Fekete tükör

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Fekete tükör
(Black Mirror)
Műfaj sci-fi, dráma

Alkotó
  • Charlie Brooker

Ország  Egyesült Királyság
Nyelv angol
Évadok 3
Epizódok 13
Gyártás
Forgatási helyszín
Részenkénti játékidő 43 - 89 perc
Gyártó Zeppotron
Forgalmazó Endemol UK
Sugárzás
Eredeti adó Channel 4
Eredeti sugárzás kezdete 2011. december 4.
Első magyar adó HBO Magyarország
További információk
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Fekete tükör témájú médiaállományokat.

A Fekete tükör (eredetileg Black Mirror) egy brit antológia-sorozat, melynek alkotója Charlie Brooker. Különálló epizódjai az információs társadalom és a technológiai fejlődés veszélyeit mutatják be egy-egy disztópikus történetben. Minden rész eltérő szereplőgárdával rendelkezik, sőt, eltérő valóságokban játszódnak. Brooker szerint azonban "az összes epizód a mai életünket mutatja be és azt az életet, amit 10 percen belül élhetünk, ha ügyetlenek vagyunk.[1] A sorozatot a 21. század Alkonyzónájának is nevezték.[2]

A sorozat a brit Channel 4 csatornán debütált 2011-ben. Harmadik évada a Netflix megbízásából készült és 2016. október 21-én lett világszerte elérhető az interneten.[3] Magyarországon a sorozat első két évadát az HBO mutatta be.[4]

Cselekmény[szerkesztés]

A sorozat legtöbb része egy olyan jelenben vagy közeljövőben játszódik, ahol az információs technológia valamilyen forradalmi változást eredményezett az emberi életvitelben. E változások azonban a leggyakrabban disztópikus társadalmakat eredményeznek. Néhány rész viszont nélkülözi a sci-fi elemeket és kortárs thrillernek is felfogható. A különböző történetek között olykor direkt utalások és easter egg-ek teremtenek kapcsolatot.

Elismertség[szerkesztés]

A sorozat mind a kritikusok, mind a közönség körében elsöprő sikert aratott. Sokan napjaink egyik legjobb és legfontosabb sorozatának tartják. Az első két évadot Nagy-Britannia mellett a világ számos országában bemutatták, például Kínában.[5] Érdeklődését fejezte ki a sorozat iránt Stephen King, Robert Downey Jr. pedig bejelentette, az Emlékchip (Entire History of You) című epizódot megfilmesítené.[6][7]

Az egyes részekben történő eseményeket gyakran párhuzamba vonták a valósággal. David Cameron Piggate-botrányakor sokan utaltak a sorozat első részére. Donald Trump amerikai elnökké választásakor a sorozat alkotógárdája az alábbi üzenetet tette közzé a "The Waldo Moment" epizódra utalva: Ez nem egy sorozatepizód, nem marketingfogás, hanem a valóság.[8]

Epizódlista[szerkesztés]

Első évad (2011)[szerkesztés]

Sor. Év. Cím Rendező Író Premier
1. 1. The National Anthem (Himnusz) Otto Bathurst Charlie Brooker 2011. december 4
A királyi család népszerű tagját, Susannah hercegnőt (Lydia Wilson) elrabolják és csak akkor engedik szabadon, ha Callow miniszterelnök (Rory Kinnear) élő adásban szexuális aktust hajt végre egy disznóval.
2. 2. 15 Million Merits (Az egyetlen kiút) Euros Lyn Charlie Brooker & Kanak Huq 2011. december 11
Bingham (Daniel Kaluuya) élete a egy modern falanszterben folyik, ahol feladata a szobabiciklivel való áramtermelés, amiért mindenre beváltható pontokat kap. A szórakozást a virtuális valóság és a kereskedelmi tévék biztosítják. Mivel Bingham nem tudja mire elkölteni 15 millió pontos örökségét, egy lánynak (Jessica Brown Findlay) ajándékozza, hogy benevezhessen egy tehetségkutató műsorba.
3. 3. Entire History of You ( Az emlékchip) Brian Welsh Jesse Armstrong 2011. december 18
Ebben a valóságban az emberek szemébe egy emlékchip ültethető, amely képes minden látott eseményt rögzíteni és visszajátszani. Liam (Toby Kebell) egy állásinterjú után feleségével (Jodie Whittaker) barátaikhoz megy vacsorázni. Felesége egyik régi ismerőse féltékennyé teszi, ezért az emlékchippel deríti ki az igazságot.

Második évad (2013)[szerkesztés]

Sor. Év. Cím Rendező Író Premier
4. 1. Be Right Back (Rögtön jövök) Owen Harris Charlie Brooker 2013. február 11
Martha (Hayley Atwell) párja Ash (Domhnall Gleeson) röviddel költözésük után életét veszti. Martha némi vonakodás után igénybe vesz egy szolgáltatást, ami Ash szociális médián való megnyilvánulásait felhasználva szimulálja őt.
5. 2. White Bear (Fehér medve) Carl Tibbets Charlie Brooker 2013. február 18
Victoria Skillane (Lenora Crichlow) elkínzottan ébred és nem emlékszik semmire életéből. A világ körülötte teljesen felbolydult: ismeretlenek fegyverrel üldözik őt, miközben az emberek többsége ezt érzéketlenül bámulja és mobiljával fényképezi.
6. 3. The Waldo Moment (Waldo) Bryn Higgins Charlie Brooker 2013. február 25
Jamie Salter (Daniel Rigby) egy szebb napokat látott komikus, akinek szatirikus szkeccse a politikailag inkorrekt animált kék medvéről, Waldóról egyre népszerűbb lesz. Amikor Waldo önálló sorozatot kap, a műsor producere (Jason Flemyng) nyomására Waldo jelölteti magát egy időközi választáson, ahol a munkáspárti Gwendolyn Harris (Chloe Pirrie) és a tory Liam Monroe (Tobias Menzies) az ellenfelei.


Karácsonyi különkiadás (2014)[szerkesztés]

Sor. Év. Cím Rendező Író Premier
7. 1. White Christmas Carl Tibbets Charlie Brooker 2014. december 16
Joe (Rafe Spall) és Matt (Jon Hamm) egy Isten háta mögötti kirendeltségben dolgoznak évek óta. Karácsonykor mindketten elmesélik, hogyan kerültek oda.

Harmadik évad (2016)[szerkesztés]

Sor. Év. Cím Rendező Író Premier
8. 1. Nosedive Joe Wright Charlie Brooker 2016. október 21
A közeljövő Amerikájában az emberek minden szociális megnyilvánuláskor egy 1-től 5-ig tartó skálán pontozzák egymást. Az elért átlagok meghatározó szerepet játszanak egy személy társadalmi státuszának alakulásában. Lacie (Bryce Dallas Howard) kihasználva, hogy népszerű gyermekkori barátnője (Alice Eve) felkérte esküvői tanújának, meg akarja szerezni az elitstátuszt biztosító 4,5 feletti átlagot.
9. 2. Playtest Dan Trachtenberg Charlie Brooker 2016. október 21
Cooper (Wyatt Russel) családi problémái elől világ körüli utazásba menekül. Anyja állandó telefonhívásai rossz érzéssel töltik el. Londonban elfogy a pénze, ezért elvállalja egy új 3D-s technológiát fejlesztő vállalat játéktesztelését.
10. 3. Shut Up & Dance James Watkins Charlie Brooker & William Bridges 2016. október 21
A tinédzser Kennyt (Alex Lawther) egy ismeretlen hacker megzsarolja egy videófelvétellel, amin gépe előtt maszturbál. Hogy békén hagyja, különböző feladatokat kell végrehajtania, amelyek során összeakad a hasonló cipőben járó családapával, Hectorral (Jerome Flynn).
11. 4. San Junipero Owen Harris Charlie Brooker 2016. október 21
1987-ben a huszonéves Yorkie (Mackenzie Davis) a kaliforniai üdülőhelyen, San Juniperoban turistáskodik. A félénk lány megismerkedik az extrovertált Kellyvel (Gugu Mbatha-Raw) és egy egyéjszakás kalandba keverednek. Yorkie a következő hetekben azonban hiába keresi őt.
12. 5. Men Against Fire Jakob Verbruggen Charlie Brooker 2016. október 21
Stripe (Malachi Kirby) egy katonai szervezet tagja, amely az emberiség ellenségeinek tartott, elfajzott beteg személyeket vadászik le. Egy akció után a Stripe szemébe beépített számítógép rendellenesen kezd működni.
13. 6. Hated in the Nation James Hawes Charlie Brooker 2016. október 21
Karin Parke rendőrnyomozó (Kelly Macdonald) új társával (Faye Marsay) egy közutálatnak örvendő újságíró meggyilkolása ügyében nyomoz. Az áldozatot egy robotméh ölte meg.


Jegyzetek[szerkesztés]

  1. https://www.theguardian.com/technology/2011/dec/01/charlie-brooker-dark-side-gadget-addiction-black-mirror
  2. http://www.rollingstone.com/tv/news/rob-sheffield-how-black-mirror-became-our-twilight-zone-w446961
  3. https://media.netflix.com/en/press-releases/netflix-will-bring-viewers-twelve-new-episodes-of-the-critically-acclaimed-black-mirror-migration-1
  4. http://www.hbo.hu/series/black-mirror
  5. http://articles.chicagotribune.com/2012-03-29/entertainment/sns-201203291204reedbusivarietynvr1118052051mar29_1_satirical-drama-territories-uk-s-channel
  6. http://www.digitalspy.com/tv/black-mirror/interviews/a616435/black-mirror-charlie-brooker-jon-hamm-on-the-dark-side-of-yuletide/#~oYqejlSZze0OWO
  7. https://www.theguardian.com/film/2013/feb/12/robert-downey-jr-black-mirror
  8. http://index.hu/kultur/media/2016/11/09/a_szorakoztatoipar_sokkot_kapott_trump_megvalasztasatol/