Allegro Barbaro (film)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Allegro barbaro
1979-es magyar film
RendezőJancsó Miklós
Műfajfilmdráma
ForgatókönyvíróHernádi Gyula
Főszerepben
OperatőrKende János
JelmeztervezőVicze Zsuzsa
Gyártás
Ország Magyarország
Nyelvmagyar
Játékidő73 perc
Forgalmazás
Bemutató1979
Korhatár16 IV. kategória (NFT/26568/2023)
Kronológia
ElőzőMagyar rapszódia
További információk
SablonWikidataSegítség

Az Allegro barbaro egy 1979-ben készült színes magyar filmdráma Jancsó Miklós rendezésében. AVitam et sanguinemÉletünket és vérünket címmel tervezett trilógia második része. A tervezett harmadik rész (Concerto munkacímmel) végül nem készült el.

Cselekmény[szerkesztés]

Alább a cselekmény részletei következnek!

Zsadányi kiszabadítja keresztlányát Bankós Marit a csendőrök fogságából, majd behajtanak az erdőbe, ahonnan Marit korábban elvitték. Szemük előtt megjelenik a harmincas éveket előrevetítő látomás: Zsadányi és Mari szerelmesek, ám románcukat megzavarja a készülő háború zaja. A lovak helyett megjelennek a motorok, a mezőt övező kerítéseken pedig a szögesdrótok. Zsadányi egykori barátai a nácikhoz csatlakoznak, Ő, mint a parasztjaival szocializmushoz hasonló közösségben élő földbirtokos egyre jobban eltávolodik tőlük. Az ország gondjaiért a miniszterelnököt, Héderváry Károlyt teszi felelőssé, akit Mari tiltakozása ellenére megöl. A nagypolitika viszont nem változik, a gyilkosságot eltussolják, azonban az ártatlan Mari az életével fizet. Az álom véget ér, a szerelmesek pedig elhajtanak.

Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Szereplők[szerkesztés]

Érdekességek[szerkesztés]

  • Tarján Györgyinek a forgatáson halálfélelme volt (pofon, golyózápor és egyebek miatt).
  • A filmben Tarján Györgyi nevetőgörcsöt kapott, mert az apját játszó Solti Bertalannak egy légy repült a szájába, de mivel forgott a kamera, így nem állt le, úgy mondta el a szövegét.

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]