Koncz Zsuzsa (előadóművész)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Koncz Zsuzsa
Koncz Zsuzsa (2011)
Koncz Zsuzsa (2011)
Életrajzi adatok
Született 1946. március 7. (70 éves)
Pély
Pályafutás
Műfajok beat, megzenésített vers, rock, country rock, Keresztény rock, tánczene
Aktív évek 1962
Együttes Illés; Fonográf; KFT
Hangszer ének
Hang alt
Díjak
Tevékenység énekes
Kiadók Hungaroton, Amiga, Bellaphon, BMG, Disc A-Z, EMI, Melodija, Sony Music, Unionton, United Artists, stb.

Koncz Zsuzsa aláírása
Koncz Zsuzsa aláírása

Koncz Zsuzsa weboldala
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Koncz Zsuzsa témájú médiaállományokat.

Koncz Zsuzsa (Pély, 1946. március 7. –) Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas magyar előadóművész, énekesnő.

A magyar beat, pop és rock zene egyik meghatározó egyénisége. Elsősorban verslemezeiért és politikai tartalmú (a rendszerváltás előtt esetenként betiltott) dalairól és választékos előadásmódjáról ismert. Koncz Zsuzsának 97 magyarországi és 24 külföldi önálló lemeze jelent meg, ebből 39 – olykor többször, több változatban is kiadott – album. Erkel színházi és sportcsarnokbeli koncertjeiről (és videóiból) féltucat DVD készült. Diszkográfiája szerint több mint négyszázötven (457) hazai és külföldi hanghordozó őrzi dalait.

Művészi pályája[szerkesztés]

Koncz Zsuzsa pályafutása a Magyar Televízió által meghirdetett első Ki mit tud? című vetélkedőn indult, ahol gimnáziumi osztálytársnőjével, Gergely Ágival közösen lépett fel, majd második helyezést értek el. A televíziós szereplést követően – ami számára kétségkívül nagy nyilvánosságot adott – sorra kereste fel az 1960-as évek három korszakalkotó, de még amatőrként játszó zenekara, az Omega az Illés és a Metro együttes.

Kezdeti pályafutásának meghatározó pillanata az 1967-ben készült Ezek a fiatalok című film főszerepe. Ez az első olyan hazai alkotás, ami célul tűzte ki egy korszak fiatal generációjának, életérzésének, vágyainak kifejezésre juttatását. A filmben felcsendülő – Bródy János által írt – Szőke Anni balladája, Mr. Alkohol és Ez az a ház című dalok már körvonalazzák azt a művészeti és szakmai irányt, ami jellemzi munkásságát mind a mai napig (lásd Ezek a fiatalok (album)).

Az 1970-es évekre már mint elismert előadóművésznek, egymás után jelentek meg albumai. Ezekben az években az Illés zenekarral közösen megjelent öt album közül az 1973-ban készült a Jelbeszéd című lemez. Az album, a közhiedelem ellenére megjelent és kikerült az üzletekbe is. A lemezből már ötvenezer példány adtak el, mikor politikai indokok hatására a további kiadását felfüggesztették és a raktáron lévőket bezúzták.[1] Ami nem volt meglepő, mivel már korábban is élesen cenzúrázták dalait, a Magyar Rádió számainak nagyjából felét játszotta. A folyamatos cenzúra szerzőtársát és saját magát is gondolkodásra késztette, vajon megéri-e egy olyan korban dalt írni és azt előadni, ami nyilvánvaló politikai kényszer hatására nem juthat el a nyilvánossághoz. A feltett kérdésre 1974-ben született meg a válasz: a "Gyerekjátékok" című lemez már egyértelműen utal a politikai környezet elhidegülésére ("Egész más ez a játék..."), a "Kertész leszek" című albumon pedig kizárólag megzenésített verseket énekelt. Ez méltó válasz volt a cenzúra mesterei számára, mivel el kellett fogadniuk, hogy verseket – amiket nem Bródy János írt – nehéz feladat elzárni a közönségtől.

Koncz Zsuzsa. Novák Mária fotója

Az 1970-es évek közepére már sorra kapta a külföldi felkéréseket. Koncertezett a kettévágott Németország mindkét részében, Franciaországban, továbbá a Szovjetunióban, Lengyelországban, Romániában és az Egyesült Államokban. Fesztiválokon énekelt Brazíliában, Japánban, Kubában és Finnországban. Arany Hermelin-díjat nyert Rennes-ben. Közben itthon is fellépett, rendszeresen készített felvételeket az 1970-es évek második felének egyik meghatározó együttesével, a Fonográffal. A lassacskán enyhülő politikai szigor 1977-re nem állt útjába az addigi munkásságát elismerő Liszt Ferenc-díj odaítélésében. Az 1979-ben a Fonográffal közösen megjelenő Valahol című lemezt a sajtó az évtized lemezének választotta.

A megszűnő Fonográf együttessel végleg lezárult művészi életének egy része. A pályafutásukat külön folytató Bródy János és Tolcsvay László továbbra is írt és hangszerelt dalokat számára, Bornai Tibor pedig segített a műhelymunkák elvégzésében, de innentől a lemezek már kizárólag Koncz Zsuzsáról szólnak. A rendszerváltás évére elkészült Verslemez III. című albuma újabb sikert és elismerést hozott számára, ugyanis munkásságát még ebben évben érdemes művész kitüntetéssel díjazták.

Az 1990-es években megjelenő albumai tovább növelik azt a szeretetet és tiszteletet, ami már eddig is körülvette munkásságát. Ebben a régi Társak mellett sokat segített Bódi László és Závodi Gábor. Az elmúlt években Németországban is jelentek meg válogatás-albumai. Legutolsó magyarországi stúdióalbuma Koncz Zsuzsa 37 - csakúgy mint a többi - aranylemez lett. 2012-ben első alkalommal fellépett a Sziget Fesztiválon, a Magyar Dal Napja alkalmából rendezett nagyszabású koncerten. 2013-ban Valahol egy lány címmel jelent meg válogatás albuma, Arénabeli koncertfelvételekkel. Augusztusban pedig ismét fellépett a Szigeten, Cipő emlékére rendezett koncerten. 2013 októberében került a lemezboltokba Tündérország című stúdióalbuma, mely alig két hónap alatt platinalemez lett. 2014. március 14-én az Arénában, majd Berlinben, Rostockban, Magdeburgban, Kassán és Pozsonyban koncertezett. Az év végén látott napvilágot Aréna 10 címmel hatodik DVD-je, dupla CD-vel együtt.

Dalaiban megjelenő hite, életfelfogása, a világról alkotott képe, a számokból sugárzó szenvedély és erő generációkat köt le és vonz magával, mivel 1992–2014 között évről évre telt házas koncerteket adott a Budapest Sportcsarnokban, majd pedig az Arénában. Ezeket hat DVD is őrzi.

Pályafutásának talán egyik legmeghatározóbb kitüntetését, a Francia Becsületrendet 2001-ben vette át. Pár év elteltével, 2008-ban pedig átvehette hazája által a kultúra és a művészet területén nyújtott munkásságért adható legmagasabb rangú elismerést, a Kossuth-díjat. Még ebben az évben a Magyarországon adható legmagasabb pénzjutalommal és hatalmas szakmai elismeréssel járó Prima Primissima díjat is neki ítélték.

Fotósai: általában Módos Gábor és Novák Mária fotóművész.

Magánélete[szerkesztés]

Az 1946. március 7-én született Koncz Zsuzsa szülei 1949-ben elköltöztek Füzesabonyba. Édesanyja ápolónő, édesapja tanár, kántor volt. Diáklányként élte meg szülei válását. (Pélyen született Törőcsik Mari is, akinek az édesapja a helyi iskola igazgatója, tehát Koncz Zsuzsa édesapjának felettese volt.) 1950-ben testvéreivel és édesanyjával Budapestre költözött. Az egyik fivére, Koncz András, festőművész lett, a másik fényképész. Szülei ragaszkodtak hozzá, hogy a zene mellett „rendes” szakmája is legyen, így – erős igazságérzete miatt is – választotta a jogi egyetemet.[2]

Első férje Boldizsár Miklós dramaturg volt, akivel 1970. április 3-án kötött házasságot, az esküvőn Illés Lajos volt Koncz Zsuzsa tanúja.[3] Egykor párja volt Mácsai Pál Kossuth-díjas színész.

Koncz Zsuzsa mindig elzárkózott attól, hogy az interjúkban magánéletéről kérdezzék, így erről nem sokat lehet tudni. A Népszabadság írójának kérdésére[4] a következőt nyilatkozta: „Nekem a magánélet a visszavonulás, a nyugalom, a feltöltődés területe, amelyből erőt, energiát nyerek a továbbiakhoz. Ezt szeretném megőrizni a magam számára. Úgy gondolom, ez nem tartozik a nagy nyilvánosságra. Az én közszereplésem a dalokkal kezdődik és azokkal véget is ér.” Annyit mégis megjegyzett, hogy legkedveltebb kikapcsolódása a síelés, de szeret utazni, koncertre járni, és rengeteget olvas. Szabadidejében megpróbálja behozni a koncertek közben felhalmozódott lemaradásokat, például a családjával, szeretteivel, barátaival kapcsolatos mulasztásokat. Gyereke nincs.[5]

Az ATV-ben Rónai Egon műsorvezetőnek 2011 decemberében adott interjúban, arra a kérdésre, hogy a családi életét szándékosan takargatja-e az emberek előtt, Koncz Zsuzsa elmondta, hogy ő alapvetően ilyen jellem, aki állítása szerint még a barátaival is csak a legnagyobb válságok idején beszél a magánéletéről. Emellett volt egy szomorú tapasztalata a bulvársajtóval: látta, hogyan tálalták a tragikus sorsú díva, Dalida[6] öngyilkossági kísérleteit, majd a halálát. Elmondta még, hogy nem ért egyet azokkal a fiatal tehetségekkel, akik kiadják a médiának a legintimebb titkaikat is. Ő erre nem lenne képes, nemcsak a természete miatt, hanem azért sem, mert a hírnévnek vagy a sikeres előadói létnek ez a része őt soha nem érdekelte. „Az nem zavarja, hogy ennek ellenére mégis tudnak róla dolgokat a rajongói, például azt, hogy nincs gyermeke. Ez szerinte hozzátartozik ahhoz, hogy nagy nyilvánosság előtt dolgozik, és a közönségét egy kicsit ez is érdekli. De arról, hogy mit mond el, és mit nem, ő dönt ... „Egyébként szerintem az én szerződésem a közönségemmel nem erről szól, hanem a dalaimról és arról, amit a színpadon látnak tőlem” - mondta. „Csak nekik tudok igazán kinyílni: a színpadon, a közönségemnek éneklés közben. Ez nagyon őszinte, és nagyon jólesik, hogy a közönségem ezt értékeli” - árulta el az interjú vége felé az énekesnő.”[7]

Díjak, kitüntetések[szerkesztés]

Diszkográfia[szerkesztés]

Magyar és külföldi albumok[szerkesztés]

Koncz Zsuzsa első tíz nagylemeze technikailag korszerűsítve (díszdobozban, Varjas Endre Koncz Zsuzsa-könyvével 1992-ben, majd "Koncz Zsuzsa összes lemeze" 15 CD-n 1994-1995-ben, azok remaster-változatai pedig (ugyancsak 15 CD-n) 2003-2004-ben jelentek meg a Hungarotonnál.

Kislemezek[szerkesztés]

Koncz Zsuzsának több mint nyolcvan kislemeze (és maxi-CD-je) jelent meg Magyarországon, valamint külföldön, Ausztriában, Franciaországban, Jugoszláviában, Nyugat-és Kelet-Németországban, továbbá a Szovjetunióban.

Magyar kislemezek[szerkesztés]

 • Gézengúz (Gergely Ágival) - Qualiton EP 7205 (1962)
 • Long Tall Sally / Chapel of Love - Qualiton EP 7297 (1964)
 • Long Live Love / Go to See My Babe / I’ve Fallen in Love with a Snowman / All Over the Word - Qualiton EP 7346 (1966)
 • Túl az első nagy szerelmen - Qualiton EP 7348 (1966)
 • Gyilkossággal vádollak / Ébredj fel / Rosszul szerettél / Beléptél az életembe - Qualiton EP 7361 (1966)
 • Rohan az idő / I Who Have Nothing - Qualiton SP 277 (1966)
 • Szerelem nélkül - Qualiton SP 298 (1966)
 • Oh No, He Don’t / I Don’t Need That Kind of Lovin’ - Qualiton SP 301 (1966)
 • Négy év után - Qualiton SP 316 (1966)
 • Nincsen olyan ember - Qualiton SP 322 (1966)
 • Most az egyszer - Qualiton SP 323 (1966)
 • Itt élsz valahol - Qualiton SP 332 (1966)
 • Ami volt az volt - Qualiton SP 340 (1966)
 • Keresem a szót - Qualiton SP 350 (1967)
 • Gyerekdolog / De akkor már hol leszek én - Qualiton SP 376 (1967)
 • Puppet on a string / This is my song - Qualiton SP 386 (1967)
 • Paprikajancsi / Lehet jó, lehet rossz - Qualiton SP 387 (1967)
 • Kopogj az ajtón / Ünneprontó vagyok - Qualiton SP 399 (1967)
 • Nyíló vérpiros rózsa / Kerülő utakon - Qualiton SP 426 (1967)
 • Jaj, mi lesz velem ezután - Qualiton SP 427 (1967)
 • Miszter Alkohol / Szőke Anni balladája - Qualiton SP 439 (1967)
 • Zúgjatok, harangok / Nincs sok panasz rád - Qualiton SP 454 (1967)
 • Sajnálom szegényt - Qualiton SP 463 (1967)
 • Csak egyetlen napra / Hajnali lány - Qualiton SP 468 (1968)
 • Eretnek vágy / Ugye lehet? - Qualiton SP 487 (1968)
 • Színes ceruzák / Beszélj, mi van veled - Qualiton SP 525 (1968)
 • Hát akkor legyen ami lesz - Qualiton SP 557 (1969)
 • Jaj, Józsikám / És most itt vagy velem - Qualiton SP 566 (1969)
 • Szégyen, gyalázat / Amit szíved kíván - Qualiton SP 586 (1969)
 • Négy szürke fal - Qualiton SP 603 (1969)
 • Ma végre jó a kedvem / Azt hitted kis bolond - Qualiton SP 654 (1969) Pepita SP 654 (1969)
 • Hol vannak a régi csókok - Qualiton SP 673 (1970)
 • Tilinkó / Oly kevés - Qualiton SP 717 (1970)
 • Végre, végre / Zöldszemű srác - Qualiton SP 722 (1970)
 • Volt egyszer egy lány / VIII. Henrik felesége voltam - Qualiton SP 737 (1970)
 • Árván - Pepita SP 758 (1970)
 • Én nem tudtam azt kérem / Korai még - Pepita SP 765 (1970)
 • Barbara / André (je t’aime) - Pepita SP 799 (1971)
 • Ne sírj kedvesem / Akire nézek - Pepita SP 819 (1971)
 • Várj míg sötét lesz - Pepita SP 853 (1971)
 • Rég volt, szép volt - Pepita SP 854 (1971)
 • Mondd el ha kell / Elment a hajó - Pepita SP 70006 (1972)
 • Karolj át / Rakd fel a szemüveget - Pepita SP 70041 (1973)
 • He mama / Der kleine Prinz - Pepita 70078 (1973)
 • Félig érett búza (A Fekete-tó legendájából) - Pepita SP 70082 (1973)
 • Gyerekjátékok / Talán egy szép napon - Pepita SPS 70152 (1974)
 • Micimackó / A kis herceg - Pepita SP 70232 (1976)
 • Miszter Alkohol / Szőke Anni balladája - Pepita SPS 70244 (1977)
 • Mama, kérlek / Minden előttem áll - Pepita SPS 70362 (1978)
 • Ich gehe dem Wind entgegen / Er hatte Ihr niemals geschrieben - Pepita SP 70368 (1979)
 • Susanne / L'oiseau bleu - MIDEM - Pepita SP70369 (1979)
 • When I Dream / Jimmy O'Ryan - MIDEM Pepita SP demo (1979)
 • A szerelem hív / Légy óvatos - Pepita SPS 70387 (1979)
 • Ne add fel / Hogy mondjam el - Pepita SPS 70441 (1980)
 • A Kárpáthyék lánya / Ahogy lesz, úgy lesz - Pepita SPS 70604 (1983)
 • Eljön majd a nap / Előrejelzés - Pepita Bravo SPS 70697 (1985)
 • Ne veszítsd el a fejed / Százéves pályaudvar / A tükörkép / Az első villamos / Nekünk nem kell már / Hej, tulipán - EMI-Quint promo maxi EP (1993)
 • Valaki mondja meg - maxi CD EMI Quint Qui 606082 (1996)
 • Ég és föld között – maxi CD Hungaroton HCD37888 (1997)
 • Szóljon a dal - maxi CD Hungaroton HCDS 37991 (1999)
 • …lesznek még szép napjaink… - maxi CD Hungaroton HCDS 71015 (2000)
 • József Attila verseit énekli Koncz Zsuzsa - maxi CD Hungaroton HCDS 71163 (2005)

Külföldi kislemezek[szerkesztés]

 • Kopogj az ajtón - Festival Zabavnih Melodija - PGP RTB Beograd EP-54430 (1967)
 • La ville amere / Mon ciel ma terre - DISC AZ - SG 27 (1968)
 • Paprikajancsi / The Puppet On A String / Keresem a szót / Beléptél az életembe / Gyilkossággal vádollak - PGP RTB Beograd EP 59429 (1968)
 • Irgendwann, irgendwo / Endlich endlich - Amiga 450 770 (1970)
 • Jeder Taler hat immer zwei Seiten / Sand in den Augen - United Artists 35 014 (1970)
 • Immer die Anderen / Unser Roman - United Artists 35 108 (1970)
 • Blumen / Dankeschön - United Artists 35 148 (1970)
 • Du gefällst mir / Wenn die Sonne untergeht - United Artists 35 256 (1970)
 • Farbstifte / Blumen blühen - Amiga 4 55 847 (1972)
 • He, Mama / Wer sagt - Amiga 4 56 061 (1974)
 • Kinderspiele / Hast du schon mal einen Wolf gesehen - Amiga 4 56 087 (1975)
 • Du bist noch nicht mein Mann / He, fang mich ein - Amiga 4 56 204 (1976)
 • Ja ljublju tebjá/I love you - Melodija Goszt 5289-73 (1978)
 • Mama, bitte, sag mir / Steh auf - Amiga 456 422 (1980)
 • Mädchen, irgendwo / Hier ist meine Hand - Amiga 456 504 (1982)
 • Tote Helden helfen nicht / Einsamkeit - Bellaphon 100-05-058 (1984)

Filmszerepek[szerkesztés]

Fényképek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. http://www.rtlklub.hu/hirek/video/37704
 2. Életrajz a starity.hu honlapon
 3. Kocsis L. Mihály: Illés – Énekelt történelem. Budapest, 1999. 400-401. oldal közötti képmelléklet, Illés Lajos szekció.
 4. 2006. november 27-i cikk a Népszabadságban
 5. Gyermektelen sztárok a StoryOnline.hu 2010. január 27-i cikke
 6. Az angol Wikipédia szócikke Dalidáról
 7. Cikk a femina.hu honlapon
 8. http://www.mixonline.hu/Cikk.aspx?id=109992

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]