Tolcsvay László

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Tolcsvay László
Tolcsvay László.JPG
Életrajzi adatok
Születési név Tolcsvay Nagy László
Született 1950. június 24. (71 éves)
Budapest[1]
Házastársa Péreli Zsuzsa
Pályafutás
Műfajok rock, country, folk
Aktív évek 1963
Együttes Strangers (1963)
Wanderers
Tolcsvay-trió (1968-)
Tolcsvayék és a Trió (1970-)
Fonográf (1973-)
Hangszer gitár, billentyűs hangszerek, szájharmonika, zenei rendező
Díjak
Tevékenység
Kiadók Hungaroton
Hungaroton-Gong
Hungaroton-Pepita
Sony Music
GrundRecords

Tolcsvay László weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Tolcsvay László témájú médiaállományokat.

Tolcsvay László, született Tolcsvay Nagy László (Budapest, 1950. június 24. –) Erkel Ferenc-díjas magyar zenész, énekes, zeneszerző, előadóművész. Felesége Péreli Zsuzsa, Kossuth-díjas képzőművész, a Nemzet Művésze.

Élete[szerkesztés]

Feleségével, Péreli Zsuzsával (Stekovics Gáspár felvétele)

Tolcsvay László 1950-ben született Budapesten. A jelenleg elsősorban rockopera és musicalszerzőként jegyzett Tolcsvay László a hatvanas évek beatgenerációjának egyik kimagasló egyénisége. Klasszikus zenei tanulmányai mellett beatzenekarokban játszott, tizenhat évesen már dalokat komponált. A Tolcsvay Trio alapító tagja. 1968-ban vált ismertté, amikor megnyerték a Ki mit tud-ot. Együttesük elsőként ötvözte a rock-muzsika elemeit a magyar népzenével, új utat nyitva ezzel a hazai rockzenének. 1973-ban komponálta Petőfi Sándor versére az azóta legendássá vált Nemzeti dalt, amely korosztályának himnuszává vált. 1973-tól a Fonográf együttes tagja és zeneszerzője, több mint tíz lemezt készítettek együtt. A 70-es években Kelet-Európa egyik legnépszerűbb zenekarává váltak. Szerepeltek Hollandia, Belgium és Németország színpadain és tévéprogramjaiban is.

A zenekaroknak írt dalai mellett (Első villamos, Jöjj kedvesem), a mai napig írja Koncz Zsuzsa és Halász Judit dalait is. Közel száz, ma már legendás nagylemez őrzi munkáját.

1987-ben komponálta a Magyar Mise című monumentális művét, amelyben ötvöződnek a népi, a klasszikus és a rockzenei hagyományok. A Magyar Mise formájában is jelképes: együtt énekelnek benne a rockvilág nagy egyéniségei operaénekesekkel, modern ütőegyüttes játszik együtt népzenészekkel, beatzenészekkel és egy száztagú kórussal.

Színpadi művei közül a legjelentősebbek például a Doctor Herz (Müller Péterrel és Bródy Jánossal) tíz évig a Madách Színház sikerdarabja volt. A musicalt 1991-ben Angliában a manchesteri Royal Exchange Theatre is bemutatta angol szereposztásban. A Mária evangéliuma (Müller Péterrel és Müller Péter Sziámival) premierje szintén a Madách Színházban volt 1991 húsvétján. Több nyelvre lefordították, és Pozsonytól Brnóig, Németországon, Ausztrián, Svájcon és Olaszországon át Amerikáig örvendeztette meg az embereket. A Dickens Karácsonyi énekéből készült Isten Pénze c. musicalt (Müller Péterrel és Müller Péter Sziámival) 1995-től tizenhárom évig telt házak előtt játszották a Madách Színházban, és számos magyar vidéki színház tűzte műsorára. Emellett tíz éven keresztül minden decemberben Ausztriában, Németországban és Svájcban turnézott az előadás. 2015 óta a Budapesti Operettszínház játssza.

1999. szilveszter éjjelén mutatta be a Madách Színház Beszterce ostroma című daljátékát, a darab librettóját ezúttal is Müller Péter és Müller Péter Sziámi írták.

1992-ben Testamentom címmel oratóriumot komponált Bella István verseire, amely a doni magyar tragédia szimfonikus zenekarra és férfikarra írt feldolgozása.

1994-ben a Győri Balett mutatta be Bábel című táncdrámáját, 2002-ben pedig az ÖrökKörök című balettjét. Az utóbbi kompozícióhoz Bródy János írta a verseket, mindkét mű koreográfusa Bombicz Barbara.

2003-ban komponálta a Rákóczi Fantáziát, amelyet a Párizsi Magyar Intézetben mutattak be. A mű 2004-ben a Római Magyar Akadémián, 2005-ben pedig Kassán és Brüsszelben is hallható volt.

2006-ban Egy mondat a szabadságról címmel kantátát komponált Bródy János versére, amelyet a Művészetek Palotájában, a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben mutattak be az 1956-os forradalom 50. évfordulóján.

2013-ban a Tamási Áron meséjére írt Ördögölő Józsiás című tündérmusicaljét Bori Tamás verseivel A Budapesti Operettszínház mutatta be.

2015-ben a Stendhal regénye nyomán készült Vörös és Fekete c. regényes musicaljét mutatták be (Müller Péter Sziámi) a kaposvári Csiky Gergely Színházban.

Művei[szerkesztés]

Zeneművei[szerkesztés]

 • Tolcsvay László-Fazekas Mihály-Bródy János: Lúdas Matyi (1984, Magyar Színkör-MHV, Hungaroton SLPM 13983)
 • Magyar Mise rock oratórium – Ungarische Messe, 1987
 • Tolcsvay László–Müller Péter–Müller Péter Sziámi: Mária evangéliuma (József, János) – Madách Színház (1991)- (2017 DVD jubileumi koncert MÜPA, GrundRecords)
 • Tolcsvay László – Müller Péter – Bródy János: Doctor Herz (Jan Herz) – Madách Színház (1988, Madách Színház-Hungaroton, Hungaroton SLPX 14096-97)
 • Tolcsvay László: Bábel (1994, Hungaroton-Gong HCD 33760) – Győri Balett
 • Tolcsvay László–Tolcsvay Béla: Magyar Mise / Ungarische Messe (1994, Hungaroton HCD 37761)
 • Tolcsvay László–Müller Péter–Müller Péter Sziámi: Isten Pénze (1995, Madách Színház CD 012)
 • Tolcsvay–Müller Péter–Müller Péter Sziámi: Mikszáth Kálmán: Beszterce ostroma, (1999, Madách Színház, CD)
 • Tolcsvay László–Müller Péter: Vörös és fekete Standhal regénye nyomán (2015)
 • Tolcsvay László: A hetedik fénysugár – Rákóczi fantázia [Verseit Müller Péter Sziámi írta, megidézve Janus Pannonius néhány sorát is.] (2017, CD, GrundRecords)

Kislemezek[szerkesztés]

 • 1971: SP 838: Zalatnay Sarolta (Tolcsvay L.–Tolcsvay B.: Ne sírj kedvesem) Párhuzamosan létezett ez a kislemez a Koncz Zsuzsa & Tolcsvayék és a Trió kislemezzel

Önálló albumok[szerkesztés]

 • Várd ki az időt (1983) szövegíró: Bródy János
 • Menetrend (1981) Előadó: Koncz Zsuzsa; szövegíró: Bródy János
 • Kapcsolj át! (1993) szövegíró: Müller Péter Sziámi
 • Óriáskoncert (1994)
 • Bábel (1994)
 • Testvérek (1994)
 • Fehér zaj (1997) szövegíró. Müller Péter Sziámi
 • T-Monográf: Tamagocsi (1999) szövegíró: Müller Péter Sziámi
 • 12 nő (2002)
 • '68 (2018)

Díjak, kitüntetések[szerkesztés]

Portré[szerkesztés]

 • Ez itt a kérdés – Tolcsvay László (2020)

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

 1. PIM-névtérazonosító. (Hozzáférés: 2020. július 7.)