Francis Ford Coppola

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Francis Ford Coppola
Francis Ford Coppola Cannes-ban, (2001)
Francis Ford Coppola Cannes-ban, (2001)
Született 1939. április 7. (79 éves)
Detroit, Michigan
Állampolgársága amerikai
Házastársa Eleanor Jessie Neil
(1963–)
Gyermekei
Szülei Italia Coppola
Carmine Coppola
Foglalkozása filmrendező
forgatókönyvíró
producer
Iskolái
Díjak Oscar-díj
Legjobb rendező
A Keresztapa II. (1974)

Francis Ford Coppola az IMDb-n
Francis Ford Coppola PORT.hu-adatlapja
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Francis Ford Coppola témájú médiaállományokat.

Francis Ford Coppola (Detroit, 1939. április 7. –) amerikai filmrendező, forgatókönyvíró, producer.

Életpálya[szerkesztés]

New Yorkban nőtt fel. Apja Carmine Coppola, zeneszerző, aki többek között a Keresztapa első részében zongoristát alakított, de a teljes trilógiához pótlólagos zenét komponált Nino Rota mellett. Édesanyja színésznő volt. Coppola diplomát a Hofstra Egyetemen szerzett dráma tagozaton, diplomamunkáját az UCLA Egyetemen filmgyártásból írta (ahol együtt tanult Jim Morrisonnal). Első önálló nagyjátékfilmjét Dementia 13 címen készítette 1963-ban. 1966-ban a második filmje, a Felnőtt fiú vagy már hozta meg számára a kritikusok elismerését és az MA diplomát. 1969-ben George Lucassal közösen megalapította az American Zoetrope független filmgyártó céget San Franciscoban. A cég első filmje THX 1138 volt: George Lucas rendezésében 1971-ben. Coppola második produceri munkáját szintén Lucas rendezésében Amerikai Graffiti címen mutatták be 1973-ban. Ez a film 5 Oscar jelölést kapott, beleszámítva a legjobb film nominálását is.

1972-ben Coppola elkészítette legmaradandóbb alkotását A Keresztapát. A lófej az ágyban, Sonny lemészárlása, a lakodalom a kertben, szemben a Don Corleone elsötétített szobájában zajló audienciájával, a finálé, melyben a keresztelővel egy időben gyilkosságok sorozata zajlik le, ekkor válik Michael valódi Keresztapává. A Keresztapa lényegében a maffiát dicsőíti, ám a központban mégis a családi kötelék fontossága áll. A film elnyerte a legjobb film Oscar-díját. 1974-ben bemutatott Magánbeszélgetéssel elhozta Cannes-ból az Arany Pálmát, valamint jelölték a legjobb film és a legjobb eredeti forgatókönyv díjára az Oscar gálán. A film egyik érdekessége, hogy a Magánbeszélgetést kevéssel a Watergate-botrány kirobbanása előtt mutatták be, így a film hátborzongató jóslatnak bizonyult. Coppolát majdnem kirúgták az első Keresztapa filmből, és annyira aggódott a film anyagi sikeréért, hogy a bemutatón nem jelent meg, hanem egy hotelszobába zárkózva írta A nagy Gatsby forgatókönyvét. Az elsöprő sikert látva a stúdió folytatást követelt. A profit egy hányada mellett Coppolának teljes alkotói szabadságot adott. Coppola itt már egyértelműen a maffia ellen foglalt állást, Michael úgy lesz egyre mélabúsabb, ahogy növekszik a hatalma. Hyman Roth szerepében az Actors Studió híres igazgatója, Lee Strasberg debütált. A Keresztapa II-vel hat Oscar-díjban részesült a produkció.

1979-ben készült Apokalipszis most című filmjénél John Miliustól kapott segítséget Joseph Conrad A sötétség mélyén című regényének adaptálásában. A forgatás nehézségeivel több könyv és egy 1991-es dokumentumfilm is foglalkozott. A Fülöp-szigetek-i 16 hetes munka 238 nap lett, a 36 éves Martin Sheen csaknem belehalt a szívrohamába a helyszínen, de pár hét múlva visszatért. Marlon Brando felkészületlenül és meghízva érkezett. A vietnámi háború túlélői szerint a film élethűen jeleníti meg Vietnám valóságát.

Segítette unokaöccse, Nicolas Cage karrierjét, akit 1983-as Rablóhal című filmjében is szerepeltetett. Leánya, Sofia Coppola is apja nyomdokaiba lépett: filmrendező, forgatókönyvíró és producer. Coppola személyes tragédiája, hogy fia, Gian-Carlo meghalt egy hajóbalesetben 22 évesen, 1986-ban. Coppola az Egyesült Államok egyik legszabálytalanabb, legenergikusabb és legvitatottabb filmkészítője.

A nyolcvanas évektől kezdve azonban Coppola nem tudta megismételni korábbi sikereit, a Gengszterek klubja, az Előre a múltba, a Tucker: Az ember és az álma, a Keresztapa III., és a Drakula már nem voltak annyira sikeresek, mint a korábbi filmjei. A saját cége is tönkrement ekkortájt a veszteséges projektek miatt. A Drakula után a kilencvenes években csak a Jack és Az esőcsináló című filmjeit készítette el, a kétezres években készült filmjei pedig már semmilyen különösebb visszhangot nem váltottak ki, a Tetro című dráma és a Twixt című horror kritikailag és anyagilag is megbukott.

Coppola a filmjei romló színvonala miatt is a kilencvenes évektől inkább produceri teendőket vállalt el.

Filmjei[szerkesztés]

Rendezőként[szerkesztés]

Forgatókönyvíróként[szerkesztés]

Producerként[szerkesztés]

 • 1995 Don Juan DeMarco
 • 1973 Amerikai graffiti
 • 1971 THX 1138
 • 1982 A piszkos ügy

Jelentősebb díjai[szerkesztés]

BAFTA-díj
 • 1980 díj: legjobb rendezés (Apokalipszis most)
Golden Globe-díj
 • 1980 díj: legjobb rendezés, (Apokalipszis most)
 • 1973 díj: legjobb rendezés, legjobb forgatókönyv, (Keresztapa)
Cannes-i fesztivál
Oscar-díj
 • 1975 díj: legjobb rendezés, legjobb forgatókönyv, legjobb film, (Keresztapa II.)
 • 1973 díj: legjobb forgatókönyv, (Keresztapa)
 • 1971 díj: legjobb forgatókönyv, (Patton)
Velencei Nemzetközi Filmfesztivál
San Sebastián Nemzetközi Filmfesztivál

Lásd még[szerkesztés]

 • Coppola-családfa
 • Hirsch Tibor: Keresztapa sztori; Duna Film–Budapest Film–Szabadtér Kiadó, Bp., 1991

További információk[szerkesztés]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Francis Ford Coppola témájú médiaállományokat.