Kinsey-skála

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Kinsey-skála Alfred Kinsey nevéhez fűződik, aki úgy vélte, hogy az emberek nem oszthatók be a hagyományos módszerek szerint hetero-, bi-, illetve homoszexuálisnak. Ezért a probléma megoldására létrehozott egy nullától hatig tartó skálát, amiben a 0 jelenti a teljesen heteroszexuális embert, a 6-os pedig a teljesen homoszexuálist. Kinsey szerint a legtöbb ember valahol a kettő között található. Az aszexuális embereket Kinsey X-szel jelölte.

A skála létrehozását megelőző kutatások[szerkesztés]

Kinsey olyan kutatási eredményre jutott, hogy a korábbi felfogáshoz képest az emberek világa alapvetően nem heteroszexuális, ahol csak elvétve fordulnak elő homoszexuális emberek. A férfiakon végzett kutatásai alapján 37%-uk élt már át olyan orgazmust, melyhez homoszexuális kapcsolat segítette, 8%-uk több, mint három éven át folytatott homoszexuális életet, és 4%-uk kizárólag homoszexuális kapcsolatokban vett részt. Kutatásai azt az eredményt mutatták, hogy ezen kívül létezik 13%, akik erős homoszexuális érdeklődésűek, de sosem volt ilyen jellegű kapcsolatuk.

Kritikák[szerkesztés]

Sok kritika érte a skálát, ezek legtöbbje arra mutat rá, hogy a felmérés nem reprezentatív. Ez minden bizonnyal igaz, de a később végzett felmérések eredményei – bár eltérnek Kinsey-étől – megmutatják, hogy az alapkövetkeztetés igaznak bizonyult.


A Kinsey-skála

Források[szerkesztés]