Jay és Néma Bob

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Jay és Néma Bob (Silent Bob – pontos fordításban: Csendes Bob) két kitalált szereplő, akiket Kevin Smith, színész, író és rendező talált ki (ő játssza Néma Bobot). A két karakter Smith számos filmjében feltűnik. Néma Bob társát és legjobb barátját, Jayt – aki egy nagyon bőbeszédű, szexéhes, drogos, hosszú hajú srác – Jason Mewes alakítja. Néma Bob nagyon ritkán beszél, ehelyett változatos mimikával és mutogatással fejezi ki magát. Ha mégis (igen ritkán) megszólal, az nagyon sokatmondó monológ. Napjaikat többnyire a Shop-stop nevű kis üzlet előtt ácsorogva, semmittevéssel töltik. Jay és rendszeresen felbukkanó, többnyire képregénybolond barátai rendszerint igen trágár módon "társalognak", emellett Jay gyakorlatilag minden nőnek ajánlatokat tesz, saját (nemigen létező) libidóját fitogtatva. Kedvencük Morris Day és a The Time zenekar.

Életmódjuk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Jay és Néma Bob visszavág című filmből tudható, hogy fő tevékenységüket, vagyis a Shop-stop előtti ácsorgást már kicsiny gyermekkorukban kezdték a hetvenes években, mivel mindkettőjüket otthagyták anyáik, akkor még babakocsiban. Ezt követően már csak felnőttként tűnnek fel időről időre, a bolt előtt ácsorogva és füvet árulva, amit persze maguk is fogyasztanak. Jay szinte folyamatosan beszél, trágár szavak közé keverve mondanivalóját. Többnyire minden arra haladó nő számára felajánlkozik (rendszerint orális, vagy anális aktusra). Jay egyszerű lélek, gondolatvilágát a szex és a fű tölti ki. Néma Bob (filmbeli eredeti nevének pontos fordítása Csendes Bob) rendszerint grimaszokkal és gesztusokkal kommunikál, nagyon ritkán szólal meg. Egyetlen alkalommal beszél hosszasabban a Képtelen képregény című filmben, amikor a szerelmi válságba jutott Holden McNail-nak meséli el saját történetét egy Amy nevű lánnyal folytatott viszonyáról. Az animációs sorozatban elrejtett információ szerint eredeti neve Robert Blutarsky.

Néma Bob erős dohányos, rendszerint hosszú kabátban és hátrafordított baseballsapkában láthatjuk. Jay jellemzője a hosszú szőke haj, valamint gyakran visel egy fekete sísapkát is.

Filmográfia[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A két szereplő az alábbi filmekben tűnt fel:

Külső hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]