Gengszterfilm (film)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Gengszterfilm
1999-es magyar film

Mucsi Zoltán a filmben
Mucsi Zoltán a filmben
Rendező Szomjas György
Producer Simó Sándor
Horváth Z. Gergely
Szita Miklós
AlapműTábori Zoltán: Nagyvadak
Műfaj akció, kaland, thriller, dráma, szatíra
Forgatókönyvíró Tábori Zoltán
Szomjas György
Szőke András
Főszerepben Mucsi Zoltán
Scherer Péter
Zene Dresch Mihály
Operatőr Grunwalsky Ferenc
Vágó Kornis Anna
Jelmeztervező Gulyás Klára
Díszlettervező Vayer Tamás
Gyártás
Gyártó Hunnia Filmstúdió Kft.
Goessfilm
Magyar Televízió
OrszágMagyarország Magyarország
Nyelv magyar
Játékidő 98 perc
Forgalmazás
Forgalmazó Budapest Film
Bemutatómagyar 1998. február (29. Magyar Filmszemle) [1]
Magyarország 1999. január 14.
Csehország 1999. július 6. (Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztivál)
KorhatárTizenhat éven aluliak számára nem ajánlott
További információk
SablonWikidataSegítség

A Gengszterfilm 1997-ben készült színes és fekete-fehér, magyar filmszatíra, amit Szomjas György rendezett, Tábori Zoltán Nagyvadak című tényregényéből. A film a Bene LászlóDonászi Aladár rablópáros bűntényeit dolgozza fel némi változtatással.

Mucsi Zoltán és Scherer Péter első olyan filmje, amelyben partnerek, és közös jelenetük volt (1996-ban a Bacsó Péter által rendezett Balekok és banditák című filmben is szerepeltek, de közös jelenet nélkül).

Történet[szerkesztés]

H. Gábor a rendszerváltás előtt hivatásos katonaként dolgozott, majd rablás miatt börtönbe kerül. Amikor 1989 után kiszabadul továbbfolytatja a bűnözést egyik barátjával Sanyival. A kisebb akciók egyre keményebbé válnak, és már gyilkolni is kezdenek, kiszállni viszont már nem tudnak többé.

Szereplők[szerkesztés]

Főbb eltérések a könyv és a film között[szerkesztés]

  • A könyvben mindenki a saját nevén szerepel, míg a filmben a Zsdrál testvérek kivételével mindenki más nevet kapott, bár Szőke András karakterének a könyvben Sanyi, míg a filmben Béla a keresztneve (Szőke András több általa írt, vagy rendezett filmben is Béla nevű személyeket játszik (pl.: Roncsfilm, vagy Kiss Vakond), feltehetőleg ez a kedvenc neve).
  • A könyvben Donászi (Mucsi Zoltán) barátnőjét Zsuzsinak, míg a filmben Áginak hívják.
  • A könyvben Bene (Scherer Péter) háza Seregélyesen, míg a filmben Tordason van.
  • A filmmel ellentétben a könyv jobban követi a valós eseményeket, míg a filmben több cselekményt más időpontba helyeznek (pl.: a könyvben (a valóságban) a páros már 1989-ben felhagy a dohánygyárak kifosztásával, míg a filmben ezt csak 1990-ben hagyják abba.
  • Donászi apja a filmben még él, a könyvben a cselekményének idején már rég halott.
  • A könyvben, ha csak mellékesen is, de foglalkoznak a nyomozók munkájával, köztük azzal is, amikor rájönnek, hogy kik követték el a bűncselekményeket, míg a filmben (leszámítva a Badár Sándor és Merza Gábor által alakított nyomozópáros kb. 2 perces felbukkanását) nem foglalkoznak a rablópáros elleni nyomozással. A filmben árulás útján buknak le.
  • A könyvvel ellentétben a filmben több szerepet kapott a Szatíra műfaj.

Díjak[szerkesztés]

Bakik[szerkesztés]

  • Az elején az 1979-ben játszódó jelenetnél (kb. 2:45-nél) Mucsi Zoltán 1000 Ft-osokkal fizet, miközben ekkor a legnagyobb címlet még csak 500 Ft-os volt.
  • Az 1989-ben játszódó jeleneteknél (kb. 18:45-nél) Mucsi Zoltán 5000 Ft-osokat rak be a pénztárgépbe, miközben az 5000 Ft-ost csak 1991-ben vezették be.
  • Kb. 19:30-nál amikor az újságban az általuk elkövetett dohánygyári lopást keresik, akkor az újságon dátumként 1992. június 20. szerepel, miközben az áll a főoldalon, hogy "Szabad választások Magyarországon", tehát ez 1990-ben történet, amit az is igazol, hogy a következő jelenetek egyikében a híradó az 1990 októberében történt Taxisblokádról tudósít, Scherer Péter pedig az újságolvasásos jelenetben említi, hogy a hidegre való tekintettel a következő akcióval tavaszig várnak, miközben az 1990-es választás tavasszal volt, és a szereplők is lenge öltözetben vannak, ami már inkább nyárra utal. (Donászi és Bene a valóságban már 1989 felhagytak a dohányáruk lopásával). Ezeknél a jeleneteknél a szereplők az 1990 augusztusában bevezetett "3 betű, 3 szám" rendszámú gépkocsikkal közlekednek, azok közül is a c-betűvel kezdődőkkel, amik 1992-ben jelentek meg.

Jegyzetek[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]