Üvegplafon

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search

Az üvegplafon kifejezés olyan esetekben használatos, amikor egy szakképzett személy előmenetele egy szervezet hierarchiáján belül csak egy bizonyos szintig lehetséges. Ennek lehet oka a hátrányos megkülönböztetés, nemi, faji, eszmei stb. alapon. Jellemzően a nők és a kisebbségek előmenetelével kapcsolatban szoktak üvegplafonról beszélni, de ide sorolható a beszéd-, látás-, hallászavaros és más fogyatékos emberek behatárolt előmeneteli lehetősége is.[1]

Az elnevezés második felében található „plafon” szó a feljutás lehetőségének blokkoltságát fejezi ki, az „üveg” szó pedig arra utal, hogy a behatároltság nem látható egyből az elején, valamint ez egy nem hivatalos, le nem írt vezérelv. Ez a láthatatlan korlát akkor is létező dolog lehet, hogyha hivatalosan ezt nem szokás megerősíteni – nem találni olyan hirdetést, melyben ez áll: „kisebbséghez tartozók ne jelentkezzenek”.[2] Az „üvegplafon” különbözik az egyéb előrejutást gátló tényezőktől, mint például szakmai gyakorlat vagy iskolai végzettség.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. "History Archiválva 2008. május 22-i dátummal a Wayback Machine-ben." Angol nyelvű cikk - Break the Glass Ceiling. 2008. Break the Glass Ceiling Foundation. 2008 március 31.
  2. Hesse-Biber and Carter 2005, p. 77-78.

Irodalom[szerkesztés]

  • Fox, Mary F. and Sharlene N. Hesse-Biber. 1984. Women at Work. Mountain View, CA: Mayfield Publishing Company.
  • Giele, Janet Z. and Leslie F. Stebbins. 2003. Women and Equality in the Workplace. Santa Barbara, CA: ABC-CLIO, Inc.
  • Hesse-Biber, Sharlene N. and Gregg L. Carter. 2005. Working Women in America. New York, NY: Oxford University Press.
  • Insch, Gary S., Nancy McIntyre, and Nancy K. Napier. 2008. “The Expatriate Glass Ceiling: The Second Layer of Glass.” Journal of Business Ethics 83:19-28.
  • Judge, Timothy A. and Beth A. Livingston. 2008. “Is the Gap More Than Gender? A Longitudinal Analysis of Gender, Gender Role Orientation, and Earnings.” Journal of Applied Psychology 93:994-1012.
  • Nevill, Ginny, Alice Pennicott, Joanna Williams, and Ann Worrall. 1900. Women in the Workforce: The Effect of Demographic Changes in the 1990s. London: The Industrial Society.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]