A cannes-i fesztivál díjai

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A kezdetekben nagyvilági és turisztikai jelleget öltő Cannes-i fesztivál az évek során a világ legelismertebb filmfesztiváljainak egyikévé vált. Az átadott díjak ugyancsak változtak: újakat alapítottak, másokat megszüntettek, s voltak, melyeket időszakos jelleggel, vagy alkalmi elnevezéssel osztottak ki. Alább a fesztivál hivatalos válogatásában versenyeztetett vagy bemutatott filmeknek és alkotóiknak átadott díjak listája található.[1]

Arany Pálma[szerkesztés]

Az 1955 óta átadott Arany Pálma (Palme d’or) a fesztivál fődíja, amelyet a nagyjátékfilmek zsűrije ítél oda a legjobb filmnek; a Nemzetközi Filmfesztivál Nagydíját (Grand prix du festival international) váltotta fel. A Cinéfondation és rövidfilmek zsűrije ugyancsak Arany Pálmát adnak át a legjobbnak ítélt rövidfilm rendezőjének.

Nemzetközi Filmfesztivál Nagydíja[szerkesztés]

A Nemzetközi Filmfesztivál Nagydíja (Grand Prix du Festival International du Film) az Arany Pálmát megelőzően, 1954-ig, a fesztivál legjobb filmjének ítélt fődíja volt.

Nagydíj[szerkesztés]

A Nagydíj (Grand prix) – nevezik Zsűri nagydíjának (Grand prix du jury) is – a fesztivál második legtekintélyesebb díja. A nagyjátékfilmek zsűrije ítéli oda a legeredetibbnek, vagy kísérletező szelleműnek ítélt filmnek.

Zsűri díja[szerkesztés]

A Zsűri díja (Prix du jury) a fesztivál harmadik legtekintélyesebb díja. A nagyjátékfilmek zsűrije ítéli oda annak a filmnek, amely kivívja a zsűritagoknak általános elismerését. Ugyanezzel a ranggal bírnak az évfordulós díjak is. A Cinéfondation és rövidfilmek zsűrije ugyanezzel az elismeréssel illetheti valamely rövidfilmet.

Nemzetközi zsűri díja[szerkesztés]

A Nemzetközi zsűri díját (Prix du jury international) csupán az 1946-os cannes-i filmfesztiválon osztották ki, a második legrangosabb elismerésként.

Zsűri különdíja[szerkesztés]

A Zsűri különdíja (Prix spécial du jury) a zsűri által elismerésben részesített film eredetisége okán kerül esetenként odaítélésre.

Nemzetközi díj[szerkesztés]

A Nemzetközi díjat (Prix international) olyan film elismerésére adták át időszakosan, melynek stílusát és műfaját a zsűri eredetinek és értékesnek találta.

Legjobb férfi alakítás díja[szerkesztés]

A Legjobb férfi alakítás díját (Prix d'interprétation masculine) a fesztivál zsűrije a hivatalos válogatás versenyfilmjei egyikében legjobb alakítást nyújtó színésznek ítéli oda.

Legjobb női alakítás díja[szerkesztés]

A Legjobb női alakítás díját (Prix d'interprétation féminine) a fesztivál zsűrije a hivatalos válogatás versenyfilmjei egyikében legjobb alakítást nyújtó színésznőnek ítéli oda.

Legjobb férfi mellékszereplő díja[szerkesztés]

A Legjobb férfi mellékszereplő díja (Prix du meilleur second rôle masculin) elismerésben részesülhet a fesztivál zsűrije által kiválasztott film mellékszereplőjeként kiemelkedő alakítást nyújtó színész. 1979-81 között került átadásra.

Legjobb női mellékszereplő díja[szerkesztés]

A Legjobb női mellékszereplő díja (Prix du meilleur second rôle féminine) elismerésben részesülhet a fesztivál zsűrije által kiválasztott film mellékszereplőjeként kiemelkedő alakítást nyújtó színésznő. 1979-81 között került átadásra.

Legjobb rendezés díja[szerkesztés]

A Legjobb rendezés díját (Prix de la mise en scène) veheti át annak a filmnek a rendezője, amelynek alkotói tevékenységét a fesztivál zsűrije legjobbnak ítéli. 1983-ban – egyetlen alkalommal – neve Alkotói film nagydíjára (Grand Prix du cinéma de création) változott.

Legjobb forgatókönyv díja[szerkesztés]

A Legjobb forgatókönyv díját (Prix du scénario) veheti át annak a filmnek a forgatókönyvírója, amelynek ötletét vagy adaptációját a fesztivál zsűrije legjobbnak ítéli.

Legjobb fényképezés díja[szerkesztés]

A Legjobb fényképezés díja (Prix de la photographie) vehette át annak a filmnek az operatőre, amelynek képi világát a fesztivál zsűrije legjobbnak ítélte.

Legjobb fényképezés és plasztikus megjelenítés díja[szerkesztés]

A Legjobb fényképezés és plasztikus megjelenítés díja (Prix de la photographie et de la composition plastique) vehette át annak a filmnek az operatőre, amelynek képi világát a fesztivál zsűrije legjobbnak ítélte.

Legjobb díszlet díja[szerkesztés]

A Legjobb díszlet díja (Prix pour le décor) elismerésben részesült időszakosan a legjobb díszlet- vagy látványtervező.

Legjobb filmzene díja[szerkesztés]

A Legjobb filmzene díja (Prix de la meilleure partition musicale) elismerésben részesült 1952-ben a legjobb filmzenét komponáló zeneszerző.

Legjobb művészi hozzájárulás díja[szerkesztés]

A Legjobb művészi hozzájárulás díjat (Prix de la meilleure contribution artistique) kapott a zsűri ítélete szerint kivételesen magas művészi értékkel bíró film.

Külön dicséret[szerkesztés]

A Külön dicséretben (Mention spéciale) részesülhet egy film az eredetiségéért, a filmművészetben kevésbé használt stílusáért.

Technikai nagydíj[szerkesztés]

A Technikai nagydíj (Grand prix technique) a hivatalos válogatás egy filmjének elkészítésében kiemelkedő teljesítményt nyújtott filmtechnikai szakember (operatőr, díszlettervező, vágó, hangmérnök stb.) részére, 2002-ig. A Technikai-művészi Vulcain-díj váltotta fel.

Technikai nagydíj külön dicsérete[szerkesztés]

A Technikai nagydíj külön dicsérete (Mention spéciale du grand prix technique) egy technikai szakember munkássága egészét hivatott elismerni.

Technikai-művészi Vulcain-díj[szerkesztés]

A Technikai-művészi Vulcain-díj (Grand prix technique) 2003-tól a hivatalos válogatás egy filmjének elkészítésében kiemelkedő teljesítményt nyújtott „filmtechnikai művésznek”. Megkaphatja operatőr, díszlettervező, vágó, hangmérnök, de a rendező, és a film egésze is.

Különdíj[szerkesztés]

A Különdíj (Prix spécial) időszakosan kiosztott elismerés egy-egy érdeklődést felkeltő filmnek.

Cannes-i Fesztivál Trófeája[szerkesztés]

A Cannes-i Fesztivál Trófeája (Trophée du Festival de Cannes) a filmművészet kiemelkedő személyiségeit díjazza 2000 óta, alkalmanként, karrierjük egészének elismeréseként.

Tiszteletbeli Pálma[szerkesztés]

Az Tiszteletbeli Pálma (franciául: Palme d’honneur), melyet neveznek Pálmák Pálmájának (Palme des Palmes), Tiszteletbeli Arany Pálmának (Palme d’or d’honneur), illetve Különdíjnak (Prix spécial) is, a Cannes-i fesztiválon alkalmi jelleggel kiosztott életműdíj, neves, kiemelkedő tehetségű filmes alkotók (rendezők), illetve előadók (színészek) részére. Az elismerést – az Arany Pálmától eltérően – nem film, hanem személy kapja, és nem zsűri ítéli oda, hanem a fesztivál vezetősége.

Legjobb első alkotás díja[szerkesztés]

A Legjobb első alkotás díjjal (Prix de la première œuvre) alkalmanként részesítettek elismerésben egy-egy tehetségesnek ítélt elsőfilmes rendezőt. Szerepét az Arany Kamera vette át.

Pálmák Pálmája[szerkesztés]

Lásd: Tiszteletbeli Pálma

Évfordulós díjak[szerkesztés]

  • A Nemzetközi Filmfesztivál 20. évfordulós nagydíja[2]
  • A Nemzetközi Filmfesztivál 25. évfordulós díja
  • A Nemzetközi Filmfesztivál 35. évfordulós díja
  • A Nemzetközi Filmfesztivál 40. évfordulós díja
  • A Nemzetközi Filmfesztivál 45. évfordulós díja
  • A Nemzetközi Filmfesztivál 50. évfordulós díja
  • A Cannes-i Fesztivál 55. évfordulós díja
  • A Cannes-i Fesztivál 60. évfordulós díja

Arany Kamera[szerkesztés]

Az Arany Kamerát (Caméra d'Or) 1978 óta ítéli oda egy külön zsűri a fesztivál összes szekciójában – azaz a hivatalos válogatásban (versenyprogram, Un Certain Regard) és a párhuzamos rendezvényeken (Kritikusok Hete, Rendezők Kéthete) – bemutatott legjobb elsőfilmnek.

Arany Kamera különdíja[szerkesztés]

Az Arany Kamera különdíja (Prix spéciale de la caméra dor) illeti alkalmanként egy fiatal tehetséges alkotó kiemelkedő alkotását.

Arany Kamera – külön dicséret[szerkesztés]

Arany Kamera – külön dicséretben (Mention spéciale de la caméra d'or) részesülhet egy fiatal, tehetséges alkotó, inkább művészi, mint közönségfilmje.

Un Certain Regard díj[szerkesztés]

Un Certain Regard díj (Prix Un Certain Regard) elismerésben részesíti a szekció önálló zsűrije azt az alkotást, amelynek elő kívánja segíteni franciaországi forgalmazását.

Cinéfondation díja[szerkesztés]

A Cinéfondation szekció három legjobb filmjének ítéli oda a hivatalos válogatás Cinéfondation és rövidfilmek zsűrije.

Cinéfondation – külön dicséret[szerkesztés]

Cinéfondation – külön dicséretben (Mention spéciale de la cinéfondation) részesülhet egy fiatal alkotó zsánerfilmje.

Nemzetközi kritikusok díja[szerkesztés]

A Nemzetközi kritikusok díját (Prix de la Critique internationale) 1946-ban alapították, külön Georges Rouquier részére, akinek Farrebique című dokumentumfilmjét kizárták a válogatásból; több alkalommal azonban nem osztották ki.

FIPRESCI-díj[szerkesztés]

A FIPRESCI-díjat (Prix Fipresci).a Filmkritikusok Nemzetközi Szövetsége ítéli oda egy merész, eredeti vagy személyes jellegű filmnek.

Ifjúság díja[szerkesztés]

A Ifjúság díját (Prix de la Jeunesse) hét fiatal (18-25 éves) filmesből összeállított zsűri ítéli oda első- vagy másodfilmes rendezőknek a hivatalos válogatás két szekciójából (nagyjátékfilmek versenye, Un Certaibn Regard). 1982 és 1988 között a zsűri öt francia fiatalból állt. 2003 óta nem különböztetik meg a francia és a külföldi filmeket, s csupán egy díjat ítélnek oda. 2003-ban és 2004-ben az első- másodfilmesek mellett figyelembe vették a harmadfilmeseket is.

Nemzetközi békedíj[szerkesztés]

Nemzetközi békedíjat (Prix international de la paix) egyetlen alkalommal, 1946-ban osztottak ki; Szergej Jutkevics szovjet filmrendező vehette át Molodoszt nasej sztrani című filmjéért.

Gary Cooper-díj[szerkesztés]

A Gary Cooper-díjat (Prix Gary Cooper) 1961-ben alapították annak a nagyjátékfilmnek elismerésére, amely tartalmát és annak feldolgozását tekintve valódi emberi értékeket mutat fel. Két alkalommal, 1961-ben és 1963-ban osztották ki.

Roberto Rossellini-díj[szerkesztés]

A Roberto Rossellini-díjat (Prix Roberto Rossellini) 1985-ben alapították a Roberto Rossellini-módon humanista szerepet játszó színésznek.

François Chalais-díj[szerkesztés]

A François Chalais-díjat (Prix François Chalais) 1997. óta osztják ki a cannes-i fesztiválon. A leukémiában 1996-ban elhunyt François Chalais francia újságíró, filmkritikus és filmtörténész emlékére alapított elismerést az életigenlés és az újságírás értékeit felmutató filmek kaphatják meg.

Chopard Trófea[szerkesztés]

A Chopard Trófeát (Trophée Chopard) az Arany Pálmát készítő svájci ékszerész cég adja át újonnan felfedezett, tehetséges színésznek, vagy színésznőnek.

OCIC-díj[szerkesztés]

Az OCIC-díjat (Prix OCIC) a Nemzetközi Katolikus Film- és Audovizuális Szervezet (Organisation Catholique Internationale du Cinéma et de l'Audiovisuel – OCIC) ítélte oda 1952 és 1973 között. 1974-től a protestáns Interfilmmel közösen létrehozott Ökumenikus zsűri díja váltotta fel.

Ökumenikus zsűri díja[szerkesztés]

Az Ökumenikus zsűri díját (Prix du Jury Œcuménique) 1974 óta ítéli oda egy keresztény személyekből összeállított zsűri az evangélium értékeit kiemelő nagyjátékfilmnek. Az értékelés a fesztivál összes szekciójában, azaz hivatalos válogatásban (versenyprogram, Un Certain Regard) és a párhuzamos rendezvényeken (Kritikusok Hete, Rendezők Kéthete) bemutatott alkotásokra kiterjed.

Közoktatás díja[szerkesztés]

A Közoktatás díját (Prix de l'Éducation Nationale) a francia Közoktatási Minisztérium alapította és egy 6 tanárból, 2 filmes szakemberből és 2 felsőtagozatos diákból álló zsűri ítéli oda 2003 óta a hivatalos válogatás (versenyfilmek és Un Certain Regard) egy filmjének, jelezve a tanároknak és a diákoknak, hogy az alkotás alkalmas és méltó arra, hogy a középiskolai filmoktatás tárgyát képezze.

Narancs-díj[szerkesztés]

A Narancs-díjat (Prix Orange) a francia sajtószövetség adja át színészek és színésznők részére alkalmi jelleggel.

Arany Nap[szerkesztés]

Az Arany Napot (Soleil d'or) – a Szociális Tevékenységek Központi Pénztára (CCAS) ítéli oda 1995 óta.

Megjegyzés[szerkesztés]

  1. A külső szervezetek által fenntartott, a Cannes-i Fesztiváltól független, párhuzamos rendezvények díjait lásd a szócikkeknél: Kritikusok Hete, Rendezők Kéthete.
  2. 1966-ban az Arany Pálma helyett került ezen a néven átadásra.

Források[szerkesztés]