Ugrás a tartalomhoz

Bródy János

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Bródy János
Stekovics Gáspár felvétele
Stekovics Gáspár felvétele
Életrajzi adatok
Születési névBródy János Kristóf
BecenévTini
Született1946. április 5. (78 éves)
Budapest
SzüleiBródy András
Pályafutás
MűfajokPop, rock, folk-rock
Aktív évek1964
Híres dalAmikor én még kissrác voltam (1968)
Good Bye London (1972)
Little Richard (1967)
Valahol egy lány (1971)
Személyi igazolvány (1980)
Sárga rózsa (1967)
Filléres emlékeim (1980)
Földvár felé félúton (1980)
Ha én rózsa volnék (1973)
Miért hagytuk, hogy így legyen (1969)
Szállj fel szabad madár (1983)
Ezek ugyanazok (2011)
Kapcsolódó előadó(k)Illés, Fonográf
Hangszergitár, pedal steel gitár, billentyűs hangszerek, furulya, ütőhangszerek, citera, szájharmonika, melodika
Díjak
Tevékenységgitáros, zeneszerző, dalszövegíró
KiadókGrundrecords
IPI-névazonosító00033954968

Bródy János weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Bródy János témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Bródy János Kristóf (Budapest, 1946. április 5. –) Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas magyar énekes, gitáros, zeneszerző, szövegíró. Az Artisjus Szerzői Jogvédő Egyesület elnöke volt 1998 és 2011 között.[1]

A huszadik századi magyar zene- és kultúrtörténet meghatározó alakja, a magyar nyelvű beatzene megteremtője. Az Illés és a Fonográf tagjaként, Szörényi Levente alkotótársaként, majd szerző-előadóként a nagy beat generáció tagjai közül ő tett az elmúlt évtizedekben a legtöbbet azért, hogy a rockzene Magyarországon is elismert része legyen a kultúrának.

Családja, magánélete[szerkesztés]

Bródy András Széchenyi-díjas közgazdász és Vajna Márta tanárnő fia, Bródy-Maróti Dóra könyvillusztrátor és grafikus unokája, Maróti Géza építész dédunokája. Rejtő Évával 1984-ben kötött első házasságából három gyermeke született: Miklós Dániel (1985), Luca Sára (1986), Anna Barbara (1991), a második házasságából Farkas Anitával[2] született Máté Benedek (2004).[3] Az 1970-es években párkapcsolatban élt, illetve menyasszonya volt Kovács Kati Kossuth-díjas énekesnő.

Életpályája[szerkesztés]

Az 1960-as évek új zenei formáiban megjelenő társadalmi mozgalmak máig ható következménye, hogy Bródy János a magyar kultúra egyik emblematikus alakja lett, és művészetében követhetően tükröződik az elmúlt fél évszázad történelmének minden jelentős fordulata. 1964-ben, az érettségi után került az Illés-együttesbe, ahol Szörényi Leventével számos olyan dal szerzője lett, melyek megjelenését sokan origónak tekintik a magyar rock történetében. Az Illés repertoárjának kialakításával a szövegíró és gyakran dalszerző Bródy János a magyar rockzene ikonikus alakjává vált. A dalszövegek forradalmi újítója és a mára már legendává vált zenekar szellemi irányítója sokak számára jelentett iránytűt az akkori társadalom útvesztőiben, és személy szerint is példát mutatott az emberi jogok szabad és bátor képviseletével. 1973-ban vizsgálat is indult ellene, államellenes izgatás gyanújával. A zenekar a külső és belső feszültségek nyomását nem viselte el, és az év végén Illés Lajos feloszlatta az együttest.

1974-ben hozták létre a Fonográfot, mely már több volt, mint egy zenekar, hiszen valóságos művészeti alkotóműhelyként működött. Itt készültek Koncz Zsuzsa és Halász Judit lemezei is, melyeknek értelmi szerzője elsősorban Bródy János volt. Szövegeit ebben az időben még erősebben cenzúrázták, mint korábban, de ő mindig megtalálta a lehetőségét annak, hogy dalaiban a hivatalos szólamoktól eltérő gondolatokat és érzelmeket közvetítsen. A Fonográf-korszakban jöttek létre a későbbiekben olyan jelentős sikereket hozó első színpadi művek is, mint a Kőműves Kelemen és az István, a király.

Bródy János önálló előadói pályafutása a hetvenes évek végén a Várszínházban és az Egyetemi Színpadon kezdődött. Az Illés- és a Fonográf zenekarban eltöltött évek után egyre inkább olyan dalai születtek, melyek személyes hangulata, érzelmi elkötelezettsége vagy ironikus intellektualizmusa szinte megkövetelte, hogy szerzőjük maga álljon velük közönség elé. Olyan idők jártak akkor, amikor őbenne dalokban tört a felszínre sok mélyen elfojtott érzés és gondolat. Bródy János a maga szerénynek mondott előadói képességeivel is hitelesen és mindenki által érthetően fogalmazta meg nemzedékének álmait és csalódásait, és első felvételeinek népszerűsége következtében hamarosan a hatóságok által gyanakodva figyelt és a hivatalos kultúrpolitikusok bánatára közkedvelt szereplője lett az ifjúsági klubok hálózatának.

Első lemeze 1980-ban jelent meg Hungarian Blues címmel olyan felejthetetlen dalokkal, mint a Filléres emlékeim; Földvár felé félúton; Mama kérlek; és a Bródy-dalok jelbeszédes módján helyzetjelentést adó Maszkabál.

Második albuma a Ne szólj szám volt 1984-ben, melynek címadó dalában még ma is érezhető a korszak alapvető életérzése, és azóta tudjuk, hogy van olyan, hogy Egy hétig tart egy szerelem. Ezen az albumon jelent meg sok-sok év után újra a hatvanas évek nemzedékének egykor betiltott himnusza, a Ha én rózsa volnék.

A nyolcvanas évek végén következett a Hang nélkül, melyen az Engedd, hogy szabad legyek, az Átmeneti állapot és a Zárt osztály már nyíltan szólt a változás iránti vágyról, de emlékezetes maradt a Légy hű magadhoz vagy A fiam meg a lányom, melyben a szerző új szerepköréről tudósított.

Az utca másik oldalán című összeállítás 1994-ben jelent meg, ironikus és kritikus hangvételével már az új korszak ellentmondásait tükrözte máig ható érvénnyel olyan dalokban, mint a Tangó LeMondó és a Haggyá' má' békibe', de művészi hitvallást is jelzett a Mit tehetnék érted, A földön járj vagy az Őszinte bohóc.

A zenekarok feloszlottak, átalakultak, de Bródy János folyamatosan képes volt önmagát adni és gitárral a kezében, mint a hétköznapok krónikása járta az országot, ironikus mosollyal idézve a reménytelen szerelem és a beteljesült csalódás közti rövid átmeneti boldogságot, vigasztalva a meg nem valósult álmaikból ébredő szorongókat. Az 1994 végén a régi Budapest Sportcsarnokban tartott előadásról Volt egyszer egy koncert címmel CD és később DVD is forgalomba került.

2001-ben, az új évezred kezdetén Kockázatok és mellékhatások címmel jelent meg az a zenei gyógyszer, amellyel nem kell orvoshoz vagy gyógyszerészhez fordulni. A lemezen szereplő 12 szám túlnyomó többsége, mint a Jön a vonat és a Meg kéne kapaszkodni, az életünkben sűrűn előforduló kockázatokról és mellékhatásokról szól. Az emberi jogok védelmében írt Szabadnak születtél pedig arra figyelmeztet, hogy törékeny ünnepeink és bizonytalan hétköznapjaink közepette is meg kell őriznünk emberi méltóságunkat.

A Magyar Dal Napján 2010-ben

Munkásságában jelentős helyet foglalnak el a színpadi művek, amelyeknek szövegkönyvét írta (Kőműves Kelemen, István, a király, Doktor Herz, Fehér Anna, A kiátkozott, Veled, Uram, Will Shakespeare vagy akit akartok, és az Andrew Lloyd Webber zenéjével készült Volt egyszer egy csapat.).

2006-ban, Bródy János 60. születésnapján a Madách Színház ünnepi műsorában fiatal tehetségek előadásában saját dalaival köszöntötték fel a szerzőt, aki sokféle tevékenysége mellett még mindig gyakran volt vendége kisebb-nagyobb színpadoknak. Ezt az előadást örökítette meg a BRÓDY 60 című DVD, melyen az extrák között néhány régebbi felvétel is megtalálható. A Kossuth-díjas zeneszerző-szövegíró-előadóművész életművét sokféle díjjal ismerték el, 2011 tavaszán a Fonogram életműdíját vehette át. Ekkor jelentette be, hogy elfogadta az EMI felkérését egy új album készítésére, és július végére a Fodo Sound Stúdióban elkészültek a felvételek.

Az Illés szekerén című album 2011. szeptember 22-én került forgalomba és komoly meglepetéseket tartogatott még azoknak is, akik jól ismerték Bródy János addigi pályafutását.

A feltámadt érdeklődés következménye, hogy Bródy János 2016-ban egy Ráadás albummal jelentkezett, mely eredetileg jubileumi vinil (bakelit) korong lett volna. A slágerlistás lemezen vadonatúj számok: Te itt leszel majd mellettem, Magyarok közt európai, Birkaország, Újra ősz van már, Gyere édes, jöjj és korrumpálj, és régi dalok újraértelmezett feldolgozásai szerepelnek, mint a Csillag Hajnalka folytatása, a Felföldiné estéje. A 70. évfordulóra végül egy 5 lemezes exkluzív bakelit összeállítás jelent meg, melyből csak 300 példányt gyártottak. A felemelő hangulatú Aréna koncertről BRÓDY70 címmel DVD+2CD került forgalomba szintén a Grundrecords gondozásában.

Bródy János elsősorban dalszerzőnek tartja magát. Dalait sokan sokféle formában feldolgozták; Koncz Zsuzsa és Halász Judit mellett írt dalokat Zoránnak, Somló Tamásnak, Gerendás Péternek, Komár Lászlónak is, és egy időben Várszegi Gábor nevében az Omega szövegeit is ő írta. (Csillagok útján, Gammapolis). 25 év elteltével került nyílvánosságra, hogy Várszegi Gábor Bródy János kérésére adta nevét azokhoz a dalokhoz, amelyeket Bródy írt. Bródy János véleménye volt: „Nagyon izgalmas kihívás volt, hogy tudok-e úgy írni szövegeket, hogy mindenki teljes természetességgel Omega-szövegnek gondolja. Úgy tűnik hogy sikerült.” Álnéven Szűcs Juditnak is írt két dalt, pl. a Te, figyelj címűt.[4] Újabban a Margaret Island zenekar és az Ivan & The Parazol műsorában is szerepelnek Bródy-dalok.

Dalszövegeit először 1983-ban adták ki Jelbeszéd címmel, majd 2010 tavaszán jelent meg Ne várd a májust címmel versként is olvasható szövegeinek gyűjteménye. 2016-ban Magyarok közt európai címmel a Hangzó Líra sorozatban jelentek meg versei Bálint András előadásában.

Eddigi pályafutása során több mint 60 nagylemez elkészítésében működött közre, körülbelül 800 dal szövegét és 200 dal zenéjét szerezte.

Diszkográfiája[szerkesztés]

Kötetei[szerkesztés]

 • Jelbeszéd; válogatta, szerkesztő: Horváth Béla, Mezey Barna; ELTE, Budapest, 1983
 • Szörényi Levente–Bródy János: István, a király − Rockopera Boldizsár Miklós Ezredforduló című drámájának felhasználásával; Szörényi Szabolcs, Budapest, 1983
 • Bródy János majdnem minden szövege, 1-7.; Zeneműkiadó, Budapest, 1986–1989
 • Az utca másik oldalán − Kottás-képes-dalos album − 30 év – 30 dal; Melody Bt., Budapest, 1994
 • Az utca másik oldalán − Dalszövegek, 1965–1994; összeállította: Kiss Miklós; Ab Ovo, Budapest, 1994
 • Amikor én még kissrác voltam − Bródy János gyerekdal szövegei; összeállította, bevezette: Mentler Krisztina; Paginarum–Dabas-Jegyzet, Budapest–Dabas, 1998
 • Elvonult a vihar (?) − Dalok a széllel szemben... Válogatás 1965–1989, 1999–1990; válogatta, szerkesztő, előszót írta: Mentler Krisztina; Gégény Csaba, Nyíregyháza, 1999
 • Balladák és életképek − Válogatás; [vál., szerk., előszó Mentler Krisztina; R-Union Kft., Nyíregyháza, 2003
 • Filléres emlékeim Földvár felé félúton, avagy Kockázatok és mellékhatások Az utca másik oldalán − Bródy János összes dalszövege, 1965–2003; szerkesztő: Gittinger Tibor, Molnár Bálint, előszó Mentler Krisztina; R-Union Kft., Nyíregyháza, 2003
 • Tiszta hangok − Bródy János dalai, Korniss Péter fotói, Zubornyák Zoltán naplója; Helikon, Budapest, 2010 + CD
 • Ne várd a májust − Versként is olvasható dalszövegek; Scolar, Budapest, 2010 + CD
 • 52 év dalszövegei; Park, Budapest, 2017
 • Saját hangon − 75+1 dalszöveg az önálló albumokról, 1980–2021; Corvina, Budapest, 2021

Dalai[6][szerkesztés]

Bródy János dalszövegei betűrendben a dalok első megjelenésének feltüntetésével

1964–1969
A beérkezett levelekre válaszolva
A bolond lány
A kugli
Alig volt zöld
Amikor én még kissrác voltam
Átkozott féltékenység
Az ész a fontos, nem a haj
Az utcán
Azt hitted, kis bolond
Eljöttél
Eltávozott nap
Emlékszem, esténként
És most itt vagy velem
Ez az a ház
Fáradt vagyok
Fáradt vagyok
Hajnali lány
Holdfény ?69
Igen
Ígérd meg
Itt állok egymagam
Jajj, Józsikám
Júliára várunk
Keresem a szót
Keresem a szót
Két év nem sok
Kis virág
Különös lány
Láss, ne csak nézz
Légy jó kicsit hozzám
Lehetett volna
Little Richard
Lusta vagyok
Ma végre jó a kedvem
Mákosrétes
Március 1848.
Még fáj minden csók
Megmondtam már
Miért hagytuk, hogy így legyen
Mindig veled
Miszter Alkohol
Mondd, hogy nem hiszed el
Ne gondold
Ne sírjatok, lányok
Négy év után
Nehéz az út
Nem akarok állni
Nem érdekel, amit mondsz
Nem érti más csak én
Nézz rám
Nyári mese
Óh, kisleány
Óh, mondd
Régi dal
Reklám úr
Rockandroll Rézi
Sárga rózsa
Sárika
Szerelem
Színes ceruzák
Szőke Anni balladája
Ta-tarada-dam
Talán egy nap
Téged vár
Téli álom
Történet M.-ről
Úgy elmennék
Úgy elmennék
Újra itt van
Volt egyszer egy lány
1970–1972
A Kati jött
A lány és a csavargó
A napfény
A szép álmok vége
A szó veszélyes fegyver
A tanárnő
A telefon
Akire nézek
Amikor
André, je t'aime
Approximáció
Barbara
Csillag Hajnalka
Egy csöpp kis ész
Egy év elmúlt
Egy lány sétál a domboldalon
Éjféli esküvő
Elbújtam
Elinduló
Elszállt a nyár
Élünk és meghalunk
Elvonult a vihar
Elvonult a vihar
Emlék M.-nek
Én nem tudtam azt, kérem
Ész és lelkiismeret
Évek óta
Gondolj néha rám
Good-Bye London
Inkvizíció
Jelbeszéd
Kéglidal
Kelepce
Képregény
Későre jár kedvesem
Kis herceg
Kislány, add a kezed
Légy egy napra a kedvesem
Margarita
Menekülés
Micimackó
Mondd el, ha kell
Mondd el, ha látod őt
Mondd, hogy szeretsz
Nehéz várni
Nekem oly mindegy
Nem hiszem
Nem vagyunk egyformák
Nemsokára elmegyek
Rég volt, szép volt
Szemétdomb
Szentiván
Szinga-linga
Szoríts erősen
Te kit választanál
Te voltál
Tudod-e te kislány
Valahol egy lány
Valaki a nagyvilágból
Valaki kell, hogy szeressen
Vándorének
Vigyázz, ha jön a vonat
Virágének
Virágok tengere
Visz a vonat
1973–1975
A gondolat
A lány, akinek tiszta szeme volt
A lány, akit szerettem
A Luca babám
A széllel szemben
A szombat esti lány
A város
A világ végén
Álmodunk és ébredünk
Amíg emlékezünk
Aranka néni
Az angolna
Az első sorban ült
Az első villamos
Az íródeák
Az ősember
Bánatvirág
Csudálatos Mary
Dal az ártatlanságról
Ébredj, alvóbaba
Egy fiatal költő emlékére
Egy őszinte dal
Éjszaka
ÉLETrajz
Élj boldogan
Elmúlt az éjjel
Előre nézz, babám!
Engedj el
Feltámadt a szél
Fortuna hálójában
Frédi King (Király Alfréd)
Gyerekjátékok
Ha én rózsa volnék
Ha felépül végül a házunk
Használat előtt felrázandó
Hé, mama
Hej, tedd rá!
Hét évig tart
Hol az a lány
Hol jársz, Gabriella
Karolj át
Ki mondta
Kisfiú
Kornél és Elvira
Láttál-e farkast?
Légy erős
Lökd ide a sört
Már nem tudom
Megértő mosoly
Minden rendben van
Mire felnő a gyerek
Mire vársz kedvesem
Mit tegyen egy kisleány
Moja Kochanka
Mondd, hogy nem haragszol rám
Ne kérdezd
Ne vágj ki minden fát
Rakd fel a szemüveget
Rám vár az élet
Rég elmúltam 60 éves
Rozi tud valamit
Szabálytalan szerelem
Szegény kisfiú panaszai
Szemed tükre
Társasjáték
Te meg én
Tigrisugrás
Valaki vár
Valamikor gyerekek voltunk
Vidéki kislány
Vigasztalj meg
Wágner úr
Zazi
Zöld szemem – kék
1976–1978
1911
1964
1978
A kenguru
A napsugár
A tiszta ég
Ádám
Álomszép regény
Az én világom
Boldogság
Bordódi Kristóf
Csak egy dal
Csillagfelhő
Csók nélkül képtelenség
Édes a víz (1977.)
Edison Magyarországon
Elvesztett illúziók
És jöttek ők
Ez már így szokás
FG-4
Gépzene
Glória
Ha szerelem kell
Hunyd le a szemed
I love you
I. M. Elvis Presley
Játsszunk együtt
Jöjj, kedvesem
Karácsonyi dal
Király Nagy Ági
Koordináták
Köszönöm, Doktor Úr
Labdaszedegető
Levél a távolból
Mama, kérlek
Menjünk, gyerekek
Mesél a Hold
Minden előttem áll
Mosolyod vígasztal
Műkritika
Nem kérek áldást
Nem lehetek azonos
Sajnálom, hogy így esett
Száz év
Szenvedély
Útközben
Védd magad
Végtelen szerelem
Vén vagyok, akár a Föld
Viktória
Zöld-sárga rózsa
1979–1981
A hitetlenség átka
A kiskacsa
A márványtábla
A metró
A szerelem hív
A város fölött
A vurstli
Ajánlás
Amatőr sportolók dala
Amerika
Az első 80 év
Bűnbánó Magdaléna
Családi Rocky
Csillagvirág
Eljön majd a nap
Élünk csendesen
Filléres emlékeim
Földvár felé félúton
Gyönyörű szép álom
Hajolj le hozzám
Hírek
Hogy mondjam el
Holnapra kész
Hungarian Blues
K. Kata balladája
Káposztafejek
Kis Virág új útra indul
Kőműves Kelemen balladája
Könnyű kiskabátban
Különvonatok
Légy óvatos
Maszkabál
Mindenki egyetért
Mire megy itt a játék
Ne add fel
Ne várd a májust
Nevet ne mondj!
Őszinte bohóc
Száraz még a föld
Személyi igazolvány
Szólj, kedvesem
Valahol
Vásárhely
Véget ért
Vendégek
Veszteségek
1982–1985
A Bengázer
A jelenkor ítélete
A Kárpáthyék lánya
A mi kertünk
A show folytatódik
A vállalkozás
Álmodom
Alvajáró
Az átkelő
Az illuzionista
Csak egy nap az élet
Egy hétig tart
Eljön az idő
Eljön majd a nap
Elmúlt a nyár
Előrejelzés
Én várok még Rád
Esti közvetítés
Három az igazság
Hát eladtuk végül a házunk
Helikoffer
Hullócsillag
Játszd jól a szerepedet
Jerry Lee Lewis
Jó hajó az ágyunk
Jöjj el
Köszönöm
ladassziV
Macsó dal
Medve-nóta
Ne hagyj engem
Ne szólj szám
Ne zárd be
Neked így, nekem úgy
Nem igaz
Nyolckézláb
Olvadás
Oly távol vagy tőlem
Örökzöld holdfény
Szaloncukor
Tiltott forrás
Tömény kék fű
Tudom, hogy itt élsz
Új Hold kelt fel
Vándor Éva
Várj még
Vihar előtt
Visszatérés
Visszavárlak
Víziváros
Volt már
1986–1989
Bolond nóta
Művészbejáró
Semmi sem tökéletes
Nehéz okosan szeretni
Szabadság, szerelem
Hol az a dal
Tündérkert
Ne fordulj el
Mit tehetnék érted
Micimackó és barátai
Talált tárgyak
Kezdődik a fesztivál
Szegény árva kis Jolán
Hull az eső
Nem történt semmi
A fiam meg a lányom
A szavak
Suttog a szél
Étkezőkocsi
A legjobb cimbora
Rác Rozinka
Éljünk mind
Pályaudvar
Az én dalom
A könnyek országa
Boldog születésnapot
A "B 612"-es bolygó
Ha fordul a világ
A város közepén
Hová tűntek
Maradj köztünk
Fehér Anna
Az én autóm
A sündisznó
Az ismeretlen ismerős
Szép volt a nap
Engedd, hogy szabad legyek
A magány
Hang nélkül
Légy hű magadhoz
Átmeneti állapot
Zárt osztály
Sógorság, komaság
Kocsma az egész világ
Erzsi szvit
Leszakadt a gally
Csak három lépcső
1990–1995
1974 nyarán
A felkelő nap háza
A földön járj
A legszebb lázadás
A rút kiskacsa
A tükörkép
A változásra várva
Ahol fölösleges a dal
Amíg az óra jár
Az utcán (a másik oldalon)
Bécsi út
Búcsúdal
Csak legyünk rajta túl
Csend
Csendes éj
Egy kicsit boldog dal
Egy lány az éjszakában
Éjféli nap
Ez már az ősz
Haggyá' má' békibe
Három csillag
Hej, tulipán
Hetedik emelet
Hófehérke
Huszonhét éve már
Illúzió nélkül
Kenyér és vér
Közveszélyes játék
Mama kérlek
Még összetartozunk?
Mindannyian mások vagyunk
Mindennapi álom
Mint a vízfolyás
Ne veszítsd el a fejed
Nekünk nem kell már
Őszi levél
Régi dal
Rossz gyerekek
Santa Monica
Sose mondtam
Szabadíts fel
Száll a denevér
Százéves pályaudvar
Tangó LeMondó
Téves kapcsolás
Tükörbe nézve (ha lenne egy ikertesóm)
Új világ
Véletlen találkozás
Vigyázz magadra
1996–2003
Kárvalló idők
Valahol az úton
A történet vége
Hallom hangod
Valahol vár
Hajszálak
Rendkívüli gyereknap
Szóljon a dal
Kockázatok és mellékhatások
Mi van velem?
Ha szomorú az ember
Jön a vonat
Tudom, hogy itt élsz
Zúg az óceán
1990
Még egy tánc
Nyújtsd a kezed
Mély kút peremén
Ahogy állnak a csillagok
A dal ugyanaz marad
Hol van már az egyszer volt
Békét és reménységet
Istenhozzád
Eljöttél végre
Csillagvár
Kegyetlen játék
Hívjál, ha elvesztél
Nagy bohóc
Jönnél te még hozzám
Akit annyira vártunk
Fogjuk fel lazán
Meg kéne kapaszkodni
Szabadnak születtél
Talán még túl fiatal
Ki nevet a végén
Többé nem akarom
Északi fény
Hogyan tovább
Minden felnőtt volt egyszer gyerek
2004–2010
Rossz idők
Harctéri fénykép
956 nyarán
Máshol és máskor
Testvérháború
Panda Maci Dal
Volt egy jó napom
Még itt vagyok
Hol tévedtél el
Ami a szívemen
Ördögi cirkusz
Hívd a magymamát
Szép Új Év
Testvérek között
A szebb jövő
Az álomgyár
Dumdulidú
2011–2015
Az én apukám
Rég elmúltam 60
És mennyi szerelem
Ezek ugyanazok
A királylány balladája
Lesz még egyszer
Nyáréjszakán a 67-es úton
Rajongók és gyűlölködők
A középső fiú
Nem voltál jó
Apa ne menj el
Édes életünk
Nyuggerdal
Ne légy hozzám jó
A falra festett ördög
Tündérország
Így volt szép, így volt jó
Anyák napján
Mindenki másképp egyforma
Ha megnyitod a szíved
2016–
A zeti zászló
Addig jár a korsó...
Akit a hazája nem szeretett
Birkaország
Felföldiné estéje
Gyere édes, jöjj és korrumpálj
Hajnali láz
Ingoványos vad világ
Jobb, ha vársz még (nem adjuk fel)
Közös hazánk
Magyarok közt európai
Mi lett belőled
Ne mondd (hogy nincs remény)
Te itt leszel majd mellettem
Tudod, én ott voltam
Újra ősz van már


Díjak, kitüntetések[szerkesztés]

Lásd még[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Artisjus weboldala. [2012. január 14-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. január 22.)
 2. Farkas Anita és Bródy János
 3. Life.hu: Súlyos betegséggel nézett szembe Bródy János (magyar nyelven). (Hozzáférés: 2016. március 28.)
 4. https://www.youtube.com/watch?v=4d7ny1lVf0s
 5. „Bonyolítja a dolgot, ha a haza nem lehet ellenzékben” – Bródy János albumpremier. hvg.hu, 2020. szeptember 11. (Hozzáférés: 2020. szeptember 11.)
 6. Dalszövegek. brody.mediastorm.hu. (Hozzáférés: 2019. augusztus 12.)
 7. Opten.hu: A köztársasági elnök közleménye - Kitüntetések (magyar nyelven). (Hozzáférés: 2016. március 28.)
 8. Petőfi Irodalmi Múzeum: Bródy János díjai (magyar nyelven). (Hozzáférés: 2016. március 28.)
 9. Jordán Tamás Hazám-díjat kapott, szinhaz.hu - 2017. november 18.
 10. Angyalföld új díszpolgárai. nepszava.hu (2018. június 1.) (Hozzáférés: 2018. június 2.) arch
 11. Szilágyi Áron és Bródy János lettek a II. kerület díszpolgárai. magyarnarancs.hu. Magyar Narancs, 2022. június 26. [2022. június 26-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2022. június 26.)

Források[szerkesztés]

 • Kocsis L. Mihály: Illés – Énekelt történelem. Budapest, 1999.
 • Interjú Bródy Jánossal
 • Ki Kicsoda?
 • OSZK gyászjelentések
 • Gréczy Zsolt–Retkes Attila: Bródy János; Vince, Bp., 2003

További információk[szerkesztés]

Fájl:Wikiquote-logo.svg
A magyar Wikidézetben további idézetek találhatóak Bródy János témában.