Üvegplafon

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Az üvegplafon kifejezés olyan esetekben használatos, amikor egy szakképzett személy előmenetele egy szervezet hierarchiáján belül csak egy bizonyos szintig lehetséges. A vertikális szegregáció oka a hátrányos megkülönböztetés, nemi, faji, eszmei stb. alapon. Jellemzően a nők és a kisebbségek előmenetelével kapcsolatban szoktak üvegplafonról beszélni, de ide sorolható a beszéd-, látás-, hallászavaros és más fogyatékos emberek behatárolt előmeneteli lehetősége is.[1]

Az elnevezés második felében található „plafon” szó a feljutás lehetőségének blokkoltságát fejezi ki, az „üveg” szó pedig arra utal, hogy a behatároltság nem látható egyből az elején, valamint ez egy nem hivatalos, le nem írt vezérelv. Ez a láthatatlan korlát akkor is létező dolog lehet, hogyha hivatalosan ezt nem szokás megerősíteni – nem találni olyan hirdetést, melyben ez áll: „kisebbséghez tartozók ne jelentkezzenek”.[2] Az „üvegplafon” különbözik az egyéb előrejutást gátló tényezőktől, mint például szakmai gyakorlat vagy iskolai végzettség.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. "History Archiválva 2008. május 22-i dátummal a Wayback Machine-ben." Angol nyelvű cikk - Break the Glass Ceiling. 2008. Break the Glass Ceiling Foundation. 2008 március 31.
  2. Hesse-Biber and Carter 2005, p. 77-78.

Irodalom[szerkesztés]

  • Fox, Mary F. and Sharlene N. Hesse-Biber. 1984. Women at Work. Mountain View, CA: Mayfield Publishing Company.
  • Giele, Janet Z. and Leslie F. Stebbins. 2003. Women and Equality in the Workplace. Santa Barbara, CA: ABC-CLIO, Inc.
  • Hesse-Biber, Sharlene N. and Gregg L. Carter. 2005. Working Women in America. New York, NY: Oxford University Press.
  • Insch, Gary S., Nancy McIntyre, and Nancy K. Napier. 2008. “The Expatriate Glass Ceiling: The Second Layer of Glass.” Journal of Business Ethics 83:19-28.
  • Judge, Timothy A. and Beth A. Livingston. 2008. “Is the Gap More Than Gender? A Longitudinal Analysis of Gender, Gender Role Orientation, and Earnings.” Journal of Applied Psychology 93:994-1012.
  • Nevill, Ginny, Alice Pennicott, Joanna Williams, and Ann Worrall. 1900. Women in the Workforce: The Effect of Demographic Changes in the 1990s. London: The Industrial Society.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]