Liszt Intézet Magyar Kulturális Központ Párizs

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Párizsi Magyar Intézet szócikkből átirányítva)
Liszt Intézet Párizs

Korábbi neve(i)PMI
Alapítva1928
Székhely92, rue Bonaparte 75006 Párizs, Franciaország
Irányítószám75006
VezetőBurányi Adrienne Éva
Elhelyezkedése
Liszt Intézet Párizs (Párizs)
Liszt Intézet Párizs
Liszt Intézet Párizs
Pozíció Párizs térképén
é. sz. 48° 50′ 57″, k. h. 2° 19′ 57″Koordináták: é. sz. 48° 50′ 57″, k. h. 2° 19′ 57″
A Liszt Intézet Párizs weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Liszt Intézet Párizs témájú médiaállományokat.

A Liszt Intézet Párizs a magyarországi Külgazdasági és Külügyminisztérium irányítása alá tartozó kulturális központ.

Az Intézet elsődleges célja a nemzeti kulturális örökség megőrzése és külföldiekkel való megismertetése, a magyar nyelvoktatás, a programok által a magyar kultúra és társadalom sokszínűségének bemutatása, valamint a kulturális diplomáciai kapcsolatok ellátása.

A kulturális központ feladatai[szerkesztés]

A Liszt Intézet Párizs célja a magyar kulturális és társadalmi élet bemutatása a párizsi magyar és francia közönség számára, ezért programjai döntően francia nyelvűek. Kiállításai, zenei és irodalmi programkínálata, filmvetítései, könyvbemutatói és különböző előadásai a párizsi kulturális élet szerves részét képezik. Az intézmény a saját rendezvények szervezésén túl a magyar kulturális produkciók franciaországi létrejöttét is támogatja.

A központ tudományos és oktatási funkciókat is ellát: az Intézetben magyar nyelvoktatás folyik és nyelvvizsga (ECL vizsga) letételére is lehetőség van. Feladata a franciaországi magyar lektorokkal való kapcsolattartás, tudományos konferenciák, kerekasztal-beszélgetések és vita-alkalmak szervezése is.

Az Intézet megemlékezik a nemzeti ünnepekről és gyermekfoglalkozásokat is tart a Franciaországban élő magyar gyerekeknek, ezzel járulva hozzá a Franciaországban élő magyarok nemzeti identitásának ápolásához.

Az Intézet számos francia partnerrel működik együtt és több nemzeti és/vagy kimondottan párizsi érdekeltségű projektben vesz részt. Ilyen például a Mois de la photo (A fotó hónapja), a Fête de la musique (A zene ünnepe), Európa egyik legnagyobb könyvvására, a Salon du livre, vagy a Lire en fête (Az olvasás ünnepe). Regionális partnerei – francia-magyar egyesületek, testvérvárosok, kulturális és oktatási intézetek – segítségével egész Franciaországra kiterjedő hálózattal bír.

A kulturális központ épülete[szerkesztés]

Az Intézet Párizs egyik központi kerületében található, a Saint-Sulpice-templom és a Luxembourg-kert között. Az ideérkezőket a bejáratnál Lapis András „Kalap alatt” című szobra fogadja (a mű eredetije Szegeden látható). A 2850 négyzetméter alapterületű házban helyet kap egy könyvtár, két, Victor Vasarely, illetve André Kertész nevét viselő galéria, egy ötvenöt fő fogadására alkalmas moziterem, egy száznyolcvan fős, Steinway zongorával ellátott konferencia- és koncertterem, valamint a nyelvórák megtartására biztosított két nyelvi terem is.

Az intézet már említett könyvtára, mely csaknem tízezer kötetével, DVD- és CD-tárával Franciaország második legnagyobb hungarológiai gyűjteménye, a nyitvatartási időn belül a közönség számára is szabadon használható.

Története[szerkesztés]

Az 1920-as években Klebelsberg Kuno kultuszminiszter fontosnak tartotta a külföldi magyar intézetek (Collegium Hungaricumok) felépítését – így alakultak meg az első kulturális intézetek Bécsben, Berlinben, Rómában, majd Párizsban is.

A Párizsi Magyar Intézet (PMI) elődje, a Magyar-Francia Egyetemi Információs Iroda (Bureau franco-hongrois de Renseignements Universitaires) 1928-ban alakult meg Molnos (Müller) Lipót irányítása alatt. Az iroda célja a Párizsban tanuló magyar ösztöndíjasok orientálása és segítése volt, elsősorban tanulmányi szempontból.

Az iroda az Hôtel du Cèdre (szálloda a Quartier Latin-ben) két földszinti helyiségében kezdte meg működését, majd 1931-ben átköltözött a Geoffroy-St-Hilaire utca egyik bérházának ötödik emeletére. 1934-ben, már Franciaországi Magyar Tanulmányi Központ (Centre d’Études Hongroises en France) néven, a Place du Panthéon 13. alatti épületbe helyezte át székhelyét, ahol már öt helyiséggel rendelkezett. 1945 előtt a központ utolsó székhelye a Pierre Curie utca 18. alatt volt található. Az intézmény 1941-ben vette fel a Párizsi Magyar Intézet nevet.

Az 1985-ben, Köpeczi Béla művelődési minisztersége alatt vásárolta meg a magyar állam a Párizsi Magyar Intézet jelenlegi épületét. A ház felújítását követően az Intézet 1986 decembere óta működik a jelenlegi helyén. 2008-ig az épületben működött a párizsi magyar konzulátus is.

Korábbi igazgatók[szerkesztés]

A PMI épülete
Lapis András „Kalap alatt” című szobra a PMI bejáratánál

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Lelkes István | Magyar életrajzi lexikon | Kézikönyvtár. www.arcanum.hu. (Hozzáférés: 2021. március 12.)
  2. Délmagyar/Becsületrend Csernus Sándornak. [2014. július 14-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. július 2.)
  3. Magyarság a világban. Magyar Távirati Iroda (Hozzáférés: 2023. május 16.)

Források[szerkesztés]