Donnie Darko

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Donnie Darko
(Donnie Darko)
2001-es amerikai film
Rendező Richard Kelly
Producer Adam Fields
Nancy Juvonen
Sean McKittrick
Drew Barrymore
Vezető producer
Műfaj
  • vígjáték-dráma
  • fantasyfilm
  • sci-fi film
  • filmdráma
  • horrorfilm
  • rejtélyfilm
  • mágikus realista film
Forgatókönyvíró Richard Kelly
Főszerepben Jake Gyllenhaal
Jena Malone
Mary McDonnell
Holmes Osborne
Katharine Ross
James Duval
Maggie Gyllenhaal
Drew Barrymore
Patrick Swayze
Noah Wyle
Zene Michael Andrews
Operatőr Steven B. Poster
Vágó Sam Bauer
Eric Strand
Gyártás
Gyártó Flower Films
Ország USA
Nyelv angol
+magyar (Szinkron)
Forgatási helyszín
Játékidő 113 perc
133 perc (Rendezői változat)
Költségvetés 4,5 millió dollár
Képarány 2,35:1
Forgalmazás
Forgalmazó United Artists
Bemutatóamerikai 2001. október 26.
magyar 2002. október 10.
Korhatár16 III. kategória (F/5173/J)
Bevétel 4 116 307 dollár[1]
Kronológia
KövetkezőS. Darko
Kapcsolódó film S. Darko
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz Donnie Darko témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Donnie Darko egy 2001-es amerikai pszicho-thriller, aminek írója és rendezője Richard Kelly, a főbb szerepekben pedig Jake Gyllenhaal, Drew Barrymore, Patrick Swayze, Maggie Gyllenhaal, Noah Wyle, Jena Malone, és Mary McDonnell láthatóak. A film főszereplője egy kamasz fiú, Donnie Darko, aki szemében egyre jobban kezd összemosódni a valóság a képzelettel, ahogy próbálja megfejteni a világ végéről szóló aggasztó látomását.

A DVD változat forgalmazását a Newmarket Films végzi. A film költségvetése összesen 4,5 millió dollár volt és 28 napon keresztül forgatták, mégsem vált átütő kasszasikerré, világszerte 7,5 milliós bevételt produkált.[1] Azóta számos pozitív értékelést kapott a kritikusoktól és nagy kultusz alakult ki körülötte, így elkészült hozzá a speciális, kétlemezes rendezői változat 2004-ben.[2][3]

Történet[szerkesztés]

1988. október elsején Donnie Darko (Jake Gyllenhaal) ellátogat pszichológusához, ahova szülei küldték a múltban történt cselekedetei miatt. Donnie alvajáró és látomásai vannak, amiben egy Frank (James Duval) nevezetű, torz nyúljelmezt viselő férfi jelenik meg és többször is kényszeríti, hogy megtegyen bizonyos dolgokat. Október másodikán Frank ráveszi, hogy hagyja el a házat és azt mondja, hogy 28 nap, 6 óra, 42 perc és 12 másodperc van hátra a világ végéig. Ezalatt Donnie szobájára rázuhan egy repülőgép hajtóműve. A következő nap dr. Fisher (Arthur Taxier) és Jim Cunningham (Patrick Swayze) a golfpályán találnak rá. Amikor hazamegy, látja, hogy a rendőrök és tűzoltók lepték el a környéket, de senki nem tudja, honnan zuhant le a repülőgép alkatrésze, hisz a légtér akkor üres volt és egy légitársaság sem jelezte, hogy elvesztették volna az egyik hajtóművüket.

A következő nap pillantja meg Gretchen Rosst (Jena Malone), az új osztálytársát és ő lesz az egyetlen, akivel nyugodtan társaloghat és aki elfogadja olyannak, amilyen. Amikor apja, Eddie (Holmes Osborne) hazafelé viszi, nem figyeli az utat és majdnem elüti autójával az idős Roberta Sparrowt (Patience Cleveland), aki kissé már szenilis és "halálnagyinak" ("Grandma Death") csúfolják. (A napjai a postaládája figyelésével telnek, levelet azonban sohase kap.) Donnie fülébe a következőeket súgja: „A világon minden teremtmény egyedül hal meg.” Ezután a pszichológusához, dr. Lillian Thurmanhez (Katharine Ross) megy és beszél neki a képzeletbeli barátjáról, aki még aznap este megjelenik és ráveszi, hogy árassza el vízzel az iskolát.

Magas intelligenciahányadossal rendelkezik, és ezért sok konfliktusba keveredik tanáraival, iskolatársaival, vagy épp Cunninghammel, akit az álszentség mintaképének tart, mert a motivációs tréningjeivel és tanácsadásaival az egyszerű emberek pénzét akarja kicsalni. Frank egyszer megjelenik előtte és megkérdezi Donnietól, hogy hisz-e az időutazásban, ezután felkeresi fizikatanárát, aki egy időutazásról szóló könyvet ajánl neki (Az időutazás filozófiájaThe Philosophy of Time Travel), amit egy hölgy írt, aki korábban apáca volt: Roberta Sparrow. Donnie a könyvben leírásokat talál az általa átélt látomásokról. Az orvos nagyobb adag gyógyszert javasol és hipnózist alkalmaz a fiún.

Miközben a barátnőjével, Gretchennel moziznak, Frank ismét megjelenik, és az időkapuról beszél neki, illetve leveszi maszkját és látszik, hogy a jobb szemét egy lövedék találta el. Ezután a mozivászonra Jim Cunningham házát jeleníti meg és arra kényszeríti, hogy égesse porig az épületet. A kiérkező tűzoltók ráébrednek, hogy a város díszpolgárának tartott férfi gyermekpornó-hálózatot tart fenn, az emberek viszont a bizonyítékok ellenére is a védelmére kelnek. Donnie egy levelet küld a halálnagyinak.

Október 31-e, Halloween napja van és Donnie megtudja, hogy nővére, Elizabeth (Maggie Gyllenhaal) felvételt nyert a Harvardra, ezért azt javasolja neki, tartsanak egy bulit. (Anyjuk, Rose (Mary McDonnell) elutazott Donnie kishúgával, Sammel (Daveigh Chase) a tánccsoport versenyére, mivel az, aki eredetileg velük repült volna Los Angelesbe, Jim Cunningham védelméért kampányol.) Gretchen könnyek közepette jelenik meg és elmondja, hogy édesanyja eltűnt és valószínűleg a szörnyű nevelőapja (késsel többször is megszúrta Gretchen anyját) talált rájuk ismét. Ez lesz az első (és utolsó) alkalom, hogy lefeküdnek egymással. Éjfélkor Donnie ráeszmél, hogy már csak 6 órája van a jóslat beteljesedéséig és barátnőjével és két másik barátjával együtt elindul a halálnagyi házához. Itt két bajkeverő támad rájuk, Gretchent a földre lökik és az egyik Donnie torkához szegezi kését. Egy autó közeledik, amitől támadóik megriadnak és elfutnak, a kocsi vezetője viszont megpróbálja kikerülni az idős asszonyt, aki a levelét olvassa. A kocsi áthajt a földön fekvő Gretchen testén és kiderül, hogy az autó sofőrje Elizabeth barátja, Frank, aki a látomásokból ismerős nyúlnak van öltözve, Donnie pedig apja pisztolyával fejbelövi. Roberta azt mondja neki, hogy vihar közeleg, sietnie kell. Felkapja barátnője élettelen testét és beszáll a vele a család autójába és elhagyja a várost, közben pedig egy különös vihar van kialakulóban. A domboldalon ülve figyeli a tornádót, közben pedig látszik, hogy a repülőről, amin anyja és húga is utazik, egy alkatrész szakad le, azután pedig féregjáraton halad keresztül. Donnie 28 nappal korábbra, a múltba kerül vissza. Ezúttal Frank nem csalta el a házból, Donnie az ágyán fekszik és nevet, majd a lezuhanó hajtómű maga alá temeti.

Szereplők[szerkesztés]

A torz nyúl a film egyik szimbólumává nőtte ki magát

A film[szerkesztés]

Forgatás[szerkesztés]

Drew Barrymore produkciós cége, a Flower Films intézte el a film mozikba kerülését, eredetileg ugyanis csak kazettán és DVD-n jelent volna meg.[4] A filmet Kaliforniában forgatták, az iskolai jelenetek nagy részét pedig a jezsuita Loyola Középiskolában. A film végén látható vidéki képsorokat az Angeles Crest autópályáról készítették.

Zene[szerkesztés]

2003-ban a Tears for Fears "Mad World" című számának feldolgozása (Gary Jules – ének, Michael Andrews – zongora), ami a film végén is hallható, az Egyesült Királyságban az első helyre került a karácsonyi toplistán.[5]

Egy másik jelenetben, ami a középiskolát mutatja be a Tears for Fears "Head over Heels" című száma hallható, míg Samantha tánccsoportja a „Szikrázó Mozgás” ("Sparkle Motion") fellépésekor a "Duran Duran" Notorious című száma csendül fel, miután Donnie és Gretchen otthagyja a bulit, a The Church "Under the Milky Way" névre hallgató szerzeménye szerepel. Előtte a Joy Division "Love Will Tear Us Apart" számának 1995-ben megjelent változata hallható, annak ellenére, hogy a film 1988-ban játszódik. A nyitójelenetbe a "The Killing Moon" került az Echo & the Bunnymentől. A Halloween bulin a Pantera "Proud to be Loud" című száma is hallható, a stáblistában mégis a "The Dead Green Mummies" van feltüntetve.

A rendezői változatban a film kezdetén hallható zenét az INXS "Never Tear Us Apart" című számára cserélték, "Under the Milky Way" című számot áthelyezték ahhoz a jelenethez, amikor Donnie és édesapja a kocsiban beszélgetnek, helyére pedig "The Killing Moon" került.

Megjelenés[szerkesztés]

Eredetileg 2002 márciusában jelent meg kazettán és DVD-n, amik jó eladásokat produkáltak, így a Newmarket Films 2004-ben egy rendezői változatot adott ki. Bob Berney a cég elnöke szerint az Egyesült Államokban több mint 10 millió dollárt termelt a DVD-változat.

Az Egyesült Államokban 2009. február 10-én jelent meg a Blu-ray-változata, az Egyesült Királyságban 2010. július 19-én pedig egy speciális, 2 lemezes Blu-ray-változata a Metrodome Distribution kiadásában, ami tartalmazta az eredeti és a rendezői változatot és Richard Kelly, Jake Gyllenhaal és Kevin Smith, illetve a stáb és a színészek (például Drew Barrymore) audiokommentárjait.

Marketing[szerkesztés]

  • 2003-ban a film írója Richard Kelly egy könyvet is kiadott a filmről. (The Donnie Darko Book) A bevezetőt Jake Gyllenhaal írta, a könyv pedig a következőeket tartalmazta: a rendezői változat forgatókönyvét, egy tartalmas interjút a készítővel, Richard Kelly-vel, hasonló oldalakat, mint amelyek a filmben látott időutazásról szóló könyvben találhatóak, illetve néhány fotó és rajz a filmből, valamint az azokat inspiráló művészi grafikák.
  • A NECA elkészítette a 15 cm-es változatát a filmben feltűnő nyúlnak, majd egy 30 cm-es beszélő változatot is megjelentetett.

Rendezői változat[szerkesztés]

A rendezői változatot 2004. május 24-én mutatták be a Seattle International Film Festival alkalmával, majd 2 hónappal később New Yorkban és Los Angelesben is. 20 percnyi extra tartalmat, megváltoztatott zenei anyagot és képeket a filmbeli Az időutazás filozófiája című könyvből.

A DVD-változata 2005. február 15-én látta meg a napvilágot, aminek egy kétlemezes változata is elkészült, ami tartalmazta még a rendező és Smith kommentárját, képeket a történet vázlatáról, 52 perces forgatási naplót, egy rajongói videót, egy filmelőzetest a rendezői változathoz és interjúkat az angol rajongókkal, akiket a film körül kialakult kultuszról kérdeznek. 2006. február 19-én a brit Sunday Times napilap mellékletekén is megjelent.

Fogadtatás[szerkesztés]

Bevételek[szerkesztés]

A filmet először 2001. január 19-én mutatták be a Sundance Filmfesztiválon, majd októberben a mozikban is, bár fogadtatása elmaradt a várttól. Országszerte 58 moziban mutatták be, 110.494 dollárt termelt a nyitóhétvégén.[6] 2002. április 11-ig vetítettek és ezalatt az időszak alatt is csak 517.375 dollárt termelt, világszerte ez a szám körülbelül 4,1 millió dollárra tehető.[1][6]

A mozipénztáraknál történt gyenge szereplése ellenére lelkes rajongótábora alakult ki, 2002 márciusában pedig a VHS- és DVD-változatok is a boltokba kerültek. Ebben az időszakban a manhattani East Villageben található Pioneer Theatre 28 hónapon keresztül leadta a filmet éjszakai vetítések alkalmával.[5]

Kritikák[szerkesztés]

A film sok pozitív kritikát kapott, a Metacritic átlaga 71 pont, míg a Rotten Tomatoes oldalán 85%-ra (a rendezői változatot 91%-ra) értékelték.[3][7] Andy Bailey kritikus szerint a Donnie Darko a Sundance Filmfesztivál egyik nagy meglepetése volt, amit Hollywood hatása nem rontott meg, hanem a létrejöttében segített. Jean Oppenheimer a New Times (LA) kritikusa szerint „Az égen gyülekező viharfelhőkhöz hasonlóan a Donnie Darko is egy hátborzongató, mégis nyugodt hangulatot teremt, amin felülemelkednek a félelmek és ezzel 2001 egyik legkiemelkedőbb alkotásává válik.[8] Az ABC Australia újságírója, Megan Spencer izgalmasnak, sötétnek és álomszerűnek nevezte a filmet, ami az emberek lelkében legbelül, rejtett érzelmekre is képes hatni.[9] A film megjelenésekor Roger Ebert kritikus kevésbé volt jó véleménnyel a filmről, azonban ez a hozzáállása rendezői változat megjelenésével megváltozott.[10]

Díjak és elismerések[szerkesztés]

  • 2001 — Richard Kelly megnyerte a „Legjobb forgatókönyv” kategóriát a katalóniai International Film Festival és a San Diegóban megrendezett Film Critics Society alkalmával. A Donnie Darko továbbá közönségdíjas volt a svédországi Fantastic Film Festivalon. Nevezéseket is kapott a „Legjobb film” kategóriában a katalóniai International Film Festival keretein belül és a Sundance Filmfesztiválon a zsűri nagydíjára is esélyes volt
  • 2002 — A Donnie Darko a fiatal filmkészítők „Speciális díját” kapta meg az Academy of Science Fiction, Fantasy and Horror Films díjátadón. Emellett az amszterdami Fantastic Film Festival „Ezüst sikoly díját” is megnyerte. Kelly a „Legjobb első alkotás” és a „Legjobb forgatókönyv” kategóriákban kapott nevezést, Jake Gyllenhaal pedig a „Legjobb férfi színész” kategóriájában az Independent Spirit Awards alkalmával, de film még nevezést gyűjtött be az Online Film Critics Society Awards „Legnagyobb filmes áttörés” kategóriájában is.
  • 2003 — A Chlotrudis Awards alkalmával Jake Gyllenhaal a „Legjobb színész”, Richard Kelly a „Legjobb eredeti forgatókönyv” kategóriát nyerte meg, Kelly továbbá nevezéseket kapott a „Legjobb rendező” és a „Legjobb film” kategóriákban.
Egyéb elismerések

Folytatás[szerkesztés]

A 2009-ben készült egy folytatás, az S. Darko melynek főszereplője Sam, Donnie húga, akit ezúttal is Daveigh Chase alakított, de ő volt az egyetlen Adam Fields producer mellett az eredeti stábból. Az eredeti film alkotója Richard Kelly elhatárolódott a filmtől, aminek jogai nem is az ő birtokában voltak.[13] A folytatást a kritikusok borzasztónak találták, a legtöbb rajongó pedig az eredeti Donnie Darko meggyalázásának tartja.[14][15]

Adaptációk[szerkesztés]

Marcus Stern színpadra vitte a filmet, az előadások 2007. október 27 és november 18. között voltak láthatóak a massachusettsi Cambridge-ben található Zero Arrow Theatreben. Egy cikkben, aminek a társulat egy tagja a szerzője, azt írja: A csapat megbirkózik a kihívással, ami a fantasztikum megjelenítésével jár egy élő előadás alkalmával.[16] A darabot Stern 2004-ben az American Repertory Theatre egy végzős előadójának produkciójához készítette.

A londoni Tea Fuelled Art csoport készített egy 60 másodperces rövid összefoglaló videót a filmről (humoros formában) az Empire Film Awards pályázatára.[17]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b c Donnie Darko. A Donnie Darko bevételei. (Hozzáférés: 2011. augusztus 17.)
  2. Tobias, Scott: Donnie Darko – A kultuszfilm. A.V. Club, 2008. február 21. (Hozzáférés: 2011. augusztus 17.)
  3. a b Donnie Darko értékelés. Rotten Tomatoes. IGN.com, 2001. (Hozzáférés: 2008. szeptember 11.)
  4. Snider, Mike. „Darko hosszús és furcsa utazása”, USA Today, 2005. február 14. (Hozzáférés ideje: 2011. augusztus 17.) 
  5. a b Burnett, Adam: A Donnie Darko rendezői változata- Egy független kultuszfilm különös utóélete. Indie Wire. [2006. május 12-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. augusztus 17.)
  6. a b Donnie Darko (2001). Box Office Mojo. (Hozzáférés: 2011. augusztus 17.)
  7. Metacritic átlag. Metacritic. (Hozzáférés: 2011. augusztus 17.)
  8. Donnie Darko. Indie Wire. [2005. december 14-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. augusztus 17.)
  9. Spencer, Megan: Metacritic átlag. ABC.net, 2002. október 15. (Hozzáférés: 2011. augusztus 17.)
  10. Ebert, Roger: A Donnie Darko rendezői változatának értékelése. Rogerebert.com, 2004. augusztus 20. [2012. október 10-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. április 20.)
  11. „Kedvenc filmjeim”. ABC. [2011. augusztus 27-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. augusztus 17.)
  12. Oatts, Joanne: „50 film, amit a halálod előtt látnod kell”. Brand Republic, 2006. július 3. [2008. szeptember 16-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. augusztus 17.)
  13. IGN cikk Kelly új filmje, a The Box kapcsán. IGN. (Hozzáférés: 2011. augusztus 17.)
  14. „S. Darko” kritika. A.V. Club, 2009. május 13. (Hozzáférés: 2011. augusztus 17.)
  15. „S. Darko” a Rotten Tomatoes oldalán. Rotten Tomatoes. (Hozzáférés: 2011. augusztus 17.)
  16. Sarah Wallace: Donnie Darko a színpadon. American Repertory Theatre, 2007. augusztus 7. [2007. október 11-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. augusztus 17.)
  17. Filmek 60 másodperc alatt. empireonline.com. (Hozzáférés: 2011. augusztus 17.)

További információk[szerkesztés]

Fájl:Wikiquote-logo.svg
A magyar Wikidézetben további idézetek találhatóak Donnie Darko témában.