Nekem lámpást adott kezembe az Úr Pesten

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Nekem lámpást adott kezembe az Úr Pesten
(The Lord's Lantern in Budapest)
1999-es magyar film

Scherer Péter Pepe szerepében
Scherer Péter Pepe szerepében
Rendező Jancsó Miklós
Producer Böjte József
Műfaj vígjáték-dráma
Forgatókönyvíró
Főszerepben
Zene
Operatőr Grunwalsky Ferenc
Vágó Csákány Zsuzsa
Jelmeztervező
Gyártás
Ország Magyarország
Nyelv magyar
Játékidő 103 perc
Forgalmazás
Forgalmazó Budapest Film
Bemutató
 • 1999. január 28. (Magyarország)
 • 2000. január 20. (Németország)[1]
Korhatár16 év
Kronológia
KövetkezőAnyád! A szúnyogok
További információk
SablonWikidataSegítség

A Nekem lámpást adott kezembe az Úr Pesten 1999-ben bemutatott magyar filmszatíra Jancsó Miklós rendezésében, mely a Kreatív Média Műhely produkciójában készült. A történetet Jancsó és állandó forgatókönyvírója, Hernádi Gyula, illetve Grunwalsky Ferenc operatőr közösen jegyzik. A rendező „ezredfordulós hexológiájának” első része, amely számos szempontból is váratlan és radikális stílusváltást jelentett. Jancsó Miklós több évtizedes pályáját eddig meghatározó metaforikus-stilizált elbeszélési formát és absztrakt megjelenítéseket, amiket hosszú megszakítás nélküli snittekben és aprólékosan megkomponált koreográfiákban tárta a nagyérdemű elé, ebben a filmben felváltották a kézi kamerás felvételek, miközben a nagytotálok, közeli és szuper-közeli felvételek váltják egymást, időnként klipszerű könnyűzenei betétek is megjelennek. A szereplők a stilizált dialógusok helyett köznapi, profán szövegeket kaptak, illetve számos jelenetben improvizálhattak is.

Történet[szerkesztés]

A film az új demokratikus-kapitalista rendszer első évtizedére reflektál groteszk és abszurd formában. A két központi alak, Kapa (Mucsi Zoltán) és Pepe (Scherer Péter), mint két burleszk figura. A karakterek az egyik szerzőtárs, Grunwalsky Ferenc korábban Szomjas Györggyel közös filmjeiből (Roncsfilm, Gengszterfilm) érkeztek, számos esztétikai megoldással együtt. A film kaotikus világából a magyarországi rendszerváltás utáni vadkapitalizmus portréja jelenik meg, amelyben a szereplők folyamatos identitásváltásával mutatja meg, ahogy az érdekek mindent felülírnak. De végül mindenki ugyanott és ugyanúgy végzi.

Szereplők[szerkesztés]

Ajánlás[szerkesztés]

"Mondja kedves nézőnk, néhanapján elgondolkodik-e azon, milyen is a világ? Igen? Jaj, ne tegye! Élje az életét! Élje a mindennapokat! Legyen vidám és boldog! Nem az? Erőltesse meg magát, ne törődjön semmivel! Nézze, az emberen kívül minden állat tudja: a legfontosabb az életben, élvezni azt. No, ez a filmünk kicsit hozzásegíti." (Jancsó Miklós)

A hexológia[szerkesztés]

 1. Nekem lámpást adott kezembe az Úr Pesten (1999)
 2. Anyád! A szúnyogok (2000)
 3. Utolsó vacsora az Arabs Szürkénél (2001)
 4. Kelj fel, komám, ne aludjál! (2002)
 5. A mohácsi vész (2004)
 6. Ede megevé ebédem (2006)

A rendező személyén kívül az alábbi azonosságok fordulnak elő:

 • mindegyiket Grunwalsky Ferenc fényképezte
 • mindegyikben játszik Mucsi Zoltán, Scherer Péter, Vasvári Emese, Kovács Zsolt, Moldvai Kiss Andrea és Lovasi András, utóbbi révén (ő a dalnok figurája a filmekben) mindegyik filmben többször hallható dal a Kispál és a Borz zenekartól, ti. Lovasi a zenekar szövegírója és énekese
 • mindegyik Hernádi-Jancsó-Grunwalsky-alapötletből készült
 • mindegyikre jellemző az improvizatív játékstílus

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]