Férfi

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Michelangelo Dávid-szobra a fiatal férfi szépségének klasszikus megtestesítője a nyugati művészetben

A férfi a biológiai értelemben vett hímnemű felnőtt ember elnevezése, szemben a nőnemű felnőtt emberrel, a nővel. A pubertáskorban kialakuló másodlagos nemi jegyek közül kifejezetten a férfiakra jellemző széles váll, keskeny csípő, a mélyebb beszédhang és az arcszőrzet (szakáll). A férfiak átlagos testmagassága 170–180 cm körül van. A férfiak izomzata általában fejlettebb a nőknél. A születendő gyermek nemét egyetlen kromoszómapár határozza meg a 23-ból.

Átlagosan 100 leány újszülöttre 105-107 fiú jut. Ezután azonban a különbség elkezd kiegyenlítődni, mivel a fiúknál gyakoribb a bölcsőhalál, a fiúk koraszülöttként is sérülékenyebbek, továbbá a gyermekkori és tinédzserkori balesetek és betegségek gyakrabban érintik őket. A nemek aránya körülbelül 36 éves korban fordul meg és egészen a legidősebb korosztályig több a nő, mint a férfi.

Európában átlagosan 4-5, Magyarországon 5-8 évvel kevesebbet élnek a férfiak a nőknél.

A „férfi”, mint kifejezés olyan társadalmi többletjelentéssel is bír, ami az önálló, tettre kész, ambiciózus, és nem utolsósorban a nők számára vonzó egyént jelöli. A nemenként eltérő társadalmi szerepeket a szociológia egyik résztudománya, a gender studies kutatja.

Híres férfiak a történelem során[szerkesztés]

Ámbár a történelem során általában a férfiak rendelkeztek több hatalommal, magasabb pozíciókkal a társadalmakban (még ha ezt kultúránként sokféle hatás ellensúlyozta is), ma a legtöbb kultúrában a férfi és a jogilag egyenrangú. Mindazonáltal a nemi szerepek miatt a történelem meghatározó személyiségeinek túlnyomó része férfi, ideértve elsősorban a különféle uralkodókat és vezetőket, mint például Julius Caesar, Naploéon Bonaparte, George Washington, vagy Winston Churchill.

Ajánlott irodalom[szerkesztés]

  • Andrew Perchuk, Simon Watney, Bell Hooks: The Masculine Masquerade: Masculinity and Representation (MIT Press, 1995)
  • Pierre Bourdieu: Masculine Domination, Paperback Edition (Stanford University Press, 2001)
  • Robert W. Connell: Masculinities (Polity Press, Cambridge, 1995)
  • Hadas Miklós: A modern férfi születése (Helikon, 2003) ISBN 9632088093
  • Férfikutatások PDF Szöveggyűjtemény (2011)

További információk[szerkesztés]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Férfi témájú médiaállományokat.