Timkó Eszter

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Timkó Eszter
Életrajzi adatok
Született 1969. március 23. (52 éves)[1]
Ózd
Pályafutása
Iskolái Színház- és Filmművészeti Egyetem
Aktív évek 1990

Timkó Eszter IMDb-adatlapja
PORT.hu-adatlap

Timkó Eszter (Ózd, 1969. március 23. –) magyar színésznő. Különleges, mély tónusú hangja miatt rengeteg szinkronszerepe is van.

Életpályája[szerkesztés]

1996-ban végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, Kerényi Imre osztályában. A diploma megszerzése után a Madách Színház tagja lett. 2004-ben a József Attila Színházhoz szerződött. 2000-ben szerepet ajánlottak neki a Barátok közt-ben. Eredetileg már a sorozat indulásakor megkeresték őt Marosi Krisztina szerepével, de színházi szerepei miatt akkor nem tudta vállalni. Ezt a szerepet végül Ullmann Mónika játszotta évekig. Az új szerepe Szabó Csilla volt, a Barátok közt egyik legnegatívabb karaktere. A szerep eredetileg három hónapra szólt, de olyan népszerű lett az ármánykodó üzletasszony, hogy másfél évig erősítette a Barátok közt csapatát. Gyakran feltűnt a Gálvölgyi Show-ban. 2005-ben műsorvezetőként is kipróbálta magát, élőben vezette az Aranycsirke díjátadót. 2012-től az Újszínház tagja.[2]

Jellegzetes, érces hangja miatt gyakori vendége a szinkronstúdióknak. Első jelentős szinkronszerepe a Lois és Clark: Superman legújabb kalandjaiban volt, ahol Teri Hatchernek kölcsönözte hangját.

Színházi szerepei[szerkesztés]

A Színházi adattárban regisztrált bemutatóinak száma: 56.[Mj. 1]

Filmjei[szerkesztés]

Szinkronszerepei[szerkesztés]

Megjegyzések[szerkesztés]

  1. 2017. június 20-i lekérdezés

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Internet Movie Database (angol nyelven). (Hozzáférés: 2016. július 10.)
  2. Timkó Eszter - Újszínház. ujszinhaz.hu. [2019. július 14-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. július 14.)

Források[szerkesztés]