Alkonyzóna

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Alkonyzóna
(The Twilight Zone)
Thetwilightzone-logo.svg
Műfaj sci-fi, fantasy

Alkotó Rod Serling
Író Rod Serling és mások
Rendező Rod Serling
Főszereplő Rod Serling
Narrátor

Rod Serling
Forest Whitaker

Desi Arnaz (Pilot)
Zeneszerző

Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelv angol
Évadok 5
EpizódokEredeti sorozat (1959–1964) 156

Első felélesztés (1985–1989) 65

Második felélesztés (2002–2003) 44
Gyártás
Vezető producer Rod Serling
Producer Buck Houghton
Forgatási helyszín Amerikai Egyesült Államok
Részenkénti játékidő 30 vagy 60 perc
Gyártó

CBS (1959–2002)

UPN (2002–2003)
Forgalmazó
  • CBS Television Distribution
  • Hulu
Sugárzás
Eredeti adó CBS
Eredeti sugárzás1959. október 2. – 2003. május 21.
További információk
SablonWikidataSegítség

Az Alkonyzóna (The Twilight Zone) egy amerikai televíziós sorozat, melyet Rod Serling készített, eredetileg 1959 és 1964 között. Minden egyes epizódban (156 az eredeti sorozatban) keveredik az önálló fantasy, sci-fi, feszültség vagy horror, gyakran egybekötve egy hátborzongató vagy váratlan csavarral. A népszerűségének és kritikai sikerének oka, hogy sok amerikaival megismertette a science fiction fogalmát, miközben szembesítette az embereket önmagukkal, a történetek ugyanis alapvetően tanmesék voltak az emberi gyengeségekről, a kapzsiságról, az előítéletekről, a rasszizmusról, vagy a háborúkról. A program követte a korábbi rádióműsorok hagyományait, mint a The Weird Circle és az X Minus One, valamint Serling hősének, Norman Corwinnak a munkásságát. A sorozat legtöbb történetét Serling írta, de olyan írók is írtak hozzá, mint Richard Matheson, Reginald Rose vagy Ray Bradbury. A sorozat popkultúrális hatása tagadhatatlan, az epizódok cselekménye számtalan későbbi filmes produkcióban köszöntek vissza. 1983-ban egy film is készült a sorozat alapján Alkonyzóna: a film címmel, melyben hat történet szerepel, aztán 1985–89 között a sorozatot is újrakezdték új történetekkel, de az eredeti sorozat történeteiből is feldolgoztak epizódokat modernebb kiadásban, majd 2002–03 között megint, legutóbb pedig 2019-ben kezdődött újra a sorozat. 2002–2012 között pedig rádiósorozat is készült 176 epizóddal.

Az eredeti sorozatban sok később ismertté váló színész is megfordult, mint Charles Bronson, Martin Landau, Martin Balsam, Dennis Hopper, Robert Duvall, Peter Falk, Leonard Nimoy, William Shatner, Robert Redford, Burt Reynolds, George Takei, de még Buster Keaton és Darvas Lili is feltűnt az epizódokban.

További információk[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a The Twilight Zone című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.