Billentyűs hangszerek

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jan Vermeer van Delft: Lány a spinétnél

Billentyűs hangszereknek nevezzük azon hangszereket, melyeken a hangokat egy billentyű megnyomásával érhetjük el.

Ezen hangszerek tartozhatnak a húros hangszerek, fúvós hangszerek, ütőhangszerek és az elektromos hangszerek csoportjába is.

Története[szerkesztés]

Nicolaus Poussin: Szent Cecília

A legkorábbi billentyűs hangszerek az orgona, a klavikord és a csembaló. Ők voltak azok, akik mélyen be tudták fúrni magukat a köztudatba, ellentétben a viola organistával, a vonós zongorával és tangens zongorával. Mindenesetre a történészek már megegyeztek abban, hogy az orgona volt legelőször, hisz' annak első felbukkanása már az i. e. 5. századra tehető. Igaz, ekkor az orgona vízi meghajtású volt, és hydraulis (víziorgona) néven volt ismert. Az utóbbi két évezredben ennek a továbbfejlődéséből lett a mai modern templomi orgona.

Egészen a 14. század közepéig nem volt kihívója, míg megjelent a clavichord, majd nem sokkal később a csembaló. Ez nem csak a másfajta építés miatt fontos, hanem a 15. századig csak hét billentyű volt egy oktávon belül. Ezt bővítendő először a b/áisz billentyűt adták hozzá (erre összhangzattanilag volt szükség), majd az esz/disz billentyű következett. Ezután pedig a többi hiányzó módosított hangot is hozzáadták, úgymint: fisz/gesz, cisz/desz, gisz/ász.

Ezen hangszerek sokáig uralkodtak, sok hátrányuk ellenére, mindaddig, amíg meg nem jelent a mindent forradalmasító zongora.

A technológia előrehaladtával pedig az elektromos hangszerek is létrejöttek.

Működésük[szerkesztés]

A billentyűk

Ezen hangszerekhez két kéz kell, mindegyik kéz egy szólamot játszik (ebből adódóan ezen hangszerek polifónikusak), hangot egy billentyű lenyomásával érhetünk el. Ennél fogva használatuk viszonylag egyszerűbb, legalábbis a vonós- és fúvós hangszerekhez viszonyítva. Viszont ebből adódnak hátrányok is: mivel közvetlenül a hangot megszólaltató berendezésekhez nem érünk hozzá (nem úgy, mint például egy vonós esetén a húrra tesszük le az ujjunkat), ezért sokkal alacsonyabb a modulációs készsége ezen hangszereknek.

A mód, ahogy játszunk ezeken a hangszereken, nagyjából megegyezik.

Fajták[szerkesztés]

Kordofon[szerkesztés]

Aerofon[szerkesztés]

Elektromos[szerkesztés]

Idiofon[szerkesztés]

  • zene Zeneportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap