Roncsfilm

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Roncsfilm
1992-es magyar film
RendezőSzomjas György
Producer
Műfaj
Forgatókönyvíró
Főszerepben
ZeneKiss Ferenc
OperatőrGrunwalsky Ferenc
VágóKornis Anna
JelmeztervezőStanger Zsuzsa
DíszlettervezőMakai László
Menyhárt Ágnes
Vayer Tamás
Gyártás
Ország Magyarország
Nyelvmagyar
Játékidő89 perc
Forgalmazás
Forgalmazó
  • MOKÉP (Magyarország)
  • Budapest Film
Bemutató1992. december 11. (Magyarország)
KorhatárTizenhat éven aluliak számára nem ajánlott
További információk
SablonWikidataSegítség

A Roncsfilm, vagy Mi van ha győztünk? egy 1992-ben készült színes, magyar filmszatíra, amit Szomjas György rendezett. A film jeleneteit Budapesten a mostani Corvin-negyed helyén álló, szlömösödött városrészben forgatták. Kultuszfilmmé vált, dialógjaiból szállóigék, korábban csak szűk rétegek által ismert színészeiből (Szőke András, Badár Sándor, Mucsi Zoltán) a magyar film meghatározó alakjai lettek.

Történet[szerkesztés]

A Könnyű testi sértéshez és a Falfúróhóz hasonlóan Szomjas György és írótársa, Grunwalsky Ferenc újságcikkekben olvasott, megtörtént eseményeket használtak kiindulópontként. A színészek, akik közt amatőrök és civilek is akadtak (Bikácsy Gergely, Éles István, Fábry Sándor), a megadott keretek közt szabadon improvizálhattak. A történethez a legtöbbet a stáblistán dialógíróként is feltüntetett Szőke András tette hozzá, aki mellette Béla karakterét is alakította. A rendszerváltást követő általános közhangulattal jól rezonáló filmalkotás nagy érdeklődést keltett, ezért a Metró moziban három és fél éven keresztül műsoron tartották. A film kordokumentum mellett egyben helytörténeti jelentőséggel is bír: a forgatás helyszínén található romos környék helyén az idő folyamán modern irodaépületek és lakónegyed épült.

Cselekmény[szerkesztés]

1989-et írunk, de nem az időpont a lényeg. Helyszín: a Gólya presszó, "Nyócker", a Szigony utcában, ahol az emberek összejárnak, esznek-isznak (leginkább: isznak), kártyáznak, verekszenek, majd hazamennek, és olyan dolgokat tesznek, amik szép lassan követhetetlenné válnak. (Bár a filmben Szigony utcaként utalnak a helyszínre, valójában a Gólya presszó a Bókay János utcában volt és "utódja" jelenleg is ott van. Azoknál a jeleneteknél ahol a házak kapubejárata is látható többször feltűnnek B J jelű kukák. Évtizedekig laktam a Gólyával szemben...) A házmester túszul ejti a feleségét, a fiú tolókocsis apjára dobja az olajkályhát, ami a faterjával együtt lángra lobban, a disznóvágásnál PB-gázzal elkábított disznó meg kidurran. Majd másnap vissza a kocsmába...

Szereplők[szerkesztés]

Idézetek[szerkesztés]

  • Lajos: "Az úr már vérző hassal érkezett a helyszínre."
  • körzeti orvosnő: "Béla! Én vagyok!" Kisjuhász Béla: "Béla? Béla én vagyok!"
  • Lajos: "Megálljon kedves uram, fizetni is kell!" Kisjuhász Béla: "Visszatettem." Lajos: "Megöllek, a kurva anyádat!"
  • ifj. Halász Jenő: "Ég a fater!"
  • Lajos: "Te szarosok!"
  • szomszéd: "Negyvenkettes lába van, de az esemény idején – illetve alkalmával – negyvenegy és feles méretű, gömbölyített orrú fekete cipőt viselt."
  • szomszéd: "A ribizlibor az a kerti asztalon volt, nem pedig a K. Sándorné ablaka alatt álló kisméretű, műanyag lappal fedett hokedlin!"
  • Kisjuhász Béla: "Szar az egész."
  • Joó Géza: "Ez nem nemi erőszak, ez rablótámadás!"
  • Kisjuhász Béla: "Elkaplak Centrum Áruház!"
  • Rózsa Károly: "Sodrófa nevezetű fadarab"
  • Joó Géza barátja: "Hagyd a francba, dögöljön meg!" Taxis: "Dögöljön meg maga!" (lefújja Géza barátját gázzal) Géza: "Ez gáz!" Taxis: "Te szemét! Géza: "A szemét... fújtad le te állat!" Rádióba: "Gyertek gyorsan, a f*sz kollegátok megbolondult, gyertek, mint a taxisok!"

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]