Ugrás a tartalomhoz

Melrose Place

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Melrose Place
(Melrose Place)
Műfajszappanopera; TV dráma

AlkotóDarren Star
FőszereplőLinden Ashby (1997-1998)
Josie Bissett (1992-1997, 1998-1999)
Thomas Calabro (1992-1999)
David Charvet (1997-1998, visszatérő egyébként)
Marcia Cross (1995-1997, visszatérő egyébként)
Kristin Davis (1995-1996, visszatérő egyébként)
Rob Estes (1996-1999)
Brooke Langton (1996-1998)
Laura Leighton (1994-1997, visszatérő egyébként)
Amy Locane (1992)
Jamie Luner (1997-1999)
Alyssa Milano (1997-1998, visszatérő egyébként)
John Haymes Newton (1998-1999)
Lisa Rinna (1996-1998)
Kelly Rutherford (1997-1999, visszatérő egyébként)
Doug Savant (1992-1997)
Grant Show (1992-1997)
Andrew Shue (1992-1998)
Courtney Thorne-Smith (1992-1997)
Jack Wagner (1995-1999, visszatérő egyébként)
Vanessa Estelle Williams (1992-1993)
Daphne Zuniga (1992-1996)
"special guest star"
Heather Locklear
as Amanda (1993-1999, visszatérő egyébként)
ZeneszerzőTimothy Truman

OrszágAmerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Évadok7
Epizódok226 (epizódlista)
Gyártás
Vezető producer
Részenkénti játékidő44 perc
GyártóSpelling Television
ForgalmazóHulu
Sugárzás
Eredeti adóFOX
Eredeti sugárzás1992. július 8.1999. május 24.
Első magyar adóHBO, RTL Klub, TV3, TV2, TV4, Story4
Kronológia
ElőzőBeverly Hills 90210
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz Melrose Place témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Melrose Place egy amerikai televíziós sorozat. A Darren Star által készített sorozatot 1992 és 1999 között vetítették az amerikai FOX csatornán.

A sorozatról

[szerkesztés]

A Melrose Place a Beverly Hills 90210 spin-off sorozata, bár egyetlenegy állandó szereplője sincs a sorozatnak a Beverly Hills 90210-ből.

Melrose Place egy kis apartmanszerű társasház Los Angeles West Hollywood nevű körzetében, ahol hat egyedülálló fiatal és egy fiatal házaspár éli mindennapi életét. A sorozat elején Kelly Taylor (Jennie Garth) a Beverly Hills 90210 egyik szereplője szerelmével üldözi Melrose egyik lakóját a jóképű, segédmunkás Jake Hanson-t (Grant Show). A lány hamarosan rájön arra, hogy Jake és ő teljesen más világ, így visszaköltözik Beverly Hills-be.

Az első évad állandó szereplői közé tartozik Matt Fielding (Doug Savant) az egyedül élő meleg fiú, aki keresi az igazi szerelmet. Matt-nek szembe kell néznie néhány atrocitással az első évadban. A sorozat elején egyetlenegy igazi pár él a Melrose Place-en, ők Jane (Josie Bissett) és Michael Mancini (Thomas Calabro). Jane egy 23 éves feltörekvő divattervező, Michael pedig egy együttérző sebész. Az ő szomszédaik még Alison Parker (Courtney Thorne-Smith) és lakótársa, Billy Campbell (Andrew Shue). Alison a D&D reklámügynökségnél dolgozik, mint telefonközpontos, míg Billy taxi-sofőrként keresi a kenyerét. A sorozat az első évad alatt nagyon összpontosított Billy és Alison kapcsolatára. Az évad végén Billy és Alison szerelmi viszonyt kezdett egymással.

A sorozat állandó szereplői voltak még Rhonda Blair (Vanessa Williams), egy afroamerikai aerobic-oktató és a felfelétörekvő "csillag" Sandy Louise Harling (Amy Locane). Vanessa Williams kilépett a sorozatból az első évad végén, míg Amy Locane-t a producerek írták ki a sorozatból 13 rész után. Amy Locane távozása után érkezett a 15. részben Daphne Zuniga, aki Jo Beth Reynolds karakterét alakította. Jo New Yorkból menekült Los Angeles-be alkoholista férje elől. A sorozatba való érkezésekor Jo és Jake egy örökös se veled, se nélküled kapcsolatba bonyolódtak. Jo hobbija a fényképezés volt, míg gazdag férjével élt, majd ez vált a fő megélhetési forrásává, amikor beköltözött Sandy és Rhonda lakásába. Rhonda (magyar nézőknek Vandaként lehet ismerős) pedig átköltözött egy kisebb lakásba.

A producerek látván a középszerű nézettséget, úgy döntöttek, hogy felfrissítik a sorozatot, mégpedig úgy, hogy beleírták a sorozatba a rámenős és áskálódó Amanda Woodward-ot, akit a nézők körében jól ismert Heather Locklear játszhatott el. Heather alakítása és a nézettség növekedés miatt az alkotók úgy határoztak, hogy Heather Locklear karaktere, Amanda állandó szereplője lehet a sorozatnak. Heather Locklear-nek egyetlenegy kérése volt a sorozat készítőihez az, hogy megtarthassa a 'Special Guest Star' címet a sorozat futása alatt. A producerek igent mondtak. Amanda megvette a Melrose Place-t, és beköltözött ő is. Ő lett a D&D alelnöke, és Alison-t nevezte ki korábbi posztjára. Amandának szinte minden állandó férfi szereplővel volt szerelmi kalandja, kezdve Billy-vel, még az első évad elején. Amanda megjelenésével a sorozat inkább öltötte egy főműsoridős szappanopera képét, mintsem egy külön részekből álló dráma sorozatét. A cselekményszálak nem szakadtak meg egy részben, hanem tovább folytatódtak összefűzve más történésekkel. Így vált a sorozat főműsoridős dráma sorozatból főműsoridős szappanoperává.

Az első évadban ismerkedhettünk meg Dr. Kimberly Shaw-val (Marcia Cross), akivel Michael elkezdte csalni Jane-t az első évad vége felé. Michael később (a második évadban) elvált Jane-től és eljegyezte Kimberly-t, majd viszonyba bonyolódott Jane felelőtlen, ámde furfangos húgával Sydney Andrews-zal (Laura Leighton). Ezeknek a tetteknek köszönhetően Michael együttérző doktorból egy cselszövő gazfickóvá vált a sorozat végére. Sydney ugyanúgy, mint Michael, a sorozat cselszövő, furfangos, mindenki eszén túljáró szereplője lett. Sydney elkövetett néhány baklövést a sorozatban, mint például rövid ideig sztriptíztáncosnőként és prostituáltként dolgozott. Michael és Sydney a sorozat alatt olyan szeretem is, meg nem is karakterek voltak. Michael volt az egyetlen, aki végig játszott a sorozatban, leszámítva Jane-t, aki egy rövid időre eltűnt, majd visszatért.

Egyéb szereplők

[szerkesztés]
  • Brooke Armstrong (Kristin Davis) a harmadik évad második felében érkezett a sorozatba. Egy gazdag lány, aki a D&D-nél dolgozott. Miután Billy és Alison szakítottak, Billy elvette feleségül Brooke-ot, akinek az apja, Hayley (Perry King) pedig feleségül vette Alisont. Egy kirándulás alkalmával Hayley leesett a jachtról és belefulladt a tengerbe. Billy szakított Brooke-kal, majd újra összejött Alisonnal. Billyvel való szakítása után Brooke megpróbált öngyilkosságot megkísérelni, sikertelenül. Egy este részegen botorkált a ház medencéje körül, amikor is beleesett és megfulladt. Nem volt ott senki, hogy segítsen rajta.
  • Dr. Peter Burns (Jack Wagner) is a harmadik évadban érkezett a sorozatba. Egy karizmatikus és korrupt orvost játszott, aki megpróbálta megölni Amandát a műtőasztalon. Börtönbe került, majd kiszabadult. Peter volt az egyetlen, aki meg tudta enyhíteni Amanda kőkemény szívét. Az alkotóknak tetszett Jack Wagner alakítása így állandó szereplője lett a sorozatnak a negyedik évadtól.
  • Jo távozása után, új női szereplőre volt szükség. Így jött a képbe Samantha Reilly (Brooke Langton), aki a negyedik évad utolsó kettő részében már szerepelt, mint vendégszereplő, majd állandó szereplője lett a sorozat ötödik és hatodik évadjában. Később az ötödik évad utolsó részében Sam véletlenül elütötte Sydneyt a lány Craiggel kötendő esküvőjén. Sydney meghalt.
  • Az ötödik évad új szereplői voltak az étteremtulajdonos, Kyle McBride (Rob Estes) és bosszúvágyó felesége, Taylor (Lisa Rinna). Taylor volt a sógornője Peternek, akibe szerelmes volt. Kyle és Taylor elváltak, majd egy rövid viszony után Sydneyvel, Kyle elkezdte se veled, se nélküled kapcsolatát Amandával.
  • Megan (Kelly Rutherford), az ötödik évad elején érkezett a sorozatba, mint Michael új kiszemeltje. Persze Kimberly bérelte fel Megant, hogy boldoggá tegye Michaelt.
  • Craig Field (David Charvet) és Jennifer Mancini (Alyssa Milano) is az ötödik évad új szereplői voltak. Jennifer Kimberly halála után érkezett a sorozatba.
  • Miután Jane, Kimberly, Alison, Jake, Sydney és Matt is kiléptek a sorozatból még új arcokra volt szükség. Matt a hatodik évad első részében lépett ki a sorozatból, helyére érkezett Lexi Sterling (Jamie Luner), aki az erőszakos Dr. Brett Cooper (Linden Ashby) exfeleségét alakította. Lexi viszonyt akart kezdeni Peterrel. Jamie Luner karaktere, Lexi átalakult a hetedik évadra a gazdag, apuci kislányából egy számító, de igen csak népszerű 'döggé' alakult. Később megvette a Melrose Place-t és alapított egy új ügynökséget Sterling-Conway néven. amely betette a kaput Amanda saját reklámügynökségének.
  • A hatodik évadban Craig öngyilkos lett, Jennifer kocsijában. Az évad végére Sam, Billy, Taylor, Jennifer és Cooper kiléptek a sorozatból. Alyssa Milano és Lisa Rinna önként távozott. Andrew Shue, Brooke Langton és Linden Ashby pedig ki lettek írva a sorozatból. Míg Josie Bissett visszatért.
  • A hetedik évadban Josie Bissett és a Ryan Mcbride-ot játszó John Haymes Newton is állandó tagokká váltak. A hetedik évadban bontakozott ki Ryan és Megan szerelme, illetve Michael és Jane is egymásra találtak egy kis időre. Végül is a sokat szenvedő Jane és Kyle összejöttek.
  • A hetedik évad elején érkezett Eve Cleary (Rena Sofer), aki a hetedik évad Kimberlyje volt. Eve jött és mindent felkavart a többi szereplő életében. Majd ügyes-bajos dolgai miatt börtönbe került, mondhatni megfizetett mindenért.

A hetedik volt az utolsó évad, miután az alkotók bejelentették, a magas költségvetésre és a hirtelen nézőszám csökkenésre hivatkozva, hogy elrendelték a sorozat befejezését.

Epizódok

[szerkesztés]

A Melrose Place epizódjainak listája

Főszereplők

[szerkesztés]

Források

[szerkesztés]