National Association for the Advancement of Colored People

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
National Association for the Advancement of Colored People
Alapítva 1909. február 12.
Székhely Baltimore
A National Association for the Advancement of Colored People weboldala
Commons

A National Association for the Advancement of Colored People (gyakran NAACP-nek rövidítik, magyarul Országos Szövetség a Színesbőrűek Felemelkedéséért) az egyik legrégebbi és legbefolyásosabb polgárjogi szervezet az Amerikai Egyesült Államokban.[1] Az NAACP-t 1909. február 12-én alakította W. E. B. Du Bois, Ida B. Wells, Archibald Grimké, Henry Moskowitz, Mary White Ovington, Oswald Garrison Villard és William English Walling,[2][3] hogy az afro-amerikaiak jogaiért küzdjön. A társaság neve, melyet a hagyomány jegyében tartottak meg, egyike a „colored people” (színes bőrűek) kifejezés utolsó fennmaradt használatának. A társaságnak a marylandi Baltimore-ban van a központja.

Szervezet[szerkesztés]

Az NAACP központja Baltimore-ban van, a regionális irodák Kaliforniában, New Yorkban, Michiganben, Missouriban, Georgiában és Texasban vannak. A regionális irodák felelősek a hozzájuk tartozó államokban rendezett konferenciák koordinálásáért. A helyi, ifjúsági és főiskolai fiókok szervezik a tagok számára az egyedi programokat.

2007-ben az NAACP-nek körülbelül 400 000 fizető és nem fizető tagja volt.[4]

Források és jegyzetek[szerkesztés]

  1. Appiah, K. A. and Gates, Jr., Henry Louis, eds. Africana: The Encyclopedia of the African and African American Experience, in articles "Civil Rights Movement" by Patricia Sullivan (pp 441-455) and "National Association for the Advancement of Colored People" by Kate Tuttle (pp 1,388-1,391). ISBN 0-465-00071-1.
  2. Simkin, John: William English Walling biography. Spartacus Educational
  3. NAACP Timeline. National Association for the Advancement of Colored People
  4. Texeira, Erin. „NAACP president to step down, cites discord with board”, Associated Press, USA Today (Hozzáférés ideje: 2007. március 4.) 

Ez a szócikk részben vagy egészben a National Association for the Advancement of Colored People című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Külső hivatkozások[szerkesztés]