Shop-show

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Shop-show
(Mallrats)
1995-ös amerikai film

T.S. és Brodie
T.S. és Brodie
RendezőKevin Smith
ProducerSean Daniel
James Jacks
Scott Mosier
Műfaj
  • romantikus vígjáték
  • haverfilm
ForgatókönyvíróKevin Smith
FőszerepbenShannen Doherty
Jeremy London
Jason Lee
Claire Forlani
Ben Affleck
Joey Lauren Adams
Jason Mewes
Renee Humphrey
Kevin Smith
Stan Lee
ZeneIra Newborn
OperatőrDavid Klein
VágóPaul Dixon
Gyártás
Gyártó
  • View Askew Productions
  • Gramercy Pictures
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Forgatási helyszínNew Jersey
Játékidő94 perc
Költségvetés6,1 millió dollár
Forgalmazás
ForgalmazóUSA Gramercy Pictures
View Askew
BemutatóUSA 1995. október 19.
Korhatár12 II. kategória (F/7935/J)
Bevétel2,1 millió dollár
Kronológia
ElőzőShop-stop
KövetkezőKéptelen képregény
További információk
SablonWikidataSegítség

A Shop-show (Mallrats) Kevin Smith amerikai filmrendező 1995-ben forgatott filmszatírája, melynek forgatókönyvét más filmjeihez hasonlóan saját maga írta. A cselekmény középpontjában New Jersey egyik bevásárlóközpontja áll, habár a film jeleneteit Minnesotában forgatták. A történet mellékszereplőiként e filmben is feltűnik Jay és Néma Bob, a két kissé ütődött füves, amelyek közül Néma Bob szerepét a rendező játssza el. Emellett történik számos visszautalás a Shop-stop eseményeire is. A kis költségvetésű produkcióban jó nevű hollywoodi filmsztárok is szerepelnek: Jason Lee, Ben Affleck, valamint a képregénymogul Stan Lee.

Cselekmény[szerkesztés]

Alább a cselekmény részletei következnek!
Brandi a színpadon

T.S. és Brodie régi haverok, akikkel egyszerre szakítanak kedveseik. Brandi azért veszett össze T.S.-szel, mert a lány megígérte zsarnokoskodó apjának, hogy beugróként szerepel annak televíziós vetélkedőjében. A vetélkedőben három fiú ismeretlenül próbálja majd randira hívni, élő közönség előtt. A show-t egy bevásárlóközpontban rendezik meg, és ez a helyszíne a film szinte minden lényeges történésének. René azért szakít Brodieval, mert megunta, hogy a srác életét a képregények és a videojátékok töltik ki, vele szemben figyelmetlen, gyakran goromba, és még az anyjának sem mutatja be.

Mindkét srácot váratlanul éri a szakítás, főként T.S.-t, aki éppen aznap indult volna Brandivel Floridába, ahol a Disney stúdióban romantikus (?) körülmények között szerette volna megkérni a kezét. Éppen a bevásárlóközpontban keresnek vigasztalást, ahol furcsa fazonok gyülekeznek. Jay és Néma Bob, akik most éppen nem a Villámgyors Vegyesbolt (Quick Stop Groceries), hanem egy kisállat-kereskedés előtt ácsorognak. Bob éppen a Jedi-trükköt próbálja begyakorolni: akaratával mozgatni meg a tárgyakat. Trícia, a szuperokos 15 éves kislány, aki kísérleteket végez egy készülő könyvéhez, amely a 14-30 éves férfiak szexuális szokásairól szól majd, és egy kiadótól máris kapott 20 ezer dollár előleget. Shannon Hamilton, a Divatos Hím nevű üzlet tulajdonosa, akinek életcélja minden lehetséges nő elcsábítása anális szexre egy Volkswagen hátsó ülésén. Felbukkan még a kissé könnyűvérű Gwen, aki régen T.S. barátnője volt, de végül segít majd Brandinek visszatalálni a fiúhoz; Ivanah, a három mellbimbóval szélhámoskodó topless áljósnő és Stan Lee, a világ legismertebb képregényeinek megalkotója.

T.S. vissza akarja kapni barátnőjét, ezért kapóra jön neki Jay és Néma Bob terve az épülő színpad lerombolására. A két balfék füves azonban rendre elbaltázza kísérleteit, sőt La Fours, a biztonsági őrök rettegett főnöke elől kénytelenek menekülni. Ekkor változtatnak a terven, és a show három udvarlójelöltje közül kettőt kifektetnek marihuánás cigarettával, helyükre T.S. és Brodie ugrik be, de ez csak az utolsó pillanatban derül ki, amikor Brandi apja már nem tehet ellene semmit. A show elindul, T.S. a nézősereg előtt vall szerelmet Brandinek, és a végén Brodie is visszaszerzi Renét, egyúttal leleplezi Shannont egy videófelvétellel, amelyen a kiskorú Tríciával hetyeg.

Néma Bob szövege[szerkesztés]

A film legvégén, amikor Néma Bob éppen hallgatja Jay dicséretét, amiért a "Jedi-trükk" alkalmazásával sikerült behelyeznie a videókazettát a lejátszóba, a következőt válaszolja:

Kaland? Izgalom? A Jedi nem komálja az ilyesmit!

Készítés[szerkesztés]

A Shop-stop elkészítése és sikere után Kevin Smith rögvest nekilátott egy újabb film készítésének, Scott Mozier producer hathatós közreműködésével. A főbb szerepekre Jeremy Londont, egy ismert TV-színészt, és a Beverly Hills 90210 című sorozattal már nagy hírnévre szert tett Shannen Dohertyt nyerte el. Harmadikként az addig filmes tapasztalattal egyáltalán nem rendelkező gördeszkást, Jason Lee-t nyerte meg. Lee filmes karrierje ekkor kezdődött, majdnem az összes Kevin Smith-filmben kapott egy mellékszerepet, ő lett Smith gyermekének a keresztapja, valamint saját sorozatot indított A nevem Earl címmel.

A mellékszerepekben is érdekes válogatások történtek: Ben Affleck, aki addig viszonylag ismeretlen volt, egy csapásra híres lett a filmmel, s később szintén szerepelt a legtöbb Kevin-Smith-filmben, akár csak egy epizódszerep erejéig is. A legnagyobb gond Jay szerepével volt, mivel a stúdió nem akarta, hogy a kábítószerfüggő Jason Mewes újra eljátssza a szerepét. Így neki is válogatáson kellett részt vennie, olyan színészek ellenében, mint Breckin Meyer vagy Seth Green.

Szereplők[szerkesztés]

Szerep Színész Magyar hang
Brodie Bruce Jason Lee Széles Tamás
T.S. Quint Jeremy London Bor Zoltán
Brandi Svenning Claire Forlani Hámori Eszter
Rene Mosier Shannen Doherty Sajgál Erika
Jay Jason Mewes Rajkai Zoltán
Néma Bob Kevin Smith Garai Róbert
Gwen Turner Joey Lauren Adams Timkó Eszter
Shannon Hamilton Ben Affleck Pusztaszeri Kornél
Ivannah Priscilla Barnes Tóth Judit
Mr. Jared Svenning Michael Rooker Háda János
Tricia Jones Renée Humphrey Szénási Kata
Willam Black Ethan Suplee Salinger Gábor
Gill Hicks Brian O'Halloran Szokol Péter
Stan Lee Stan Lee Gruber Hugó

Házimozi-megjelenés[szerkesztés]

1999-ben megjelent a film DVD-n is, 5.1-es hanggal, anamorf szélesvásznú képpel. Az extrák között rendezői kommentár, kimaradt jelenetek, egy The Goops-videóklip, valamint egy filmelőzetes található.

2005-ben a tizedik évfordulóra kijött egy speciális kiadás, melyben számos kivágott jelenet is helyet kapott.

Kapcsolat Kevin Smith filmjeivel[szerkesztés]

  • A Shop-Show egy nappal a Shop-stop előtt játszódik
  • Az áruházban felbukkan egy "Clerks" feliratú kalap
  • Willam Black visszatér ebben a filmben is, habár teljesen másként néz ki, mivel Scott Mozier helyett Ethan Suplee játssza.
  • Walt Flanagan, aki a Shop-stopban kisebb szerepeket játszott, visszatér, Walt Grover szerepében.
  • A Jones-nővérek hármasából Trish Jones szerepel a filmben. Heather Jones a Shop-stopban, Alyssa Jones a Képtelen képregényben szerepel.
  • Brian O'Halloran eljátssza Dante Hicks unokatestvérének, Gil Hicksnek a szerepét.
  • A film legvégén, amikor Jay és Néma Bob elsétálnak egy orangutánnal, később valóban megtörténik. Ez a cselekmény adja ugyanis az alapját a Jay és Néma Bob visszavág című filmnek.

További információk[szerkesztés]