A doboz (film)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A doboz
(The Box)
2009-es amerikai film
RendezőRichard Kelly
ProducerRichard Kelly
AlapműButton, Button
Műfaj
ForgatókönyvíróRichard Kelly
Főszerepben
Zene
  • Win Butler
  • Owen Pallett
OperatőrSteven Barry Poster
VágóSam Bauer
Gyártás
Gyártó
  • MRC
  • Radar Pictures
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Játékidő115 perc
Költségvetés30 000 000 $
Forgalmazás
ForgalmazóUSA Warner Bros. (USA)
The Weinstein Company (USA-n kívül)
magyar Budapest Film
BemutatóUSA 2009. november 6.
magyar 2010. január 21.
Korhatár16 III. kategória (F/9831/J)
Bevétel33 333 531 $
További információk
SablonWikidataSegítség

A doboz (eredeti cím: The Box) egy 2009-es amerikai misztikus thriller amit Richard Kelly írt és rendezett, aki egyben társproduceri feladatokat is ellátta. A film Richard Matheson 1970-es "Button, Button" című novelláján alapul, amelyet korábban az Alkonyzóna (The Twilight Zone) című televíziós sorozat egyik epizódjává dolgoztak át. A film főszereplői (Cameron Diaz és James Marsden) egy házaspárt alakítanak, akik egy dobozt kapnak egy titokzatos férfitól (Frank Langella alakítja), aki egymillió dollárt ajánl nekik, ha megnyomják a doboz tetején lévő kupolába zárt gombot, de közli velük, hogy a gomb megnyomása után valaki, akit nem ismernek, meghal.

Cselekmény[szerkesztés]

Alább a cselekmény részletei következnek!

A történet az 1970-es években játszódik. Egy reggel a Lewis család háza előtt egy csomagot hagynak, amely egy titokzatos fadobozt tartalmaz, aminek a tetején egy piros gomb van. Aznap délután a házaspárt meglátogatja a titokzatos és eltorzult arcú férfi, Arlington Steward, aki elmagyarázza, hogyan működik a doboz. A különös férfi egymillió dollárt ajánl fel Normának és Arthurnak készpénzben, ha a következő 24 órában megnyomják a gombot. A gomb megnyomása azonban egy olyan személy halálát eredményezi valahol a bolygón, akit Norma és Arthur nem ismer. A család hirtelen anyagi kényszerhelyzetbe kerül: Arthurt, aki a NASA alkalmazottja, váratlanul nem veszik fel az űrhajósprogramba, Norma pedig megtudja, hogy fia, Walter iskolája meg akarja szüntetni a tandíjkedvezményt. Norma nem tud ellenállni a kísértésnek, és közvetlenül a határidő lejárta előtt megnyomja a gombot. Arlington Steward ismét megjelenik a bejárati ajtóban, és átadja a családnak az egymillió dolláros készpénzt tartalmazó bőröndöt. Visszaviszi magával a dobozt, és elmagyarázza, hogy az átprogramozás után egy másik családnak újabb erkölcstelen ajánlatot tesznek.

A baljós idegen kétértelmű megjegyzése miatt Norma és Arthur azt hiszi, hogy ők lesznek a következő halálos áldozatok. Kiderül, hogy Arlington Steward egy volt NASA-alkalmazott, akibe évekkel ezelőtt belecsapott a villám, és meghalt. A villámcsapás következtében magasabb erők költöztek a tudós testébe, és ő most erkölcstelen döntést hoz a nevükben. Ezen eljárás révén ezek a magasabb hatalmak ki akarják deríteni, hogy érdemes-e életben tartani az emberi civilizációt. Ha elég ember ellenáll a kísértésnek, az emberiség megmenekül.

Az Arlington Steward alkalmazottai elrabolják Waltert, és megvakítják majd megsüketítik. Arlington ezután ismét meglátogatja a Lewis családot, és ismét választás elé állítja a házaspárt. Vagy Arthur lövi le a feleségét, Normát, vagy a fiuk, Walter örökre vak és süket marad. Mivel meg akarja kímélni a fiát ettől a szenvedéstől, Norma rábeszéli a férjét, hogy lője le. Éppen amikor Arthur meghúzza a pisztoly ravaszát, egy másik házaspár látható, amint megnyomja a gombot a fadobozon, és ezzel Waltert megszabadítja fogyatékosságától.

Arthurt letartóztatják a rendőrök, de nem sokkal később átadják a feketébe öltözött férfiaknak, akik leveszik róla a bilincset. Egy fekete limuzinhoz vezetik, ahol közlik vele, hogy mindent megtesznek érte és a fiáért, ami szükséges. Walter az ablakból figyeli, ahogy a limuzin elhajt Arthurral. Az utolsó jelenetben ismét Arlington Steward áll a szomszédos utcán, kezében a dobozzal.

Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Szereplők[szerkesztés]

Szerep Színész Magyar hang[1]
Norma Lewis Cameron Diaz Für Anikó
Arthur Lewis James Marsden Széles Tamás
Arlington Steward Frank Langella Szilágyi Tibor
Norm Cahill James Rebhorn Cs. Németh Lajos
Dick Burns Holmes Osborne Rosta Sándor
Dana Gillian Jacobs Pap Katalin
Lana Burns Celia Weston Menszátor Magdolna
Clymene Steward Deborah Rush Zsolnai Júlia

Forgatás[szerkesztés]

Richard Kelly rendező Richard Matheson író 1970-es "Button, Button" című novellája alapján írta a forgatókönyvet, amelyből korábban egy azonos című Alkonyzóna-epizód is készült.[2] A forgatás nagy része Bostonbna és Massachusetts környékén zajlott. A jelenetek nagy részét Boston belvárosában, Dél-Bostonban, Walthamban, Ipswichben, Winthropban, Miltonban, Medfieldben, Quincyben, Kingstonban és North Andoverben vették fel. A forgatás egy része a Milton Academy campusán és a bostoni közkönyvtárban zajlott. North Andoverben egy nagy beltéri díszletet építettek a Lucent Technologies egykori épületében, hogy egy NASA-laboratóriumot idézzenek meg. [3] A forgatás 2007. november 15. és 2008. február 1. között zajlott. [4]

Bevétel[szerkesztés]

A doboz 2009. november 6-án került a mozikba 2635 moziban. A mozipénztáraknál a nyitóhétvégéjén csaknem 7,6 millió dollárt hozott, ami a hatodik helyre volt elég, megelőzték, a szintén debütáló ([Karácsonyi ének (film, 2009)|Karácsonyi ének]] (első helyen végzett), Kecskebűvölők (harmadik helyen végzett) és a Negyedik típusú találkozások (negyedik lett) című filmek, valamint a második hete műsoron lévő This Is It (második helyen végzett) és a Parajelenségek (ötödik helyen végzett) című filmek. [5] Az Egyesült Államokban 15 millió dollárt, a világ többi részén 18,2 millió dollárt hozott, az összbevétele 33,3 millió dollár.

Kritikai visszhang[szerkesztés]

A Rotten Tomatoes-on a Letaszítva 43%-os tetszési indexet ért el 156 kritikus véleménye alapján. 67 kritikus pozitívan 89 kritikus negatívan értékelte a filmet.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a The Box (2009 film) című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

  1. A doboz az Internetes Szinkron Adatbázisban (magyarul)
  2. Open Over 50 Hi-Res Stills from Richard Kelly's The Box'. Bloody Disgusting . (Hozzáférés: 2009. október 19.)
  3. Jim Hodges. „The Producer of the Director Returns to NASA Langley”, NASA Langley Researcher News, NASA, 2008. január 28.. [2010. március 8-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2024. március 19.) 
  4. Imdb.com-locations (magyar nyelven). Internet Movie Database. [2020. június 25-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2024. március 19.)
  5. 2009. 45. hét hétvégi bevétele Box Office Mojo

További információk[szerkesztés]