Amerikai Horror Story

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Amerikai Horror Story
(American Horror Story)
A sorozat főcíme
A sorozat főcíme
Műfaj dráma
horror
thriller
antológia-sorozat

Alkotó Ryan Murphy
Brad Falchuk
Főszereplő Változó
lásd még: Szereplők
Főcím James S. Levine
(eredeti zene, pilot)
Főcímzeneszerző Cesar Davila-Irizarry
Charlie Clouser
Zeneszerző James S. Levine

Nyelv angol
Évadok 5
Epizódok 63 (epizódlista)
Gyártás
Vezető producer Dante Di Loreto
Brad Falchuk
Ryan Murphy
Tim Minear
Producer Alexis Martin Woodall
Patrick McKee
Vágó Bradley Buecker (ACE)
Doc Crotzer
Forgatási helyszín Paramunt Studios
Los Angeles CA
Operatőr Christopher Baffa (ASC)
Részenkénti játékidő 40-70 perc (epizódonként)
Gyártó 20th Century Fox Television
Ryan Murphy Productions
Sugárzás
Eredeti adó FX
Eredeti sugárzás 2011. október 5. – jelenleg is fut
Magyar adó Viasat 6
Státusz jelenleg is futó sorozat
További információk

Az Amerikai Horror Story (American Horror Story) egy amerikai horror-dráma sorozat, amit Ryan Murphy és Brad Falchuk készített. A sorozat antológia-jellegű, hiszen minden évad egy, az előzőtől független történetet mesél el, egyfajta minisorozatként kezelendő. Murphy szerint mindegyiknek van kezdete, közepe és vége.[1]

2016. januárig 210 különféle díjra lett jelölve az évek során, melyből összesen 47-et sikerült megnyernie. A sorozat legtöbbször díjazott színésze Jessica Lange, de neves díjat kapott Lady Gaga, Kathy Bates és Sarah Paulson is.

Az első évad (Amerikai Horror Story: A gyilkos ház) 2011-ben játszódik, melynek középpontjában a Harmon család áll, akik egy felújított kúriába költöznek Bostonból, Los Angelesbe. Később kiderül, hogy a házban az előző lakók szellemei kísértenek. A második évad, az előzőtől teljesen függetlenül, a Briarcliff nevű elmegyógyintézetben játszódik 1964-ben és az ott dolgozók életét és betegeinek mindennapjait mutatja be. Az évad az Amerikai Horror Story: Zártosztály címet kapta. Harmadik évada a boszorkányok világára koncentráló Amerikai Horror Story: Boszorkányok. A negyedik etapban a cirkuszok világába kalauzolnak a készítők, az évad az Amerikai Horror Story: Rémségek cirkusza címet kapta. Ötödik évada pedig egy valóságos horror hotelt mutat be Lady Gaga főszereplésével, ez az Amerikai Horror Story: Hotel. A sorozat ugyan antológia jellegű, azonban egyes karakterek feltűnnek több évadban is.

A sorozat premierje 2011. október 5-én volt az FX csatornán az Egyesült Államokban.[2] 2011. október 31-én a csatorna bejelentette, hogy megrendelte a sorozat készítőitől a második évadot is,[3] mely 13 részből fog állni.[4] 2011. december 22-én Ryan Murphy a sorozat készítője bejelentette, hogy a második évadban a szereplőgárdát lecseréli és a helyszín és a történet sem fog az első évadéhoz kapcsolódni.[5] Habár Murphy azt nyilatkozta, hogy egyes színészek feltűnhetnek a második évadban, azonban teljesen új szereplőként. Az Amerikai Horror Story: Zártosztály első része 2012. október 17-én került adásba.[6] A második évad 2013. január 23-án fejeződött be.[7] 2012. november 15-én a csatorna bejelentette, hogy a sorozatot berendelte egy következő évadra, ami szintén új történetet mutat majd be és új helyszínen fog játszódni. Szereplők gárdája nem sokat változott, maradtak a korábbi évad jól megszokott színészei. A harmadik évad 2013 október 9-én került képernyőre.[7][8] Főszereplőként az Oscar-díjas Kathy Bates is becsatlakozott a stábhoz. A Rémségek cirkusza című évad 2014 október 8. és 2015 január 21. között futott az Egyesült Államokban. A Hotel 2015. október 7-én indult és sokak bánatára egy résszel rövidebb lett a korábbi évadokhoz képest.

Az Amerikai Horror Story zömében pozitív kritikákat kapott, illetve külön kiemelték egyediségét és a horror témájának egyedi megjelenítésmódját.[9] A sorozat jó nézettséggel futott az FX csatornán és a finálé az év egyik legnézettebb kábeles drámája volt 2011-ben.[5] A Rémségek cirkusza című évad rekordnézettséget hozott az FX csatornának.[10] Több jelölést is kapott a sorozat, többek között a legjobb drámai tévésorozat kategóriában is jelölték a Golden Globe-díjra.[11] A legtöbb elismerést Jessica Lange kapta Constance Langdon megformálásáért, de a Boszorkányokban nyújtott teljesítményéért is Emmy-díjat vehetett át.[12][13][14] Lady Gagát 2016-ban Golden Globe-díjjal jutalmazták a Hotelben alakított grófnő szerepéért.[15]

A sorozat cselekménye[szerkesztés]

Első évad (2011) (12 részes)[szerkesztés]

Az első évad, mely az American Horror Story: Murder House címet kapta,[7] eseményeinek középpontjában a Harmon család áll: Ben (Dylan McDermott), Vivien (Connie Britton) és Violet (Taissa Farmiga), akik Bostonból költöztek Los Angelesbe, miután Vivien elvetélt, Bennek pedig viszonya volt egyik diákjával. Egy felújított kúriába költözik a család. Az előző homoszexuális tulajdonosról pedig kiderül, hogy meggyilkolták/öngyilkos lett, mégpedig korábbi partnere keze által. Szomszédjuk Constance (Jessica Lange) és lánya, Addie gyakran meglátogatják az új lakókat, illetve sokszor hívás nélkül is bemennek a házba. Addie, akinek Down-szindrómája van, valamilyen titokzatos módon kapcsolódik a ház véres múltjához. A padláson Vivien és Ben egy gumiruhát találnak. A házhoz „tartozik” még Moira (Frances Conroy/Alexandra Breckenridge) a házvezetőnő is aki, hol fiatal és vonzó nő alakjában, hol pedig idős hölgy alakjában tűnik fel.

Ben megkezdi praxisát és elkezdi betegei kezelését, közöttük egy feltételezhetően elmebeteg fiatalt Tate Langdont (Evan Peters). Aki egyre közelebb kerül Violethez. Violet rájön, hogy Tate egy szellem, illetve Constance fia. Ahogy a család berendezkedik egyre gyakrabban furcsa és megmagyarázhatatlan események történnek a házban. Hamarosan fény derül arra, hogy a házban története során több mint 20 ember halt meg és a környéken csak, „Gyilkos ház”-ként ismerik az épületet. A családban egyre több feszültséget szülnek a belső ellentétek, illetve lassan ráébrednek, hogy a házban elhalálozottak a házban maradnak és kísértenek, szellemként. Ben és Vivien szeretkeznek. Ezután, tudtán kívül Vivien lefekszik Tate-tel, akiről azt hiszi, hogy Ben a bőrruhában. Vivien teherbe esik, mégpedig ikrekkel. Az egyik apja Ben, míg a másiké Tate. Több szellem is megpróbálja az őrületbe kergetni Vivient, hogy megszerezzék a születendő gyermekét.

Violet öngyilkosságot követ el, azonban nem veszi észre és csak akkor jön rá, amikor nem tudja elhagyni a házat. Vivien a házban életet ad az ikreknek. Az első egy pár perc után, meghal, azonban a második túléli a szülést. A kicsit születése után Viven belehal a szülésbe. Constance rájön, hogy az életben maradt gyermek apja Tate és arra bátorítja Bent, hogy hagyja el a házat. Ben összetűzésbe kerül korábbi szeretőjével Haydennel, aki megöli Bent, mégpedig úgy, hogy felakasztja. Constance talál rá Ben holttestére, ezek után pedig elviszi a gyermeket. A rendőrség arra a következtetésre jut, hogy Ben bánatában öngyilkos lett, Violet pedig, akinek a testét sohasem találták meg, elszökött a csecsemővel.

Ben, Vivien és Violet a házban ragadva élik mindennapjaikat a többi szellemmel együtt és a család megpróbál minden új lakót elűzni, hogy senki ne lelje halálát a házban. A sorozat itt három évet ugrik az időben és kiderül, hogy Constance titokban neveli Harmonék életben maradt gyermekét. Majd meglátja, hogy a gyermek brutálisan végzett dadájával.

Második évad (2012-2013)[szerkesztés]

A második évad az American Horror Story Asylum címet kapta és központjában az őrültség áll.[16] A történet 1964-ben játszódik és egy elmegyógyintézet lakóit, orvosait és apácáinak történetét mutatja be.[17] A Briarcliff Elmegyógyintézetet Monsignor Timothy Howard (Joseph Fiennes) alapította és jelenleg is beleszól az intézmény vezetésébe. A gyakorlatban azonban Jude nővér (Jessica Lange) irányítja, beosztottjával Mary Eunice nővérrel (Lily Rabe). Az elmegyógyintézetben két orvos kezeli a betegeket, a pszichiáter Dr. Oliver Thredson (Zachary Quinto) és a szadista hajlamú tudós Dr. Arthur Arden (James Cromwell). A betegek között van három igazságtalanul elítélt is. A leszbikus újságírónő Lana Winters (Sarah Paulson), a sorozatgyilkossággal vádolt Kit Walker (Evan Peters) és a családja kiírtásával vádolt Grace (Lizzie Brocheré). Lanát megszökteti Dr. Thredson, és elviszi a lakásába. Lana kezdi sejteni mit is művel Dr. Thredson. Különböző bútorokat készít emberek bőréből. Mikor ezt Lana megtudja fogságba esik Dr. Thredsonnál, aki most épp Lana bőréből szeretne valami bútort készíteni.

Harmadik évad (2013-2014)[szerkesztés]

A Coven (Boszorkányok) alcímet viselő 3.évad napjaikban (visszatekintésekkel az 1800-as évekbe, 1950-es évekbe) játszódik egy boszorkányiskolában. Központjában a rasszizmus áll. (Bővebben :Amerikai Horror Story: Boszorkányok )

Negyedik évad (2014-2015)[szerkesztés]

Amerikai Horror Story: Rémségek cirkusza címet adták az Amerikai Horror Story negyedik évadának. A sorozat a szokott csatornán az FX-en indult 2014. október 8-án. Az események középpontjában egy fura szerzeteket gyűjtő cirkusz áll. Floridában egy Jupiter nevű városban játszódik 1950- es években. A "szörnyeket" gyűjtő cirkusz igazgatója Elsa Mars (Jessica Lange) (Bővebben Amerikai Horror Story: Rémségek cirkusza)

Ötödik évad (2015-2016)[szerkesztés]

Az ötödik évad a Hotel alcímet kapta. A kísértetjárta Cortez hotelben játszódik napjainkban (visszatekintésekkel a múltban). Központjában a függőség áll. ( Bővebben : Amerikai Horror Story: Hotel )

A Hotel című évadban már nem volt látható a sorozat egyik legnagyobb alakja, Jessica Lange. Helyette Lady Gaga csatlakozott a stábhoz, mint Elizabeth grófnő, a Cortez hotel tulajdonosa. Alakításáért Golden Globe-díjat nyert. Évadnyitó része a sorozat egyik legnézettebb epizódja lett.

Produkció[szerkesztés]

Koncepció[szerkesztés]

Amit a fináléban láthattak a nézők az a Harmon család történetének végét jelentette. A második évadban teljesen új ház, vagy kísértet járta hely lesz a középpontban. Mint minden évben és évadban. Lesz a történetnek kezdete, közepe és vége. [A második évad] nem Los Angelesben fog játszódni. Természetesen Amerikában, de teljesen más helyszínen.
– Ryan Murphy az American Horror Story második évadjáról.[18]

Ryan Murphy és Brad Falchuk, a sorozat készítői már akkor elkezdtek dolgozni az American Horror Story-n mielőtt későbbi sorozatukat, a Glee-t forgatni kezdték volna.[19] Murpy teljesen más témához szeretett volna nyúlni, mint eddig, ezért elkezdett dolgozni egy új sorozaton. Így nyilatkozott terveiről: „Egy olyan dolgot szerettem volna csinálni, ami teljesen más oldalról mutatja be a személyiségem”.[19][20] Falchuk el volt ragadtatva az ötlettől, hogy egy teljesen új műfajt hozhatnak létre a horror műfaján belül, a sorozat fő célja az volt, hogy megijesszük a nézőket. „Azt akartuk, hogy az emberek egy kicsit gondolkodjanak az egyes epizódok után.” – mondta Falchuk.[21]

A sorozat sötét hangulata hasonló az ABC korábbi szappanoperájához a Dark Shadows-hoz, amit Murphynek nagyanyja unszolására kötelező volt néznie, hogy erősebb legyen.[22] Továbbá olyan klasszikus horror történetek is inspirálták a sorozat készítőit, mint Roman Polanski Rosemary Gyermeke, vagy Stanley Kubrick Ragyogása.[23]

Murphy és Falluck már a sorozat kezdetén úgy tervezték, hogy minden évad más-más történetet mesél majd el.[18] 2011 februárjában az FX hivatalosan is bejelentette, hogy megrendelt egy pilot epizódot a Murphy-Falchuk párostól, melyet mindketten írnának, de csak Murphy rendezné. Dante Di Loreto később bejelentették, mint a készülő sorozat vezető producerét. A gyártás 2011 áprilisában kezdődött meg.[24] 2011. július 18-án az FX hivatalosan bejelentette, hogy berendeli a sorozat többi epizódját.[25] 2011. augusztus 3-án az írói stábhoz csatlakozott Tim Minear, Jennifer Salt, James Wong és Jessica Sharzer is.[26]

Az első évad fináléja után Murphy bejelentette, hogy tervei vannak a színészgárda és a helyszín megváltoztatására a második évadra.[27] Bár úgy fogalmazott, hogy néhány színész visszatérhet a második évadra: „Azok, akik visszatérnek egy teljesen más szereplőt, lényt, szörnyet stb. fognak játszani. Harmonék történetének vége.”[18] 2012 novemberében az FX vezetője, John Landgraf, így nyilatkozott a formátumról: „Az ötlet, hogy egy antológia sorozatot készítsünk egy változatos szereplőgárdával, úttörőnek bizonyult és hihetetlen pozitív kritikai visszhang érte, ami bizonyára a műfaj terjedéséhez is hozzá fog járulni.”[7]

Casting[szerkesztés]

Első évad[szerkesztés]

Ryan Murphy a sorozat készítője.
Brad Falchuk a sorozat készítője.

A szereplők bejelentésének sora 2011 márciusában kezdődött meg Connie Brittonnal, aki a sorozat női főszerepét, Vivient kapta meg.[28] Britton úgy nyilatkozott, hogy nagy kockázatot vállalt a szerep elvállalásával. Amikor Murphy megmutatta neki Vivient, így nyilatkozott: „Ez valami olyan, amit soha nem csináltam ez előtt. Teljesen megváltozik az egész sorozat folyamán a szereplő.” Nagyon megtetszett neki és izgalmasnak találta a szereplőt, ezért elfogadta a szerepet.[29] Az Entertainment Weekly egyik interjújában Ryan Murphy elmondta, hogy mikor Connie Britton megkapta a szerepet, elmondta neki, hogy az általa játszott szereplő akár meg is halhat az évad során. „Már az évad kezdetén végeztünk az egész évad történéseivel.”- mondta. „A főszereplőkkel zajló tárgyalások és megbeszélések alapján Connie-nak, Dylannak [McDermott] és Jessicának [Lange] elmondtam, hogy hol kezdődött a szereplőjük története, hol tartanak most és mi lesz a végük, de az, hogy hogyan jutnak el oda, mi lesz a teljes történetük azt nem mondtuk el nekik. Egyedül Connie tudta a teljes történetet.”[30]

Március végén bejelentették, hogy Larry Havery szerepét Denis O’Hare kapta meg.[31] Áprilisban Jessica Lange, Constace-ként csatlakozott a színészgárdához, mégpedig első állandó televíziós szerepében.[32] Lange többek között azért fogadta el a szerepet, mert nem egy állandó 22 részes sorozatról volt szó. "Hatalmas dolog volt nekem! Egyáltalán nem akartam 6 hónapnál többet forgatni. Inkább a prémium csatornás sorozatokat vállalom el, mint a kábel szerepléseket. Már korábban is több felkérésem volt, hogy szerepeljek kábeles sorozatokban, de az az idő amivel egy ilyen sorozatnak a forgatása jár, egyszerűen nem tudtam volna bevállalni.[33]

Áprilisban Dylan McDermott szerződtették le Ben Harmon szerepére. Őt „jóképű férfias, és érzelmes férfiként jellemezték, aki szereti a családját, bár tudja, hogy megbántotta a feleségét”.[34] McDermott teljesen más szereplőt szeretett volna megformálni, mint korábbi sorozatában, az Ügyvédekben (The Practice). „[...] teljes mértékben azt szerettem volna csinálni, amit ebben a sorozatban lehet. Az ember úgy gondolnak rám, mint az a srác a The Practice-ből [Ügyvédekből], épp ezért pont azt szerettem volna, ha teljesen az ellenkezőjét csinálom, mint abban, remélem ebben a showban ez sikerül.”- mondta.[35]

Taissa Farmiga és Evan Peters májusban kapták meg Violet Harmon és Tate Langdon szerepét.[36] Farmiga rögtön beleszeretett Violet alakjába, főleg a stílusa miatt.[37] Murphy úgy írta le Tate-et, mint a sorozat egy „igazi szörnyetegét”: „Evan és az írók remek munkájának köszönhetően, Evan hihetetlenül jó munkát végzett, hiszen a szereplő a tetteitől függetlenül szerethető maradt.”[38]

Második évad[szerkesztés]

2012 márciusában Murphy bejelentette, hogy a második évadot kifejezetten Jessica Lange számára tervezték, akkor így nyilatkozott: „Ez igazán a Jessica Lange show lesz, és már nagyon izgatottan várom. Csak számára találtuk ki és terveztük meg ezt a Constancéval teljesen ellentétes karaktert. Sok dolgot közösen vitattunk meg. Rengeteg ötlete volt, ami igazán sokat hozzátett a karakterhez. Elmondta például azokat a dolgokat is, hogy milyen szerepeket szeretett volna eljátszani színésznőként.”[39] Lange karaktere egy apáca, aki egy elmegyógyintézet vezetője, karakterének neve Jude Nővér lesz.[40][41] Zachary Quinto, aki mellékszereplőként tűnt fel az első évadban, a második évadban az egyik férfi főszereplő lesz, derült ki 2012 márciusában.[42] A William S. Paley Filmfesztiválon további három színész nevét erősítette meg Murphy (Evan Peters, Sarah Paulson és Lily Rabe).[43]

Szintén 2012 márciusában a sorozat készítői megerősítették, hogy a Maroon 5 énekese, Adam Levine szerepet kapott a sorozatban. Egy pár egyik tagját fogja játszani, akit csak úgy ismernek, mint „A Szerelmesek”.[44] Feleségét Jenna Dewan fogja alakítani.[45] 2012 áprilisában Gia karakterét Lizzie Brocheré kapta meg. Gia egy „kegyetlen, rendkívül szexuális és veszélyes vad” jellem, aki Jessica karakterének nagy riválisa.[46] 2012 májusában James Cromwell is szerepet kapott a második évadban, mint Dr. Arden, aki Lange karakterének feljebbvalója és ellensége.[47] Chloë Sevigny egy szexmániás karaktert fog alakítani, akit férje záratott az elmegyógyintézetbe, neve a sorozatban Shelly lesz.[17] Az Entertainment Weekly 2012 júniusában megírta, hogy Joseph Fiennesszal tárgyalások folynak, hogy csatlakozzon a sorozathoz mégpedig egy másik főorvos szerepében, aki gyengéd érzelmeket táplál Lange karaktere iránt.[48] 2012 júniusában Chris Zylka Twitteren, hogy szerepet kapott a második évadban, ahol egy „jóképű, ám siketnéma fiatalt fog alakítani.[49] Szeptemberben kiderült azonban, hogy szerepét más színész alakítja majd.[50]Britne Oldford, egy másik beteg Alma szerepét kapta meg.[51] 2012 júliusában további három színész nevét erősítették meg. Mark Consuelos egy beteg Spivey szerepét kapta meg,[52] míg Clea DuVall[53] és Franka Potente[54] szerepe ismeretlen. 2012. augusztus 6-án Blake Sheldon neve is felkerült a stáblistára. Két szereplőt fog alakítani mégpedig Devont és Coopert, akiket úgy lehet leírni, mint „magas, vékony és örült”.[55] 2012 szeptemberében Murphy megerősítette, hogy Frances Conroy visszatér a második évadban. „Karaktere egy ultimate angel lesz” - fogalmazott a show ötletgazdája.[56]

Harmadik évad[szerkesztés]

2012 novemberében a csatorna bejelentette a sorozat harmadik évadának berendelését, melyben sok régi színész is fel fog tűnni többek között Jessica Lange.[7]

Forgatás[szerkesztés]

Murphy olyan házat keresett ami kellően ijesztő, de e mellett megnyerő külsejű is.[57]

A pilot epizód nagy részét Los Angeles Country Club Park részében forgatták California államban. Itt található a kísértet-járta ház, melyet a sorozatban is gyakorta láthatunk. A ház 1908-ban épült Alfred Rosenheim, az Amerikai Építészeti Intézet vezetőjének megbízásából. Tudor, vagy más néven collegiate gothic stílusban. Kezdetben szerzetei kolostorként, majd családi házként funkcionált.[57][58] A sorozatot olyan díszletek között forgatták, amelyek az eredeti ház pontos másai.[59] Az egészen apró részletekre is figyeltek a készítők, mint például a Lewis Comfort Tiffany-ra jellemző ólomüvegablakokra, hogy még valóság hűbb legyen a ház kinézete.[57] A brutális forgatási tempók miatt az eredetileg két órásra tervezett fináléval nem lennének készen december 21-re a készítők, ezért a dupla rész csak 90 perc lesz, azaz reklámok nélkül 62 perc.[60]

A második évad forgatása 2012 júliusának végén kezdődött el, a tervezett október közepi megjelenés tükrében.[39] A belső felvételeket Hidden Valley-ben, Kaliforniában vették fel, míg a külső jeleneteket Los Angeles külvárosában.[61]

Főcím[szerkesztés]

Első évad[szerkesztés]

Az első évad főcímét Kyle Cooper és cége a Prologue készítette. Szintén ő készítette az AMC sorozatának, a The Walking Deadnek és az 1995-ös Hetedik című filmnek. A kisfilm zenéjét Cesar Davila-Irizarry és Charlie Clouser, zenész, szerezte.[62] A nyitány több képet is felvonultat. A történések színhelye a Harmon család alagsora. Képeket láthatunk fiatal gyermekekről, üvegebe helyezett magzatokról, koponyákról, egy keresztelési ruhát és egy alakot, aki egy véres sövényvágót tart a kezében. Murphy egy kis rejtélynek írja le a főcímet a sorozaton belül: "Az évad kilencedik részében, minden kép ami a főcímben látható értelmet nyer."[63]

Második évad[szerkesztés]

Az Asylum főcíme más lesz, mint az első évadé volt, de ugyanaz a csapat készíti majd, mint az első évadét. A főcímzene azonban még változhat, nyilatkozta Ryan Murphy.[64]

Szereplők[szerkesztés]

Connie Britton, mint Vivien Harmon
Jessica Lange, mint Constance Langdon
Dylan McDermott, mint Dr. Benjamin Harmon

1. évad (A gyilkos ház)[szerkesztés]

Főszereplők[szerkesztés]

Színész Szerep Magyar hang
Dylan McDermott Dr. Benjamin "Ben" Harmon Varga Gábor
Connie Britton Vivien Harmon Bognár Anna
Taissa Farmiga Violet Harmon Pekár Adrienn
Evan Peters Tate Langdon Czető Roland
Denis O'Hare Larry Harvey Harsányi Gábor
Jessica Lange Constance Langdon Csere Ágnes

Mellékszereplők[szerkesztés]

2. évad (Zártosztály)[szerkesztés]

Jessica Lange, mint Jude Nővér
Evan Peters, mint Kit Walker

Főszereplők[szerkesztés]

Színész(nő) Szerep Magyar hang
Jessica Lange Jude Nővér Csere Ágnes
James Cromwell Dr. Arthur Arden Barbinek Péter
Zachary Quinto Dr. Oliver Thredson Pál András
Joseph Fiennes Monsignor Timothy Howard Viczián Ottó
Sarah Paulson Lana Winters Peller Anna
Evan Peters Kit Walker Czető Roland
Lily Rabe Sister Mary Eunice Solecki Janka
Lizzie Brocheré Grace Tarr Judit

Mellékszereplők[szerkesztés]

3. évad (Boszorkányok)[szerkesztés]

Színész(nő) Szerep Magyar hang
Jessica Lange Fiona Goode Csere Ágnes
Kathy Bates Madame Delphine LaLaurie Molnár Piroska
Sarah Paulson Cordelia Foxx / Cordelia Goode Peller Anna
Angela Bassett Marie Laveau Bognár Gyöngyvér
Gabourey Sidibe Queenie Szilágyi Csenge
Jamie Brewer Nan Pupos Tímea
Evan Peters Kyle Spencer Czető Roland
Lily Rabe Misty Day Solecki Janka
Emma Roberts Madison Montgomery Bogdányi Titanilla
Taissa Farmiga Zoe Benson Pekár Adrienn
Frances Conroy Myrtle Snow Egri Márta
Denis O'Hare Spalding Harsányi Gábor

4. évad (Rémségek cirkusza)[szerkesztés]

Színész(nő) Szerep Magyar hang
Jessica Lange Elsa Mars Csere Ágnes
Kathy Bates Ethel Darling Molnár Piroska
Sarah Paulson Bette & Dot Tattler Peller Anna
Evan Peters Jimmy Darling Czető Roland
Ann McKenzie Eudora Tattler
Erika Ervin Amazon Eve Kiss Eszter
John Caroll Lynch Twisty, a torz bohóc Háda János
Mat Fraser Paul Fehér Péter
Rose Siggins Lábatlan Suzi Csonka Anikó
Naomi Grossman Pepper
Christopher Neiman Salty
Ben Woolf Meep
Grace Gummer Penny
Ramona Tyler Mildred Bachman
Denis O'Hare Stanley Harsányi Gábor
Emma Roberts Maggie
Jyoti Amge Ma Petite
Michael Chiklis Dell Toledo
Finn Wittrock Dandy Mott
Frances Conroy Gloria Mott
Neil Patrick Harris Chester Creb
Matt Bomer Andy

5. évad (Hotel)[szerkesztés]

Főszereplők[szerkesztés]

Szinész(nő) Szerep Magyar hang
Lady Gaga Elizabeth, a grófnő
Kathy Bates Iris
Sarah Paulson Hypodermic Sally
Evan Peters James Patrick March
Wes Bentley John Lowe
Matt Bomer Donovan
Chloë Sevigny Alex Lowe
Denis O'Hare Liz Taylor
Cheyenne Jackson Will Drake
Angela Bassett Ramona Royale
Finn Wittrock Tristan Duffy / Rudolph Valentino

Mellékszereplők[szerkesztés]

 • Max Greenfield mint ... Gabriel
 • Emma Roberts
 • Richard T. Jones mint ... Hahn nyomozó
 • Helena Mattson... Agnetha
 • Lily Rabe mint ... Aileen Wuornos
 • Naomi Campbell mint ... Claudia
 • Mädchen Amick
 • Darren Criss mint ... Justin
 • Mare Winningham
 • Christine Estabrook mint ... Marcy
 • Gabourey Sidibe mint Queenie

Promóció[szerkesztés]

Első évad[szerkesztés]

A promóció részeként az FX bejelentette a „House Call” kampányt, melynek keretein belül az oldal regisztrált tagjai megismerkedhettek a sorozat szereplőivel.[66] Közel a sorozat premierjéhez a csatorna számos rejtélyt lebegtetett meg, amik rávilágítanak a történet egy-egy lényeges pontjára. A kisfilmek a sorozat YouTube csatornáján lettek közzétéve. A következő címmel jelentek meg a rejtélyek, „Cello” (Cselló), „Baby” (Gyermek), „Couples” (Párok), „Lying Down” (Fekve), „Fire” (Tűz), „Stairs” (Lépcsők), „Melt” (Olvadás), „Red Cello” (Vörös cselló), „Rubber Bump” (A gumiruhás).[67] 2011. szeptember 15-én az FX elindított egy honlapot, melyen körbejárhatjuk a „Gyilkos házat”, illetve többet tudhatunk meg az egyes rejtélyekről.[68]

Második évad[szerkesztés]

2012 augusztusában jelent meg a második évad első promo videója, a sorozat Facebook oldalán. A videó a „Special Delivery” (Különös Csomag) címet kapta. A kisfilmben egy apáca két kosarat cipel, ami tele van emberi testrészekkel. A kosár tartalmát kiönti, majd továbbhalad.[69] Az első videót követően még számos promóciós kisfilm látott napvilágot.[70] 2012. augusztus 29-én az EW.com oldalon számos promóciós fotó jelent meg.[71] 2012. augusztus 31-én egy teaser került kiadásra, amiben az alábbi az alábbi színészek szerepeltek: Adam Levine, Lily Rabe, Evan Peters, Chloe Sevigny, Sarah Paulson, Zachary Quinto, Joseph Fiennes, James Cromwell és Jessica Lange. A videóban a betegek ágyakon fekszenek, míg a személyzet őket nézi. A videó alatt a „Que Sera, Sera” című dal hangzik fel a sorozat főcímével együtt.[72]

Sugárzás[szerkesztés]

A sorozatot 2011. október 5-én kezdte sugározni az amerikai FX kábelcsatorna, az Egyesült Államokban. 2011 novemberétől pedig a FOX International helyi csatornáin került vetítésre, számos országban.[73] 2011. október 31-én a csatorna bejelentette, hogy megrendelte a sorozat készítőitől a második évadot is,[3]

Amerikán kívüli sugárzás

Fogadtatás[szerkesztés]

Kritikai fogadtatás[szerkesztés]

Első évad[szerkesztés]

Az American Horror Story zömében pozitív kritikákat kapott. 29 kritika alapján 100-ból 62 pontot kapott a Metacritic weblaptól.[79] Az Entertaimnent Weekly újságírója Ken Tucker szerint az „AHS (American Horror Story) egészen félelmetes, tele van sikolyokkal, szexel, elmosdott arcokkal, ütlegelésekkel, elmebeteg viselkedéssel és halott babákkal". A pilot epizódra B+ adott.[80]

A San Jose Mercury News egyik újságírója így vélekedett a sorozatról: „A legtöbb TV show, végül törlődik az emlékezetünkből, azonban ez kísérteni fog minket az álmainkban.”[81] Hank Stuever a The Washington Post írója így kommentálta a sorozatot: „A túlzásba vitt dolgok Ryan Murphy egyik védjegyei, de egyben hibái is, azonban itt olyan lenyűgöző stílust teremtett, amitől nehezen lehet majd szabadulni.”.[82] Mike Hale, a The New York Times írója „sokkal klasszikusabbnak és hűvösnek” titulálta a showt és az HBO True Blood és az AMC The Walking Dead című sorozatainak a sikeréhez hasonlította.[83]

Nem mindegyik kritika volt, pozitív Alan Sepinwall a HitFix munkatársa így írt a sorozatról: „Annyira túlzó sorozat és tele van furcsa zajokkal és szereplőkkel, akikre biztos emlékezni fogsz, bár legszívesebben elfelejtenéd őket.” D osztályzatot adott a pilot részre.[84] A The Los Angeles Times újságírója, Marcy McNamara vegyes kritikákat fogalmazott meg.[85]

Az American Horror Story magyar kritikai visszhangja igen szerény volt. A sorozatokkal foglalkozó egyik legnagyobb magyar blog a Sorozatjunkie így számolt be a sorozatról: "(...) Hasonló sorozat jelenleg nincs az amerikai kínálatban. [...] Az egész ugyanis olyan, mintha összehánytak volna egy csomó ötletszilánkot, abból leforgattak valamit, majd jól becrackkelték a vágót, hogy tegyen össze valamit az anyagból. Össze is tett, a végeredmény lenyűgöző, mind vizuálisan, mind a “történetet” tekintve,[...]." A sorozat 7/10-et kapott a blogtól.[86] A Comment:com nevű szintén televíziós sorozatokkal foglalkozó blog így írt az első két epizódról: "A zene, a képi világ, a feszültségkeltés, a forgatókönyvek egyformán stimmelnek, és igen, még be is lehet rajta sz*ni néha. Kötelező darab.".[87]

Második évad[szerkesztés]

Az American Horror Story: Asylum összességében pozitív kritikákat kapott a Metacritic weboldalon 100-ból 64 pontot kapott, 21 kritika alapján.[88]

Nézettség[szerkesztés]

A sorozat premierepizódja 1.6 pontos rátával futott a 18-45-ös korosztály körében, ami 3.2 millió nézőt jelent[89] és ez a nézettség az ismétlésekkel együtt 5.2 millióra rúgott.[90] Ahogy a sorozat epizódjaiból minél több került leadásra, úgy nőtt az egyes epizódok nézettsége. A negyedik epizód már 1.7-es rátával futott a 18-45 közötti korosztály körében, azaz 10 pontos növekedést könyvelhetett el.[91] A sorozat nézettségi csúcsa a hetedik résznél dőlt meg, amikor 3.06 millió nézőt ültetetett a tv-k elé, ezzel 1.8-as rátát ért el, szintén a 18-45-ös korosztály körében.[92][93] A sorozat befejező részét 3,22 millió néző követte és 1,7-es rátával futott a 18-49-es korosztályban, ami a sorozat nézettségi csúcsa volt.[94] Ezzel az évad az év legnézettebb kábeles sorozata lett a 18-49-es korosztályban, legyőzve ezzel a TNT Faling Skies című sorozatát.[95]

Az American Horror Story 2011. november 7-én debütált a nemzetközi tévécsatornákon Európa és Latin Amerika szerte, a FOX nemzetközi csatornáin. A fizetős tv-csatornák között 1. és 2. helyet ért el a műsör a saját vetítése ideje alatt. Az Egyesült Királyságban 128 200 nézővel nyitott a sorozat az angol FX csatornán. A második epizód 27%-os növekedést könyvelhetett el magának, 158 700-as nézőszámával.[96]

Évad Epizódok száma Premier Finálé Nézők

(millió)

Dátum Évadnyitó nézőszám

(millió)

Dátum Finálé nézőszám

(millió)

1 12 2011. október 5. 3,18 2011. december 21. 3,22 2,82
2 13 2012. október 17. 3,85 2013. január 23. 2,29 2,53
3 13 2013. október 9. 5,54 2014. január 29. 4,24 4,00
4 13 2014. október 8. 6,13 2015. január 21. 3,27 3,85
5 12 2015. október 7. 5,81 2016. január 13. 2,24 2,89

Díjak és jelölések[szerkesztés]

Év Díj neve Kategória Jelölt Eredmény Forrás
2011 Satellite Award 2011 Kiemelkedő teljesítményért járó különdíj Jessica Lange Megnyerte [97]
Kategóriájának legjobb sorozata American Horror Story Megnyerte
Bram Stoker-díj Kiemelkedő Teljesítmény Forgatókönyvírásban Jessica Sharzer („Afterbirth”) Megnyerte
JAws 2011 Legjobb újonc sorozat American Horror Story Jelölés [98]
Legjobb női mellékszereplő (40 perces sorozat) Jessica Lange Jelölés [99]
Legjobb női főszereplő (40 perces sorozat) Connie Britton Jelölés [100]
2012 69. Golden Globe-gála Legjobb mellékszereplő színésznő, televíziós sorozat, televíziós minisorozat vagy tévéfilm Jessica Lange Megnyerte [101]
Legjobb drámai tévésorozat American Horror Story Jelölés
Screen Actors Guild Awards díjkiosztó Legjobb színésznő, televíziós sorozat (dráma) Jessica Lange Megnyerte [102]
Szaturnusz-díj Legjobb kábel televíziós sorozat American Horror Story Jelölés
Legjobb televíziós színész Dylan McDermott Jelölés
Legjobb televíziós színésznő Jessica Lange Jelölés
Legjobb női televíziós mellékszereplő Frances Conroy Jelölés
Legjobb televíziós vendégszereplő Zachary Quinto Jelölés
TCA Awards Kiemelkedő színésznői teljesítmény televíziós sorozatban Jessica Lange Megnyerte

Emmy-gála[szerkesztés]

Többek között kapott már jelölést Denis O'Hare, Frances Conroy, Sarah Paulson és Angela Bassett is. Díjazottak:

 • 2012: Legjobb női mellékszereplő tévéfilmben vagy minisorozatban (Jessica Lange)
 • 2013: Legjobb férfi mellékszereplő tévéfilmben vagy minisorozatban (James Cromwell)
 • 2014: Legjobb női főszereplő tévéfilmben vagy minisorozatban (Jessica Lange)
 • 2014: Legjobb női mellékszereplő tévéfilmben vagy minisorozatban (Kathy Bates)

Golden Globe-gála[szerkesztés]

2015-ben jelölést kapott Kathy Bates. A sorozatot háromszor jelölték a legjobb minisorozat kategóriában. Díjazottak:

 • 2012: Legjobb női mellékszereplő sorozatban, minisorozatban vagy tévéfilmben (Jessica Lange)
 • 2016: Legjobb női főszereplő minisorozatban vagy tévéfilmben (Lady Gaga)

People's Choice Awards-gála[szerkesztés]

Jelöléssel rendelkezik a Rémségek cirkusza és a Hotel is. Színészek közül Jessica Lange és Lady Gaga kapott jelölést legjobb színésznő kategóriában. Díjazott:

Critics' Choice Television Awards-gála[szerkesztés]

A sorozat összesen 18 jelöléssel rendelkezik 2016-ig. Díjakat kaptak:

 • 2013: Legjobb férfi mellékszereplő tévéfilmben vagy minisorozatban (Zachary Quinto)
 • 2013: Legjobb női mellékszereplő tévéfilmben vagy minisorozatban (Sarah Paulson)
 • 2014: Legjobb női főszereplő tévéfilmben vagy minisorozatban (Jessica Lange)
 • 2015: Legjobb női mellékszereplő tévéfilmben vagy minisorozatban (Sarah Paulson)

Megjegyzések[szerkesztés]

 • Ez a szócikk részben vagy egészben az American Horror Story című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Források[szerkesztés]

 1. Martin, Denise.Ryan Murphy Dissects Glee and American Horror Story, Addresses Fans and Critics. 2012. május 22. (Hozzáférés ideje: 2012. október 28.)
 2. Wightman, Catriona."'Sons of Anarchy', 'American Horror Story' premiere dates set". 2011. július 21. (Hozzáférés: 2011. november 27.)
 3. ^ a b Frankel, Daniel."'American Horror Story' gets season 2 order from FX". 2011. október 31. (Hozzáférés: 2011. november 27.)
 4. Andreeva, Nellie."‘American Horror Story’ Two-Hour Finale Will Be Trimmed To 90 Minutes". 2011. november 18. (Hozzáférés: 2011. november 27.)
 5. ^ a b VanDerWerff, Todd. „American Horror Story to completely ditch season one characters, story, do something new in season two", A.V. Club, 2011. december 22. (Hozzáférés ideje: 2011. december 25.)
 6. Frankel, Daniel. „'American Horror Story' gets season 2 order from FX”, Reuters, 2011. október 31. (Hozzáférés ideje: 2012. november 4.)
 7. ^ a b c d e de Moraes, Lisa. „FX picks up third season of ‘American Horror Story’”. 2012. november 15. (Hozzáférés: 2012. november 16.
 8. winnie „American Horror Story: jöhet a 3. évad”. 2012. november 15. (Hozzáférés ideje: 2012. november 16.)
 9. Barney, Chuck. „Chuck Barney: Scary, sexy 'American Horror Story' gets its freak on", Mercurynews, 2011. szeptember 30. (Hozzáférés ideje: 2011. december 25.)
 10. Kissell, Rick: 'American Horror Story: Freak Show' Sets FX Ratings Record (en-US nyelven). Variety. (Hozzáférés: 2016. január 29.)
 11. „Nominees for the 69th Golden Globe Awards”, 2011. december 15. (Hozzáférés: 2011. december 25.)
 12. EW staff.[1]. 2011. december 15.(Hozzáférés: 2012. augusztus 17.)
 13. „Best TV Characters of 2011”, MTV.com(Hozzáférés ideje: 2012. augusztus 17.)
 14. „Best of the Year”, TV Guide(Hozzáférés ideje: 2012. augusztus 17.)
 15. Golden Globes: Lady Gaga Wins Best Performance by an Actress in a TV Movie or Miniseries | Billboard. Billboard. (Hozzáférés: 2016. január 29.)
 16. Andreeva, Neille."‘American Horror Story’ Sets Title For Second Cycle". 201. augusztus 1.(Hozzáférés: 2011. augusztus 16.)
 17. ^ a b Martin, Denise. "Ryan Murphy Dissects Glee and American Horror Story, Addresses Fans and Critics". Vulture. 2012. május 22. (Hozzáférés: 2011. augusztus 16.)
 18. ^ a b c Mullins, Jenna. „American Horror Story Season Two Scoop: New House and (Mostly) New Faces”, Entertainment Online UK, 2011. december 22. (Hozzáférés: 2011. december 25.)
 19. ^ a b Stack, Tim. "'American Horror Story' co-creator Ryan Murphy talks premiere, his favorite scene, and identity of Rubber Man -- EXCLUSIVE". Entertainment Weekly. 2011. október 5. (Hozzáférés: 2011. november 27.)
 20. Nash, Steve. "American Horror Story Interview: “People Want To Be Scared”" 2011. november 5. (Hozzáférés: 2011. november 27.)
 21. Juergens, Brian. "Ryan Murphy and Brad Falchuk Talk "American Horror Story": Blood, Infidelity, and Zachary Quinto". AFTERELTON. 2011. október 3. (Hozzáférés: 2011. november 27.)
 22. Adalian, Josef. "Ryan Murphy Talks American Horror Story". Vulture. 2011. augusztus 6. (Hozzáférés: 2011. november 27.)
 23. Gold, Kenn. "American Horror Story Interview: “People Want To Be Scared”". Mediablvd. 2011. november 5. (Hozzáférés: 2011. november 27.)
 24. Fienberg, Daniel. "FX orders 'American Horror Story' from 'Glee' pair". HITFIX. 2011. február 17. (Hozzáférés: 2011. november 27.)
 25. "FX Orders "American Horror Story" to Series". 2011. július 18. (Hozzáférés: 2011. november 27.)
 26. Goldberg, Lesley. "'American Horror Story' Adds Tim Minear, 3 More Writers (Exclusive)". The Hollywood Reporter. 2011. augusztus 3. (Hozzáférés: 2011. november 27. )
 27. Itzkoff, Dave. „‘American Horror Story’ Will Scare Up a New Cast and New Haunted Home for Season 2”, The New York Times, 2011. december 22. (Hozzáférés: 2011. december 25.)
 28. Stransky, Tanner. "'Friday Night Lights' star Connie Britton cast in Ryan Murphy's 'American Horror Story' pilot". Entertainment Weekly. 2011. március 18. (Hozzáférés: 2011. november 27.)
 29. Carter Jo, Gayle "What you don't know about TV's Connie Britton", USA Today, 2011. december 5. (Hozzáférés ideje: 2011. december 7.)
 30. Stack, Tim. „'American Horror Story’: Ryan Murphy warns finale contains 'the most shocking scene we've ever done' -- EXCLUSIVE”, Entertainment Weekly, 2011. december 15. (Hozzáférés: 2011. december 25.)
 31. Andreeva, Nellie. "Denis O’Hare Joins Ryan Murphy’s FX Pilot ‘American Horror Story’". Deadline Hollywood. 2011. március 30. (Hozzáférés: 2011. november 27.)
 32. Andreeva, Nellie. "Jessica Lange To Star In Ryan Murphy/Brad Falchuk’s FX Pilot ‘American Horror Story’". Deadline Hollywood. 2011. április 13. (Hozzáférés: 2011. november 27.)
 33. Eggersten, Chris. "Jessica Lange Talks Ryan Murphy’s "American Horror Story"", AfterElton, 2011. október 11. (Hozzáférés ideje: 2011. december 12.)
 34. Andreeva, Nellie. "Dylan McDermott To Star In Ryan Murphy’s FX Pilot ‘American Horror Story’", Deadline, 2011. szeptember 29. (Hozzáférés: 2011. december 12.)
 35. Michals, Susan. „Dylan McDermott, Ryan Murphy Talk ‘American Horror Story’”, The Wall Street Jornual, 2011. október 5. (Hozzáférés: 2011. december 25.)
 36. Andreva, Nellie. „‘American Horror Story’ Casts Young Leads”, Deadline Hollywood, 2011. május 5. (Hozzáférés: 2011. december 25.)
 37. Martin, Denise. „American Horror Story's Taissa Farmiga Dishes on Violet's Fate and What's Coming Up Next”, 2011. december 8. (Hozzáférés: 2011. december 25.)
 38. Stack, Violet. „'American Horror Story': Ryan Murphy talks the Black Dahlia and whether Violet is alive... or dead -- EXCLUSIVE”, The Entertainment Weekly, 2011. november 30. (Hozzáférés: 2011. december 25.)
 39. ^ a b Rice, Lynette. "Jessica Lange will return to 'American Horror Story' -- EXCLUSIVE". Entertainment Weekly Online. 2012. március 1. (Hozzáférés: 2012. augusztus 16.)
 40. Dawes, Amy. "A few things still up Jessica Lange's sleeves". The Los Angeles Times. 2012 augusztus 17. (Hozzáférés: 2012. augusztus 19.)
 41. Genise, Sadie. "American Horror Story: Details on Jessica Lange and Adam Levine's New Roles". TV Guide. 2012. június 23. (Hozzáférés: 2012. augusztus 16.)
 42. Goldberg, Lesley. "Zachary Quinto Returning to FX's 'American Horror Story'". The Hollywood Reporter. 2012. március 3. (Hozzáférés: 2011. augusztus 16.)
 43. Mullins, Jenna és Bricker, Tierney. "American Horror Story Season Two Scoop: Three More Castmembers Confirmed to Return!". Entertainment Weekly Online UK. 2012. március 2. (Hozzáférés: 2012. augusztus 16.)
 44. Stack, Tim. "'American Horror Story' scoop: 'The Voice' coach Adam Levine in negotiations for season 2 -- EXCLUSIVE". Entertainment Weekly Online UK. 2012. március 20. (Hozzáférés: 2012. augusztus 16.)
 45. Stack, Tim. "'American Horror Story' scoop: 'The Voice' coach Adam Levine in negotiations for season 2 -- EXCLUSIVE". Entertainment Weekly Online UK. 2012. július 26. (Hozzáférés: 2012. augusztus 16.)
 46. Ausiello, Michael. "Exclusive: American Horror Story Casts French Actress in Major (and Mysterious) Season 2 Role". TV Line. 2012. április 11. (Hozzáférés: 2012. augusztus 16.)
 47. Goldberg, Leslie. "'American Horror Story' Adds Emmy, Oscar Nominee James Cromwell". The Hollywood Reporter. 2012. május 7. (Hozzáférés: 2012. augusztus 16.)
 48. Stack, Tim. "'American Horror Story' scoop: Joseph Fiennes in talks for season 2 -- EXCLUSIVE". Entertainment Weekly Online. 2012. június 12. (Hozzáférés: 2012. augusztus 16.)
 49. Stack, Tim. "American Horror Story Scoop: Which CW Stud Is Joining Season Two?". Entertainment Weekly Online UK. 2012. június 29. (Hozzáférés: 2012. augusztus 16.)
 50. MacKenzie, Carina Adly. "'American Horror Story' Season 2 scoop: Chris Zylka will no longer appear" Zap2it, 2012. szeptember 6. (Hozzáférés ideje: 2012. szeptember 15.)
 51. Ausiello, Michael. "American Horror Story Exclusive: Skins Star Britne Oldford Joins Season 2 Cast". TV Line. 2012. június 15. (Hozzáférés: 2012. augusztus 16.)
 52. Stack, Tim. "'American Horror Story' scoop: Mark Consuelos joins season 2 -- EXCLUSIVE". Entertainment Weekly. 2012. július 16. (Hozzáférés: 2012. augusztus 16.)
 53. Goldberg , Leslie. 'American Horror Story' Locks Up Clea Duvall. The Hollywood Reporter. 2012. július 20. (Hozzáférés: 2012. augusztus 16.)
 54. ^ a b Stack, Tim. 'American Horror Story' scoop: Franka Potente joins season two cast. Entertainment Weekly. 2012. július 27. (Hozzáférés: 2012. augusztus 16.)
 55. ^ a b Remling, Amanda. "‘American Horror Story’ Season 2 Spoilers: Blake Sheldon Cast In Two Roles For ‘Asylum’". 2012 augusztus 6. (Hozzáférés ideje: 2012 . augusztus 19.
 56. ^ a b Reiher, Andrea. "'American Horror Story' Season 2: Frances Conroy returning as the 'ultimate angel'". Zap2it, 2012. szeptember 5. (Hozzáférés ideje: 2012. szeptember 15.)
 57. ^ a b c Keeps, David A. "Set Pieces: The haunted house of 'American Horror Story'". Los Angeles Times. 2011. október 31. (Hozzáférés: 2011. november 27.)
 58. Kudler, Adrian Glick. "American Horror Story Gave Alfred Rosenheim House in Country Club Park an Early Halloween Costume" CURBED. Los Angeles. 2011. október 4. (Hozzáférés: 2011. november 27.)
 59. Chaney, Jen. "Connie Britton on ‘American Horror Story,’ ‘Friday Night Lights’ and what she learned from Rob Zombie". The Washington Post. 2011. október 5. (Hozzáférés: 2011. november 27.)
 60. winnie "Hírvasárnap". Sorozatjunkie. 2011. november 20. (Hozzáférés: 2011. november 27.)
 61. Santos Dos, Kristin. "American Horror Story Casting Scoop: Jenna Dewan to Be Lovers With Adam Levine". Entertainment Weekly Online UK. 2012 július 26. (Hozzáférés: 2012. augusztus 16.)
 62. Stack, Tim. "'American Horror Story': Watch the terrifying opening credits sequence -- EXCLUSIVE VIDEO", Entertainment Weekly, 2011. szeptember 28. (Hozzáférés ideje: 2011. december 3.)
 63. Crider, Michael. "‘American Horror Story’ Opening Credits Are Totally Creepy [Updated]", 2011. augusztus 3. (Hozzáférés ideje: 2011. december 3.)
 64. Abrams, Natalie. "The New Rubber Man, Lange's Character and More American Horror Story: Asylum Spoilers", 2012. augusztus 7. (Hozzáférés ideje: 2012. augusztus 24)
 65. "American Horror Story - Season 2 - Casting Snippet", 2012. augusztus 26. (Hozzáférés ideje: 2012. augusztus 27.)
 66. Carp, Jesse. "American Horror Story Continues Creepy Promos Plus A Horror House Call Campaign". The Television Blend. 2011. augusztus 10. (Hozzáférés: 2011. november 27.)
 67. Carp, Jesse. "American Horror Story Promos Are Creepy Clues". Television Blend. 2011. augusztus 5. (Hozzáférés: 2011. november 27.)
 68. „You Are Going To Die Here” (Hozzáférés: 2012. január 16.)
 69. Richenthal, Matt. "American Horror Story Season 2 Promo: Buckets of Body Parts". 2012. augusztus 17. (Hozzáférés ideje: 2012. augusztus 22.)
 70. "American Horror Story Facebook videók". Facebook. (Hozzáférés ideje: 2012. augusztus 29.
 71. "American Horror Story - Season 2 - New Promotional Photos + EW Magazine Cover", Spoilet TV, 2012. augusztus 29. (Hozzáférés ideje: 2012. augusztus 29.)
 72. "American Horror Story: Welcome to the Asylum". Facebook. 2012. augusztus 31. (Hozzáférés ideje: 2012. szeptember 1.)
 73. „FOX International Channels Signs Multi Market Licensing Deal with 20th Century FOX for American Horror Story Covering Europe, Latin America and Asia”, 2011. szeptember 9. (Hozzáférés: 2011. december 25.)
 74. „FOX Channel zeigt American Horror Story bereits ab November”, serienjunkies.de, (Hozzáférés: 2011. december 25.)
 75. ^ a b „FX UK fényképei a Facebookon”, Facebook, 2011. szeptember 13. (Hozzáférés: 2011. december 26.)
 76. „Info Temporada 1”,(Hozzáférés: 2011. december 26.)
 77. „American Horror Story | Nova Série”, (Hozzáférés: 2011. december 27.)
 78. Szewczyk, Łukasz. Fox: „"American Horror story" w Polsce tuż po premierze w USA”, media2.pl, 2011. szeptember 21. (Hozzáférés: 2011. december 27.)
 79. "American Horror Story: Season 1", Metacritic, 2011. október 5. (Hozzáférés ideje: 2011. december 4.)
 80. Tucker, Ken."American Horror Story (2011)", Entertainment Weekly Online, 2011. szeptember 28. (Hozzáférés ideje: 2011. december 4.)
 81. Barney, Chuck."Chuck Barney: Scary, sexy 'American Horror Story' gets its freak on", MercuryNews, 2011. szeptember 30. (Hozzáférés ideje: 2011. december 4.)
 82. Stuver, Hank."2011 TV season: Few smooth takeoffs, many bumpy arrivals", The Washington Post, 2011. szeptember 21. (Hozzáférés ideje: 2011. december 4.)
 83. Hale, Mike. "American Horror Story", The New York Times, 2011. október 4. (Hozzáférés: 2011. december 4.)
 84. Sepinwall, Alan."Review: FX's 'American Horror Story' an overwrought mess", HitFix, 2011. október 4. (Hozzáférés ideje: 2011. december 4.)
 85. McNamara, Mary."TV review: 'American Horror Story' on FX", The LOs Angeles Times, 2011. október 5. (Hozzáférés ideje: 2011. december 4.)
 86. winnie. "Pilot-mustra: American Horror Story – 1×01", Sorozatjunkie, 2011. október 6. (Hozzáférés ideje: 2011. december 4.)
 87. sixx "American Horror Story: jókor, jó helyen, jól", Comment:com, 2011. október 27. (Hozzáférés ideje: 2011. december 4.)
 88. „American Horror Story: Season 2” (Hozzáférés ideje: 2012. november 4.)
 89. Seidman, Robert."Wednesday Cable: 'American Horror Story' Premiere, 'South Park' Return Top MLB Playoffs + 'Ghost Hunters,' 'Nick Swardson' & More", TV by the Numbers, 2011. október 6. (Hozzáférés ideje: 2011. december 4.)
 90. Seidman, Robert."'American Horror Story' Scares Up 3.2 Million Viewers in Premiere Telecast", TV by the Numbers, 2011. október 6. (Hozzáférés ideje: 2011. december 4.)
 91. Gorman, Bill."Wednesday Cable Ratings: 'American Horror Story' Series High Edges 'South Park' + 'Psych,' 'Daily Show,' 'Ultimate Fighter' & More", TV by the Numbers, 2011. október 27. (Hozzáférés ideje: 2011. december 4.)
 92. Gorman, Bill."Wednesday Cable Ratings: 'American Horror Story' Series High + 'South Park,' 'Psych,' 'Real World,' 'Ultimate Fighter,' 'Mythbusters' & More", TV by the Numbers, 2011. november 17. (Hozzáférés ideje: 2011. december 4.)
 93. ""American Horror Story" Surges to Series Highs in Multiple Demos", The Futon Critic, 2011. november 17. (Hozzáférés ideje: 2011. december 4.)
 94. Gorman, Bill. „Wednesday Cable Ratings: 'American Horror Story' Finale Rises, Leads Night + 'Sons Of Guns,' 'Moonshiners,' 'Top Chef', 'Hot In Cleveland' & More”, TV by the Numbers, 2011. december 22. (Hozzáférés: 2011. december 26.)
 95. Gorman, Bill. „International Premiere Of 'American Horror Story' Scares Up Big Numbers On Fox International Channels”, TV by the Numbers, 2011. november 15. (Hozzáférés: 2011. december 26.)
 96. Gorman, Bill."International Premiere Of 'American Horror Story' Scares Up Big Numbers On Fox International Channels", TV by the Numbers, 2011. november 15. (Hozzáférés ideje: 2011. december 4.)
 97. Kilday, Gregg. „'The Descendants,' 'Drive' Take Top Satellite Award Honors”, The Hollywood Reporter, 2011. december 18. (Hozzáférés: 2011. december 26.)
 98. Bruzsy. JAws 2011: „Legjobb újonc sorozat”, Sorozatjunkie, 2011. december 30. (Hozzáférés ideje: 2012. január 31.)
 99. „JAws 2011: Legjobb női mellékszereplő (40 perces sorozat)”, Sorozatjunkie, 2011. december 30. (Hozzáférés ideje: 2012. január 31.)
 100. „JAws 2011: Legjobb női főszereplő (40 perces sorozat)”, Sorozatjunkie, 2012. január 3. (Hozzáférés ideje: 2012. január 31.)
 101. Hinman, Michell. „Peter Dinklage, Jessica Lange Win Golden Globe Awards”, Airlock Alpha, 2012. január 15. (Hozzáférés ideje: 2012. január 21.
 102. Charles, Marissa.„And the winners are...Tears of shock and joy as The Help sweeps the boards at the SAG Awards”, Dailymail, 2012. január 30. (Hozzáférés ideje: 2012. január 31.)

További információk[szerkesztés]