LMBT

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Az LMBT (ritkábban: MLBT) betűszó a nemzetközi szóhasználatban elterjedt LGBT (GLBT) magyar fordítása. A rövidítés feloldása: Leszbikusok, Melegek, Biszexuálisok és Transzneműek. Az elnevezés ezen szexuális kisebbségek összefoglaló megjelölésére használatos.

Az egyes szavak jelentése[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A betűszóban képviselt minden egyes szó hivatkozhat ennek a csoportnak a tagjaira is és az őket befogadó szubkultúrára is. Ebbe beletartoznak az őket támogató emberjogi szervezetek és egyének.

Leszbikus[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Ebben a szövegkörnyezetben a leszbikus szó a kizárólag nőkhöz vonzódó nőkre vonatkozik.

Meleg[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Ebben a szövegkörnyezetben a meleg szó a kizárólag férfiakhoz vonzódó férfiakra vonatkozik.

Biszexuális[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A biszexuális olyanokra vonatkozik, akik nem csak egy nemhez vonzódnak. Míg a biszexualitás régebben azt jelentette, „vonzalom a férfiakhoz és nőkhöz is”, jelenleg beletartozik a panszexualitás is, ahol a partner neme nem lényeges (tehát a biológiailag férfiakon és nőkön kívül a transzneműekhez és bármilyen más nemi azonosságúhoz vonzódhat). A biszexualitásba beletartozik a széles skála az aszexualitás, a homo- és a heteroszexualitás közt.

Transznemű[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A transznemű olyan egyének, viselkedések és csoportok összefoglaló elnevezése, akik és amelyek a nemi szerepek részleges vagy teljes felcserélésével, valamint a biológiai nem megváltoztatásával (mely lehet csak hormonális, de akár operáció útján is történhet) kapcsolatosak. Legelterjedtebb definíciójuk: „Olyan emberek, akik úgy érzik, hogy (rendszerint születésükkor) nem a megfelelő neműként definiálták őket.” A transzvesztiták, az ellenkező nem ruházkodási szokásait követők nem minden esetben transzneműek is egyben.

Interszexuális[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az interszexuálisok olyan emberek, akiknek a biológiai neméhez nem illő biológiai jegyek társulnak (ezekbe beleértve a hormonokat is), vagy nemi hovatartozásuk nem dönthető el egyértelműen. Régebben pontatlanul hermafroditáknak nevezték őket. Egyes interszexuálisok transzneműek is egyben, mások nem.

Története[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az LMBT betűszó az angol LGBT kifejezés fordítása, így eredete is angol nyelvterülethez köthető, ahol az 1960-as évek szexuális forradalma hozta meg ezeknek az embereknek jogaik elismerését. Mindeddig nem volt összefoglaló elnevezés a homoszexuálisokra, biszexuálisokra és transzneműekre, leszámítva a lekezelő „a harmadik nem” kifejezést, mely a második világháború utáni időkre kiesett a használatból.

Az első kifejezéshez, melyet használni kezdtek, a homoszexuálishoz túl sok negatív töltet társult, emiatt a gay szót vették használatba, melyet eredeti jelentésében („jókedvű”, „vidám”) már csak régebbi szövegekben találhatunk. Ezt magyarra leginkább melegként fordítják. Eleinte ez a leszbikusokat is jelentette, később egyre inkább csak a meleg férfiakat, ezért gyakoribbá vált a gay and lesbian – meleg és leszbikus – kifejezés használata a velük azonos neműekhez vonzódó emberekre. Nem sokkal ezután a biszexuálisok és transzneműek is kezdték kiharcolni jogaik érvényesítését, és helyet kaptak a nagyobb szubkultúrában. Az 1970-es évek vége, 80-as évek eleje felé, ahogy azonban múlni kezdett a Stonewall-lázadás keltette eufória, változni kezdett a közösség álláspontja, és több meleg és leszbikus már nem vállalta a közösséget a biszexuálisokkal és transzneműekkel. Előbbieket azzal gyanúsították, hogy tulajdonképpen nem biszexuálisok, hanem melegek vagy leszbikusok, csak félnek előbújni, utóbbiakat pedig azzal vádolták, hogy rájátszanak a sztereotípiákra. Csak az 1990-es években vált általánossá egyenrangúként beszélni melegekről, leszbikusokról, biszexuálisokról és transzneműekről a mozgalmon belül.

Innentől az LMBT kifejezés egyre inkább elterjedtté vált, és az angol nyelvű országokban a legtöbb közösség és a sajtó is használja. Ennek ellenére gyakran még manapság sem mindig tudni, hogy valaki, aki névleg az LMBT-jogok elkötelezettje, valójában nem csak az egyik csoport érdekeiért küzd-e.

Változatok[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A betűszónak angolul több változata létezik; egyesek csak a betűk sorrendjét változtatják, mások újabb betűkkel egészítik ki. A leggyakrabban egy Q betűt adnak hozzá a queer vagy a nemi irányultság és/vagy identitát még nem eldöntött questioning (kb. „kíváncsi”; néha kérdőjellel is jelölhetik) rövidítéseként (esetleg két Q-t mindkét csoport jelölésére), A-t az aszexuálisok vagy a LMBT személyeket támogatók („allies” – szövetségesek) jelzésére (ezt néha S-szel jelölik – „straight ally”, azaz heteroszexuális szövetséges), I-t az interszexuálisok, P-t a pánszexuálisok vagy O-t az omniszexuálisok jeleként. A leginklúzívabb a külföldön már elterjedt LGBT+ / LMBT+ rövidítés. (A szexuális kisebbség sokszínű voltát kifejező humánusabb és diszkrétebb megnevezés megalkotása a magyar nyelvi környezetben régóta komoly diskurzusok alapja.)

A legteljesebb változat az LGBTTTIQQA betűk valamely sorrendje, de ez rendkívül ritka.

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Magyarul[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Angolul[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz LMBT témájú médiaállományokat.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Fordítás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]