Ugrás a tartalomhoz

Férfit látok álmaidban

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Férfit látok álmaidban
(You Will Meet a Tall Dark Stranger)
2010-es brit–amerikai–spanyol film

Lucy Punch, Josh Brolin, Woody Allen, Naomi Watts és Gemma Jones a 2010-es Cannes-i fesztiválon. IMDB 6,3/10 (44 302 szavazat)
Lucy Punch, Josh Brolin, Woody Allen, Naomi Watts és Gemma Jones a 2010-es Cannes-i fesztiválon.
IMDB 6,3/10 (44 302 szavazat)
RendezőWoody Allen
ProducerLetty Aronson
Stephen Tenenbaum
Jaume Roures
Műfaj
ForgatókönyvíróWoody Allen
FőszerepbenAntonio Banderas
Josh Brolin
Anthony Hopkins
Gemma Jones
Freida Pinto
Lucy Punch
Naomi Watts
Roger Ashton-Griffiths
Pauline Collins
ZeneZak Orth
OperatőrZsigmond Vilmos
VágóAlisa Lepselter
Gyártás
GyártóMediapro
Antena 3
Gravier Productions
OrszágSpanyolország, USA
Nyelvangol
Játékidő100 perc
Költségvetés22 millió $[1]
Forgalmazás
ForgalmazóSony Pictures Classics (Amerikai Egyesült Államok)
Alta Films (Spanyolország)
Budapest Film (Magyarország)
Bemutató2010. május 15. (Cannes-i Filmfesztivál)
USA 2010. szeptember 23.
Magyarország 2011. május 12.
KorhatárTizenkét éven aluliak számára nem ajánlott
Bevétel34,3 amerikai dollár[1]
További információk
SablonWikidataSegítség

A Férfit látok álmaidban (eredeti cím: You Will Meet a Tall Dark Stranger) 2010-ben bemutatott spanyol-amerikai romantikus filmdráma, melynek forgatókönyvírója és rendezője Woody Allen. A főszerepet Antonio Banderas, Josh Brolin, Anthony Hopkins, Gemma Jones, Freida Pinto, Lucy Punch, Naomi Watts, Roger Ashton-Griffiths és Pauline Collins alakítja.

A film világpremierje a Cannes-i Filmfesztiválon volt 2010. május 15-én,[2] Magyarországon 2011. május 12-én mutatta be a Budapest Film.

Cselekmény[szerkesztés]

A történetek mindegyike a jelenkori Londonban játszódik.

A 73 éves Alfie (Anthony Hopkins) 40 év házasság után elválik feleségétől, Helenától (Gemma Jones), mert képtelen elfogadni az öregedést.

Váratlanul feleségül veszi Charmaine-t (Lucy Punch), egy fiatal nőt, akit Alfie akkor ismert meg, amikor az prostituált volt. Charmaine rendszeresen megcsalja, és végül anyagilag tönkreteszi.

Helena felkeresi Cristalt (Pauline Collins), egy tisztánlátót, aki elkezdi gátlások nélkül irányítani az életét. Helena lánya, Sally (Naomi Watts) eleinte elfogadja ezt, mert úgy látja, hogy ez vigasztalja édesanyját a válás miatt elszenvedett csapáson. A Sally-ek a maga részéről házassági problémái vannak férjével, Roy-jal (Josh Brolin), az orvosdiplomával rendelkező férfival, aki évekkel ezelőtt írt egy bestseller könyvet, azóta azonban nem írt semmi érdemlegeset, de most türelmetlenül várja a kiadója válaszát legújabb művével kapcsolatban, ami meghozná neki az elismerést és az anyagi megkönnyebbülést, amire a párnak, és különösen neki, szüksége van.

Miután munkát vállal egy neves galériában, Sally romantikus kapcsolatot fontolgat főnökével, Greggel (Antonio Banderas), a jóképű spanyolajkú férfival, akinek szintén házassági problémái vannak, de a kapcsolatból nem lesz semmi. Saját galéria megnyitásához kölcsönt kér édesanyjától.

Royt a maga részéről megőrjíti Dia (Freida Pinto), egy fiatal és csinos zenetudományi PhD-hallgató, akit a hálószobája ablakából rendszeresen figyel, ahogy gitározik, miközben ő sikertelenül próbál írni. A kiadója visszautasító válasza ellenére, amikor megtudja, hogy egy barátja, aki szintén befejezett egy olyan szöveget, amelyet csak ő ismer, meghalt, úgy dönt, hogy ellopja a szöveget, és sajátjaként mutatja be, amit nagyon jól fogadnak. A maga részéről, miután elvált Sallytől, meggyőzi Diát, hogy bontsa fel az eljegyzését egy előkelő diplomatával.

Egymás projektjeiben váratlan elemek fordulnak elő. Roy esetében a halottnak hitt barátja valójában kómában van, és a tudatosság zavaró jeleit kezdi mutatni.

Sally szakmai búcsúztatásán Sally tudni szeretné, mennyi a valós esélye annak, hogy plátói szerelme immár volt főnöke iránt valóra válik. Greg azonban elutasítja a személyes kapcsolat lehetőségét, és azt is elmondja neki, hogy különvált, és most egy művésszel randizik, akinek ő mutatta be. Ráadásul, miután megválik régi munkahelyétől, és már javában tervezi saját galériájának megnyitását, Sally anyja, aki egyre inkább Cristal befolyása alatt áll, és a paranormális elemek megszállottja, megtagadja tőle a kölcsönt, arra hivatkozva, hogy „a bolygók együtt állnak”. Sally ekkor kirobban, és nagyon feldúltan azt mondja neki, hogy Cristal részéről milyen manipulációnak van kitéve. De Helena számára már túl késő, és már nem hisz a lánya szavainak.

Alfie-nak eközben komoly anyagi gondjai vannak felesége, Charmaine túlzott költekezése miatt, akinek ráadásul viszonya van egy sokkal fiatalabb férfival, akivel az edzőteremben találkozott. Alfie rájön, hogy lehetetlen összeegyeztetni az életét a kielégítetlen ex-prostituált életével, és hiába próbálja rávenni Helenát, hogy visszafogadja őt. Házastársi kapcsolatuk egyre rosszabbá válik, és történetük a végére ér, miután a feleség szeretője megveri, és a nő bevallja, hogy terhes. Alfie, akit megsebeztek szerelme ütései, szomorú képet nyújt, amikor ahelyett, hogy örülne a terhességnek, egy apasági teszt elvégzésének szándékával reagál.

Végül csak Helena nem bánja meg a döntését. Cristaltól elsajátította a reinkarnáció hitét, és úgy tekint az életére, mint egy epizódra az életek sorozatában. Kapcsolatba kezd egy könyvesboltot üzemeltető özvegyemberrel, aki maga is ezoterikus hitet vall. Miután a férfi megkapja a nihil obstat-ot[3] az időközben elhunyt feleségétől, akivel a nekromancia segítségével lépett kapcsolatba, a pár szabad kezet kap arra, hogy romantikus kapcsolatot kezdjen.

Szereplők[szerkesztés]

Szerep Színész Magyar hang[4]
Greg Clemente Antonio Banderas Varga Gábor
Roy Channing Josh Brolin Kőszegi Ákos
Alfie Shepridge Anthony Hopkins Reviczky Gábor
Helena Shepridge Gemma Jones Kassai Ilona
Dia Freida Pinto Németh Borbála
Charmaine Foxx Lucy Punch Vadász Bea
Sally Channing Naomi Watts Kisfalvi Krisztina
Jonathan Wunch Roger Ashton-Griffiths Kajtár Róbert
Henry Strangler Ewen Bremner
Allen Neil Jackson Molnár Levente
Enid Wicklow Celia Imrie
Cristal D'Argenis Pauline Collins Koffler Gizella
Iris Anna Friel Zakariás Éva
Malcolm Dodds Alex Macqueen Seder Gábor
Dia anyja Meera Syal Bókai Mária
Dia apja Anupam Kher Várday Zoltán
Allen húga[5] Natalie Walter
Roy pókeres barátja Christian McKay
Roy pókeres barátja Philip Glenister
Ray Richards Theo James Magyar Bálint

Bemutató[szerkesztés]

A filmet 2013. január 17-én mutatták be Ausztráliában.[6]

Kritikák[szerkesztés]

„Néhány bukás után Woody Allen visszatért régi formájához: A Férfit látok álmaidban-ban azt figyeli, ahogy a szerencsevadászok délibábokat követnek. A nagyszerű metafizika és a kis csattanók sikeres keveréke.”[7]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a You Will Meet a Tall Dark Stranger című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Conocerás al hombre de tus sueños című spanyol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b You Will Meet a Tall Dark Stranger (2010). Box Office Mojo. (Hozzáférés: 2010. január 7.)
  2. Cannes Film Festival - Selection List. Festival-cannes.com. (Hozzáférés: 2010. október 2.)
  3. nihil obstat: latin jogi kifejezés, jelentése: „nincs ellenvetés”.
  4. ISzDb - Férfit látok álmaidban (magyar nyelven). Internetes Szinkron Adatbázis. (Hozzáférés: 2021. június 6.)
  5. https://www.imdb.com/title/tt1182350/fullcredits#cast
  6. Hoyts Cinemas - You Will Meet a Tall Dark Stranger. Hoyts Cinemas Australia. [2013. február 5-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. június 6.)
  7. Tragikomödie von Woody Allen: Zum Geburtstag viel Griesgram

További információk[szerkesztés]