Comic strip – Képtelen képregény

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Képtelen képregény
Chasing Amy
(Chasing Amy)
1997-es amerikai film

Ben Affleck és Jason Lee
Ben Affleck és Jason Lee
Rendező Kevin Smith
Producer Scott Mosier
Robert Hawk
John Pierson
Vezető producer John Pierson
Műfaj
  • romantikus vígjáték
  • vígjáték-dráma
  • romantikus film
  • filmvígjáték
  • filmdráma
  • LMBT témájú film
Forgatókönyvíró Kevin Smith
Főszerepben Ben Affleck
Jason Lee
Joey Lauren Adams
Dwight Ewell
Brian O'Halloran
Matt Damon
Ethan Suplee
Casey Affleck
Kevin Smith
Jason Mewes
Zene David Pirner
Operatőr David Klein
Vágó Scott Mosier
Kevin Smith
Gyártás
Gyártó View Askew Productions
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelv angol
Forgatási helyszín New Jersey
Játékidő 113 perc
Költségvetés 250,000 dollár
Forgalmazás
Forgalmazó USA Miramax Films
Magyarország Metropolis Film
BemutatóUSA 1997. április 4.
Magyarország 1998. március 26.
Korhatár16 III. kategória (F/3932/J)
Bevétel 12,006,514 dollár
Kronológia
ElőzőShop-show
KövetkezőDogma
További információk


A Képtelen képregény (Chasing Amy) az amerikai író-rendező Kevin Smith 1997-ben forgatott filmje. Bár a filmnek vannak komikus elemei, lényegében két férfi és egy nő szerelmi drámájának története. Van-e éles határ a különneműek és az azonos neműek szerelme között, illetve maga mögött hagyhatja-e az ember a társa és saját szerelmi (és szexuális) múltját? E két kérdés megválaszolásával küszködnek a szereplők.

A filmben feltűnik Smith filmjeinek két állandó figurája Jay és Néma Bob. Az egyébként hallgatag Néma Bob ebben a filmben hosszan és összefüggően beszél.

Történet[szerkesztés]

Joey Lauren Adams mint Alyssa

Holden és Banky képregény-rajzolók, a Bunkómen és Gyökér megalkotói, figuráikat a filmben is feltűnő két füves naplopó Jayről és Néma Bobról mintázták. A történet egy New York-i képregény fesztiválon kezdődik, ahol megismerkednek az ugyancsak képregényeket készítő, csinos Alyssával. Holden érdeklődni kezd a lány iránt, azonban hamar kiderül, hogy az leszbikus. Ennek ellenére sok időt töltenek együtt, Alyssa is vonzalmat érez a férfi iránt. Konfliktusba kerül egymással (biztosnak hitt) szexuális beállítódása és a Holdennel kapcsolatos szerelme. Elhallgatja, hogy korábban férfiakkal is volt viszonya, ami hibának bizonyul, mert Holden mástól tudja meg ezt, ráadásul sokan tudnak róla, hogy a nő egy alkalommal egyszerre két férfival szeretkezett. A férfi addig úgy gondolta, hogy ő az első Alyssa életében, ez sokat jelentett számára, így azonban kisebbrendűségi komplexus uralkodik el rajta, mert a lány olyan dolgokat is kipróbált, amiknek ő soha nem volt részese. Nem tudja elfogadni, hogy Alyssa az életének azt a részét már maga mögött hagyta és szerelmükben valami mást, jobbat talált és továbblépett. Saját frusztráltsága miatt végül szakít a lánnyal.

A film angol címében szereplő Amy-ről Néma Bob mesél Holdennek. Néma Bob szinte soha nem szólal meg, de ha igen, akkor mindig velősen beszél. Amy ugyanúgy viszontszerette őt, mint Alyssa Holdent és ő is ugyanolyan hibás döntés miatt vesztette el barátnőjét. Későn ébredt rá valós veszteségére és azóta is minden kapcsolatában "Amy-t üldözi". Óva inti Holdent, hogy ugyanezt a hibát elkövesse, ám hiába.

Banky, Holden barátja kezdettől fogva ellenszenvvel viszonyul Alyssához és nem nézte jó szemmel kapcsolatukat. Egyre gyakoribbá váltak a konfliktusok a barátok között. Amikor Holden a szakítás miatt gyötrődik, egyre inkább elveszíti realitásérzékét és egyszer csak (saját szavaival élve) "megvilágosodik". A helyzet megoldását egy közös, hármasban átélt szexuális élményben véli megtalálni. Egy drámai beszélgetés zajlik le hármuk között és Holden elképzelését a lány és a barát is visszautasítja. Alyssa őszinte szerelmet él át ebben a kapcsolatban és zavaros "kísérletező" szexuális előélete ellenére elképzelhetetlen számára, hogy megossza magát mással is egy ilyen kalandban.

Ez a sokk elválasztja egymástól a három embert, ezt látjuk a film végén - egy év múlva. Egy képregényfesztiválon találkoznak, ahol mindegyikük saját munkáját dedikálja. Banky és Holden nem szól egymáshoz, de gesztusokkal azért kommunikálnak és szemmel láthatóan mindketten örülnek a viszontlátásnak. Holden megváltozott, oly módon dolgozta fel az érzéseit, hogy képregényt alkotott kapcsolatukról. Ezt el is mondja Alyssának és kimondatlanul is tudtára adja, hogy bár későn, de végre megértette és elfogadta, amit korábban elutasított.

Néma Bob szövege[szerkesztés]

A kávézóban bánatosan üldögélő Holdennek hozott füvet Jay és Néma Bob. Mikor átlátja a szituációt, a következőket mondja Néma Bob Holdennek:

Amyt üldözöl. (Jaynek) Mi lenne, ha befognád a pofád? Állandóan szóf*sásod van, kezd az agyamra menni. Egyébként meg azért mondtam, mert pár éve egy Amy nevű tyúkkal jártam így.[...] Néhány éve, b*szdki. [...] Sok minden van, amit még nem tudsz, csillagom. Tudod, hogy revütáncosnak készültem? Fingod se volt róla. (Holdennek) Szóval Amynek hívták. Összenőttünk egymással, nagybetűs szerelem volt. Négy hónap múlva aztán bekattantam. Én barom a volt fiújáról kérdezgettem. Nem akartam róla tudni, de mégis faggattam. Ismered a pályát, ez tipikusan olyan férfihiba. Na mindegy, ő elkezdett róla mesélni. Hogy miként szerettek egymásba, milyen volt vele együtt, hogy az anyja csakis engem komált, és így tovább. Aztán robbant a bomba, a következő módon: mikor együtt voltak otthon, édeshármasban, megesett, hogy úgy adták elő a dolgot, minage et rois, ahogy a német mondja. Na és ettől én teljesen kifingottam, ugyanis én istenfélő ember vagyok, kőkemény katolikus. Kiakadtam. Ordibálni kezdtem meg minden, tökre összezavarodtam. Lek*rváztam, és közöltem vele, hogy gusztustalanul kihasználtak. Nagyon kivoltam rá, és mindenáron meg akartam bántani. Mi a f*szt akarsz, kérdeztem? Erre ő jött a szöveggel, hogy mindez már a múlté, meg rég volt, és nem kér érte bocsánatot. Mert ő úgy érzi, hogy nem tett semmi rosszat. Erre én: csakugyan? Mélyen a szemébe néztem és közöltem vele, hogy vége, szakítok, szevasz. Nem undorodtam tőle, csak féltem. Kicsinek éreztem magam mellette, olyannak, aki soha nem érhet fel hozzá, aki mindig kevés lesz neki, és nem értettem meg, hogy ő már régen nem arra vágyott. Sz*rt a régi pasijára, én kellettem neki, Bob. Csak mire minderre rájöttem, már késő volt, már mással járt. Az ostoba gőgömet keserű megbánás követte. Ő volt az igazi. Most már tudom. De ellöktem magamtól. A lényeg, hogy azóta üldözöm Amyt. Képletesen. [...] Ne próbáld, tedd, vagy ne tedd.

Szereplők[szerkesztés]

Színész Szereplő 1.magyar hang (1998) 2. magyar hang (2012)
Ben Affleck Holden McNeil Németh Kristóf Széles Tamás
Jason Lee Banky Edwards Alföldi Róbert Seszták Szabolcs
Casey Affleck kis kölyök Welker Gábor Baráth István
Dwight Ewell Hooper X Kálid Artúr Dányi Krisztián
Joey Lauren Adams Alyssa Jones Majsai-Nyilas Tünde Zakariás Éva
Brian O'Halloran Jim Hicks Sótónyi Gábor
Matt Damon Shawn Oran Janovics Sándor
Jason Mewes Jay Bozsó Péter Jakab Márk
Kevin Smith Néma Bob Galambos Péter Czető Roland
Ethan Suplee rajongó Janovics Sándor
Scott Mosier gyűjtő Csík Csaba Krisztián

DVD-megjelenés[szerkesztés]

A film speciális kiadása, 5.1-es hanggal, és anamorf szélesvásznú képpel jelent meg. Az extrák között kimaradt jelenetek, bővített jelenetek, rendezői kommentár, valamint filmelőzetes található. Érdekesség, hogy Kevin Smith becsmérlő megjegyzést tesz a kommentárja elején a DVD-re. Ez azért van így, mert 1998-ban még javában dúlt a háború a lézerlemez és a DVD hívei között. Kevin Smith pedig lézerlemezen szerette volna megjelentetni a filmet. A későbbi kiadásokban a megjegyzést kivették.

Ennek a filmnek nem készült tizedik évfordulós kiadása, viszont a jövőben várható egy Blu-Ray-változat, néhány kibővített jelenettel.

Fogadtatás[szerkesztés]

A Képtelen képregény a Kevin Smith-filmek közül a kritikusok által a legjobbnak tartott lett, a Rotten Tomatoes 91%-ot adott rá. Ben Affleck és Jason Lee karrierjén szintén nagyot lendített a főszerep. A 250 ezer dollárból készített film közel 12 milliót hozott a konyhára.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]