Fekete tükör

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Fekete tükör
(Black Mirror)
Műfaj

AlkotóCharlie Brooker
Író
 • Charlie Brooker
 • Konnie Huq
 • Jesse Armstrong
 • Rashida Jones
 • Michael Schur
Rendező
 • Otto Bathurst
 • Euros Lyn
 • Brian Welsh
 • Owen Harris
 • Carl Tibbetts
 • Bryn Higgins
 • Joe Wright
 • Dan Trachtenberg
 • James Watkins
 • Jakob Verbruggen
 • James Hawes
 • Toby Haynes
 • Jodie Foster
 • John Hillcoat
 • Tim Van Patten
 • David Slade
 • Colm McCarthy
Főszereplő

Ország Egyesült Királyság
Nyelv
Évadok6
Epizódok27 (epizódlista)
Gyártás
Vezető producer
 • Annabel Jones
 • Charlie Brooker
Forgatási helyszín
Részenkénti játékidő41 - 89 perc
Gyártó
 • Zeppotron (2011–2013)
 • House of Tomorrow (2014–napjainkig)
ForgalmazóEndemol Shine UK
Sugárzás
Eredeti adó
 • Channel 4 (2011–2014)
 • Netflix (2016–napjainkig)
Eredeti sugárzás kezdete2011. december 4.
Első magyar adó
Magyar sugárzás kezdete2011. december 4.
KorhatárTizenhat éven aluliak számára nem ajánlott
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz Fekete tükör témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Fekete tükör (eredeti cím: Black Mirror) brit antológia-sorozat, melynek alkotója Charlie Brooker. Különálló epizódjai az információs társadalom és a technológiai fejlődés veszélyeit mutatják be egy-egy disztópikus történetben. Minden rész eltérő szereplőgárdával rendelkezik, sőt, eltérő valóságokban játszódnak. Brooker szerint azonban "az összes epizód a mai életünket mutatja be és azt az életet, amit 10 percen belül élhetünk, ha ügyetlenek vagyunk.[1] A sorozatot a 21. század Alkonyzónájának tartják.[2]

A sorozat a brit Channel 4 csatornán debütált 2011-ben. Harmadik évada a Netflix megbízásából készült és 2016. október 21-én lett világszerte elérhető az interneten.[3] Magyarországon a sorozat első két évadát az HBO mutatta be, a többi évad szinkronosan elérhető a Netflixen.[4] Két különkiadása készült: a "Fehér karácsony" még tévés bemutatóval, a "Bandersnatch" pedig a Netflixen.

A sorozatot a közönség és a kritika is jól fogadta, sokan a 2010-es évek legjobb sorozatának tartják, amely, akárcsak az "Amerikai Horror Story" és "A kilences szám alatt", újra visszahozta a köztudatba az antológiákat. A "San Junipero", a "USS Callister" és a "Bandersnatch" Emmy-díjjal jutalmazott epizódok.

Cselekmény[szerkesztés]

Mivel a Fekete tükör egy antológiasorozat, ezért minden epizódja önálló cselekménnyel bír, a megtekintésük sorrendje tetszőleges lehet[5]. A cselekmény a sci-fit ötvözi a spekulatív fikcióval, szinte minden epizód a disztopikus közeljövőben játszódik, amikor egy új, az epizód bemutatásakor futurisztikus technológia kerül be az emberek mindennapjaiba. Visszatérő motívumok az adataink megszerzése, a megfigyelés, a virtuális valóságok, az individualizmus, és a fogyasztói társadalom kritikája. A legtöbb epizód történetében mindig van egy csavar is.

Nincs egységes műfaja a részeknek. Egyes epizódok a skandináv krimik stílusában készültek ("A nemzet ellensége", "Krokodil"), de vannak horror- és pszichológiai horror-epizódok ("Fekete múzeum", "A játékteszt"), és politikai szatíra ("A nemzeti himnusz") is. Vannak epizódok, amelyek könnyedebbek, mint a romantikus "San Junipero" vagy a "Vérszomjas viperák", van romantikus komédia ("Akasszuk fel a DJ-t"), és űropera is ("USS Callister"). Emellett dráma, pszichotriller, posztapokaliptikus fikció és háborús film is van köztük. A "Bandersnatch" némiképp kilóg a sorból, ugyanis az nem egy szigorú értelemben vett film, tekintettel arra, hogy a néző maga alakíthatja a cselekményt.

A sorozat általában negatív véleménnyel van a technikai fejlődés folyamatos hajszolásáról, ezért a legtöbb résznek negatív a befejezése. Általában azok a részek érnek véget jól, amelyekben a karakterek képesek felmérni azt, hogy a technológia mivel is jár számukra. Az első két, még tévés évaddal kapcsolatosan gyakran megfogalmazott vélemény, hogy megvalósításában "jellegzetesen brit", és csak a Netflixre felkerült részekben lett színesebb, pozitívabb a történet. A hatodik évad néhány része kilóg a sorból, ugyanis ezek horror és természetfeletti elemeket tartalmaznak inkább, mint technológiaiakat.

Elismertség[szerkesztés]

A sorozat mind a kritikusok, mind a közönség körében elsöprő sikert aratott. Sokan napjaink egyik legjobb és legfontosabb sorozatának tartják. Az első két évadot Nagy-Britannia mellett a világ számos országában bemutatták, például Kínában.[6] Érdeklődését fejezte ki a sorozat iránt Stephen King, Robert Downey Jr. pedig bejelentette, az Emlékchip (Entire History of You) című epizódot megfilmesítené.[7][8]

Az egyes részekben történő eseményeket gyakran párhuzamba vonták a valósággal. David Cameron Piggate-botrányakor sokan utaltak a sorozat első részére. Donald Trump amerikai elnökké választásakor a sorozat alkotógárdája az alábbi üzenetet tette közzé a "The Waldo Moment" epizódra utalva: Ez nem egy sorozatepizód, nem marketingfogás, hanem a valóság.[9]

Epizódok[szerkesztés]

Évad Epizódok száma Eredeti sugárzás Eredeti adó Magyar sugárzás Magyar adó
Évadpremier Évadfinálé Évadpremier Évadfinálé
1. 3 2011. december 4. 2011. december 18. Channel 4 2011. december 4. 2011. december 18.
2. 3 2013. február 11. 2013. február 25. 2013. február 11. 2013. február 25.
Különkiadás 2014. december 16. 2014. december 16.
3. 6 2016. október 21. 2016. október 21.
4. 6 2017. december 29. 2017. december 29.
Film 2018. december 28 2018. december 28
5. 3 2019. június 5. 2019. június 5.
6. 5 2023. június 15. 2023. június 15.

Első évad (2011)[szerkesztés]

Sor. Év. Cím Rendező Író Premier
1. 1. A nemzeti himnusz
(The National Anthem)
Otto Bathurst Charlie Brooker Egyesült Királyság 2011. december 4.
magyar 2011. december 4.
A királyi család népszerű tagját, Susannah hercegnőt (Lydia Wilson) elrabolják és csak akkor engedik szabadon, ha Callow miniszterelnök (Rory Kinnear) élő adásban szexuális aktust hajt végre egy disznóval. Callow nem hajlandó felülni a zsarolásnak, ám a közvélemény lassan kezd ellene fordulni. Különleges erők is próbálják megtalálni a hercegnőt, de minden próbálkozásuk hiábavaló. Végül akkor lesz rajta a nyomás, hogy a miniszterelnök elvállalja a szexuális aktust. Az eseményt élőben közvetíti a televízió, és mivel mindenki azt nézi, az utcák teljesen kiürülnek, és senki nem veszi észre, hogy a hercegnőt az elrablója, aki öngyilkos lett, már fél órával az aktus előtt elengedte. Mint kiderül, a tettes az egész akcióját egy médiahacknek szánta, hogy bebizonyítsa, mennyire függnek az emberek a médiától. Egy évvel később a miniszterelnök renoméja ismét a normális, de a családi élete romokban hever.
2. 2. Tizenötmillió jutalom
(15 Million Merits)
Euros Lyn Charlie Brooker & Kanak Huq Egyesült Királyság 2011. december 11.
magyar 2011. december 11.
Bing (Daniel Kaluuya) élete a egy modern falanszterben folyik, ahol feladata a szobabiciklivel való áramtermelés, amiért mindenre beváltható pontokat kap. A szórakozást a virtuális valóság és a kereskedelmi tévék biztosítják. Mivel Bing nem tudja mire elkölteni 15 millió pontos örökségét, egy lánynak, Abinek (Jessica Brown Findlay) ajándékozza, akibe szerelmes, hogy benevezhessen egy tehetségkutató műsorba. Mielőtt Abi fellép, egy pszichotróp italt itatnak meg vele, aminek hatására a zsűri szerint remekül énekel, de a pornóiparban nagyobb sikerrel indulhatna. Abi, aki teljesen el van kábítva, elfogadja az ajánlatot. Bing kétségbeesetten próbál tekerni azért, hogy magának is összegyűjtse a pontokat, hogy ő is bekerülhessen a műsorba. Aztán élő adásban elmondja, ami bántja, és öngyilkossággal fenyegetőzik, minek hatására saját heti show-műsort kap, amiben a rendszert szidhatja.
3. 3. A teljes történeted
(Entire History of You)
Brian Welsh Jesse Armstrong Egyesült Királyság 2011. december 18.
magyar 2011. december 18.
Ebben a valóságban az emberek fejébe emlékchip ültethető, amely képes minden látott eseményt rögzíteni és visszajátszani. Liam (Toby Kebbell) egy állásinterjú után feleségével (Jodie Whittaker) barátaikhoz megy vacsorázni. Felesége, Ffion egyik régi ismerőse, Jonas, féltékennyé teszi, ezért az emlékchippel deríti ki az igazságot. Megtudja, hogy valamikor régen tényleg együtt voltak, ezért elmegy Jonashoz, és arra kényszeríti, hogy töröljön ki a feleségével kapcsolatos valamennyi emlékképet a fejéből. Az egyikről kiderül, hogy akkor keletkezett, amikor ők már együtt voltak. Az eszét vesztett Liam amiatt retteg, hogy a gyereke nem is tőle van, ezért követeli a feleségétől, hogy játssza vissza az ominózus szexuális aktust, hogy használtak-e óvszert. Miután kiderül, hogy nem, Liam, aki egyedül maradt a házban, egy penge segítségével kivágja a fejéből a memóriachipet.

Második évad (2013)[szerkesztés]

Sor. Év. Cím Rendező Író Premier
4. 1. Mindjárt jövök
(Be Right Back)
Owen Harris Charlie Brooker Egyesült Királyság 2013. február 11.
magyar 2013. február 11.
Martha (Hayley Atwell) párja, Ash (Domhnall Gleeson), aki a fél életét a közösségi média használatával tölti, röviddel költözésük után életét veszti egy balesetben. Miután néhány nappal később felfedezi, hogy terhes, Martha igénybe vesz egy vadonatúj szolgáltatást, amely képes szimulálni Ash hangját és személyiségét telefonon keresztül pusztán azáltal, hogy a program elemzi a férfi közösségi médiás tevékenységét. Egy napon aztán felajánlja neki a szolgáltatás a legújabb kísérleti lehetőséget: a szimulált Ash-t egy mesterséges testbe költöztetik, mely épp úgy néz ki, mint az elhunyt. Eleinte minden rendben is megy, de aztán Martha észreveszi, hogy az android nem tudja mímelni azokat az apróságokat, amiket Ashben szeretett, ezért elkezd eltávolodni tőle. Végül egy sziklaszirt szélére viszi őt és azt követeli, hogy ugorjon le. Mikor az android megtenné, Martha kifakad, hogy Ash soha nem tűrné el, hogy parancsolgassanak neki. Válaszképp az android könyörögni kezd az életéért. Martha hazaviszi, és a padláson tárolja, ahol évekkel később a lánya találkozhat vele.
5. 2. Fehér medve
(White Bear)
Carl Tibbets Charlie Brooker Egyesült Királyság 2013. február 18.
magyar 2013. február 18.
Victoria Skillane (Lenora Crichlow) elkínzottan ébred és nem emlékszik semmire életéből. A világ körülötte teljesen felbolydult: ismeretlenek fegyverrel üldözik őt, miközben az emberek többsége ezt érzéketlenül bámulja és mobiljával fényképezi. Később találkozik egy Jem nevű nővel, akit a "vadászok" szintén üldöznek. Szerinte az őket filmező embereket a képernyő tartalma hipnotizálja, a vadászokra pedig ez nem hat, viszont ők szadista módon viselkednek valamiért. Ketten elindulnak a jelet sugárzó átjátszóadót elpusztítani. Megtámadják őket, és amikor Victoria megszerzi egyikük fegyverét, hiába lő vele, abból csak konfetti jön. Mint kiderül, az egész meg volt rendezve, ő pedig nem más, mint egy közönséges gyerekgyilkos, akit arra ítéltek, hogy mindennap szenvedjen, és ezt különféle attrakciókkal érik el, amit az emberek is végignézhetnek (ezért filmezik őt). Ezután visszaviszik a házba, ahol különösen fájdalmas módon törlik az aznapi emlékeit.
6. 3. A Waldo-pillanat
(The Waldo Moment)
Bryn Higgins Charlie Brooker Egyesült Királyság 2013. február 25.
magyar 2013. február 25.
Jamie Salter (Daniel Rigby) egy szebb napokat látott komikus, akinek szatirikus szkeccse a politikailag inkorrekt animált kék medvéről, Waldóról egyre népszerűbb lesz. Amikor felmerül, hogy Waldo kaphatna egy önálló sorozatot, a műsor producere (Jason Flemyng) nyomására Waldo jelölteti magát egy időközi választáson, ahol a munkáspárti Gwendolyn Harris (Chloe Pirrie) és a tory Liam Monroe (Tobias Menzies) az ellenfelei. Jamie lefekszik Harrisszel, akibe szerelmes lesz, aki viszont a kampánytanácsadója javaslatára távolságot tart tőle. Válaszul Jamie nyilvánosan is karrierpolitikusnak nevezi őt. Közben Waldo egyre népszerűbb lesz, már Amerikából is érdeklődnek iránta, amit Jamie ellenez, és a kampánykörút utolsó napján könyörög az embereknek, hogy ne szavazzanak Waldóra. Monroe megnyeri a választást, Waldo második lesz, Harris pedig utolsó. Az utolsó jelenetben egy disztopikus jövőben a hajléktalan Jamie egy rendőrállamban ébred, ahol az utcán mindenhol Waldo arcképe látható.

Különkiadás[szerkesztés]

Sor. Év. Cím Rendező Író Premier
7. 1. Fehér karácsony
(White Christmas)
Carl Tibbets Charlie Brooker Egyesült Királyság 2014. december 16.
magyar 2014. december 16.
Ez az epizód egy karácsonyi különkiadás, eredetileg nem volt a 2. évad része. Joe (Rafe Spall) és Matt (Jon Hamm) egy Isten háta mögötti kirendeltségben dolgoznak évek óta. Karácsonykor mindketten elmesélik, hogyan kerültek oda. Matt korábban egyedülálló férfiaknak segített nőket felszedni, egy olyan technológiával, melynek segítségével a kliensek szemébe beépített eszközzel azt látta, amit ők is. Miután egy sajnálatos haláleset történt, egy új vállalkozás keretében lemásolta az ügyfelei tudatát, melyeket apró mikrochipekben tárolt, amiket aztán okosházak beépített személyi asszisztenseihez használt fel. Joe elmeséli, hogy egy eldurvult veszekedés után a terhes barátnője "blokkolta" őt, azaz egy új technológiával felismerhetetlen pixeles, elmosódott képet láttak ezután egymásból. Az évekig tartó blokkolás miatt Joe nem tudott beszélni se barátnőjével, se a megszületett gyerekükkel, egészen addig, míg az asszony meg nem halt egy balesetben. Mikor a nő apja azt mondta neki, hogy a kislány nem is az ő gyereke, Joe szétverte a férfi fejét. Miután Joe elmesélte Mattnek, hogy a kislány is meghalt aznap egy hóviharban, mert segíteni akart a nagyapjának, kiderül, hogy az egész történet egy mikrochip belsejében játszódik, ugyanis Matt ki akarja szedni Joe-ból a vallomását az esetről, hogy ő maga vádalkut köthessen. Kiengedik ugyan, de mivel a szembe építhető megfigyelési technikája miatt szexuális bűnözőként tartják számon, a világon mindenki számára blokkolva lesz. Joe tudatát pedig bezárják a mikrochipbe, ahol örökre egyedül ragad úgy, hogy miközben a valóságban csak 1 perc telik el, az számára 1000 évvel ér fel.

Harmadik évad (2016)[szerkesztés]

Sor. Év. Cím Rendező Író Premier
8. 1. Szabadesés
(Nosedive)
Joe Wright Charlie Brooker Egyesült Királyság 2016. október 21.
magyar 2016. október 21.
A közeljövő Amerikájában az emberek minden szociális megnyilvánuláskor egy 1-től 5-ig tartó skálán pontozzák egymást. Az elért átlagok meghatározó szerepet játszanak egy személy társadalmi státuszának alakulásában. Lacie (Bryce Dallas Howard) kihasználva, hogy népszerű gyermekkori barátnője, Naomi (Alice Eve) felkérte esküvői tanújának, meg akarja szerezni az elitstátuszt biztosító 4,5 feletti átlagot, hogy így olcsón vehessen meg egy luxusapartmant. Az esküvőn számos népszerű ember ott lesz, és az ő pontozásuk szinte biztos segít az érték feltornázásában, ha kedvesen viselkedik velük. Csakhogy az esküvőre menet számtalan kellemetlen dolog történik vele, ami miatt a pontszáma elkezd zuhanni, egész addig, hogy Naomi is felhívja őt, hogy ne jöjjön el. A dühös Lacie csakazértis odamegy az esküvői vacsorára, és elkezdi felolvasni a mikrofonba az előre megírt beszédét. Ettől a vendégek sorban elkezdik őt negatívan pontozni, míg az nullára nem zuhan. Végül a biztonságiak viszik el őt, és egy cellába zárják, ahol megfosztják a pontozórendszertől. Lacie, aki ettől felszabadultnak érzi magát, elkezd vitatkozni egy férfival, tudván, hogy többé senki nem pontozhatja le.
9. 2. A játékteszt
(Playtest)
Dan Trachtenberg Charlie Brooker Egyesült Királyság 2016. október 21.
magyar 2016. október 21.
Cooper (Wyatt Russel) családi problémái elől világ körüli utazásba menekül, mígnem aztán bankja hibájából Angliában ragad. Az anyját nem meri felhívni, mert miután az apja meghalt korai Alzheimer-kórban, képtelen szóba állni vele. Miután megszállt egy lány házában, akivel előző este lefeküdt, felajánlja, hogy tesztelőként benne részt egy új, kiterjesztett valósággal működő videojátékban. Az eszköz, amit a nyakába építenek, képes arra, hogy teljesen valóságosnak tapasztalja meg az elé vetített dolgokat, ám a beépítés közben telefonon keresi őt az anyja, ami interferenciát okoz. A játék első szintje információkat keres az agyában arról, hogy mi az, amitől retteg, és Cooper legelőször egy kísértetkastélyba kerül egyedül. Eleinte jól bírja az ijesztgetéseket, de amikor súlyos mentális és fizikális fájdalmakat tapasztal, a kísérletet azonnal leállítják. Cooper hazatér az anyjához, aki nem ismeri fel őt, mert ő is Alzheimer-kórtól kezd el szenvedni, ahogy az apja is. Ekkor kiderül, hogy minden, ami az interferenciát követően történt, csak Cooper fejében zajlott le, és ő igazából szinte azonnal meghalt.
10. 3. Pofa be és táncolj
(Shut Up & Dance)
James Watkins Charlie Brooker & William Bridges Egyesült Királyság 2016. október 21.
magyar 2016. október 21.
A tinédzser Kennyt (Alex Lawther) egy ismeretlen hacker megzsarolja egy videófelvétellel, amin gépe előtt maszturbál. Hogy ne teregesse ki a világ számára a felvételt, különböző feladatokat kell végrehajtania, amelyek során összeakad a hasonló cipőben járó családapával, Hectorral (Jerome Flynn), akit a hűtlenségével zsaroltak meg. Kennynek és Hectornak ki kell rabolniuk egy bankot, méghozzá azzal a fegyverrel, amit egy jó előre elkészített tortába rejtettek. Kenny kirabolja a bankot és elviszi magával a pénzt, míg Hector megsemmisíti az autót. Az erdőben Kenny találkozik egy férfival, akit azzal zsarolnak, hogy gyermekpornográf felvételeket nézett, és a zsarolók követelésére meg kell küzdeniük életre-halálra. Kenny megöli a férfit, de a hacker mégiscsak nyilvánosságra hozza a róla készült felvételt. Kennyt sírva hívja fel az anyja, aki szintén látta a felvételt, és ebből kiderül, hogy ő maga is gyermekpornóra maszturbált.
11. 4. San Junipero
(San Junipero)
Owen Harris Charlie Brooker Egyesült Királyság 2016. október 21.
magyar 2016. október 21.
1987-ben a huszonéves Yorkie (Mackenzie Davis) a kaliforniai üdülőhelyen, San Juniperoban turistáskodik. A félénk lány megismerkedik az extrovertált Kellyvel (Gugu Mbatha-Raw) és egy egyéjszakás kalandba keverednek. Yorkie a következő hetekben azonban hiába keresi őt, mígnem egy férfi azt mondja neki, hogy keresse meg őt egy másik időben. Yorkie ellátogat 1980-ba, 1996-ba, és 2002-be, ahol végre megtalálja őt. Kelly felfedi előtte, hogy haldoklik, és ezért nem akar tartós kapcsolatot. San Junipero egy virtuális világ, különféle idősíkokkal, ahová az elhunyt emberek feltölthetik a tudatukat, ahová látogatók, mint Yorkie és Kelly is, hetente egyszer elmehetnek. A valódi életben az idős Kelly meglátogatja az ágyhoz kötött Yorkie-t egy kórházban, aki 40 évvel korábban deréktól lefelé lebénult egy autóbalesetben, amit ő idézett elő, mert elkeseredett, amiért a szülei megvetették leszbikusságát. Kelly összeházasodott vele, majd követve a végakaratát, eutanáziát hajtottak végre rajta és feltöltötték a tudatát San Juniperóba. Ahogy az egészsége megromlott, Kelly ugyanezt tette, miután túltette magát azon, hogy az elhunyt férje és lánya nem lehetnek vele.
12. 5. A csótányirtók
(Men Against Fire)
Jakob Verbruggen Charlie Brooker Egyesült Királyság 2016. október 21.
magyar 2016. október 21.
Stripe (Malachi Kirby) egy katonai szervezet tagja, amely az emberiség ellenségeinek tartott mutánsokat vadásszák le. Ebben egy különleges implantátum van a segítségükre, amely feljavítja érzékeiket és kiterjesztett valóságban láthatják a dolgokat. Egy nap az egyik mutáns egy olyan eszközt használ, amely megbolondítja Stripe implantátumát, aki így embereknek látja őket. Miután megmenti egy nő életét az egyik katonatársa támadásától, az felfedi neki, hogy ők valójában teljesen normális emberek, de a propaganda és az előítéletek hatására gyűlölik őket, és az implantátum ezért mutatja őket ocsmány mutánsokként. Katonatársa, Hunter azonban leüti őt és a bázisukra viszi, ahol bebörtönzik. A pszichológus Arquette-től megtudja, hogy az implantátum célja nem más, mint dehumanizálni az ellenséget, ugyanis így sokkal könnyebb a gyilkolás, amit egy fajvédő program keretén belül csinálnak. Arquette megfenyegeti Stripe-ot, s közben mutat neki egy videofelvételt arról, hogy ártatlan embereket öl. Miután megtörik, újraindítják az implantátumát. Valamivel később hazatér, és azt látja, hogy egy gyönyörű nő várja őt haza, akiről kiderül, hogy nem valóságos.
13. 6. A nemzet ellensége
(Hated in the Nation)
James Hawes Charlie Brooker Egyesült Királyság 2016. október 21.
magyar 2016. október 21.
Miután Nagy-Britannia méhállománya vészesen lecsökken, egy cég mechanikus méheket kezd el gyártani. Karin Parke és Blue Coulson nyomozók Shaun Li ügynök segítségével felfedezik, hogy a méhek okozták két ember halálát is azáltal, hogy a fejükbe repültek, és elviselhetetlen fájdalmat okoztak. Coulson rájön, hogy az áldozatokat egy furcsa hashtaggel látták el az interneten, amely egy "játékhoz" kapcsolódik - aki az adott napon a lista élén van, azt megölik. Miután egy harmadik ember is meghalt, a hashtagek használata látványosan megnő. Kiderül, hogy a méheket egy, a cégnek korábban dolgozó illető, Garrett Scholes hackelte meg. A rendőrség házkutatást rendez, és találnak nála egy lemezt mindazon személyek listájával, akik használták a hashtaget. Parke szerint ők a hacker igazi célpontjai, ezért lekapcsolják a rendszert, de amikor az újraindul, a méhek támadásba lendülnek, és megölnek majdnem négyszázezer embert. Nem sokkal később Parke-ot meghallgatásra idézik be az üggyel kapcsolatban, Coulson pedig, akiről úgy hiszik, hogy halott, megtalálja Scholest.

Negyedik évad (2017)[szerkesztés]

Sor. Év. Cím Rendező Író Premier
14. 1. USS Callister
(USS Callister)
Toby Haynes Charlie Brooker & William Bridges Egyesült Királyság 2017. december 29.
magyar 2017. december 29.
Robert Daly (Jesse Plemons) a Callister Inc. vezető fejlesztője, azonban nem érzi megbecsülve magát a munkahelyén. Szabadidejében a cég Infinity nevű sci-fi tematikájú online játékának egy általa módosított verziójával játszik, amelyben korlátlan hatalommal rendelkezik munkatársai tökéletes másolatai felett. Daly új kollégájának, Nanette Cole-nak másolata (Cristin Milioti) azonban nem hajlandó elfogadni a helyzetét, és sikeresen eléri, hogy lázadjanak fel Daly ellen. Miután megszereznek egy eszközt, amellyel tudnak a privát szerveren kívül is kommunikálni, Cole klónja megzsarolja az igazi Cole-t, hogy terelje el Daly figyelmét elég ideig ahhoz, hogy meg tudjanak szökni a privát szerverről.
15. 2. Arkangyal
(ArkAngel)
Jodie Foster Charlie Brooker Egyesült Királyság 2017. december 29.
magyar 2017. december 29.
Marie (Rosemarie DeWitt) egyedülálló anyaként neveli lányát, Sarát. Miután egy rövid időre elveszti a játszótéren, az aggódó Marie beültetteti az Arkangel chip-technológiát gyermekébe, amelynek segítségével képes távolról is felügyelni őt. Ennek segítségével figyelheti egészségi állapotát, láthatja, hová megy, de még azt is beállíthatja, mi az, amit lánya ne lásson. Ahogy telnek az évek, Marie felfedezi, hogy az eszköz akadályozza Sara fejlődését, de kivenni már nem lehet, ezért csak letiltja a hozzá kapcsolódó tabletet. Mikor a lánya lázadó tinédzserré válik, úgy dönt, újraaktiválja az Arkangyalt, és felfedezi, hogy Sara egy olyan sráccal drogozik, akit ő nem kedvelt. Egy éjszaka, amikor Sara meg akart szökni, az Arkangyal értesíti Marie-t, aki ekkor esemény utáni tablettát ad Sarának, aki ezektől rosszul lesz az iskolában. Amikor a lány észreveszi, hogy Marie újraaktiválta az Arkangyalt, brutálisan bántalmazza az anyját a tablettel, amiből ő semmit nem lát, a beépített cenzúra miatt.
16. 3. Krokodil
(Crocodile)
John Hillcoat Charlie Brooker Egyesült Királyság 2017. december 29.
magyar 2017. december 29.
Mia (Andrea Riseborough) és Rob (Andrew Gower) nem jelentik be a Rob által okozott halálos gázolást, helyette megszabadulnak a holttesttől. 15 évvel később Rob névtelenül tájékoztatni akarja az áldozat özvegyét, amitől a családját és karrierjét féltő Mia kétségbeesik. Ezért inkább megöli Robot és elrejti az ő holttestét is. Eközben Shazia, egy biztosítási csalások leleplezésére specializálódott nyomozó elkezd összefüggéseket látni a különböző esetek között, amiben egy olyan eszköz van segítségére, mely a szemtanúk által látottakat rekonstruálja. Miután egy esetnél meglátja Miát, a segítségét kéri az ügy megfejtésében. A nő kénytelen segíteni, Shazia pedig meglátja, hogy mit tett Robbal. Kétségbeesésében a nő megöli Shaziát is, majd elmegy a házába, megöli a férjét és a gyerekét is, csak azért, hogy semmiképp ne tudjanak egy hasonló eszközzel a nyomára bukkanni. A nyomozók megállapítják, hogy a gyerek vak volt, így nem is láthatott semmit, viszont a szobában lévő tengerimalacnak voltak az esetről emlékei.
17. 4. Akasszuk fel a DJ-t
(Hang the DJ)
Tim Van Patten Charlie Brooker Egyesült Királyság 2017. december 29.
magyar 2017. december 29.
Amy (Georgina Campwell) és Frank (Joe Cole) egy olyan intézményesített párkeresésben vesz részt, ahol a rendszer határozott időre párosít össze személyeket annak érdekében, hogy a kinyert adatokat felhasználva a résztvevők számára megtalálja a végleges partnert. Mint kiderül, nagyon is illenek egymáshoz, de ezután a rendszer másokkal is megpróbálja őket összehozni. Amikor ismét találkoznak, Amy azt javasolja, hogy ne az előre meghatározott időt töltsék együtt, hanem többet. Frank egyszer mégis ránéz az órájára és azt látja, hogy éveket tölthettek volna együtt, ha erről tud, de így az idejük jelentősen lecsökken. Amy hamarosan egy új párhoz kerül, akivel élete végéig együtt kell lennie, de ez ellen fellázad, és arra kéri a rendszert, hadd lássa még egyszer Franket. Valójában szökést eszelt ki, amit sikeresen végre is hajtanak. Végül rájönnek, hogy ők csak egy a több ezer Frank és Amy közül, akik megszöktek. Mindannyiukat egy randialkalmazás teremtette a valódi Amy és Frank hatására, akik a programmal szimulálják különféle helyzetekben, hogy mennyire illenek egymáshoz.
18. 5. Fémfej
(Metalhead)
David Slade Charlie Brooker Egyesült Királyság 2017. december 29.
magyar 2017. december 29.
Robot-őrkutyák fordultak az emberiség ellen, a kevés túlélő pedig csak magára számíthat. Miközben egy raktárból próbálnak holmikat szerezni, Bella társait megölik a robotok. Ő sikeresen megmenekül, leszerel egy robotot, és eljut egy házig, ami el van látva fegyverekkel. A lerázott robot azonban újratölti magát és a nyomába ered. Bella sikeresen legyőzi őt, ám az utolsó pillanatban a robot nyomkövető eszközöket lő ki, amik a bőrébe tapadnak. Kivenni nem tudja ezeket, mert azonnali halállal járna együtt, és ahogy a robotok egyre többen lesznek, rádión veszi fel a kapcsolatot a többiekkel. Ebből kiderül, hogy Bella csapata csak egy plüssmackót próbált szerezni egy súlyosan beteg kisgyereknek.
19. 6. Fekete múzeum
(Black Museum)
Colm McCarthy Charlie Brooker Egyesült Királyság 2017. december 29.
magyar 2017. december 29.
Nish (Letitia Wright) betér a félreeső helyen található Fekete Múzeumba. Rolo Haynes (Douglas Hodge), a múzeum tulajdonosa végigvezeti a lányt a tárlaton, elmesélve a kiállított tárgyak történetét. Az egyik eszközt Dr. Peter Dawson használta, amellyel ő is érezhette a páciensei fájdalmát. Ez eredetileg a pontosabb diagnózist segítette volna, de hamar függőséget okozott, és az orvos képes volt embert is ölni, csak hogy átérezhesse. Egy másik eszközzel Carrie-nek, egy kómában lévő nőnek a tudatát töltötték át a férjébe, Jackbe, de amikor Jack elkezdett más nők után érdeklődni, Jack erőszakkal áthelyezte Carrie-t egy plüssmajomba, amely még mindig itt van a múzeumban. Ezután megmutatja a kiállításuk sztárját, egy sorozatgyilkosnak, Clayton Leigh-nek a holografikus kivetülését. Az ő tudatát közvetlenül a kivégzése előtt szerezte meg a múzeum, a látogatóknak pedig lehetőségük van újra és újra kivégezni őt villamosszékben. Nish leleplezi, hogy nem véletlenül jött ide, ugyanis ő Clayton lánya, az apját pedig ártatlanul ítélték el. Miután megmérgezi Rolót, a tudatát Claytonba helyezi át, és egy utolsó kivégzéssel megsemmisíti mindkettejüket. Rolo szenvedése egy szuvenír kulcstartóba kerül, Nish pedig magával viszi a Carrie-t tartalmazó plüsst majd felgyújtja a múzeumot.

Bandersnatch[szerkesztés]

# Cím Rendező Író Premier
1. Fekete tükör: Bandersnatch
(Black Mirror: Bandersnatch)
Toby Haynes Charlie Brooker & William Bridges Egyesült Királyság 2018. december 28.
magyar 2018. december 28.
2018. december 28-án jelent meg a Netflixen a sorozat speciális különkiadása. Az epizód főszereplője Stefan, egy fiatal programozó, aki miközben egy népszerű szerepjátékot programoz, az általa tapasztalt élmények hatására megkérdőjelezi, hogy létezik-e szabad akarat. A Bandersnatch egy interakítv film, ami azt jelenti, hogy a cselekmény bizonyos pontjainál választási lehetőségek elé kerülünk, és annak megfelelően folytatódik tovább a cselekmény. Ennek megfelelően többféle befejezés is lehetséges.

Ötödik évad (2019)[szerkesztés]

Sor. Év. Cím Rendező Író Premier
20. 1. Striking Vipers
(Striking Vipers)
Owen Harris Charlie Brooker Egyesült Királyság 2019. június 5.
magyar 2019. június 5.
Danny (Anthony Mackie) születésnapján beállít régi barátja, Karl (Yahya Abdul-Mateen II), aki az akkori kedvenc verekedős játékuk legújabb részével ajándékozza meg, amihez újfajta VR kiegészítő is szükséges. Ennek hatására a játékban tapasztalt élményeket valósként élhetik meg. Karaktereik a játékban csókolóznak, majd szeretkeznek is egymással, amely bonyodalmakat okoz a valódi életben is. Theo szerint a játék megrontotta a házasságukat, így Danny kilép a játékból. Pár hónappal később Karlt áthívja Theo egy meglepetés-születésnapra, amit Dannynek rendeznek. Karl elmondja, hogy nem tudja reprodukálni azt az érzést, amit a játékban is érzett, majd a játékban újra szeretkeznek, aztán csókolóznak is a való életben, azt állítva, hogy nem éreznek semmit egymás iránt. Karl folytatni akarja a dolgokat a játékban, de Danny nem, ami miatt olyan hangosan kezdenek el vitatkozni, hogy letartóztatják őket. Amikor Theo megtudja, hogy mi volt a veszekedésük oka, megengedi, hogy folytassák tovább a dolgokat a játékban, ha cserébe ő pedig férfiakkal találkozhat.
21. 2. Smithereen
(Smithereens)
James Hawes Charlie Brooker & Kanak Huq Egyesült Királyság 2019. június 5.
magyar 2019. június 5.
Chris (Andrew Scott) egy autómegosztó app, a Hitcher sofőrje, aki a felesége halála óta depresszióval küzd. Egy terápiás csoportba jár egy anyával, aki másfél éve elvesztette a lányát. Miután együtt töltötték az éjszakát, a nő felfedi, hogy minden nap addig próbálkozik a lánya Persona közösségi oldalára bejelentkezni egy találomra választott jelszóval, amíg le nem tiltják. Másnap az utasa az appot fejlesztő cég, a Smithereens alkalmazottja, Jaden lesz. Chris egy hirtelen ötlettől vezérelve túszul ejti őt, és a szabadon bocsátása fejében azt követeli, hogy beszélhessen a cég vezérigazgatójával. Egy mezőre megy az autóval, ahová a rendőrség is követi őt. Érdekes dolgok derülnek ki Chris múltjából: a menyasszonya egy autóbalesetben halt meg, amit ő okozott azzal, hogy a telefonját nézte az út helyett. Fenyegetései hatására kapcsolják neki Billy Bauert, a cég igazgatóját, aki tanácsadói intelmei ellenére beszélgetni kezd Chrisszel. Felfedi, hogy a menyasszonya haláláért ugyan ő volt a felelős, mégis a másik, szintén elhunyt sofőrre hárította a felelősséget. Az utolsó kívánsága csak annyi, hogy Billy segítsen belépni a lányát gyászoló anyának a Persona fiókba. Ezután öngyilkos akar lenni, majd dulakodni kezdenek Jadennel, és egy mesterlövész célbaveszi őt.
22. 3. Rachel, Jack és Ashley Too
(Rachel, Jack and Ashley Too)
Anne Sewitsky Charlie Brooker Egyesült Királyság 2019. június 5.
magyar 2019. június 5.
Rachel és Jack testvérek, akik az apjukkal élnek anyjuk halála óta. Rachel a születésnapjára egy mesterséges intelligenciával ellátott babát, Ashley Too-t kapja, akit a popsztár Ashley O-ról mintáztak. Szeretne vele fellépni az iskolai tehetségkutatón, de csúnyán felsül. Eközben az igazi Ashley O nem hajlandó bevenni a tablettákat, amiket nagynénje és menedzsere, Catherine ad neki, és megpróbál valahogy kikerülni a szerződéséből. Catherine rájön erre, ezért a gyógyszereit az ételére szórja, amitől kómába esik. Amikor Ashley Too meglátja, mi történt Ashley O-val, meghibásodik. Jack megbütyköli a gépet, amely azt állítja, hogy ő az igazi Ashley O tudatának digitális kivetülése, amelyet csak hardveres korlátok tartottak kordában. Meggyőzi Jacket és Rachelt, hogy menjenek és gyűjtsenek bizonyítékot Catherine ellen. Megtalálják Ashley O-t, akit különféle eszközökkel tartanak katatón állapotban. Felébresztik őt, majd elmenekülnek, és épp idjeében leplezik le Catherine-t, aki bejelenti, hogy Ashley O hologramja hamarosan turnéra indul.

Hatodik évad (2023)[szerkesztés]

Sor. Év. Cím Rendező Író Premier
23. 1. Joan szörnyű
(Joan is Awful)
Ally Pankiw Charlie Brooker Egyesült Királyság 2023. június 15.
magyar 2023. június 15.
Joan, a cégvezető, döbbenten veszi észre, hogy életét szinte élőben megfilmesíti a Streamberry nevű streaming-oldal, "Joan szörnyű" címmel Salma Hayekkkel a főszerepben. Mint kiderül, ez azért van, mert óvatlanul elfogadta a Streamberry felhasználási feltételeit, amellyel jóváhagyta, hogy személyes adatit felhasználjha a cég. Hayeket vádolva mindezért elhatározza, hogy botrányt kelt: odaszékel egy templomba. Hayek ekkor megkeresi, és közli, hogy a Streamberry őt is ugyanígy tartja a markában. Elhatározzák, hogy betörnek a céghez és törlik a róluk tárolt adatokat, ám ekkor kiderül, hogy amiben vannak, az nem a valóság, és Joant igazából egy Annie Murphy nevű színésznő játssza. Joan így is elpusztítja a gépet, így a valóság visszazökken a normál kerékvágásba: Joan egy kávézótulajdonos, akit, akárcsak Murphyt, házi őrizetbe helyeznek, mert betörtek a Streamberryhez.
24. 2. Loch Henry
(Loch Henry)
Sam Miller Charlie Brooker Egyesült Királyság 2023. június 15.
magyar 2023. június 15.
Davis és Pia, akik filmművészetet tanulnak, meglátogatják Davis anyját, Janetet Loch Henry kisvárosában. Itt hallanak először Iain Adarról, a sorozatgyilkosról, aki turistákra vadászik. Pia elhatározza, hogy inkább ebből forgat egy dokumentumfilmet az eredetileg eltervezett természetfilm helyett. Idővel véletlenül rájönnek, hogy a Janetnél tárolt régi videokazettékon a sorozatgyilkos bűnei vannak rögzítve, azaz Davis szülei kapcsolatban állnak a gyilkossal. Pia menekülni próbál, de bezuhan a folyóba és meghal. Janet, aki fél, hogy mindez kiderül, a fiára hagyja a kazettákat és öngyilkos lesz. Évekkel később a történetről szóló film megjelenik a Streamberryn, és BAFTA-díjat nyer. Loch Henry örömmámorban úszik, Davis viszont traumatizálódik, mert anyja öngyilkossága előtti üzenetében is az szerepel, hogy a kazetták alapján csinálja meg a filmet.
25. 3. Túl a tengeren
(Beyond the Sea)
John Crowley Charlie Brooker Egyesült Királyság 2023. június 15.
magyar 2023. június 15.
Egy alternatív 1969-ben Cliff és David asztronauták, akik egy hatéves küldetésre készülnek. Távollétük során róluk mintázott robotok helyettesítik őket a családjuk és a gyerekeik előtt, és amíg nem kell dolgozniuk az űrben, ők tudják az eszközöket irányítani. David számára azomnban hamarosan megszűnik ez a lehetőség, mert a replikánsát és a családját is lemészárolják fanatikus őrültek, aminek hatására visszahúzódó és katatonikus lesz. Clif és a felesége, Lana megsajnálják, és úgy döntenek, hogy megengedik, hogy Cliff testében néha kimozdulhasson. David egyre jobban lesz, ám hamarosan szemet vet Lanára, aki követeli, hogy hagyja ezt abba, különösen miután megüti a fiát. Később Cliff felfedezi, hogy David aktokat készített Lanáról - mindketten tagadják, hogy viszonyuk lenne, de azt mondják, hogy Cliff nem becsüli eléggé a családot. Cliff megtiltja, hogy David használja a testet, válaszul David egy űrséta során mégis ezt teszi, csak azért, hogy megölje a családot.
26. 4. Mazey Day
(Mazey Day)
Uta Briesewitz Charlie Brooker Egyesült Királyság 2023. június 15.
magyar 2023. június 15.
A 2000-es évek közepén Bo, a gátlástalan paparazzi miatt öngyilkos lesz egy ismert tévés színész, mert a nő eladta a róla és a férfi szeretőjéről készített fényképeit egy lapnak. Emiatt bűntudata lesz és elhatározza, hogy felhagy a fotók pénzért történő értékesítésével. De alig telik el pár hét, és máris megkeresik egy ajánlattal: 30 ezer dollárt kap, ha képeket szerez Mazey Day-ről, a színésznőről, aki egy csehországi forgatás után tűnt el. Végül meg is találja őt egy rehabilitációs klinikán, ahová igazából azért vonult be, mert megharapta egy vérfarkas, és szeretett volna elrejtőzni a nyilvánosság elől. Bo megcsinálja a képeket, miközben Day átváltozik, majd ámokfutásba kezd. Mikor egy pillanatra magához tér, azt kéri tőle, hogy ölje meg, de Bo inkább az öngyilkosságba hajszolja, csak azért,. hogy arról még jobb képeket csinálhasson.
27. 5. 79-es démon
(Demon 79)
Toby Haynes Charlie Brooker & Bisha K. Ali Egyesült Királyság 2023. június 15.
magyar 2023. június 15.
1979-ben (a főcím szerint a "Vörös tükör" egyik epizódjában) Nida, aki bolti eladó, napi szinten tapasztalja a rasszizmust és a diszkriminációt. Egyik nap rálel egy talizmánra, amelyben Gaap, a démon rejtőzik. Gaap közli vele, hogy három embert kell megölnie véráldozatként pár napon belül, különben rászabadítja a nukleáris apokalipszist a világra. Meg is öl a parancsára egy járókelőt, aki a démon állítása szerint szexuálisan zaklatta a gyerekét. Másnap megismerkedik valakivel egy bárban és őt öli meg, majd a testvérét, hogy ne legyen szemtanú. Csakhogy előbbi Gaap szerint nem számít, mert ő is gyilkos volt, tehát kell egy újabb áldozat. Így fordul Michael Smart szélsőjobbos politikus ellen, de nem tudja megtenni, mert a rendőrség letartóztatja. Kihallgatása közben Gaap felajánlja neki, hogy csatlakozzon hozzá az örök kárhozatban, amit Nida elfogad, miközben kitör a nukleáris holokauszt.

Jegyzetek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]