Aszexualitás

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Az aszexualitás a nemi érdeklődés maradéktalan hiányát jelenti, az aszexuális ember elutasítja a testiséget. Az aszexualitás nem azonos az önmegtartóztató életmóddal (szemérmes viselkedéssel) vagy az impotenciával (cselekvőképtelenséggel). A kifejezésben szereplő szexualitás szó a nemiségre utal, az „a” pedig fosztóképző.

Jellemzése[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Vita tárgyát képezi, hogy az aszexualitás egy szexuális irányultság-e, vagy egy szexuális zavar. A legtöbben fizikailag képesek az orgazmusra, és rendszeresen maszturbálnak, bár esetenként arról is említést tesznek, hogy normálisan működő fizikai reakciójukkal képtelenek érdemben mit kezdeni, zavarba hozza őket.

Kapcsolatok[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az aszexuális embereknek ugyanolyan érzelmi szükségleteik vannak, mint bárki másnak- írják weblapjukon.[1] Néhányan egyedül boldogabbak, míg mások meghitt baráti közösséget gyűjtenek maguk köré. Vannak, akik vágynak egy bizalmasabb, romantikus kapcsolat kiépítésére és ugyanúgy randevúznak, mint a szexuálisabb társaik egymással. Kétséget kizáró, hogy a nagyfokú társadalmi igények miatt a magukat aszexuálisnak vallók nagy része párkapcsolatban vagy házasságban él.

Szexuális vagy nem szexuális, minden emberi érintkezés ugyanazokból az alapokból tevődik össze: kommunikáció, közelség, humor, izgalom, és bizalom. Sok aszexuális ember tapasztalja meg a vonzalmat, mint élményt, mindazonáltal nem érez igényt, hogy szexuálisan is interpretálja ezt. Habár lenyűgözheti egy esztétikus test, vagy személyiség, aki felé romantikus érzelmeket táplál, nem érzi úgy, hogy a szexuális aktus a szerelem megkoronázása lenne. A felsorolt ellenérvek között található, hogy a szex időigényes és kimerítő.

Okai[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az aszexualitás lehet rossz benyomások, tapasztalatok eredménye éppúgy, mint nevelési, vagy vallási hatásoké. Az ilyen légkörben felnövő egyén aszexuális magatartást tanúsíthat.

Edward Laumann amerikai szociológus szerint mind a téma, mind a közeg egyelőre feldolgozatlan és nem kapta meg az azt megillető figyelmet. 1994-ben napvilágot látott, az amerikai lakosság szexuális szokásait feldolgozó felmérése szerint a megkérdezett alanyok 13%-a nem létesített szexuális érintkezést az adott évben, ugyanezen személyek 40%-a nem érzett emiatt sem szorongást, sem bűntudatot. A tanulmánya kitér arra is, hogy a felnőtt népesség 2%-ának sosem volt szexuális kontaktusban része, bár afelől nem közöl információkat, hogy ez a két százalék a jövőben tervezte-e annak lebonyolítását.

Egyes országokban, ahol kulturális hatások is döntőek, kezd a jelenség tömegessé válni. Ilyen például Japán, ahol drasztikusan csökkent a gyermekvállalási kedv, a szingli életforma elszaporodott és egyre későbbre tolódik a házasságkötés. A szigetország fiataljait felhívásokkal noszogatják, hogy ne a szórakoztató elektronikának, hanem egymásnak szenteljék a szabadidejüket.

Az aszexualitás szimbólumai[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Asexuality Symbol.jpg
Asexuality.jpg

Az aszexualitás két szimbólumot is a magáénak mondhat. Az egyik formájában rokon a nagyobb szexuális orientációk, a homoszexualitás, és a leszbikusság szimbólumaival: ez egy fejjel lefelé fordított üres háromszög, ami csak az alsó harmadáig van kitöltve fekete színnel. Ezt főleg az Asexual Visibility and Education Network (lásd:AVEN) használja, logó helyett is, úgy ahogyan a melegszervezetek a rózsaszín háromszöget, mint büszkeségszimbólumot.

A másik egy egyszerű, bár kissé ferde szív, amelynek szintén üres, sötét kontúrját nagyjából ugyanezen határig jelöli a tintafekete kitöltés.

Aszexualitás az állatvilágban[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Egy patkányokon végzett kísérletben a hímek 12%-a produkált elutasító viselkedést a nemi aktus iránt.[2] Illetve más emlősökön végzett kutatások is igazolták, hogy a hím egyedek között megvan az a 2-3%, ami nem mutat e téren aktivitást.[3]

AVEN[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Amerikában, 2001-ben létrejött egy aszexuális csoportosulás, az AVEN név alatt: Asexual Visibility and Education Network. Ahogy David Jay, közösségük egyik vezéralakja megfogalmazza, aki saját bevallása szerint még soha nem érzett szexuális vágyat senki iránt:

„A szexualitás olyan, mint bármilyen más aktivitás. Van, akinek az ejtőernyőzés, a csokitorta vagy a foci az élete, és van akit egyáltalán nem érdekel az ejtőernyőzés, a csokitorta vagy a foci. Semmi értelme, hogy energiáidat olyan dologra koncentráld, aminek irányába semmiféle indíttatást nem érzel.”

Kijelentik, hogy szó sincs áldozatról, lemondásról, elutasítják a terápiás kezelés lehetőségét, egyszerűen egy szexcentrikus fogyasztói társadalomban ők a "másként gondolkodók" akiknek nem csak a szex jár a fejében. (Lásd, az AVEN reklámpólóit: „No sex please!” – Semmi szex kérem!; „Assexuals have other things on their mind” -Az aszexuálisoknak más jár a fejében.) Céljuk, hogy a hasonlóan gondolkodók egymásra találjanak virtuális közösségükben és segédkezet nyújthassanak társaiknak.

Aszexualitás a kultúrában[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Bár kifejezetten aszexuálisnak nevezett figurák ritkán fordulnak elő, azonban számos olyan kitalált szereplő van mind az irodalomban, mind filmen, akiknek valamely tudomány, vagy más cél iránti elkötelezettségébe nem fér bele a szerelem. Ilyenkor általában nem is az író, hanem a rajongók vetik fel a kérdést, miért van egyedül kedvenc hősük.

Irodalom[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Míg barátja, Watson doktor egy rokonszenves és emberi figura, addig Holmes a sztereotíp viktoriánus úriember megtestesülése, aki a női szereplők irányába legfeljebb maximálisan hősies és udvarias megnyilvánulásokat tesz, romantikusakat soha. Meg is jegyzi, hogy a legmegnyerőbb nő, akivel valaha is találkozott, gyermekgyilkosságot követett el a biztosítási pénzért. (A történetet - eredeti címén: "A Scandal in Bohemia" – először a Strand Magazine-ben publikálták 1891 júliusában.) Mindazonáltal bemutatnak egy, azaz egyetlenegy nőt, aki lenyűgözte Holmes-t. Ahogy Watson elbeszélte:

To Sherlock Holmes she is always the woman. I have seldom heard him mention her under any other name. In his eyes she eclipses and predominates the whole of her sex. It was not that he felt any emotion akin to love for Irene Adler.

Film[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • Az eredeti Doctor Who televíziósorozatban a doktor, aki sosem keveredik romantikus kalandba, bár kísérői többnyire hölgyek.
  • A Donnie Darko filmjének címszereplője felveti célbalövés közben, mielőtt ellátogatnának Roberta Sparrow-hoz, hogy a Hupikék törpikék szereplői aszexuálisok, mert nincs nemi szervük.
  • A Charlie és a csokigyár című film központi karaktere, Willy Wonka aszexuális, mivel nincs felesége és utódja, ezért meghív a gyárába öt gyermeket és közülük választja ki azt, aki örökölni fogja a vagyonát.

Anime[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • Neon Genesis Evangelion sok rajongója hiszi azt, hogy Rei Ayanami aszexuális, mert sosem mutatja semmi jelét annak, hogy bármi is vonzaná egy másik emberben, kivéve a Shinji Ikari iránti plátói "szerelme".

Hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Külföldi[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Magyar[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]