Lois és Clark: Superman legújabb kalandjai

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Lois és Clark: Superman legújabb kalandjai
Lois & Clark: The New Adventures Of Superman

(Lois & Clark: The New Adventures of Superman)
MűfajAkció és dráma

AlkotóDeborah Joy Levine (főrendező és producer)
David Jacobs (producer)
Robert Butler (producer)
FőszereplőDean Cain (Clark Kent/Superman)
Teri Hatcher (Lois Lane)
Lane Smith (Perry White)
Michael Landes (Jimmy Olsen, 1. évad)
Justin Whalin (Jimmy Olsen, 2.-4. évad)
Tracy Scoggins (Cat Grant, 1. évad)
John Shea (Lex Luthor)
ZeneszerzőJay Gruska

OrszágAmerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Évadok4
Epizódok88 (epizódlista)
Gyártás
Forgatási helyszínKalifornia
Részenkénti játékidő45 perc epizódonként
ForgalmazóWarner Bros. Television
Sugárzás
Eredeti adóABC
Eredeti sugárzás1993. szeptember 12.1997. június 14.
Első magyar adóHBO
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz Lois és Clark: Superman legújabb kalandjai témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Lois és Clark: Superman legújabb kalandjai, röviden Lois és Clark vagy Superman legújabb kalandjai (eredeti angol címén Lois & Clark: The New Adventures Of Superman, röviden Lois & Clark vagy The New Adventures Of Superman) egy amerikai tévésorozat, amely a népszerű Superman képregénysorozaton alapszik. A Superman legújabb kalandjait a Warner Bros stúdió forgalmazta és eredetileg az ABC csatorna sugározta, az első évad első epizódját 1993. szeptember 12-én, az utolsó évad utolsó részét 1997. június 14-én. A főszerepben Dean Cain volt látható mint Clark Kent és Superman, Teri Hatcher mint Lois Lane és John Shea mint Lex Luthor. A sorozat követi a képregény írójának, John Byrnenak történetét (aki 1986-ban hat kiadásos sorozatában megalkotta az Acélembert és elindította kultuszát), hogy Clark Kent az igazi személyiség, és titkos alteregója Superman. Mint a sorozat címe is sugallja, a Lois és Clark inkább a The Daily Planet riporterpárosa, Clark Kent és Lois Lane kapcsolatát mutatja be, mint Clark titkos alteregójának kalandjait.

A sorozat számos rövid történet és egy regény megírásához adott ihletet. Az 1996-os C. J. Cherryh által írt Lois és Clark: A Superman regény című könyv is a Lois és Clark alapján készült.

Történet[szerkesztés]

Évadok[szerkesztés]

Első[szerkesztés]

Az első évad eredetileg 1993. szeptember 12-e és 1994. május 8-a között futott. Elsőre hatalmas sikert aratott; a kritikusok dicsérték a szereplők, főként Cain és Hatcher teljesítményét. Az elemzők szerint Lane Smith tökéletesen formálta meg a The Daily Planet főszerkesztőjét, Perry Whiteot, hiszen a szerepbe életet és humort vitt. John Shea is jó elbírálást kapott a Lex Luthor alakításáért, míg Landes szinte tiszteletet szerzett magának a modern Jimmy Olsen megszemélyesítéséért, aki az igazat akarja feltárni ügyeiben, hogy riporter válhasson belőle. Lex Luthort a rendezők az évad utolsó epizódjában elpusztították, miután Shea összetűzésbe került a számára hosszú és kimerítő New York és Los Angeles közti ingázásai miatt. A következő évadokban már nem szerepelt állandóan; egyszer jelent meg a második évadban, és kétszer a harmadikban.

Második[szerkesztés]

A második évadot 1994 és 1995 között vetítették először. Több személyi változást is elszenvedett a sorozat; Michael Landest Justin Whalin váltotta Jimmy Olsen szerepében. A hivatalos ok Landes szerint az volt, hogy túlságosan hasonlított Dean Cainre. A DVD változat pilot epizódjának kommentárjában Cain beismerte, hogy ő és Landes kissé hasonlítanak egymásra, és úgy tűnhet, hogy rokoni kapcsolatban állnak egymással. A rendezőnek, Deborah Joy Levinenak is mennie kellett az első évad íróival együtt. Az új főrendező Robert Singer lett, aki nagyobb hangsúlyt fektetett az „akcióra”, de előtérben még mindig Lois és Clark kapcsolata maradt.

Az új évad új gonosztevőket hozott magával, mint például Metallót és Prankstert; és a hírhedt Intergang bűnszövetkezetet. A riporterpáros iránt új érdeklődők is megjelennek a színen; D.A. Mayson Drake Clarkot választja ki magának (ám Mayson egy robbanásban életét veszti), Lois után pedig Dan Scardino, egy kormányügynök és Clark ellenfele mutat érdeklődést. A népszerű Tempus (akit Lane Davies alakít) és az időutazó H. G. Wells is ebben az évadban tűnik fel először. Wells ifjabb énjét Terry Kiser, idősebb énjét Hamilton Camp játszotta. Az évad végén Clark megkérte Lois kezét, ám a rajongóknak a válaszra négy hónapot kellett várniuk.

Harmadik[szerkesztés]

A harmadik évadot 1995 és 1996 között sugározták. Az évad első epizódjában Lois megtudja, hogy valójában Clark nem más, mint Superman. Ám csupán a hetedik epizódban fogadja el Lois Clark házassági ajánlatát. A várva-várt menyegzőt elhalasztották, hogy egybeessen a képregénybeli házasságkötéssel. Ez ahhoz vezetett, hogy a rendezőknek számos kisebb történeti fonalat kellett beilleszteniük a sorozatba, hogy az esküvőt egy későbbi dátumra tudják tenni a tévésorozatban.

Negyedik[szerkesztés]

Az évad elején Az Újkriptont Lord Nor a földön akarja létrehozni. Clark és Lois megismerkedik a házasság előnyeivel, de legfőképpen a hátrányaival, de a szerelmük képes legyőzni ezeket a hátrányokat. Tempus megint sok bonyodalmat okoz. Száműzi Supermant egy egyirányú dimenzióba (csak belépni lehet ebbe a dimenzióba, innen kijönni már nem lehet). H. G. Wells segít Loisnak megmenteni Supermant.

Szereplők[szerkesztés]

Színész Szerep Magyar hang Pozíció Évad
1. szinkron 2. szinkron
Dean Cain Clark Kent/Superman Miller Zoltán (1-2. évad) Lux Ádám A Daily Planet nyomozóriportere,
Lois társa, Superman, a harmadik évadtól Lois férje
1-4.
Lux Ádám (3-4. évad)
Teri Hatcher Lois Lane Timkó Eszter Hámori Eszter A Daily Planet nyomozóriportere,
Clark társa, a harmadik évadtól Clark felesége
1-4.
Lane Smith Perry White Szokolay Ottó A Daily Planet főszerkesztője 1-4.
Tracy Scoggins Cat Grant Ullmann Mónika A Daily Planet társadalmi rovatának főszerkesztője 1.
K Callan Martha Kent Kassai Ilona Clark nevelőanyja 1-4.
Eddie Jones Jonathan Kent Pataky Imre Versényi László Clark nevelőapja 1-4.
John Shea Lex Luthor Haás Vander Péter Sinkovits-Vitay András Milliárdos, a LuthorCorp igazgatója,
Lois nagy rajongója, gonosztevő
1., 3-4.
Michael Landes Jimmy Olsen Széles Tamás A Daily Planet fotóriportere 1.
Justin Whalin Fekete Zoltán A Daily Planet fotóriportere 2-4.

Szereplőválogatás[szerkesztés]

Superman szerepére a két megbízott rendező kevésbé ismerős arcot keresett. Dean Caint hallgatták meg a jelöltek közül elsőként. A rendező, Deborah Joy Levine túl fiatalnak tartotta, ám miután több száz jelentkezőt meghallgattak, Deborah mégis Dean mellett döntött.

Epizódok[szerkesztés]

Kryptonit, az első évad nyolcadik epizódjában.
Lásd: A Lois és Clark: Superman legújabb kalandjai epizódjainak listája

Alkotók[szerkesztés]

DVD kiadások[szerkesztés]

Évad Borító 1. Régió 2. Régió Magyarország
Teljes első évad 2005. június 7. 2006. február 6. 2007. május 2.
Teljes második évad 2006. január 17. 2006. április 17. -
Teljes harmadik évad 2006. június 20. 2006. augusztus 28. -
Teljes negyedik évad 2006. november 14. 2006. október 23. -

Paródiák[szerkesztés]

Az amerikai Robot Chicken animációs sorozat egyik epizódjában az eredeti Lois és Clarkot parodizálják ki mint Lewis és Clark, amiben Clark hangját Dean Cain kölcsönzi neki. A felvételek végén Dean Cain azt nyilatkozta, hogy „viccesebb lett volna tíz évvel ezelőtt, mikor a Lois és Clark még futott”.

Érdekességek[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Magyar nyelven:

  • Lois és Clark: Superman legújabb kalandjai – DVD (teljes első évad)

Angol nyelven:

Külső hivatkozások[szerkesztés]