LMBTQI

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(LMBT szócikkből átirányítva)

Az LMBTQI (ritkábban: MLBTQI) betűszó a nemzetközi szóhasználatban elterjedt LGBTQI (GLBTQI) magyar fordítása. A rövidítés feloldása: Leszbikusok, Melegek, Biszexuálisok, Transzneműek, Queerek és Interszexuálisok. Az elnevezés ezen szexuális kisebbségek összefoglaló megjelölésére használatos.

Az egyes szavak jelentése[szerkesztés]

A betűszóban képviselt minden egyes szó hivatkozhat ennek a csoportnak a tagjaira is és az őket befogadó szubkultúrára is. Ebbe beletartoznak az őket támogató szervezetek.

Leszbikus[szerkesztés]

Ebben a szövegkörnyezetben a leszbikus szó a kizárólag nőkhöz vonzódó nőkre vonatkozik.

Meleg[szerkesztés]

Ebben a szövegkörnyezetben a meleg szó a kizárólag férfiakhoz vonzódó férfiakra vonatkozik.

Biszexuális[szerkesztés]

A biszexuális szó meghatározása az "egy személy (akár férfi, akár nő), aki mindkét nemhez vonzódik".

Transznemű[szerkesztés]

A transzneműség a születéskor kapott nemmel való azonosulás vagy az ennek megfelelő testi megjelenés hiánya. Ernyőfogalomként magában foglalja a nemi identitás és annak kifejezéseinek spektrumait. Ellentéte a ciszneműség.

Queer[szerkesztés]

A queer szó egy gyűjtőfogalom az LMBTQI közösségben található emberekre. Egyesek nem szeretik a használatát, mivel eredeti jelentése az, hogy furcsa, különböző, más.

Interszexuális[szerkesztés]

Az interszexuálisok olyan emberek, akiknek egyes fizika és/vagy biológiai jegyeik eltérnek a nemi szerveikhez párosuló megszokott jegyektől (ezekbe beleértve a hormonokat is). Régebben pontatlanul hermafroditáknak nevezték őket. Egyes interszexuálisok transzneműek is egyben, mások nem.

Története[szerkesztés]

Az LMBTQI betűszó az angol LGBTQI kifejezés fordítása, így eredete is angol nyelvterülethez köthető, ahol az 1960-as évek szexuális forradalma hozta meg ezeknek az embereknek jogaik elismerését. Mindeddig nem volt összefoglaló elnevezés a homoszexuálisokra, biszexuálisokra és transzneműekre, leszámítva a lekezelő „a harmadik nem” kifejezést, mely a második világháború utáni időkre kiesett a használatból.

Az első kifejezéshez, melyet használni kezdtek, a homoszexuálishoz túl sok negatív töltet társult, emiatt a gay szót vették használatba, melyet eredeti jelentésében („jókedvű”, „vidám”) már csak régebbi szövegekben találhatunk. Ezt magyarra leginkább melegként fordítják. Eleinte ez a leszbikusokat is jelentette, később egyre inkább csak a meleg férfiakat, ezért gyakoribbá vált a gay and lesbian – meleg és leszbikus – kifejezés használata a velük azonos neműekhez vonzódó emberekre. Nem sokkal ezután a biszexuálisok és transzneműek is kezdték kiharcolni jogaik érvényesítését, és helyet kaptak a nagyobb szubkultúrában. Az 1970-es évek vége, 80-as évek eleje felé, ahogy azonban múlni kezdett a Stonewall-lázadás keltette eufória, változni kezdett a közösség álláspontja, és több meleg és leszbikus már nem vállalta a közösséget a biszexuálisokkal és transzneműekkel. Előbbieket azzal gyanúsították, hogy tulajdonképpen nem biszexuálisok, hanem melegek vagy leszbikusok, csak félnek előbújni, utóbbiakat pedig azzal vádolták, hogy rájátszanak a sztereotípiákra. Csak az 1990-es években vált általánossá egyenrangúként beszélni melegekről, leszbikusokról, biszexuálisokról és transzneműekről a mozgalmon belül.

Innentől az LMBTQI kifejezés egyre inkább elterjedtté vált, és az angol nyelvű országokban a legtöbb közösség és a sajtó is használja. Ennek ellenére gyakran még manapság sem mindig tudni, hogy valaki, aki névleg az LMBTQI-jogok elkötelezettje, valójában nem csak az egyik csoport érdekeiért küzd-e.

Változatok[szerkesztés]

A betűszónak angolul több változata létezik; egyesek csak a betűk sorrendjét változtatják, mások újabb betűkkel egészítik ki. A leggyakrabban egy Q betűt adnak hozzá a queer vagy a nemi irányultság és/vagy identitás még nem eldöntött questioning (kb. „kíváncsi”; néha kérdőjellel is jelölhetik) rövidítéseként (esetleg két Q-t mindkét csoport jelölésére), A-t az aszexuálisok, I-t az interszexuálisok, P-t a pánszexuálisok vagy O-t az omniszexuálisok jeleként. A leginklúzívabb a külföldön már elterjedt LGBT+ / LMBT+ rövidítés. (A szexuális kisebbség sokszínű voltát kifejező humánusabb és diszkrétebb megnevezés megalkotása a magyar nyelvi környezetben régóta komoly diskurzusok alapja.)

A legteljesebb változat az LGBTTTIQQA betűk valamely sorrendje, de ez rendkívül ritka.

Források[szerkesztés]

Angolul[szerkesztés]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz LMBTQI témájú médiaállományokat.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]