Stanley Kramer

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Stanley Kramer
Született1913. szeptember 29.[1][2][3][4][5]
Brooklyn
Elhunyt2001. február 19. (87 évesen)[1][2][3][4][5]
Woodland Hills
Állampolgárságaamerikai
Házastársa
  • Marilyn Erskine (1945–1945)
  • Karen Sharpe (1966–2001)
Gyermekeinégy gyermek:
  • Kat Kramer
  • Casey Kramer
Foglalkozása
Iskolái
Kitüntetései
Halál okatüdőgyulladás

A Wikimédia Commons tartalmaz Stanley Kramer témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Stanley Kramer (Brooklyn, 1913. szeptember 29. – Woodland Hills, 2001. február 19.) Stanley Earl Kramer amerikai filmrendező és producer volt. Kramer, mint független producer és rendező olyan aktuális társadalmi kérdésekre hívta fel a figyelmet, amelyeket a legtöbb stúdió elkerült. Filmjeiben olyan témák szerepeltek, mint a rasszizmus, a kapzsiság, kreacionizmus, a fasizmus okai és hatásai.

Steven Spielberg „hihetetlenül tehetséges látnokként” jellemezte, aki világ lelkiismeretére is hatással volt. Barátja, Kevin Spacey a 2015-ös Golden Globe-díj átvételi beszédében minden idők egyik nagy filmesének nevezte.

Pályakép[szerkesztés]

Stanley Kramer New Yorkban született. Szülei zsidók voltak, és miután nagyon fiatalon elváltak, alig emlékezett apjára. Édesanyja a Paramount Pictures New York-i irodájában dolgozott. Nagybátyja, Earl Kramer a Universal Pictures filmforgalmazójaként dolgozott.

Kramer a bronxi DeWitt Clinton High Schoolba járt, ahol tizenöt évesen leérettségizett. Ezután beiratkozott a New York-i Egyetemre, ahol a Pi Lambda Phi testvériség tagja lett, és heti rovatot írt a Medley újságba.

1933-ban szerzett üzleti adminisztrátori diplomát. Kramer fizetett szakmai gyakorlatot szerzett a 20th Century Fox forgatókönyírói részlegénél Hollywoodban.

Az 1950-es, -60-as években, amelyeket a kommunizmusellenesség és az ideológiai konfliktusok jellemeztek, Stanley Kramer azon kevés hollywoodi rendezők egyike volt, aki az akkoriban politikailag vitatott témákkal volt bátor filmet csinálni − és sikereket ért el velük. Az afroamerikaiak és a fehérek közötti kapcsolatok, a véleménynyilvánítás szabadságáért folytatott harc, a nukleáris fegyverek veszélyei és a holokauszt voltak Kramer témái − többek között.

Stanley Kramer számos filmje ma már klasszikusnak számít.

A kritikusabb hangok azzal vádolták Kramert, hogy „üzenőfilmjeivel” prédikált és időnként szentimentálissá vált.

Filmproducerként is hírnevet szerzett magának, és producerként elért eredményeiért megkapta az Irving G. Thalberg emlékdíjat.

számos Oscar-díj jelölést kapott, egyet sem kapott meg. 1961-ben azonban megkapta a Golden Globe-díjat a különleges művészi tisztességért járó különdíjként, 1962-ben pedig az 1947-es nürnbergi jogi eljárásról szóló filmjéért (Ítélet Nürnbergben) a legjobb rendezés díjat kapta meg.

Filmek[szerkesztés]

  • Not as a Stranger (1955)

Díjak[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Integrált katalógustár (német nyelven). (Hozzáférés: 2014. április 9.)
  2. a b Francia Nemzeti Könyvtár: BnF források (francia nyelven). (Hozzáférés: 2015. október 10.)
  3. a b Encyclopædia Britannica (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  4. a b SNAC (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  5. a b Find a Grave (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)

Források[szerkesztés]