Roberta Sparrow

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Roberta Sparrow (közkeletű becenevén Halálnagyi) egykori középiskolai tanár, író, a Donnie Darko című sokszoros díjnyertes, amerikai független film kitalált karaktere.

Alakítója Patience Cleveland volt. Sparrow az 1988-ban játszódó film helyszínét adó kisvárosban, Middlesexben (Fairfax megye, Virginia szövetségi állam, USA) él: tanulmányait követően az itteni gimnázium fizika szakos tanára volt – az intézmény folyosóin elhelyezett régi tablókon ma is látható. Később azonban felhagyott az oktatással, és önálló könyvet írt az időutazásról. A jelenben magányosan, a kisvárosi közösségtől távol él, egyetlen rendszeres megjelenését az jelenti, amikor minden nap küldeményre várva ellenőrzi postaládáját.

Filmháttér[szerkesztés]

A Donnie Darko című filmet Richard Kelly első alkotásaként készítette 2001-ben, az írói és a rendezői feladatokat elsőfilmesként egyaránt maga látta el. Az alkotás műfaji besorolása kezdetektől gondot okozott a kritikusoknak. A legelfogadottabb vélekedések a pszicho-thriller és a science-fiction közös halmazába helyezik a filmet.

A főszereplő Donald J. "Donnie" Darko (Jake Gyllenhaal) egy kimagasló intelligencia-hányadossal rendelkező renitens, skizofréniában szenvedő gimnazista, akinek kézzelfogható látomásai támadnak egy szörny-nyúlról, mely a világ végét jövendöli számára.

Donnie érdeklődni kezd az időutazás iránt, majd fizikatanárától megtudja, hogy az iskola egy korábbi oktatója legendás könyvet is írt e témáról, "Az időutazás filozófiája" címmel. A szerző pedig – mint kiderül – nem más, mint a kisváros azóta magányosan élő, megközelíthetetlen és félelmetes remetéje, akit a főszereplő barátaival együtt régóta csupán „Halálnagyi”-nak hív. A Darkót foglalkoztató tudás és titkok tudójaként tehát Roberta Sparrow a film legkultikusabb karakterét jelenti.

Az időutazás filozófiája[szerkesztés]

A filmben rövid ideig részleteket is láthatunk a Roberta Sparrow által írt könyv lapjaiból. E részletek (angolról magyarra fordítva):

Szeretnék köszönetet mondani az alexandriai (virginiai) Szent János Kápolna nővéreinek, amiért támogatták döntésemet.

Isten kegyelméből, ők a következők:

  • Eleanor Lewis nővér
  • Francesca Godani nővér
  • Helen Davis nővér
  • Catherine Arnold nővér
  • Mary Lee Pond nővér
  • Virginia Wessex nővér

E rövid kötet célja nem más, mint hogy egyszerű és közvetlen útmutatóként szolgáljon a nagy veszedelem idején.

  • Azért imádkozom, hogy mindez csupán fikció legyen.
  • Ha mégsem az lenne, érted imádkozom, aki e könyvet olvasod.
  • Ha még életben leszek, amikor a következő oldalakon bemutatott események megtörténnek, remélem megtalálsz engem, mielőtt túl késő lenne.

Roberta Ann Sparrow 1944. október

Az alakító[szerkesztés]

Patience Cleveland

Külső hivatkozások[szerkesztés]