Allegro Barbaro (film)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Allegro barbaro
1979-es magyar film
Rendező Jancsó Miklós
Műfaj filmdráma
Forgatókönyvíró Hernádi Gyula
Főszerepben
Operatőr Kende János
Jelmeztervező Vicze Zsuzsa
Gyártás
Ország Magyarország
Nyelv magyar
Játékidő 73 perc
Forgalmazás
Bemutató1979
Korhatár16 IV. kategória (NFT/26568/2023)
Kronológia
ElőzőMagyar rapszódia
További információk
SablonWikidataSegítség

Az Allegro barbaro egy 1979-ben készült színes magyar filmdráma Jancsó Miklós rendezésében. AVitam et sanguinemÉletünket és vérünket címmel tervezett trilógia második része. A tervezett harmadik rész (Concerto munkacímmel) végül nem készült el.

Cselekmény[szerkesztés]

Alább a cselekmény részletei következnek!

Zsadányi kiszabadítja keresztlányát Bankós Marit a csendőrök fogságából, majd behajtanak az erdőbe, ahonnan Marit korábban elvitték. Szemük előtt megjelenik a harmincas éveket előrevetítő látomás: Zsadányi és Mari szerelmesek, ám románcukat megzavarja a készülő háború zaja. A lovak helyett megjelennek a motorok, a mezőt övező kerítéseken pedig a szögesdrótok. Zsadányi egykori barátai a nácikhoz csatlakoznak, Ő, mint a parasztjaival szocializmushoz hasonló közösségben élő földbirtokos egyre jobban eltávolodik tőlük. Az ország gondjaiért a miniszterelnököt, Héderváry Károlyt teszi felelőssé, akit Mari tiltakozása ellenére megöl. A nagypolitika viszont nem változik, a gyilkosságot eltussolják, azonban az ártatlan Mari az életével fizet. Az álom véget ér, a szerelmesek pedig elhajtanak.

Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Szereplők[szerkesztés]

Érdekességek[szerkesztés]

  • Tarján Györgyinek a forgatáson halálfélelme volt (pofon, golyózápor és egyebek miatt).
  • A filmben Tarján Györgyi nevetőgörcsöt kapott, mert az apját játszó Solti Bertalannak egy légy repült a szájába, de mivel forgott a kamera, így nem állt le, úgy mondta el a szövegét.

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]