Jay és Néma Bob

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Jay és Néma Bob két kitalált szereplő, akiket Jason Mewes és Kevin Smith alakítanak több filmben, melyeket Kevin Smith rendezett, s amelyek a View Askewniverse világában játszódnak. Csak az Apja lánya, a Zack és Miri pornót forgat, a Red State, a Két kopper, és az Agyar című filmekben nem bukkannak fel. A duó többnyire kábítószer árusításával tölti idejét, illetve egy ízben illegális tűzijátékokkal kereskedtek.

Személyleírásuk[szerkesztés]

Mindketten New Jersey Leonardo városrészében születtek, 1970 körül. Először kisgyermekként találkoztak a Villámgyors Vegyesbolt (Shop Stop) és az akkor még lemezboltként üzemelő videokölcsönző előtt.

Néma Bobra jellemző, hogy egyik cigarettáról a másikra gyújt, hosszú kabátot visel, és egy fordítva felvett baseballsapkát, ami elrejti hosszú haját. Arcán szakállat visel. Kissé elhízott, ami miatt Jay néha "uzsidoboznak" hívja. Katolikus neveltetést kapott, és emellett jártasságot szerzett több területen is. Nevéhez híven nem nagyon szokott beszélni, de amikor megszólal, akkor többnyire valami olyasmit mond, ami az adott helyzetben megfontolandó bölcsességként hat. Egyébként kézjelekkel és arckifejezésekkel kommunikál. Sokszor irritálja Jay hülyesége, így amikor megszólal, finoman oda is szokott neki néha szúrni. Az animációs sorozatban a neve egy ízben úgy szerepel, hogy Robert Blutarsky, de Kevin Smith szerint ez csak egy tréfás utalás a Party zóna című filmre, és nincs a karakterének rendes vezetékneve.

Vele szemben Jay vékony, és nála kicsit magasabb Hosszú szőke haja van, amit némelyik filmben egy fekete sapkával takar el. Gyakran és meglehetősen trágárul beszél, legtöbbször szexuális utalásoktól hemzsegő kijelentéseket tesz bárkinek. Ezt a szokását valószínűleg anyjától tanulhatta el, aki gyerekkorában előtte is sokat káromkodott. A női nem nagy rajongója, mindent megtesz azért, hogy ágyba vigye azt a nőt, aki megtetszett neki, de ennek ellenére sokszor tesz férfiaknak is félreérthető ajánlatokat, ami miatt már-már biszexuálisnak tekinthető.

Filmográfia[szerkesztés]

A két szereplő az alábbi filmekben tűnt fel:

Shop-stop[szerkesztés]

Kronológiai sorrendben ez a második film, mert a Shop-show egy nappal ezen film eseményei előtt játszódik. Jay és Néma Bob (akit itt a magyar szinkronban még Csendes Bobnak hívnak) itt egész nap a Villámgyors Vegyesbolt előtt ácsorognak, táncolnak, vagy inzultálják a járókelőket, illetve lopnak is a boltból. Időnként kábítószert adnak el az arra járóknak, például William Blacknek. Néma Bob bemutatja másoknak az orosz unokatestvérét, Olafot is, aki egy heavy metal bandában énekel egy new york-i fellépésen. Végül Néma Bob az, akinek a bölcsessége hatására Dante úgy dönt, hogy mégis Veronica mellett marad.

A film végi stáblistában utalás történik arra, hogy Jay és Néma Bob visszatérnek a Dogma című filmben.

Shop-show[szerkesztés]

Időrendben az első film, noha egy évvel a Shop-stop után készült. Jay és Néma Bob itt egy new jersey-i bevásárlóközpontban múlatják az időt. Itt találkoznak T.S.-szel és Brodyval, akik el vannak keseredve, mert a barátnőik dobták őket. Mivel T.S. barátnője épp egy olyan párkereső műsorban vesz részt, amit az áruházban rendeznek, megkérik a duót, hogy szabotálják a műsort. Több sikertelen próbálkozást követően végül elérik a céljukat: a versenyzők nagy részét Jay elkábítja füves cigivel, miközben Néma Bob a műsor képe helyett egy videokazettát vetít le, amelyen Brody barátnőjének legújabb kérője, Shannon Hamilton látható, ahogy szexel egy kiskorúval. Ebből a filmből derül ki, hogy Néma Bob ért az elektronikához, nyolcadikos korában még egy versenyt is megnyert a találmányával.

A film végén látható utalásként, hogy a két hős visszatérnek egy filmben egy orangutánnal (ez lett a Jay és Néma Bob visszavág), valamint a stáblista legvégén arra történik utalás, hogy a Képtelen képregényben is szerepelni fognak.

Képtelen képregény[szerkesztés]

Holden McNeil és Banky Edwards, két képregényrajzoló, Jay és Néma Bob karakterét szuperhősökké mintázva elkészítette a Bunkóman és Gyökér című képregényt. Ezért kapnak az alkotóktól egy kisebb juttatást. Amikor egyszer a pénzükért mennek, Néma Bob elmesél egy történetet Holdennek a múltjából: volt, hogy az ő kapcsolata is azért ment tönkre, mert túl sokat agyalt a lány múltja miatt. Ez a történetmesélés a karakter leghosszabb szóbeli megnyilatkozása az összes filmjük között. A történet hatására Holden átértékeli a kapcsolatát, de, akárcsak anno Bobnak, neki sincs sikere.

A stáblistában ismételten arra utalnak, hogy mindketten visszatérnek a Dogmában.

Dogma[szerkesztés]

A film előzménye a "Chasing Dogma" című képregény, amiben a két főhős az illinoisi Shermer városába utazik, nagy kalandok reményében, de végül nem sül el jól a látogatás, ezért úgy döntenek, hazamennek New Jersey-be. Útközben megmentenek egy lányt a rá támadó alakoktól, aki nem más, mint Bethany, Jézus utolsó sarja. A küldetése, amit a Metatron bízott rá, az, hogy állítsa meg a két bukott angyal, Bartleby és Loki mesterkedését, hogy bűnbocsánatot szerezzenek, mert a paradoxon miatt az egész világ megsemmisülhet. A Metatron említést tesz két prófétáról is, akik nem mások, mint Jay és Néma Bob. Bár Jay eredetileg csak a szexre hajt, végül mégis elkísérik mindketten Bethanyt. Prófétai szerepük valódi: megjósolják Rufus, a 13. apostol felbukkanását, és ők vezetik el a társaságot Ügyi-bügyihez, a múzsához, megállítják Azraelt, és kitalálják, hogy hol lehet éppen Isten foglyul ejtve. Végül, akaratukon kívül, megakadályozzák az Armageddon bekövetkeztét. Rufus céloz rá a film során, hogy Jay olyan ember, ami maszturbálás közben férfiakra (is) szokott gondolni.

A film végi stáblista szerint Jay és Néma Bob visszatérnek a Shop-stop 2-ben.

Jay és Néma Bob visszavág[szerkesztés]

Shop-stop 2[szerkesztés]

Shop-show 2[szerkesztés]

Shop-stop 3[szerkesztés]

Kevin Smith utalt rá, hogy a Shop-stopból trilógiát készül tervezni, és hogy a filmben szerepelni fog a páros is.

Moose Jaws[szerkesztés]

A "True North" horrortrilógia harmadik részében várhatóan ismét fel fognak bukkanni. Egy pletyka szerint Kevin Smith azt tervezi, hogy a filmben Néma Bob karakterét megöli egy mutáns jávorszarvas, de ez egyelőre nincs hivatalosan megerősítve.

Külső hivatkozások[szerkesztés]