Omega Oratórium

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Az Omega Oratórium az Omega együttes vallásos témájú dalainak szimfonikus kísérettel és kórus közreműködésével készült áthangszerelt változatát tartalmazó stúdióalbum, amelyet 2013-ban rögzítettek és 2014-ben adtak ki.

Dalok[szerkesztés]

 1. Les Préludes – Nyitány
 2. Hajnal a város felett
 3. Egy életre szól
 4. Boldog angyalok
 5. A legenda
 6. Az éjszakai országúton
 7. Ne legyen[1]
 8. Ballada a fegyverkovács fiáról
 9. Álmod őrzi egy kép
 10. Én elmegyek
 11. Megszentelt világ
 12. Szállj le hozzánk angyal[2]
 13. Koncert a Mennyben
 14. Egy új nap a teremtésben
 15. Az égben lebegők csarnoka
 16. Les Préludes – Finálé

Alkotók[szerkesztés]

Közreműködött[szerkesztés]

Produkció[szerkesztés]

Élő bemutatók[szerkesztés]

Az album dalai közül – a bátaszéki ősbemutatót kivéve – A legenda kimaradt a koncertműsorból. Bátaszéken elhangzott még a Tékozló fiúk is, amely végül az album anyagába sem került be. Ugyanakkor a koncerteken játszottak az Omega Oratórium albumon nem szereplő dalokat is: a Nem tudom a neved és a Fekete pillangó az Omega Szimfóniában hallható változatban, ráadásban a Hajnali óceán (Omega Rapszódia-változat) és a szimfonikus kíséretet kapott Gyöngyhajú lány. Később bekerült a műsorba a Babylon, ugyancsak az Omega Rapszódiából, valamint az Életfogytig rock and roll.

A közreműködők az albumon játszó zenészek voltak, Küronya Miklós kivételével. Gömöry Zsoltot szükség esetén Földi Albert helyettesíti. A szimfonikus zenekar, a karmester és a kórus helyszínenként eltért. A koncertek egy részén vendégszerepelt a The Tax énekese, George Hill, aki angolul énekelt.

A 2013-as koncerteken a nézők ajándékba az Omega Oratórium – Zsoltároskönyv című kiadványt kapták, amely tartalmazza az Omega Oratórium ismertetőjét, a dalszövegeket és a templomok egy részének bemutatását.

A szegedi és a debreceni koncerten készült felvételekből CD és DVD jelent meg Omega Oratórium – Adventi koncertek címmel.

2015-ben indult egy új koncertsorozat is, az Omega Beat-Mise, amely részben az Omega Oratóriumra épült, bár helyet kaptak benne dalok a Rapszódiából és az Omega beatkorszakából is. Ezeken a koncerteken az Omega tagjai közül Molnár György is részt vett, továbbá a budapesti koncerten vendégszerepeltek korábbi Omega-tagok (Kovacsics András, Laux József, Somló Tamás, Varsányi István) is, akik közül Laux a felcsúti koncerten is játszott.

A turné állomásai:

2018-ban advent idején újabb koncertsorozatot tartottak Omega Oratórium 2.0 néven. A műsor némileg módosult, az Oratórium és Rapszódia lemezeken nem szereplő dalok is helyet kaptak. A korábbi Oratórium-koncertek résztvevőihez csatlakozott Csordás Levente és Minya Vivien, akik 2016 nyarától vokáloznak az Omegánál. Kórusként a Kiskőrösi Gospel Sasok közreműködött.

Az Omega Oratórium 2.0 állomásai:

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. A dal első magyar nyelvű stúdiófelvétele, korábban csak koncertfelvételen vagy angolul (Never Feel Shame) jelent meg.
 2. Eredeti címe Ördögi cirkusz, de a dalszöveg megegyezik.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]