Nem jogi elismerése

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A nem jogi elismerése jogi kifejezés, amely arra az eljárásra utal, amely során egy transznemű vagy interszex személy hivatalos irataiban a nemi identitásának megfelelően megváltoztatja nemét és a nevét. A nemi jogi elismerését az államok különböző feltételekhez kötik: míg történetileg csak a pszichiátriai szakvéleménnyel rendelkező és nemi megjelenésüket orvosi úton megváltoztató transzneműek élhettek vele, ma már egyre több ország egy egyszerű közigazgatási eljárás keretében, az egyén önmeghatározására hagyatkozva teszi azt lehetővé.

A nem jogi elismerése a világban[szerkesztés]

A nem jogi elismerésére vonatkozó jogszabályok a világ országaiban
  Van rá lehetőség, a műtét nem feltétel
  Van rá lehetőség, a műtét feltétel
  Nincs rá lehetőség
  Nincs információ/nem egyértelmű

Argentína[szerkesztés]

2012-ben az argentin kongresszus elfogadta a Ley de Género-t[1], amely lehetővé teszi a 18 éven felüli személyek számára, hogy írásos nyilatkozatuk alapján módosítsák személyi igazolványukban a nem megjelölését. Ezzel Argentína lett az első ország a világon, amely teljes mértékben az egyéni önmeghatározására építi a nem jogi elismerését, amelyhez sem orvosi szakvélemény, sem orvosi beavatkozások elvégzése, sem más feltétel teljesítése nem szükséges.

Dánia[szerkesztés]

Az 1929 júniusában elfogadott sterilizálásról és kasztrálásról szóló törvény (Lov om sterilization og kastration) volt a világ egyik első olyan törvénye, amely a nem megváltoztatásáról rendelkezett. A dán transznemű nő Lili Elbe (akinek élete a 2015-ös A dán lány című filmet ihlette az egyik első olyan személy, akiről ismert, hogy nemi megerősítő műtétet hajtottak rajta végre. 1930-ban Németországban nemét és nevét hivatalosan is megváltoztatták, amelyet aztán dán útlevelére is átvezettek.

2014 júniusában a dán parlament 59–52 megszavazta, hogy a jövőben ne legyen szükség orvosi szakvéleményre és visszafordíthatatlan sterilizálással járó műtétre a nem jogi elismeréséhez.[2] 2014. szeptember 1. óta a 18 éven felüli dánok bármifajta szakvélemény vagy orvosi beavatkozás elvégzése nélkül kérhetik nemük jogi elismerését. A kérelem benyújtását követően egy hat hónapos várakozási idő következik, és ha az érintett a kérelmet megerősíti, iratait átírják. [3][4]

A dán útlevélben a férfi és a nő mellett a nem-bináris emberek az X nemi megjelölést is kérelmezhetik.[5]

A nem jogi elismerése Magyarországon[szerkesztés]

Magyarországon a nemi jogi elismerése a 2000-es évek eleje óta orvosi szakvélemények alapján, orvosi beavatkozások elvégzésének kötelezettsége nélkül volt elérhető 2020-ig. Az eljárást jogszabály nem szabályozta, a szokásjog alapján az anyakönyvi szervhez kellett fordulni egy pszichiáter, egy klinikai szakpszichológus és egy urológus / nőgyógyász által kiállított orvosi szakvéleménnyel.

A nem jogi elismerésének lehetőségét a 2020. május 29-én hatályba lépett 2020. évi XXX. törvény 33.§-a ellehetetlenítette. Ettől kezdve a születési anyakönyvben nem a „nem”, hanem a „születési nem” szerepel. A születési nem fogalmát a jogszabály így határozza meg: „az elsődleges nemi jelleg, illetve kromoszóma alapján meghatározott biológiai nem”. A jogszabály azt is rögzíti, hogy a születési nem adat nem változtatható meg.

Jegyzetek[szerkesztés]

  • Jog Jogportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap