elmondása szerint igazi rosszcsont gyerek volt, aki utálta a többieket, és a tanulmányait is hanyagolta, egész egyszerűen nem szeretett iskolába járni.

Tizenhét évesen az apja „kidobta” a házból, mondván, élje a maga életét. A lézengő Hopkins ekkor került be egy ifjúsági drámaklubba, s gyorsan rájött, hogy a színészetet neki találták ki. Beiratkozott a Welsh College of Music and Drama in Cardiffba, majd 1958-ban bevonult kétéves sorkatonai szolgálatra a brit hadseregbe. Ezt követően Londonban felvették a Royal Academy of Dramatic Artba, ott két évvel később végzett.

1963-ban a leicesteri Phoenix Theater társulatának tagja lett, majd 1965-ben részt vett egy meghallgatáson, mivel a híres National Theatre-be vágyott. Itt ebben az időben az általa nagyra tartott Sir Lawrence Olivier, a színház igazgatója közbenjárásának köszönhetően Hopkins a színi társulat tagja lett, mi több két évvel később már főszerepet játszott a Haláltánc című darabban.

Az 1960-as évek[szerkesztés]

Anthony Hopkins az elkövetkező években Nagy-Britannia egyik legelismertebb színészévé vált, aki eljátszhatott majd' minden klasszikus, nagy szerepet. A National Theatre-ben hamar köztiszteletben álló művésszé küzdötte fel magát, bár sokszor megbotránkoztatta a sznob színházlátogatókat alkoholizmusával.

A hatvanas évek végétől volt látható a nagyvásznon. Első jelentős filmszerepe Oroszlánszívű Richárd, az angol trónörökös Az oroszlán télen című nagyszabású kosztümös alkotásban, amely olyan nemzetközi sztárokat vonultat fel, mint Peter O’Toole vagy Katharine Hepburn. A fiatal színész remekel a családi trónviszályokkal átszőtt, göröngyös történet karakteres mellékszerepében, és begyűjti első BAFTA-díj-jelölését a legjobb férfi mellékszereplő kategóriájában. Ezek után gyakorlatilag csak televíziós filmekben látható, és csak elvétve vállal filmszerepet.

Az 1970-es évek[szerkesztés]

1974-ben látogatott el először Los Angelesbe, és teljesen beleszeretett a környékbe, olyannyira, hogy egy ideig ott is maradt, ám egyre többet ivott. Csak hosszú gyötrődések után ébredt rá arra, hogy ez így nem mehet tovább, és részt vett egy alkoholelvonó kúrán. Ennek köszönhetően állapota jelentős mértékben javult. Ezután még több mint tíz évig élt feleségével Los Angelesben, és közben filmezett és tévéjátékokban is szerepelt.

1975-ben Peter Shaffer Equus című színművének pszichiátereként debütált a Broadwayn, majd Richard Burton vette át tőle a szerepet.

1976-ban Bruno Hauptmann vádlottat alakította A Lindbergh-bébi elrablása című tévéfilmben, ezért Emmy-díjat kapott. 1977-ben forgott A híd túl messze van, amelyben a kor legjelentősebb férfisztárjai mellett asszisztál. A háborús eposzt műfaja egyik csúcsaként szokás emlegetni, s habár a cselekmény inkább a nyers tényekhez ragaszkodik, a megannyi híres színész hozza az elvárható színvonalat. Ugyanebben az esztendőben még egy háborús filmben, a Győzelem Entebbénél-ben is feltűnik, ám ez az alkotás már mérsékeltebb fogadtatásban részesül.

Az 1977-es Audrey Rose című filmben egész pályafutásának talán leggyengébb alakítását nyújtotta, Hopkinst Arany Málna díjra jelölték.

1978-ban egy hasbeszélő mutatványost játszik A mágus – Rémisztő Love Story című thrillerben (a figura Hannibal Lecter előfutáraként is értelmezhető), és teljesítményéért Golden Globe-díjra és BAFTA-díjra terjesztik fel. Már ekkor szembetűnő volt, hogy Hopkins milyen kitűnően alakít megszállott figurákat.

Az 1980-as évek[szerkesztés]

Anglia viktoriánus konjunktúrájának időszakában játszódik Az elefántember. Ebben Hopkins lelkes fiatal orvost játszik, aki egy súlyosan eltorzult, nyomorék fiatalember felzárkóztatásába kezd, miközben az utca embere megvetően fordul el a szerencsétlen teremtménytől. David Lynch megható társadalomkritikája valóságos időzített bombaként robbant 1980-ban, még az Amerikai Filmakadémia is nyolc Oscarra jelölte, de odáig már nem merészkedett, hogy akár egy kategóriában is díjhoz juttassa a produkciót.

A Bountyban Anthony egy zsarnokoskodó hajóskapitányt formált remekbe, aki összetűzésbe kerül az első tiszttel. A civilizáltnak vélt, de valójában szadista regulájához körömszakadtáig ragaszkodó hajósember szerepében valósággal brillírozott.

A '80-as években még mindig a tévéfilmek szamárlétrájának fokait taposta, az Egy ház Londonban című könnyed drámában ismét Anne Bancrofttal szerepelt, akivel Az elefántembert is közösen készítették. Két szeretetre éhes középkorú embert keltenek életre, akiket bár kontinensnyi távolság választ el egymástól, mégis keresik a másik társaságát.

Az 1990-es évek[szerkesztés]

Anthony Hopkins Az ártatlan című filmben (1993).

1990-ben Anthony Hopkins számára még mindig nem érkezett el a nagy áttörés: A félelem óráiban ugyan Mickey Rourke és Mimi Rogers partnereként már amerikai produkcióban játszott, azonban a megfélemlített családapa szerepe nem hozta meg számára az elismerést.

A bárányok hallgatnak című thriller 1991-ben hatalmas sikert aratott, a főszerepben Jodie Fosterrel és Hopkinsszel. Az ekkor ötvennégy éves színész ezzel a mondhatni mellékszereppel ért révbe: Dr. Hannibal Lecter, az agyafúrt és perverz élvezeteknek hódoló, börtönviselt pszichopata szerepében mítoszt teremtett, egy olyan végtelenül komplex és sátáni gonoszságában is rokonszenves figurát, amely talán még Anthony Perkins Norman Batesénél is nagyobb ovációt, tiszteletet és félelmet ébresztett a nézőkben. Anthony méltán nyerte el az Oscar-díjat ezért a teljesítményéért. Filmtörténeti rekord, hogy alig húszpercnyi jelenlétéért mégis legjobb férfi főszereplő kategóriában vehette át az aranyszobrocskát. Ezután már előtte hevertek az ígéretesebbnél ígéretesebb filmszerepek, és Anthony Hopkins a hollywoodi fősodorba érkezett.

Továbbra is játszott angolszász témájú alkotásokban (ilyen például a Szellem a házban arisztokrata Mr. Wilcoxa, vagy a Napok romjai hűvös mintakomornyikja, amelyért másodszor is Oscarra jelölték), ugyanakkor részt vállalt Francis Ford Coppola legújabb hollywoodi Drakula-adaptációjában is Gary Oldman, Keanu Reeves és Winona Ryder partnereként. Ő alakította az erdélyi gróf (Oldman) tudós ellenfelét, dr. Van Helsinget. A színész valójában Amerikában bizonyította be páratlan tehetségét, hiszen a '90-es években még olyan filmjei következtek, mint a Szenvedélyek viharában Brad Pitt-tel, a Túlélni Picassót, a Zorro álarca, A vadon foglyai vagy a Titus.

A 2000-es évek[szerkesztés]

Anthony Hopkins a Torontói Filmfesztiválon (2005)

Gary Oldmannel még egyszer „szembekerült” pályája során: A bárányok hallgatnak folytatásában, a Hannibalban ugyanis Oldman alakítja a firenzei vakációját töltő doktor ellen szabályos hajtóvadászatot indító, megcsonkított milliomost, Mason Vergert. A Lecter-legendakört a Hannibal után a Vörös sárkány egészítette ki, ebben Hopkinsnak már csak mellékszerep jutott.

A Nixonban a megbuktatott amerikai elnököt mintázza meg, s habár külsőre nem hasonlított Tricky Dickre, az e célra kialakított gesztusrendszere mégis megdöbbentően élethű hatást nyújt. A Nixonért harmadszor is Oscarra jelölik, majd az Amistadért, amelyben John Quincy Adams jogászt játssza, az amerikai rabszolga-felszabadítás egyik meghatározó élharcosát. A közelmúltban a Szégyenfoltot készítette Nicole Kidman társaságában, de a rasszizmus témáját kimerítő dráma sem anyagi, sem erkölcsi sikert nem jelentett. Rövid cameoszerepben Oliver Stone – akivel a Nixont közösen készítették – szószékre ültette a színészóriást a Nagy Sándor, a hódító című történelmiben, hogy átfogó történelemleckéket adjon nekünk film közben a híres királyról. A legújabb Nagy Sándor-feldolgozás csúfosat bukott Hollywoodban és a világ más tájain, az ítészek nem győznek betelni Colin Farrell hidrogénezett hadvezérfrizurájának és Angelina Jolie orosz akcentusának kritizálásával.

2005-ben mutatták be Hopkins következő filmjét, a Bizonyítást, amelyben Gwyneth Paltrow megkeseredett, az őrület szélére sodródott matematikus apját játssza. A filmet eléggé ellentmondásos véleményekkel illették, Hopkins és Paltrow azonban kitettek magukért. A színész ezután A leggyorsabb Indian című életrajzi filmet forgatta, amelyben két év után ismét főszerepet kapott: a motorversenyen világrekordot felállító, új-zélandi kisöreg, Burt Munro megformálásáért egekig magasztalták a kritikák. A közel 70 éves színészkirály még mindig nem fogyott ki a tervekből, és azt nyilatkozta, addig fog szerepeket vállalni, amíg meg tudja tanulni őket. Feltűnt A király összes embere 2006-os feldolgozásában Kate Winslet és Jude Law mellett, 2007-ben Cannes-ban pedig levetítették önálló rendezését, a Slipstreamet is, a Törés című thrillerben is szerepelt, de még ebben az évben mozikba került Robert Zemeckis Beowulf – Legendák lovagja című filmje, amelyben Hopkins számítógép-animációs mását láthatta a néző. A film azonban csak szerény anyagi-erkölcsi sikert produkált.

Hopkins abban az évben még egy filmet forgatott: a City of Your Final Destinationben ismét együtt dolgozott James Ivory rendezővel. A The Wolf Man c. filmben 2010-ben pedig Sir John Talbot-ot alakította Benicio del Toro, Emily Blunt és Hugo Weaving partnereként. 2010-ben mellékszereplőként tűnt fel Woody Allen filmjében, a You Will Meet a Tall Dark Stranger-ben Antonio Banderas, Naomi Watts és Josh Brolin partnereként. Kenneth Branagh nagyszabású szuperhősfilmjében, a Thorban a főszereplő édesapjának, Odin főisten szerepét vállalta el.

Szerepelt a 2016-ban bemutatott Westworld című tévésorozatban.

Huzamosabb ideje az Egyesült Államokban él, és a brit mellett amerikai állampolgársággal is rendelkezik.

Vegetáriánus.

Magyar hangja sokáig a népszerű színész, Sinkó László volt.

Filmszerepei[szerkesztés]

Év Magyar cím Eredeti cím Szerep Magyar hang[3] Rendező Díjak és jelölések,
megjegyzések
2021 The Virtuoso a mentor Nick Stagliano
2020 Elyse Dr. Philip Lewis Stella Hopkins
Az apa The Father Anthony Florian Zeller Oscar-díj (2021)Legjobb férfi főszereplő
BAFTA-díj (2021)Legjobb férfi főszereplő
Broadcast filmkritikusok (2021) – Legjobb főszereplő
Online filmkritikusok (2021) – Legjobb főszereplő jelölés
Filmszínész Egyesület (2021) – Legjobb férfi főszereplő jelölés
Golden Globe-díj (2021) – Legjobb férfi főszereplő (filmdráma) jelölés
2019 Now Is Everything Thomas Valentina De Amicis, Riccardo Spinotti
A két pápa The Two Popes XVI. Benedek Szersén Gyula Fernando Meirelles Broadcast filmkritikusok (2020) – Legjobb mellékszereplő
BAFTA-díj (2020) – Legjobb férfi mellékszereplő jelölés
Golden Globe-díj (2019) – Legjobb férfi mellékszereplő jelölés
Oscar-díj (2020) – Legjobb férfi mellékszereplő jelölés
2017 Thor: Ragnarök Thor: Ragnarok Odin Fodor Tamás Taika Waititi
Transformers: Az utolsó lovag Transformers: The Last Knight Sir Edmund Burton Fodor Tamás Michael Bay Arany Málna díj (2018) – Legrosszabb férfi mellékszereplő jelölés
2016 Ütközés Collide Hagen Kahl Fodor Tamás Eran Creevy Arany Málna díj (2018) – Legrosszabb férfi mellékszereplő jelölés
Misconduct Misconduct Denning Reviczky Gábor Shintaro Shimosawa
2015 Prédára várva Go with Me / Blackway Lester Reviczky Gábor Daniel Alfredsson Producer is.
Gyilkos ösztön Solace John Clancy Reviczky Gábor Afonso Poyart vezető producer is.
öltöztető, AzAz öltöztető The Dresser uraság Fodor Tamás Richard Eyre Televíziófilm
Heineken emberrablás, AA Heineken emberrablás Kidnapping Freddy Heineken Freddy Heineken Csuha Lajos Daniel Alfredsson
2014 Noé Noah Methuselah Harsányi Gábor Darren Aronofsky
2013 Thor: Sötét világ Thor: The Dark World Odin Tordy Géza Alan Taylor
RED 2. RED 2 Edward Bailey Fodor Tamás Dean Parisot
2012 Hitchcock Hitchcock Alfred Hitchcock Harsányi Gábor Sacha Gervasi
360 360 John Fernando Meirelles
2011 Thor Thor Odin Tordy Géza Kenneth Branagh
rítus, AA rítus The Rite Lucas atya Tordy Géza Mikael Håfström
2010 Férfit látok álmaidban You Will Meet a Tall Dark Stranger Alfie Shebritch Reviczky Gábor Woody Allen
Farkasember The Wolfman Sir John Talbot Reviczky Gábor Joe Johnston
2009 otthon túl messze van, AzAz otthon túl messze van The City of Your Final Destination Adam Gund Szersén Gyula James Ivory
2007 Törés Fracture Ted Crawford Fodor Tamás Gregory Hoblit
Beowulf – Legendák lovagja Beowulf Hrothgar (hangja) Reviczky Gábor Robert Zemeckis
Tudathasadás Slipstream Felix Bonhoeffer Reviczky Gábor Anthony Hopkins Rendező és író is.
Locarnói Nemzetközi Filmfesztivál (2007) – Különdíj
Locarnói Nemzetközi Filmfesztivál (2007) – Arany Leopárd jelölés
2006 Bobby Bobby John Casey Reviczky Gábor Emilio Estevez vezető producer is.
Hollywoodi Filmfesztivál (2006) – Legjobb filmes csapat
Filmszínész Egyesület (2007) – Legjobb filmes csapat jelölés
király összes embere, AA király összes embere All the King's Men Irwin bíró Reviczky Gábor Steven Zaillian
2005 Bizonyítás Proof Robert Reviczky Gábor John Madden
leggyorsabb Indian, AA leggyorsabb Indian The World's Fastest Indian Burt Munroe Makay Sándor Roger Donaldson Új-Zélandi Egyesület (2006) – Legjobb férfi alakítás
2004 Nagy Sándor, a hódító Alexander idős Ptolemaiosz Sinkó László Oliver Stone
2003 Ördögi út a boldogsághoz Shortcut to Happiness Daniel Webster Végvári Tamás Alec Baldwin
Szégyenfolt The Human Stain Coleman Silk Sinkó László Robert Benton
2002 Rossz társaság Bad Company Oakes rendőrtiszt Reviczky Gábor Joel Schumacher
vörös sárkány, AA vörös sárkány Red Dragon Dr. Hannibal Lecter Sinkó László Brett Ratner
2001 Hannibal Hannibal Dr.Hannibal Lecter Sinkó László Ridley Scott Amerikai Fantázia és Horrorfilmek Akadémiája (2002) – Legjobb színész jelölés
MTV Movie-díj (2001) – Legjobb csók jelölés (Julianne Moore)
MTV Movie-díj (2001) – Legjobb gonosz jelölés
Atlantisz gyermekei Hearts in Atlantis Ted Brautigen Sinkó László Scott Hicks
2000 Grincs, AA Grincs How the Grinch Stole Christmas Narrátor (hangja) Rajhona Ádám Ron Howard
Mission: Impossible 2. Mission: Impossible 2 Swanbeck parancsnok Végvári Tamás John Woo Cameoszerep
1999 Titusz Titus Titus Andronicus Sinkó László Julie Taymor Londoni filmkritikusok (2001) – Az év színésze jelölés
Ösztön Instinct Dr. Ethan Powell Sinkó László Jon Turteltaub
1998 Zorró álarca The Mask of Zorro Don Diego de la Vega/ Zorró Sinkó László Martin Campbell
Ha eljön Joe Black Meet Joe Black William Parrish Sinkovits Imre Martin Brest Amerikai Fantázia és Horrorfilmek Akadémiája (1999) – Legjobb színész jelölés
1997 Amistad Amistad John Quincy Adams Fodor Tamás Steven Spielberg Broadcast filmkritikusok (1998) – Legjobb mellékszereplő
Online filmkritikusok (1998) – Legjobb mellékszereplő jelölés
Filmszínész Egyesület (1998) – Legjobb férfi mellékszereplő jelölés
Golden Globe-díj (1998) – Legjobb férfi mellékszereplő jelölés
Oscar-díj (1998) – Legjobb férfi mellékszereplő jelölés
vadon foglyai, AA vadon foglyai The Edge Charles Morse Sinkó László Lee Tamahori
1996 Túlélni Picassót Surviving Picasso Pablo Picasso Sinkó László James Ivory
Augusztus August Leuan Davies Sinkó László Anthony Hopkins rendező is.
1995 Nixon Nixon Richard M. Nixon Sinkó László Oliver Stone Filmszínész Egyesület (1996) – Legjobb férfi főszereplő jelölés
Filmszínész Egyesület (1996) – Legjobb filmes csapat jelölés
Golden Globe-díj (1996) – legjobb férfi főszereplő (filmdráma) jelölés
Oscar-díj (1996) – Legjobb férfi főszereplő jelölés
1994 Szenvedélyek viharában Legends of the Fall William Ludlow ezredes 1. Sinkó László
2. Reviczky Gábor
Edward Zwick Western Örökség (1995) – Bronz Csikó
Promenád a gyönyörbe The Road to Wellvillel Dr. John Harvey Kellogg Reviczky Gábor Alan Parker
1993 Árnyékország Shadowlands C.S. "Jack" Lewis Szersén Gyula Richard Attenborough Southeasterni filmkritikusok (1994) – Legjobb színész
Los Angelesi filmkritikusok (1993) – Legjobb színész
Nemzeti Filmszemle (1993) – Legjobb színész
BAFTA-díj (1994) – Legjobb férfi főszereplő jelölés
Napok romjai The Remains of the Day James Stevens Reviczky Gábor James Ivory BAFTA-díj (1994)Legjobb férfi főszereplő
David di Donatello-díj (1994) – Legjobb külföldi színész
Dallasi filmkritikusok (1994) – Legjobb színész
Kansas City filmkritikusok (1994) – Legjobb színész
Londoni filmkritikusok (1994) – Az év színésze
Southeasterni filmkritikusok (1994) – Legjobb színész
Los Angelesi filmkritikusok (1993) – Legjobb színész
Nemzeti Filmszemle (1993) – Legjobb színész
Golden Globe-díj (1994) – legjobb férfi főszereplő (filmdráma) jelölés
Oscar-díj (1994) – Legjobb férfi főszereplő jelölés
ártatlan, AzAz ártatlan The Innocent Bob Glass 1. Reviczky Gábor
2. Forgács Gábor
John Schlesinger
per, AA per The Trial Pap Sinkó László David Jones
1992 Szellem a házban Howards End Henry J. Wilcox Reviczky Gábor James Ivory
Chaplin Chaplin George Hayden Dobránszky Zoltán Richard Attenborough
Drakula Bram Stoker's Dracula Abraham Van Helsing professzor Kristóf Tibor Francis Ford Coppola Amerikai Fantázia és Horrorfilmek Akadémiája (1993) – Legjobb mellékszereplő jelölés
Mokaszin Spotswood Erroll Wallace 1. Sinkó László
2. Végvári Tamás
Mark Joffe
Szabad préda Freejack Ian McCandless Reviczky Gábor Geoff Murphy
1991 bárányok hallgatnak, AA bárányok hallgatnak The Silence of the Lambs Dr.Hannibal Lecter Sinkó László Jonathan Demme Oscar-díj (1992)Legjobb férfi főszereplő
BAFTA-díj (1992)Legjobb férfi főszereplő
Amerikai Fantázia és Horrorfilmek Akadémiája (1992) – Legjobb színész
Sant Jordi-díj (1992) – Legjobb külföldi színész
Chicagói filmkritikusok (1992) – Legjobb színész
Kansas City filmkritikusok (1992) – Legjobb színész
Bostoni filmkritikusok (1991) – Legjobb mellékszereplő
Nemzeti Filmszemle (1991) – Legjobb mellékszereplő
New York-i filmkritikusok (1991) – Legjobb színész
Londoni filmkritikusok (1992) – Az év színésze jelölés
Golden Globe-díj (1992) – legjobb férfi főszereplő (filmdráma) jelölés
Barbara Taylor Bradford: A legkülönb unoka To Be the Best Jack Figg Kertész Péter Tom Wharmby Televíziófilm
Magányos küzdelem One Man's War Joel Szokolay Ottó Sergio Toledo Televíziófilm
1990 félelem órái, AA félelem órái Desperate Hours Tim Cornell 1. Végvári Tamás
2. Szokolay Ottó
3. Várkonyi András
Michael Cimino
1989 Szép remények Great Expectations Abel Magwitch Kevin Connor Televíziófilm
Emmy-díj (1990) – legjobb férfi mellékszereplő (televíziós minisorozat vagy tévéfilm) jelölés
1988 Tizedik, AA Tizedik The Tenth Man Jean Luis Chavel 1. Sinkó László
2. Csuja Imre
3. Mihályi Győző
Jack Gold Televíziófilm
Golden Globe-díj (1989) – legjobb férfi főszereplő (televíziós minisorozat vagy tévéfilm) jelölés
Kisvárosi komédia A Chorus of Disapproval Dafydd Ap Llewelly Horkai János Michael Winner
1987 Egy ház Londonban 84 Charing Cross Road Frank P. Doel Kertész Péter David Jones Moszkvai Nemzetközi Filmfesztivál (1987) – Legjobb férfi alakítás
1985 jó apa, AA jó apa The Good Father Bill Hooper Mike Newell
Mussolini és én Mussolini and I Galeazzo Ciano gróf Alberto Negrin Televíziófilm
CableACE-díj (1987) – Legjobb színész – televíziós minisorozat vagy tévéfilm
gyilkos bennem van, AA gyilkos bennem van Guilty Conscience Arthur Jamison Szersén Gyula David Greene Televíziófilm
1984 diadalív árnyékában, AA diadalív árnyékában Arch of Triumph Dr. Ravic Kőszegi Ákos Waris Hussein Televíziófilm
Lázadás a Bountyn The Bounty William Bligh kapitány Szersén Gyula Roger Donaldson
1982 A Notre-Dame-i toronyőr The Hunchback of Notre Dame Quasimodo Csankó Zoltán[4] Michael Tuchner Televíziófilm
Emmy-díj (1982) – legjobb férfi főszereplő (televíziós minisorozat vagy tévéfilm) jelölés
1981 Othello Othello Othello Szersén Gyula Jonathan Miller Televíziófilm
bunker, AA bunker The Bunker Adolf Hitler Fodor Tamás George Schaefer Televíziófilm
Emmy-díj (1981)legjobb férfi főszereplő (televíziós minisorozat vagy tévéfilm)
1980 elefántember, AzAz elefántember The Elephant Man Dr. Frederick Traves 1. Balázsovits Lajos
3. Szakácsi Sándor
2. Kulka János
David Lynch
1978 mágus – Rémisztő Love Story, AA mágus – Rémisztő Love Story Magic Charles "Corky" Withers 1. Sztarenki Pál
2. Harsányi Gábor
Richard Attenborough BAFTA-díj (1979) – Legjobb férfi főszereplő jelölés
Golden Globe-díj (1979) – legjobb férfi főszereplő (filmdráma) jelölés
nagy vágta, AA nagy vágta International Velvet Johnson kapitány Reviczky Gábor Bryan Forbes
1977 híd túl messze van, AA híd túl messze van A Bridge Too Far John D. Frost ezredes 1. Kőszegi Ákos
2. Haumann Péter
3. Karsai István
Richard Attenborough
Audrey Rose Audrey Rose Elliot Hoover Robert Wise
1976 Győzelem Entebbé-nél Victory at Entebbe Yitzak Rabin miniszter Csernák János[5] Marvin J. Chomsky Televíziófilm
Lindbergh-bébi elrablása, AA Lindbergh-bébi elrablása The Lindbergh Kidnapping Case Bruno Richard Hauptmann Buzz Kulik Televíziófilm
Emmy-díj (1976)legjobb férfi főszereplő (televíziós minisorozat vagy tévéfilm)
1975 élet dicsérete, AzAz élet dicsérete All Creatures Great and Small Siegfrid Farnon 1. Sinkó László
2. Kautzky Armand
3. Hegedűs D. Géza
Claude Whatham Televíziófilm
1974 Pénzt vagy életet! Juggernaut John McCleod 1. Szersén Gyula
2. Máté Gábor
Richard Lester
Lány a Petrovka utcából The Girl from Petrovka Kostya Robert Ellis Miller
királynő törvényszéke, AA királynő törvényszéke QB VII Dr. Adam Kelno Csankó Zoltán Edward Anhalt Televíziófilm
1973 babaház, AA babaház A Doll's House Torvald Helmer 1. Végvári Tamás[6]
2. Kassai Károly[7]
Patrick Garland
1972 Háború és béke War and Peace Pierre Bezuhov John Davies Televíziófilm
BAFTA-díj – Legjobb TV színész
fiatal Churchill, AA fiatal Churchill Young Winston David Lloyd George Richard Attenborough
1971 arany rabjai, AzAz arany rabjai When Eight Bells Toll Philip Calvert 1. Dunai Tamás
2. Epres Attila
Etienne Perier
1969 Tükörútvesztő The Looking Glass War John Avery Csankó Zoltán Frank Pierson
Hamlet Hamlet Claudius Tony Richardson
1968 oroszlán télen, AzAz oroszlán télen The Lion in Winter Richard 1. Kőszegi Ákos
2. Tordy Géza
Anthony Harvey BAFTA-díj (1969) – Legjobb férfi mellékszereplő jelölés
1967 fehér busz, AA fehér busz The White Bus Brechtian Lindsay Anderson

Díjak és jelölések[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Anthony Hopkins megkapta élete második Oscar-díját, hvg.hu, 2021. április 26.
  2. Verhoeven, Beatrice: Anthony Hopkins Becomes Oldest Best Actor Nominee at Oscars. The Wrap, 2021. március 15. (Hozzáférés: 2021. március 15.)
  3. Magyar hangjai - ISzDb (magyar nyelven). iszdb.hu. (Hozzáférés: 2018. április 4.)
  4. A Notre Dame-i toronyőr - ISzDb (magyar nyelven). iszdb.hu. (Hozzáférés: 2017. július 6.)
  5. Győzelem Entebbénél - ISzDb (magyar nyelven). iszdb.hu. (Hozzáférés: 2017. július 6.)
  6. Babaház - ISzDb (magyar nyelven). iszdb.hu. (Hozzáférés: 2017. július 6.)
  7. Babaház - ISzDb (magyar nyelven). iszdb.hu. (Hozzáférés: 2017. július 6.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Anthony Hopkins című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:Anthony Hopkins
A Wikimédia Commons tartalmaz Anthony Hopkins témájú médiaállományokat.