Kevin Smith (filmrendező)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kevin Smith
KevinSmith08TIFF.jpg
Született 1970augusztus 2. (44 éves)
USA, Red Bank
Foglalkozása televíziós színész
filmszínész
filmrendező
színész
forgatókönyvíró
szerző
filmproducer
blogger
író

Kevin Smith az IMDb-n
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Kevin Smith témájú médiaállományokat.

Kevin Patrick Smith (1970. augusztus 2.) amerikai forgatókönyvíró, filmrendező, és színész. A View Askew Productions filmes cég alapítója.

Életrajz[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Későbbi filmjeinek kedvelt színhelyén, New Jerseyben Red Banksben született. Részt vett a helyi New School for Social Research's forgatókönyvírói tanfolyamán, ahonnan azonban eltanácsolták, mivel a kollégium ablakából vízzel teli zacskókat dobált a járókelőkre. Ezt követően a Vancouver Film School hallgatójaként tanult, ám négy hónap elteltével innen is távozni kényszerült. Szülővárosába visszatérve egy boltban dolgozott, amíg egy barátjával, Scott Mosierrel bele nem vágtak első saját vállalkozásukba, egy film elkészítésébe.

Miután Smith túladott féltett képregény-gyűjteményén, további kölcsönökből forgatták le az alacsonynál is alacsonyabb költségvetésű Shop-stopot, amelynek nem csupán rendezője és forgatókönyvírója, de producere, vágója is Smith volt, sőt szereplőként is feltűnt a filmben. Az amerikai fogyasztói kultúra elé görbe tükröt állító szatíra saját tapasztalatain alapult, s az 1994-es Sundance Filmfesztivál leghangosabb sikerének bizonyult. A független szféra ujjongása ellenére azonban Smith nem ült meg a babérjain: belevágott az általa csak „New Jersey-trilógiaként” aposztrofált sorozat második részének leforgatásába. A Shop show azonban a jól bevált, szellemes dialógusok, s az ügyesen megformált, hiteles karakterek ellenére is csődöt mondott, s úgy tűnt, a Jason Mewes és Smith alkotta páros, Jay és Néma Bob duója csupán egy szűk kör rajongásának tárgya marad.

A trilógia harmadik darabja az 1997-es Képtelen képregény volt, amellyel a rendező újra kivívta a szakma elismerését, majd 1999-ben a Dogmával biztosította be népszerűségét. A vallással meglehetősen szokatlan aspektusban foglakozó filmben a már-már állandó szereplőnek tekinthető, az Armageddon révén időközben sztárrá vált Ben Affleck mellett feltűnt Matt Damon és Salma Hayek is, Isten szerepében pedig a kanadai énekesnőt, Alanis Morissette-t láthattuk. 2001-ben készült el Jay és Néma Bob visszavág című filmje, ahol a két ütődött füves már főszereplővé lépett elő. A filmben sok hollywoodi sztár mellett a rendező felesége, Jennifer Schwalbach Smith is kapott egy szerepet, aki később játszott a Shop-stop 2.-ben is és egy kisebb szerepet alakított a Zack és Miri pornót forgat-ban.

Filmes cége, a View Askew mellett The Jay and Silent Bob Stash néven képregényboltot üzemeltet.

Filmjei[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Író és rendező[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Producer[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Színész[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Képregények[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A képregények fontos szerepet játszanak a View Askewniverse világában.
A Jay és Néma Bob-ról mintázott Bluntman and Chronic (Bunkómen és Gyökér) képregény a valóságban is megjelent.
A Shop-show-ban már feltűnt Stan Lee; a Pókember megalkotója. A népszerű sorozathoz Smith írt egy hat részes szériát Pókember és a Fekete Macska címmel. (A Fekete Macska az egyik kedvenc karaktere.)

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Kevin Smith (filmrendező) témájú médiaállományokat.