Kevin Smith (filmrendező)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Kevin Smith
Kevin Smith 2014 (cropped).jpg
Született Kevin Patrick Smith
1970augusztus 2. (48 éves)
USA, Red Bank
Állampolgársága amerikai
Házastársa Jennifer Schwalbach Smith (1999-)
Gyermekei Harley Quinn Smith (1999-)
Foglalkozása
Iskolái The New School
Kitüntetései Independent Spirit Award for Best Screenplay (1998)

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Kevin Smith témájú médiaállományokat.

Kevin Patrick Smith (1970. augusztus 2.) amerikai forgatókönyvíró, filmrendező, és színész, emellett képregényíró, komédiás és podcaster. Barátjával, Scott Mosierrel együtt a View Askew Productions filmes cég alapítója. Első sikereit a Shop-stop című filmmel aratta 1994-ben, és pályája azóta is töretlenül ível felfelé. Filmjeinek túlnyomó többsége szülőhelyén, New Jersey-ben játszódik, és köztük a karakterek, a helyszínek, és a történések szintjén is számos átfedés van (ez az ügynevezett View Askewniverse). Filmes cége, a View Askew mellett The Jay and Silent Bob Stash néven képregényboltot üzemeltet.

Életrajz[szerkesztés]

Későbbi filmjeinek kedvelt színhelyén, New Jerseyben Red Banksben született. Édesapja postás volt, édesanyja pedig háztartásbeli. A Henry Hudson Regionális Középiskolába járt, ahol az iskolai kosárlabdamérkőzéseket rögzítette videóra. Később, mivel túlsúlyos fiatal volt, előnytelenségét humorral próbálta meg ellensúlyozni, és vicces videókat is készített. 1991-ben döntötte el Richard Linklater "Slacker" című komédiáját látva, hogy ő is filmrendező szeretne lenni - lenyűgözte, hogy a rendező a saját városában forgatta le a történetet, nem stúdióban. Részt vett a helyi New School for Social Research's forgatókönyvírói tanfolyamán, ahonnan azonban eltanácsolták, mivel a kollégium ablakából vízzel teli zacskókat dobált a járókelőkre. Ezt követően a Vancouver Film School hallgatójaként tanult, ám négy hónap elteltével innen is távozni kényszerült. Szülővárosába visszatérve egy boltban dolgozott, amíg egy barátjával, Scott Mosierrel bele nem vágtak első saját vállalkozásukba, egy film elkészítésébe.

Miután Smith túladott féltett képregény-gyűjteményén, további kölcsönökből forgatták le az alacsonynál is alacsonyabb költségvetésű, fekete-fehér Shop-stopot (kb. 28 ezer dollárból készült), amelynek nem csupán rendezője és forgatókönyvírója, de producere, vágója is Smith volt, sőt szereplőként is feltűnt a filmben. Az amerikai fogyasztói kultúra elé görbe tükröt állító szatíra saját tapasztalatain alapult, s az 1994-es Sundance Filmfesztivál leghangosabb sikerének bizonyult. A független szféra ujjongása ellenére azonban Smith nem ült meg a babérjain: belevágott az általa csak „New Jersey-trilógiaként” aposztrofált sorozat második részének leforgatásába. A Shop show azonban a jól bevált, szellemes dialógusok, s az ügyesen megformált, hiteles karakterek ellenére is csődöt mondott, s úgy tűnt, a Jason Mewes és Smith alkotta páros, Jay és Néma Bob duója csupán egy szűk kör rajongásának tárgya marad - a mozikban sikertelen filmet a videós megjelenés tette sikeressé. Ez a film indította el a karrier útján Ben Afflecket és Jason Lee-t.

A trilógia harmadik darabja az 1997-es Képtelen képregény volt, amellyel a rendező újra kivívta a szakma elismerését, majd 1999-ben a Dogmával biztosította be népszerűségét. A vallással meglehetősen szokatlan aspektusban foglalkozó filmben a már-már állandó szereplőnek tekinthető, az Armageddon révén időközben sztárrá vált Ben Affleck mellett feltűnt Matt Damon és Salma Hayek is, Isten szerepében pedig a kanadai énekesnőt, Alanis Morissette-t láthattuk. 2001-ben készült el Jay és Néma Bob visszavág című filmje, ahol a két ütődött füves már főszereplővé lépett elő. A filmben sok hollywoodi sztár mellett a rendező felesége, Jennifer Schwalbach Smith is kapott egy szerepet, akivel két évvel korábban házasodtak össze. 2002-ben készítette el első, eddigi filmjeitől kissé eltérő művét, az Apja lánya című komédiát. A parádés szereposztás ellenére a film nem lett egyöntetű siker, ezért legközelebb ismét a gyökerekhez nyúlt vissza: a 2006-os Shop-stop 2 ennek szellemében készült el, az első film szereplőgárdájának visszahozásával. 2008-ban a Zack és Miri pornót forgat című filmjével ismét a határokat feszegette, a szexuális utalások miatt a film R-besorolást kapott, és vélhetően ennek köszönhetően is bukás lett. 2009-ben elkészítette Bruce Willis-szel a Két kopper című rendőrfilmet, de a forgatás során felgyülemlett konfliktusok miatt elhatározta, hogy nem forgat többé nagy stúdiókkal, hanem visszatér a régi, független filmes gyökerekhez.

Első ilyen filmje a Westborói Baptista Egyházat is keményen támadó 2011-es Veszett világ című horrorfilm, amely ismételten bukás lett. Ennek hatására először bejelentette, hogy megcsinálja a Shop-stop 3-at, és aztán felhagy a filmezéssel, majd visszavonta ezen állítását, és azt jelentette be, hogy tovább csinálja a filmeket, de csakis az egyedi, csak rá jellemző stílusban és módon. 2014-ben a vegyes kritikákat kapott Agyar című horrorfilmjét mutatták be, amely egyben egy kanadai horrorfilm-trilógia első darabja is lett. Másodikként a 2016-os Yoga Hosers következett, két nagy projektje viszont időközben elhasalt. Tervezte a Shop-show második részének leforgatását, aztán ezt egy tíz részes tévésorozattá alakította, de egyetlen adó sem érdeklődött iránta. A Shop-stop harmadik részének már az előkészületei is megtörténtek, de három hónappal a forgatás megkezdése előtt Jeff Anderson kiszállt, így jelenleg a Jay és Néma Bob visszavág folytatásán dolgozik.

Filmjei[szerkesztés]

Író és rendező[szerkesztés]

Producer[szerkesztés]

Színész[szerkesztés]

Képregények[szerkesztés]

A képregények fontos szerepet játszanak a View Askewniverse világában.
A Jay és Néma Bob-ról mintázott Bluntman and Chronic (Bunkómen és Gyökér) képregény a valóságban is megjelent.
A Shop-show-ban már feltűnt Stan Lee; a Pókember megalkotója. A népszerű sorozathoz Smith írt egy hat részes szériát Pókember és a Fekete Macska címmel. (A Fekete Macska az egyik kedvenc karaktere.)

További információk[szerkesztés]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Kevin Smith (filmrendező) témájú médiaállományokat.