Heteronormativitás

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A heteronormativitás azon normák (értékek és viselkedési szabályok) összessége, amelyek az embereket két egymást kiegészítő, eltérő szerepekkel rendelkező nemre (férfiakra és nőkre) osztják, illetve amelyek a heteroszexuális kapcsolatot tekintik az egyetlen elfogadható szexuális irányultságnak. A heteronormativitás tehát a biológiai nem, a nemi identitás, a nemi szerepek és a szexuális irányultság illeszkedését hirdeti, ami ettől eltér, az "természetellenes", "beteges", "deviáns".

A fogalom eredete[szerkesztés]

A fogalmat Michael Warner 1991-ben közzétett cikkében[1] alkotta meg, amely azóta a queer-elmélet alapirodalmának számít. A fogalom nagyban épít Gayle Rubin "sex/gender system",[2] Adrienne Rich kötelező heteroszexualitás[3] és Judith Butler heteroszexuális mátrix[4] fogalmára.

A fogalom használata[szerkesztés]

A fogalmat gyakran használják a homofóbia szó szinonímájaként, bár az utóbbi az egyéni beállítódásra és gyakorlatra, a heteronormativitás pedig a társadalom szintjén jelen lévő normákra összpontosít.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Michael Warner (1991). „Introduction: Fear of a Queer Planet”. Social Text 9 (4), 3–17. o.  
  2. Gayle Rubin.szerk.: Rayna Reiter: The Traffic in Women: Notes on the 'Political Economy' of Sex, Toward an Anthropology of Women. Monthly Review Press (1975). ISBN 0853453721 
  3. Adrienne Rich (1980). „Compulsory Heterosexuality and Lesbian Existence”. Signs: Journal of Women in Culture and Society 5, 631-60. o.  
  4. Judith Butler. Problémás nem: Feminizmus és az identitás felforgatása. Balassi Kiadó (2007). ISBN 963-506-658-9 

Lásd még[szerkesztés]