Mécs Mónika

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Mécs Mónika
Mécs Mónika a 2017-es Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon
Mécs Mónika a 2017-es Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon
Született 1967. november 17. (53 éves)[1][2][3]
Budapest[1]
Állampolgársága magyar
Házastársa Mesterházy Ernő (1997–)
SzüleiMécs Imre
Foglalkozása filmproducer
Iskolái Színház- és Filmművészeti Főiskola (–1996)

A Wikimédia Commons tartalmaz Mécs Mónika témájú médiaállományokat.

Mécs Mónika (Budapest, 1967. november 17. –) magyar filmproducer, az Inforg-M&M Film megalapítója. A Csak a szél című filmmel Ezüst medve díjat nyert Berlinben 2012-ben, 2017-ben pedig a Testről és Lélekről című filmmel az Arany medve díjat nyerte el. Férje és producertársa Mesterházy Ernő.

Életrajz[szerkesztés]

Mécs Mónika a Színház- és Filmművészeti Főiskola produceri szakán végzett 1996-ban. Ezután a Fekete Doboznál kezdett dolgozni, annál a dokumentumfilmes cégnél, mely a rendszerváltás előtt minden történelmi határhelyzet és társadalmi krízis középpontjából tudósított a vasfüggönyön innen. 2005-ben Mesterházy Ernővel megalapította az M &M Film-et; a produkciós cég első nagy sikere a 2007-ben bemutatott Konyec volt (R.: Rohonyi Gábor), melyet a mozik nem csak Európa-szerte, de még Japánban is a műsorukra tűztek. Az elmúlt évtizedben a sikeres magyar közönségfilmek nagy része mögött az M&M Film munkája áll, de társ-producerként olyan szerzői filmekben is részt vett a cég, mint a Till Attila által rendezett rövidfilm, A csicska (2011), vagy Hajdu Szabolcs Bibliotheque Pascal (2010) c. alkotása.

Eközben Mécs Mónika az akkori INFORG STÚDIÓ vezetőjével, Muhi Andrással is közös munkába kezdett: olyan magyar nagyjátékfilmek társ-producere lett, mint a Filmszemle különdíjas Tejút (rendezte: Fliegauf Benedek, 2007), vagy a szintén Fliegauf alkotta Méh (2010). Az M&M Film és az INFORG STÚDIÓ még abban az évben fuzionált, létrejött az Inforg - M&M Film (IMM). Az új cég első filmje a 2012-es Berlinale Ezüst Medve díjas Csak a szél volt (rendező: Fliegauf Benedek), 2017-ben pedig Enyedi Ildikó: Testről és lélekről c. filmje Aranymedve díjas lett Berlinben. Az IMM-nél jelenleg is számos kis- és nagyjátékfilm gyártása folyik párhuzamosan, ezek közül az egyik legfontosabb az ír gázoló történetét feldolgozó Gingko c. film, melyben Mécs Mónika társ-rendezőként is részt vesz Rohonyi Gábor oldalán. Ugyanakkor az IMM-mel párhuzamosan az M&M Film továbbra is aktív produkciós cégként működik, és jelenleg is számos filmet fejleszt.

Filmográfia[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Freebase-adatdump
  2. Česko-Slovenská filmová databáze, Mónika Mécs, 299389
  3. MAK (lengyel nyelven)

További információk[szerkesztés]