Shop-stop 2.

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Shop-stop 2.
Clerks 2.
(Clerks II)
2006-os amerikai film

Clerks2 snapshot 01.jpg
Rendező Kevin Smith
Producer Scott Mosier
Műfaj
Forgatókönyvíró Kevin Smith
Főszerepben Brian O'Halloran
Jeff Anderson
Rosario Dawson
Trevor Fehrman
Jason Mewes
Kevin Smith
Jennifer Schwalbach Smith
Zene James L. Venable
Operatőr David Klein
Vágó Kevin Smith
Gyártás
Gyártó
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelv angol
Forgatási helyszín
Játékidő 97 perc
Költségvetés 5 millió dollár
Forgalmazás
Forgalmazó USA The Weinstein Company
Metro-Goldwyn-Mayer
BemutatóUSA 2006. július 21.
Korhatár16 III. kategória (F/4194/J)
Bevétel 27 millió dollár
Kronológia
ElőzőShop-stop
További információk

A Shop-stop 2. (Clerks 2.) Kevin Smith amerikai író-rendező 1994-es filmjének a Shop-stop-nak (Clerks) a történetét folytatja. Elsősorban a karakterek és az élethelyzetek kapcsolják össze a két filmet, a történet kevésbé. Az első epizóddal ellentétben a film színesben készült, mindössze a nyitó képsorok készültek fekete-fehérben. A film az Edinburghi Nemzetközi Filmfesztivál közönségdíjasa lett 2006-ban. Remekül sikerült magyar szinkronja okán számos jelenete kultikus jelentőségű lett Magyarországon is, amelynek köszönhetően az első résznél is népszerűbbé vált hazánkban.

Cselekmény[szerkesztés]

Tizenegy évvel az első rész cselekménye után Dante egy reggel elindul, hogy kinyissa a vegyesboltot, ám döbbenten látja, hogy az épület porig égett, mert barátja, Randal, az előző este véletlenül bekapcsolva felejtette a kávéfőzőt zárás előtt. Mivel így mindkettejük munkahelye megsemmisült, a Mooby's gyorsétteremláncnál helyezkednek el, eladóként. Egy évvel később Danténak elege lesz a korábbi életviteléből, és úgy dönt, lelép Floridába a menyasszonyával, Emmával, ahol az apósa saját házzal és a családi vállalkozással várja őt. Ez elszomorítja Randalt, mert úgy érzi, a legjobb barátja nélkül üres lesz az élete. Közvetlen főnökük, Becky sem örül a távozásnak, ahogy a másik kollégájuk, Elias sem. Jay és Néma Bob a Mooby's előtt álldogálnak a kisbolt leégése óta – őket letartóztatták és elvonóra küldték, és már mint tiszta emberek térnek vissza, akiket eláraszt a keresztényi szeretet, de akik ugyanúgy eladnak kábítószert.

Dante az utolsó munkanapját tölti a gyorsétteremben, ahová a legkülönfélébb alakok esnek be. Fél, hogy az esküvőn nem fog tudni táncolni, ezért Beckyt kéri meg, hogy tanítsa meg az üzlet tetején. A tánc végén Dante bevallja neki, hogy szereti, Becky pedig hogy terhes. Kettejüknek néhány hete volt egy afférjuk az irodában, és ennek az eredménye lett a gyermek. Becky megkéri Dantét, hogy senkinek ne mondja ezt el, de mégis elmondja Randalnek, ami nagyon feldühíti Beckyt. Míg Dante Becky nyomában van, Randal megszervezi a búcsúbuliját, a "Kelly és Szexi Dög" néven futó szamárshow-val, abban bízva, hogy egy nő és egy hím szamár közti bestialitást fognak látni. Mikor visszatérnek, azzal szembesülnek, hogy Kelly igazából a szamárcsődör, míg Szexi Dög pedig nem más, mint az ő férfi idomárja. A bizarr műsort végignézi minden szereplő, miközben a füstgép miatt valaki kihívja a helyszínre a tűzoltókat is, és a rendőrök is megérkeznek. Dante újra bevallja Beckynek, hogy szereti, és csókolóznak. Ezt meglátja Emma, aki dühében felbontja az eljegyzést.

A rendőrök letartóztatják a jelenlévők nagy részét. Míg az óvadékra várnak, Randal nekiesik Danténak, gyávának tartva őt, aki kisétálna a barátságukból is, megtagadva az eddigi életét. Felveti neki, hogy a legjobb az lenne, ha megvennék a vegyesboltot és sajátként üzemeltetnék. Jay és Néma Bob állják az üzlet költségeit a Bunkóman és Gyökér-film őket illető jogdíjaiból félretett pénzükből, cserébe csak annyit kérnek, hogy bármikor és bármeddig ott állhassanak a vegyesbolt előtt. Dante még ekkor is hezitál, így Randal egy szívhezszóló monológban adja elő neki, mennyire rossz lenne, ha elvesztené a barátját. Ennek hatására végül meggondolja magát. Dante eljegyzi Beckyt, és ő, Randal, valamint Elias a vegyesboltban és a videotékában dolgoznak tovább.

Forgatása[szerkesztés]

Az 1999-es Dogma stáblistájának a végén már lehetett olvasni (félig tréfásan), hogy a következő Smith-film a "Clerks 2: Hardly Clerkin'" lesz. Ezt később a "The Passion of the Clerks"-re változtatta, Mel Gibson filmjének, A passiónak a hatására. Végül mégis a Shop-stop 2-nál maradtak. Eredetileg 2005 végén vagy 2006 elején kellett volna bemutatniuk a filmet, de különféle projektek, valamint Kevin Smith vendégszereplése a Kettőt találhatsz című filmben hátráltatták ezt. A forgatásról webes naplót vezettek, amelyben minden egyes apró esemény dokumentálva lett az interneten. Smith ötlete szerint ő, Scott Mosier és Jeff Anderson a filmet egy szabadon letölthető mp3-fájlban kommentálták végig, melyet a tervek szerint a mozikban a film közben iPoddal lehetett volna meghallgatni. Több filmszínház tiltakozása miatt ez meghiúsult, de a későbbi DVD-kiadáson ez a hangsáv helyet kapott.

Bár a filmet színesben vették fel, a táncos jelenet kivételével mindegyikben fakóbb színeket használtak, ezzel próbálva meg elérni ugyanazt a hatást.

A Mooby's étterem a kaliforniai Buena Parkban található bezárt Burger King-étterem volt, amelyet azóta lebontottak. A vegyesbolt ezúttal is a való életben megtalálható new jersey-i Quick Stop Groceries volt.

Brian O'Halloran, Jeff Anderson, Jason Mewes és Kevin Smith újra eljátszották az előző filmben látott szerepüket. Emma szerepében Smith felesége, Jennifer Schwalback Smith látható, epizódszerepekben pedig a kislánya és az édesanyja is.

A moziváltozatban valamint az 1-es régiós DVD-n a stáblista alatt tízezer név olvasható. Ez egy játék végeredménye: azok az emberek szerepelnek itt, akik annak idején a leggyorsabban vették fel ismerősnak a Shop-stop 2-t MySpace-en.

Szereplők[szerkesztés]

Szerep Színész Magyar hang
Dante Hicks Brian O'Halloran Kaszás Gergő
Randal Graves Jeff Anderson Miller Zoltán
Emma Jennifer Schwalbach Smith Ruttkay Laura
Elias Trevor Fehrman Molnár Levente
Jay Jason Mewes Rába Roland
Néma Bob Kevin Smith Faragó András
Becky Rosario Dawson Pikali Gerda
Lance Dowds Jason Lee Viczián Ottó
Szexi Dög Zak Knutson Schneider Zoltán
Hobbit-rajongó Kevin Weisman Elek Ferenc
Ügyefogyott fickó Ben Affleck Széles Tamás

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]