Benkő László (zenész)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Benkő László
Stekovics Gáspár felvétele
Stekovics Gáspár felvétele
Életrajzi adatok
Született 1943. június 12. (77 éves)
Szombathely
Szülei Benkő László
Pályafutás
Műfajok rock, progresszív rock, elektronikus zene
Aktív évek 1962
Együttes Omega
Benkó Dixieland Band
B-Project
Próféta
Megapolis
Hangszer szintetizátor
zongora
orgona
trombita
furulya
Díjak
Tevékenység
Kiadók MHV
Hungaroton
MI5 Records
Universal Mucic
Decca Records
Bellaphon
WEA
A Wikimédia Commons tartalmaz Benkő László témájú médiaállományokat.
Benkő László

Benkő László (Szombathely, 1943. június 12. –) Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas magyar zenész, billentyűs, zeneszerző, az Omega tagja.

Pályafutása[szerkesztés]

Benkő László jogász és Barlai Ilona fia.[1]Testvére: Benkő Márta színésznő.[2] Tanulmányait már a fővárosban kezdte el. Középiskolás korában kezdett zenélni, rövid ideig tagja volt a Benkó Dixieland Bandnek, majd a Próféta együttesben játszott, amely az Omega egyik elődjének tekinthető.

Az Omega fennállását 1962. szeptember 23-ától számítják. Az együttes első évtizedében Benkő szerepköre többször változott: kezdetben zongorán játszott, majd orgonán. 1968-tól Presser Gábor személyében másik billentyűse lett az együttesnek, ekkor Benkő többféle hangszeren játszott: furulyán (Kiabálj, énekelj, Ha én szél lehetnék), trombitán (Trombitás Frédi, Régi csibészek), citerán (Kállai kettős), időnként zongorázott is az orgonán játszó Presser mellett. A kezdeti években, amikor nyugati slágereket dolgoztak fel, még sokszor énekelt, később az Omega saját szerzeményű dalai közül a Rózsafák és a Vasárnap című számokat. Presser távozása óta viszont kizárólag billentyűs hangszereken játszik, beleértve a szintetizátort, amit 1973-ban az Omega használt először Magyarországon. Az Omega 6 - Nem tudom a neved nagylemez és az 1976-tól 1979-ig tartó space-rock korszak hangzásának meghatározó elemét jelentették a kidolgozott szintetizátorszólók. Első szerzeménye a XX. századi városlakó volt. A későbbi időkből nehéz biztosan megállapítani, mik tekinthetők az ő alkotásainak, mert az 1976–1987 közötti dalokat kollektíven jegyezték, de legvalószínűbb, hogy Benkő kevés dalt írt az Omegában, de azok általában a legjobbak közül valók.

Az Omega jelenlegi tagjai közül ő alkotott és játszott legtöbbet önállóan, illetve más produkciókban. 1980-ban mutatták be a Planetáriumban az Űroperát, aminek a zenéjét írta, 1982-ben pedig megjelent első szólóalbuma (Lexikon). Az 1990-es évektől szerepelt a Rádiókabaré műsoraiban is, leginkább Ihos Józseffel együtt. 2002-ben alapította meg az instrumentális szintetizátorzenét játszó B-Project együttest. 2006-tól rendszeres vendégszereplője volt a Bulldózer együttes koncertjeinek. 2009-től a szombathelyi Weöres Sándor Színház zenei vezetője. 2013-tól rendszeresen fellép a Megapolis tribute együttessel, amivel kizárólag az Omega együttes dalait játsszák. 2017-ben májrákkal diagnosztizálták, kitartó küzdelem után felépült, de a koncertezést ez idő alatt se hagyta abba.

Egy koncerten (2010)
Benkő László
Benkő László

Hangszerei[szerkesztés]

Jelenleg Korg szintetizátorokon (Z1,Triton Studio, Karma) játszik.

Első szintetizátora egy Minimoog Model D volt, ezen játszott a 70-es években és a 80-as évek elején, számos legendás felvételen (pl. Nem tudom a neved). A 80-as évek második felében Yamaha szintetizátorokon játszott. Benkő emellett korábban játszott Hammond-orgonán (L100,XB2), és Hohner Clavineten is.

Diszkográfia[szerkesztés]

Omega[szerkesztés]

Itt az együttes sorlemezeinek listája olvasható, bővebben lásd Omega szócikk. Az együttes valamennyi kiadványán közreműködött, kivéve a „fél-Omega” név alatt Japánban megjelent kislemezt.

Szólólemezek[szerkesztés]

 • Lexikon 1982
 • Lexikon 2 1984
 • Lexikon A-Z 1988 - a két album anyaga egyben, CD-n
 • Ikarosz 1990
 • Omega-mix 1991
 • Impressio 1994
 • Hogyan tovább? 2004 - A rózsa éneke című film zenéje
 • Másik világ 2012

Komolyzenei Omega-átiratok[szerkesztés]

Közreműködések[szerkesztés]

 • Szekeres Tamás - King Street Blues
 • Szabó Andris - Taníts meg szeretni
 • Szabó Andris - Dalokban élnek a fények
 • Szabó Andris - A szívemmel is látható

Jelentősebb zenész- és szerzőtársai[szerkesztés]

Díjai, elismerései[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Benkő László Névpont
 2. Benkő László Névpont
 3. http://www.opten.hu/opten/light/torvtar/ke-kozlemeny-208678.html
 4. Strandolós városavató Zamárdiban. [2014. augusztus 20-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. december 29.)
 5. Lyra-díj http://www.geocities.ws/fivelyra/dij.html
 6. Magyar kultúra napja: átadták a Kultúra Lovagja címeket 2020-01-18. [2020. január 18-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2020. január 19.)

Források[szerkesztés]

 • Ki kicsoda 2000: Magyar és nemzetközi életrajzi lexikon, csaknem 20 000 kortársunk életrajza, főszerk. Hermann Péter, I–II, Budapest, Greger-Biográf, 1999. ISSN 1215-7066 – Benkő László szócikkét ld. I. köt. 150. p.
 • Az Omega együttes weboldala
 • http://www.omega-rock.fw.hu