Ugrás a tartalomhoz

Amerikai Horror Story

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Amerikai Horror Story
(American Horror Story)
Műfajdráma
horror
thriller
antológiasorozat

AlkotóRyan Murphy
Brad Falchuk
ÍróRyan Murphy
FőszereplőVáltozó
lásd még: Szereplők
FőcímJames S. Levine
(eredeti zene, pilot)
FőcímzeneCesar Davila-Irizarry
Charlie Clouser
ZeneszerzőJames S. Levine

Ország USA
Nyelvangol
Évadok12
Epizódok132 (epizódlista)
Gyártás
Vezető producerDante Di Loreto
Brad Falchuk
Ryan Murphy
Tim Minear
ProducerAlexis Martin Woodall
Patrick McKee
VágóBradley Buecker (ACE)
Doc Crotzer
Forgatási helyszínParamunt Studios
Los Angeles CA
OperatőrChristopher Baffa (ASC)
Részenkénti játékidő40-70 perc (epizódonként)
Gyártó20th Century Fox Television
Ryan Murphy Productions
Forgalmazó
Sugárzás
Eredeti adó
Eredeti sugárzás kezdete2011. október 5.
Első magyar adó
Magyar sugárzás kezdete2013. június 7.
Státuszjelenleg is fut
KorhatárTizennyolc éven aluliak számára nem ajánlott
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz Amerikai Horror Story témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Az Amerikai Horror Story (eredeti cím: American Horror Story) 2011-től vetített amerikai horror-dráma sorozat, amit Ryan Murphy és Brad Falchuk készített. A sorozat antológia jellegű, hiszen minden évad egy, az előzőtől független történetet mesél el, egyfajta minisorozatként kezelendő. Murphy szerint mindegyiknek van kezdete, közepe és vége.[1] Az évadok sokszor valós történeteken alapulnak.[2][3][4] A sorozat ugyan antológia jellegű, azonban egyes karakterek feltűnnek több évadban is.

Első évada, A gyilkos ház a Kalifornia állambeli Los Angelesben játszódik 2011-ben és egy család történetét mutatja be, akik egy szellemekkel teli házat vásárolnak. A Zártosztály alcímen futott második évad cselekménye 1964-ben játszódik Massachusetts államban, és a Briarcliff Elmegyógyintézet mindennapjait mutatja be. Harmadik évada, a Boszorkányok a Louisiana állambeli New Orleansban játszódik 2013-ban, az évad a boszorkányságról, az elnyomásról és a rasszizmusról szól. Negyedik, a Rémségek cirkusza című évada 1952-ben játszódik a floridai Jupiterben, ahol a fura szerzeteket („szörnyeket”) toborzó cirkusz történetét mutatják be a készítők. Ötödik évada, a Hotel 2015-ben játszódik Los Angelesben, és egy természetfeletti erők által irányított hotelről szól. Hatodik, Roanoke című évada 2016-ban játszódik az észak-karolinai Roanoke-ban; középpontjában egy dokumentumfilm sorozat áll, amely során egy házaspár hátborzongató történetét ismerhetjük meg. Hetedik, Szekta című évada 2016-ban játszódik Michiganben; amerikai elnökválasztás után a lakosokat terrorizáló kultuszról szól. Nyolcadik, Apokalipszis című évada egy alternatív jövőben játszódik; boszorkányok az Antikrisztussal harcolnak, hogy megakadályozzák az apokalipszist. Kilencedik, 1984 című évada az 1980-as években, Los Angelesen kívül játszódik, és a 14 évvel ezelőtti mészárlás után újra megnyíló nyári tábor személyzetére összpontosít. Tizedik, Dupla történet című évada egy családra fókuszál 2021-ben a Massachusetts állambeli Provincetownban, első részében találkoznak a város igazi lakóival, majd a második felében táborozó diákokkal, akik egy összeesküvésben találják magukat az Asylum földönkívüliekkel.

Evan Peters, Lily Rabe és Sarah Paulson az egyedüli színészek, akik majdnem minden évadban feltűntek kisebb vagy nagyobb szerepekben.

A sorozat premierje 2011. október 5-én volt az FX csatornán az Egyesült Államokban.[5] 2015. november 10-én rendelték be a sorozat hatodik évadát, amely 2016. szeptember 14-én került bemutatásra, egy hónappal korábban az előző etapokhoz képest. 2016. október 4-én berendelték a hetedik évadot, majd 2017 januárjában az is biztossá vált, hogy a sorozatnak lesz nyolcadik, illetve kilencedik évada is.[6]

A sorozat különböző évadai más és más fogadtatásban részesültek. Összességében azonban az Amerikai Horror Story pozitív visszajelzéseket kapott a televíziós kritikusok részéről, akik leginkább a szereplőgárdát dicsérték, illetve külön kiemelték egyediségét és a horror témájának egyedi megjelenítésmódját.[7] A sorozat legelismertebb és legtöbbet díjazott színésze Jessica Lange, aki a sorozatban nyújtott teljesítményéért összesen 2 Emmy-díjat, egy Golden Globe-díjat és egy Screen Actors Guild-díjat vehetett át.[8] Kiemelkedő színészi teljesítményt nyújtott továbbá Kathy Bates, aki eddig egy Emmy-díjban részesült,[9] valamint Lady Gaga is, aki 2016-ban Golden Globe-díjat kapott.[10] A sorozat kiváló nézettséggel fut az FX csatornán; első évadának fináléja az év egyik legnézettebb kábeles drámája volt 2011-ben.[11] A Rémségek cirkusza című évad rekordnézettséget hozott a csatornának.[12]

A sorozat cselekménye[szerkesztés]

Alább a cselekmény részletei következnek!

A gyilkos ház (2011)[szerkesztés]

Dr. Benjamin Harmon szerepében Dylan McDermott
Vivien szerepében Connie Britton

A gyilkos ház középpontjában a Harmon család áll: Ben (Dylan McDermott), Vivien (Connie Britton) és egyetlen lányuk, Violet (Taissa Farmiga), akik Bostonból költöztek Los Angelesbe, miután Vivien elvetélt, Bennek pedig viszonya volt egyik diákjával. Egy felújított, de titokzatos múlttal rendelkező kúriába költöznek be, amelyet az előző tulajdonosok szellemei kísértenek. Szomszédjuk, Constance (Jessica Lange) és lánya, Addie gyakran meglátogatják az új lakókat, illetve sokszor hívás nélkül is bemennek a házba. Addie, akinek Down-szindrómája van, valamilyen titokzatos módon kapcsolódik a ház véres múltjához. A házban dolgozik Moira (Frances Conroy/Alexandra Breckenridge), a korábbi házvezetőnő, aki Ben szemében fiatal és vonzó nőként mutatkozik, a család többi tagja előtt viszont egy idős hölgyként jelenik meg.

Ben, aki pszichiáterként dolgozik, elkezdi betegei kezelését, közöttük egy feltételezhetően elmebeteg fiatalt, Tate Langdont (Evan Peters). A fiú egyre közelebb kerül Violethez, aki rájön, hogy Tate egy szellem, ráadásul Constance fia. Ahogy a család berendezkedik, egyre gyakrabban történnek furcsa és megmagyarázhatatlan események a házban. Hamarosan fény derül arra is, hogy a házban az évek során már több mint 20 ember halt meg és a környéken csak a „Gyilkos ház”-ként ismerik az épületet. A családban egyre több feszültséget szülnek a belső ellentétek, illetve lassan arra is ráébrednek, hogy a házban elhalálozottak szellemként kísértenek körülöttük. Benhez ellátogat régi szeretője, Hayden, de ő Constance volt férje, Larry segítségével megöli őt, és elássa a testét. Ben és Vivien egyik este szeretkeznek, pár órával később pedig Vivien lefekszik Tate-tel is, akiről azt hiszi, hogy a férje az, csak jelmezbe bújva. Vivien teherbe esik, mégpedig ikrekkel. Az egyik apja Ben, míg a másiké Tate. Több szellem is megpróbálja az őrületbe kergetni Vivient, hogy megszerezzék születendő gyermekeit.

Violet öngyilkosságot követ el, azonban nem veszi észre, és csak akkor jön rá, amikor nem tudja elhagyni a házat. Vivien végül életet ad az ikreknek, de belehal a szülésbe. Az első gyermek, Ben fia meghal, a második viszont életben marad. Constance rájön, hogy a második gyermek apja Tate, és arra bátorítja Bent, hogy hagyja el a házat. Ben összetűzésbe kerül korábbi szeretőjével, Haydennel, aki szintén szellemként bolyong a házban. A lány megöli Bent, és öngyilkosságnak álcázza a dolgot. Constance talál rá Ben holttestére, a gyermeket pedig magával viszi. A rendőrség arra a következtetésre jut, hogy Ben bánatában öngyilkos lett, Violet pedig, akinek a testét sohasem találták meg, elszökött a csecsemővel.

Ben, Vivien és Violet a házban ragadva élik mindennapjaikat a többi szellemmel együtt, és megpróbálják elűzni az új lakókat, hogy senki ne lelje halálát a házban. A sorozat itt három évet ugrik az időben, és kiderül, hogy Constance titokban neveli Harmonék életben maradt gyermekét. A zárójelenetben amikor hazaér azt látja, hogy a kisfiú brutálisan végzett dadájával.

Zártosztály (2012-2013)[szerkesztés]

Jessica Lange mint Jude Nővér

A második évad az American Horror Story: Asylum címet kapta és központjában az őrültség áll.[13] A történet 1964-ben játszódik, és egy elmegyógyintézet történetét mutatja be Massachusetts államban.[14] A Briarcliff Elmegyógyintézetet Monsignor Timothy Howard (Joseph Fiennes) alapította, aki részt vesz az intézmény vezetésében is. A gyakorlatban azonban Jude nővér (Jessica Lange) kezében van az irányítás, beosztottjával Mary Eunice nővérrel (Lily Rabe) együtt felelnek az intézet zavartalan működéséért. Az elmegyógyintézetben két orvos kezeli a betegeket, a pszichiáter Dr. Oliver Thredson (Zachary Quinto) és a szadista hajlamú náci tudós Dr. Arthur Arden (James Cromwell). Mary Eunice nővért megszállja a sátán, így az ártatlan apáca gonoszságokat kezd művelni. A betegek között van három igazságtalanul elítélt személy is: a homoszexuális újságírónő Lana Winters (Sarah Paulson), a sorozatgyilkossággal vádolt Kit Walker (Evan Peters) és a családja kiirtásával vádolt Grace (Lizzie Brocheré). A három fogoly naphosszat a szökésen töri a fejét, majd több sikertelen kísérletük után Lanát megszökteti Dr. Thredson, és a lakásába viszi. A nő rájön, hogy a doktor bútorokat készít emberek bőréből, sőt, egy saját kínzókamrája is van a pincéjében. Így Lana ismét fogságba esik, ezúttal egy pszichopata házában. Az anyakomplexusos férfi kínozza és megerőszakolja őt. Végül sikerül megszöknie, de szerencsétlenségére balesetet szenved, és ismét Briarcliffben találja magát.

Boszorkányok (2013-2014)[szerkesztés]

A Coven alcímet viselő harmadik évad napjainkban (visszatekintésekkel az 1800-as és 1950-es évekbe) játszódik egy New Orleans-i boszorkányiskolában. Központjában a rasszizmus áll. (Bővebben: Amerikai Horror Story: Boszorkányok )

Rémségek cirkusza (2014-2015)[szerkesztés]

Az események középpontjában egy fura szerzeteket gyűjtő cirkusz áll, amely Floridában egy Jupiter nevű városban található. Az eseményen az 1950-es években játszódnak. A "szörnyeket" gyűjtő cirkusz igazgatója Elsa Mars (Jessica Lange) (Bővebben: Amerikai Horror Story: Rémségek cirkusza)

Hotel (2015-2016)[szerkesztés]

Az ötödik évad a Hotel alcímet kapta. A kísértetjárta Cortez Hotelben játszódik napjainkban (visszatekintésekkel a múltban). Központjában a függőség áll. (Bővebben: Amerikai Horror Story: Hotel)

Roanoke (2016)[szerkesztés]

Az ifjú pár vesz egy nagy házat az észak-karolinai Roanoke-szigeten. Idővel a háztartásbeli feleség elkezd furcsaságokat hallani, majd pedig tapasztalni. A férj persze aggódik, a hatóságok tehetetlenek, az események pedig beindulnak. A történetet a My Roanoke Nightmare című televíziós sorozat mutatja be, amely során profi színészek játsszák újra az áldozatok által átélt horrort.

Szekta (2017)[szerkesztés]

A történetet a két politikai oldalt kedvelő személy szemszögéből ismerjük megː Egy megszállott Clinton-drukker és egy látszólag őrült Trump-hívő (Evan Peters) személyében.

Apokalipszis (2018)[szerkesztés]

A nyolcadik évaddal Ryan Murphy magát a világvégét hozza el az Amerikai Horror Story világába. Központjában az első évadból megismert Michael Langdon, Tate és Vivien gyermeke áll, mint az Antikrisztus. A cselekmény a világ újraformálását követi végig két boszorkánygyülekezet által.

1984 (2019)[szerkesztés]

Brooke Thompsont egy távoli, újonnan megnyílt nyári táborba utazik, hogy tanácsadóként dolgozzon a sorozatgyilkos Richard Ramirez rémisztő találkozása után. A történet fontos szereplői Xavier Plympton, a sportos Chet Clancy, a könnyed Ray Powell és a lendületes Montana Duke. A táborba érve találkoznak tulajdonosával, a mélyen vallásos Margaret Booth-al, aki egykor ott lakott, és akinek saját tapasztalata van a gyilkossal kapcsolatban.

Két történet (2021)[szerkesztés]

Harry Gardner, várandós felesége, Doris és lányuk, Alma Provincetownba költöznek , egy elszigetelt tengerparti massachusettsi városba, hogy Harry békében és zavartalanul dolgozzon. Miután letelepedtek, a város igazi lakói meg akarják ismerni őket..

New York City (2022)[szerkesztés]

Az az évad az 1980-as évek New York városára és az ott történő meleg férfiakat érintő gyilkosságok sorozatára és egy új vírus megjelenésére összpontosít.

Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Szereplők[szerkesztés]

1. évad (A gyilkos ház)[szerkesztés]

Főszereplők[szerkesztés]

Színész Szerep Magyar hang
Dylan McDermott Dr. Benjamin "Ben" Harmon Varga Gábor
Connie Britton Vivien Harmon Bognár Anna
Taissa Farmiga Violet Harmon Pekár Adrienn
Evan Peters Tate Langdon Czető Roland
Denis O'Hare Larry Harvey Harsányi Gábor
Jessica Lange Constance Langdon Csere Ágnes

Mellékszereplők[szerkesztés]

2. évad (Zártosztály)[szerkesztés]

Főszereplők[szerkesztés]

Színész(nő) Szerep Magyar hang
Jessica Lange Jude Nővér Csere Ágnes
James Cromwell Dr. Arthur Arden Barbinek Péter
Zachary Quinto Dr. Oliver Thredson Pál András
Joseph Fiennes Monsignor Timothy Howard Viczián Ottó
Sarah Paulson Lana Winters Peller Anna
Evan Peters Kit Walker Czető Roland
Lily Rabe Sister Mary Eunice Solecki Janka
Lizzie Brocheré Grace Tarr Judit

Mellékszereplők[szerkesztés]

3. évad (Boszorkányok)[szerkesztés]

Színész(nő) Szerep Magyar hang
Jessica Lange Fiona Goode Csere Ágnes
Kathy Bates Madame Delphine LaLaurie Molnár Piroska
Sarah Paulson Cordelia Foxx / Cordelia Goode Peller Anna
Angela Bassett Marie Laveau Bognár Gyöngyvér
Gabourey Sidibe Queenie Szilágyi Csenge
Jamie Brewer Nan Pupos Tímea
Evan Peters Kyle Spencer Czető Roland
Lily Rabe Misty Day Solecki Janka
Emma Roberts Madison Montgomery Bogdányi Titanilla
Taissa Farmiga Zoe Benson Pekár Adrienn
Frances Conroy Myrtle Snow Egri Márta
Denis O'Hare Spalding Harsányi Gábor

4. évad (Rémségek cirkusza)[szerkesztés]

Színész(nő) Szerep Magyar hang
Jessica Lange Elsa Mars Csere Ágnes
Kathy Bates Ethel Darling Molnár Piroska
Angela Bassett Desiree Dupree Bognár Gyöngyvér
Sarah Paulson Bette & Dot Tattler Peller Anna
Evan Peters Jimmy Darling Czető Roland
Ann McKenzie Eudora Tattler
Erika Ervin Amazon Eve Kiss Eszter
John Caroll Lynch Twisty, a torz bohóc Háda János
Mat Fraser Paul Fehér Péter
Rose Siggins Lábatlan Suzi Csonka Anikó
Naomi Grossman Pepper
Christopher Neiman Salty
Ben Woolf Meep
Grace Gummer Penny Sallai Nóra
Ramona Tyler Mildred Bachman
Denis O'Hare Stanley Harsányi Gábor
Emma Roberts Maggie Bogdányi Titanilla
Jyoti Amge Ma Petite
Michael Chiklis Dell Toledo Berzsenyi Zoltán
Finn Wittrock Dandy Mott Szatory Dávid
Frances Conroy Gloria Mott Egri Márta
Neil Patrick Harris Chester Creb Markovics Tamás
Matt Bomer Andy Hujber Ferenc

5. évad (Hotel)[szerkesztés]

Főszereplők[szerkesztés]

színész(nő) Szerep Magyar hang
Lady Gaga Elizabeth, a grófnő Létay Dóra
Kathy Bates Iris Molnár Piroska
Sarah Paulson Hypodermic Sally Peller Anna
Evan Peters James Patrick March Czető Roland
Wes Bentley John Lowe Orosz Ákos
Matt Bomer Donovan Hujber Ferenc
Chloë Sevigny Alex Lowe Andrusko Marcella
Denis O'Hare Liz Taylor Harsányi Gábor
Cheyenne Jackson Will Drake Posta Victor
Angela Bassett Ramona Royale Bognár Gyöngyvér
Finn Wittrock Tristan Duffy / Rudolph Valentino Szatory Dávid

Mellékszereplők[szerkesztés]

6. évad (Roanoke)[szerkesztés]

Főszereplők[szerkesztés]

Színész(nő) Szerep
Kathy Bates Tomasyn White
Agnes Mary Winstead
Sarah Paulson Shelby Miller
Audrey Tindall
Lana Winters
Cuba Gooding Jr. Matt Miller
Dominic Banks
Lily Rabe Shelby Miller
André Holland Matt Miller
Denis O'Hare Dr. Elias Cunningham
William van Henderson
Wes Bentley Ambrose White
Dylan
Evan Peters Edward Philippe Mott
Rory Monahan
Cheyenne Jackson Sidney Aaron James
Angela Bassett Lee Harris
Monet Tumusiime

Mellékszereplők[szerkesztés]

 • Lady Gaga, mint Scathach
 • Frances Conroy, mint Polk anyuka
 • Finn Wittrock, mint Jether Polk
 • Adina Porter, mint Lee Harris
 • Leslie Jordan, mint Ashley Gilbert és Cricket Marlowe
 • Saniyya Sidney, mint Flora Harris
 • Charles Malik Whitfield, mint Mason Harris
 • Colby French, mint rendőr
 • Maya Rose Berko, mint Miranda nővér
 • Kristen Rakes, mint Bridget nővér
 • Grady Lee Richmond, mint Ishmael Polk
 • Chaz Bono, mint Brian Wells és Lot Polk
 • Orson Chaplin, mint Cain Polk
 • Robin Weigert, mint Polk anyuka
 • Estelle Hermansen, mint Priscilla
 • Billy Snow, mint Rhett Snow

Évados áttekintés[szerkesztés]

Évad Részek
száma
Magyar cím Eredeti cím Eredeti sugárzás Eredeti adó Magyar sugárzás Magyar adó
Évadbemutató Évadzáró Évadbemutató Évadzáró
1 12 A gyilkos ház Murder House 2011. október 5. 2011. december 21. FX 2013. június 7. 2013. augusztus 23.
2 13 Zártosztály Asylum 2012. október 17. 2013. január 23. 2013. augusztus 30. 2013. november 22.
3 13 Boszorkányok Coven 2013. október 9. 2014. január 29. 2014. október 10. 2015. január 2.
4 13 Rémségek cirkusz Freak Show 2014. október 8. 2015. január 21. 2015. április 3. 2015. május 15.
5 12 Hotel Hotel 2015. október 7. 2016. január 13. 2016. április 29. 2016. június 3.
6 10 Roanoke Roanoke 2016. szeptember 14. 2016. november 16. 2017. június 9. 2017. augusztus 11.
7 11 Szekta Cult 2017. szeptember 5. 2017. november 14. 2018. március 6. 2018. május 16.
8 10 Apokalipszis Apocalypse 2018. szeptember 12. 2018. november 14. 2019. április 6. 2019. június 5.
9 9 1984 1984 2019. szeptember 18. 2019. november 13. 2020. március 16. 2020. november 2.
10 10 Két történet Double Feature 2021. augusztus 25. 2021. október 20. 2022. június 14
11 10 New York New York City 2022. október 19. 2022. november 16. 2022. november 16. 2023. január 18.
12 TBA TBA Delicate 2023. szeptember 20. TBA TBA TBA TBA
13 TBA TBA TBA TBA TBA TBA TBA TBA

Produkció[szerkesztés]

Koncepció[szerkesztés]

Amit a fináléban láthattak a nézők az a Harmon család történetének végét jelentette. A második évadban teljesen új ház, vagy kísértet járta hely lesz a középpontban. Mint minden évben és évadban. Lesz a történetnek kezdete, közepe és vége. [A második évad] nem Los Angelesben fog játszódni. Természetesen Amerikában, de teljesen más helyszínen.
– Ryan Murphy az American Horror Story második évadjáról.[19]

Ryan Murphy és Brad Falchuk, a sorozat készítői már akkor elkezdtek dolgozni az American Horror Story-n mielőtt későbbi sorozatukat, a Glee-t forgatni kezdték volna.[20] Murpy teljesen más témához szeretett volna nyúlni, mint eddig, ezért elkezdett dolgozni egy új sorozaton. Így nyilatkozott terveiről: „Egy olyan dolgot szerettem volna csinálni, ami teljesen más oldalról mutatja be a személyiségem”.[20][21] Falchuk el volt ragadtatva az ötlettől, hogy egy teljesen új műfajt hozhatnak létre a horror műfaján belül, a sorozat fő célja az volt, hogy megijesszük a nézőket. „Azt akartuk, hogy az emberek egy kicsit gondolkodjanak az egyes epizódok után.” – mondta Falchuk.[22]

A sorozat sötét hangulata hasonló az ABC korábbi szappanoperájához a Dark Shadows-hoz, amit Murphynek nagyanyja unszolására kötelező volt néznie, hogy erősebb legyen.[23] Továbbá olyan klasszikus horror történetek is inspirálták a sorozat készítőit, mint Roman Polański Rosemary gyermeke, vagy Stanley Kubrick Ragyogása.[24]

Murphy és Falluck már a sorozat kezdetén úgy tervezték, hogy minden évad más-más történetet mesél majd el.[19] 2011 februárjában az FX hivatalosan is bejelentette, hogy megrendelt egy pilot epizódot a Murphy-Falchuk párostól, melyet mindketten írnának, de csak Murphy rendezné. Dante Di Loreto később bejelentették, mint a készülő sorozat vezető producerét. A gyártás 2011 áprilisában kezdődött meg.[25] 2011. július 18-án az FX hivatalosan bejelentette, hogy berendeli a sorozat többi epizódját.[26] 2011. augusztus 3-án az írói stábhoz csatlakozott Tim Minear, Jennifer Salt, James Wong és Jessica Sharzer is.[27]

Az első évad fináléja után Murphy bejelentette, hogy tervei vannak a színészgárda és a helyszín megváltoztatására a második évadra.[28] Bár úgy fogalmazott, hogy néhány színész visszatérhet a második évadban: „Azok, akik visszatérnek egy teljesen más szereplőt, lényt, szörnyet stb. fognak játszani. Harmonék történetének vége.”[19] 2012 novemberében az FX vezetője, John Landgraf, így nyilatkozott a formátumról: „Az ötlet, hogy egy antológia sorozatot készítsünk egy változatos szereplőgárdával, úttörőnek bizonyult és hihetetlen pozitív kritikai visszhang érte, ami bizonyára a műfaj terjedéséhez is hozzá fog járulni.”[29]

Szereposztás[szerkesztés]

Ryan Murphy a sorozat készítője
Brad Falchuk a sorozat készítője

A szereplők bejelentésének sora 2011 márciusában kezdődött meg Connie Brittonnal, aki a sorozat női főszerepét, Vivient kapta meg.[30] Britton úgy nyilatkozott, hogy nagy kockázatot vállalt a szerep elvállalásával. Amikor Murphy megmutatta neki Vivient, így nyilatkozott: „Ez valami olyan, amit soha nem csináltam ez előtt. Teljesen megváltozik az egész sorozat folyamán a szereplő.” Nagyon megtetszett neki és izgalmasnak találta a szereplőt, ezért elfogadta a szerepet.[31] Az Entertainment Weekly egyik interjújában Ryan Murphy elmondta, hogy mikor Connie Britton megkapta a szerepet, elmondta neki, hogy az általa játszott szereplő akár meg is halhat az évad során. „Már az évad kezdetén végeztünk az egész évad történéseivel.”- mondta. „A főszereplőkkel zajló tárgyalások és megbeszélések alapján Connie-nak, Dylannak [McDermott] és Jessicának [Lange] elmondtam, hogy hol kezdődött a szereplőjük története, hol tartanak most és mi lesz a végük, de az, hogy hogyan jutnak el oda, mi lesz a teljes történetük azt nem mondtuk el nekik. Egyedül Connie tudta a teljes történetet.”[32]

Március végén bejelentették, hogy Larry Havery szerepét Denis O’Hare kapta meg.[33] Áprilisban Jessica Lange, Constace-ként csatlakozott a színészgárdához, mégpedig első állandó televíziós szerepében.[34] Lange többek között azért fogadta el a szerepet, mert nem egy állandó 22 részes sorozatról volt szó. "Hatalmas dolog volt nekem! Egyáltalán nem akartam 6 hónapnál többet forgatni. Inkább a prémium csatornás sorozatokat vállalom el, mint a kábel szerepléseket. Már korábban is több felkérésem volt, hogy szerepeljek kábeles sorozatokban, de az az idő amivel egy ilyen sorozatnak a forgatása jár, egyszerűen nem tudtam volna bevállalni.[35]

Áprilisban Dylan McDermott szerződtették le Ben Harmon szerepére. Őt „jóképű férfias, és érzelmes férfiként jellemezték, aki szereti a családját, bár tudja, hogy megbántotta a feleségét”.[36] McDermott teljesen más szereplőt szeretett volna megformálni, mint korábbi sorozatában, az Ügyvédekben (The Practice). „[...] teljes mértékben azt szerettem volna csinálni, amit ebben a sorozatban lehet. Az ember úgy gondolnak rám, mint az a srác a The Practice-ből [Ügyvédekből], épp ezért pont azt szerettem volna, ha teljesen az ellenkezőjét csinálom, mint abban, remélem ebben a showban ez sikerül.”- mondta.[37]

Taissa Farmiga és Evan Peters májusban kapták meg Violet Harmon és Tate Langdon szerepét.[38] Farmiga rögtön beleszeretett Violet alakjába, főleg a stílusa miatt.[39] Murphy úgy írta le Tate-et, mint a sorozat egy „igazi szörnyetegét”: „Evan és az írók remek munkájának köszönhetően, Evan hihetetlenül jó munkát végzett, hiszen a szereplő a tetteitől függetlenül szerethető maradt.”[40]

2012 márciusában Murphy bejelentette, hogy a második évadot kifejezetten Jessica Lange számára tervezték, akkor így nyilatkozott: „Ez igazán a Jessica Lange show lesz, és már nagyon izgatottan várom. Csak számára találtuk ki és terveztük meg ezt a Constancéval teljesen ellentétes karaktert. Sok dolgot közösen vitattunk meg. Rengeteg ötlete volt, ami igazán sokat hozzátett a karakterhez. Elmondta például azokat a dolgokat is, hogy milyen szerepeket szeretett volna eljátszani színésznőként.”[41] Lange karaktere egy apáca, aki egy elmegyógyintézet vezetője, karakterének neve Jude Nővér lesz.[42][43] Zachary Quinto, aki mellékszereplőként tűnt fel az első évadban, a második évadban az egyik férfi főszereplő lesz, derült ki 2012 márciusában.[44] A William S. Paley Filmfesztiválon további három színész nevét erősítette meg Murphy (Evan Peters, Sarah Paulson és Lily Rabe).[45]

Szintén 2012 márciusában a sorozat készítői megerősítették, hogy a Maroon 5 énekese, Adam Levine szerepet kapott a sorozatban. Egy pár egyik tagját fogja játszani, akit csak úgy ismernek, mint „A Szerelmesek”.[46] Feleségét Jenna Dewan fogja alakítani.[47] 2012 áprilisában Gia karakterét Lizzie Brocheré kapta meg. Gia egy „kegyetlen, rendkívül szexuális és veszélyes vad” jellem, aki Jessica karakterének nagy riválisa.[48] 2012 májusában James Cromwell is szerepet kapott a második évadban, mint Dr. Arden, aki Lange karakterének feljebbvalója és ellensége.[49] Chloë Sevigny egy szexmániás karaktert fog alakítani, akit férje záratott az elmegyógyintézetbe, neve a sorozatban Shelly lesz.[14] Az Entertainment Weekly 2012 júniusában megírta, hogy Joseph Fiennesszal tárgyalások folynak, hogy csatlakozzon a sorozathoz mégpedig egy másik főorvos szerepében, aki gyengéd érzelmeket táplál Lange karaktere iránt.[50] 2012 júniusában Chris Zylka Twitteren, hogy szerepet kapott a második évadban, ahol egy „jóképű, ám siketnéma fiatalt fog alakítani.[51] Szeptemberben kiderült azonban, hogy szerepét más színész alakítja majd.[52]Britne Oldford, egy másik beteg Alma szerepét kapta meg.[53] 2012 júliusában további három színész nevét erősítették meg. Mark Consuelos egy beteg Spivey szerepét kapta meg,[54] míg Clea DuVall[55] és Franka Potente[15] szerepe ismeretlen. 2012. augusztus 6-án Blake Sheldon neve is felkerült a stáblistára. Két szereplőt fog alakítani mégpedig Devont és Coopert, akiket úgy lehet leírni, mint „magas, vékony és örült”.[16] 2012 szeptemberében Murphy megerősítette, hogy Frances Conroy visszatér a második évadban. „Karaktere egy ultimate angel lesz” – fogalmazott a show ötletgazdája.[18]

2012 novemberében a csatorna bejelentette a sorozat harmadik évadának berendelését, melyben sok régi színész is fel fog tűnni többek között Jessica Lange.[29]

Forgatás[szerkesztés]

Murphy olyan házat keresett ami kellően ijesztő, de e mellett megnyerő külsejű is.[56]

A pilot epizód nagy részét Los Angeles Country Club Park részében forgatták Kalifornia államban. Itt található a kísértet-járta ház, melyet a sorozatban is gyakorta láthatunk. A ház 1908-ban épült Alfred Rosenheim, az Amerikai Építészeti Intézet vezetőjének megbízásából. Tudor, vagy más néven collegiate gothic stílusban. Kezdetben szerzetei kolostorként, majd családi házként funkcionált.[56][57] A sorozatot olyan díszletek között forgatták, amelyek az eredeti ház pontos másai.[58] Az egészen apró részletekre is figyeltek a készítők, mint például a Lewis Comfort Tiffany-ra jellemző ólomüvegablakokra, hogy még valóság hűbb legyen a ház kinézete.[56] A brutális forgatási tempók miatt az eredetileg két órásra tervezett fináléval nem lennének készen december 21-re a készítők, ezért a dupla rész csak 90 perc lesz, azaz reklámok nélkül 62 perc.[59]

A második évad forgatása 2012 júliusának végén kezdődött el, a tervezett október közepi megjelenés tükrében.[41] A belső felvételeket Hidden Valley-ben, Kaliforniában vették fel, míg a külső jeleneteket Los Angeles külvárosában.[60]

Főcím[szerkesztés]

Az első évad főcímét Kyle Cooper és cége a Prologue készítette. Szintén ő készítette az AMC sorozatának, a The Walking Deadnek és az 1995-ös Hetedik című filmnek. A kisfilm zenéjét Cesar Davila-Irizarry és Charlie Clouser, zenész, szerezte.[61] A nyitány több képet is felvonultat. A történések színhelye a Harmon család alagsora. Képeket láthatunk fiatal gyermekekről, üvegebe helyezett magzatokról, koponyákról, egy keresztelési ruhát és egy alakot, aki egy véres sövényvágót tart a kezében. Murphy egy kis rejtélynek írja le a főcímet a sorozaton belül: "Az évad kilencedik részében, minden kép ami a főcímben látható értelmet nyer."[62]

Az Asylum főcíme más lesz, mint az első évadé volt, de ugyanaz a csapat készíti majd, mint az első évadét. A főcímzene azonban még változhat, nyilatkozta Ryan Murphy.[63]

Spin-off sorozatok[szerkesztés]

American Crime Story[szerkesztés]

2014. október 7-én bejelentették, hogy az FX berendelt egy 10 spin-off sorozatot American Crime Story címmel, amelyet Scott Alexander és Larry Karaszewski fejlesztett ki. Míg az Amerikai Horror Story minden évada egy új horror témára összpontosít, addig az American Crime Story minden évada egy új krimit mutat be. A sorozatban az Amerikai Horror Story szereplője Sarah Paulson, Connie Britton, Cuba Gooding Jr., Darren Criss, Finn Wittrock, Max Greenfield, Jon Jon Briones, Cody Fern és Billy Eichner szerepelnek. Az első évad premierje 2016 februárjában, a második évadé 2018 januárjában volt. Fejlesztés alatt áll egy harmadik évad is, ami 2021-ben kerül bemutatásra.

American Horror Stories[szerkesztés]

2020. május 11-én Murphy elárulta, hogy American Horror Stories spin-off sorozat készül. Míg a fő sorozat minden évadban mutat be egy új horror történetet, addig az American Horror Stories minden részében ismerhetünk meg egy új történetet. Az FX-en került adásba. 2020. augusztus 4-én bejelentették, hogy Sarah Paulson lesz a sorozat rendezője. November 12-én Murphy Instagram-fiókján keresztül bemutatta a sorozat hivatalos poszterét, és bejelentette, hogy sok olyan színész szerepelni fog benne, akik megjelentek az Amerikai Horror Storyban.

Promóció[szerkesztés]

A promóció részeként az FX bejelentette a „House Call” kampányt, melynek keretein belül az oldal regisztrált tagjai megismerkedhettek a sorozat szereplőivel.[64] Közel a sorozat premierjéhez a csatorna számos rejtélyt lebegtetett meg, amik rávilágítanak a történet egy-egy lényeges pontjára. A kisfilmek a sorozat YouTube csatornáján lettek közzétéve. A következő címmel jelentek meg a rejtélyek, „Cello” (Cselló), „Baby” (Gyermek), „Couples” (Párok), „Lying Down” (Fekve), „Fire” (Tűz), „Stairs” (Lépcsők), „Melt” (Olvadás), „Red Cello” (Vörös cselló), „Rubber Bump” (A gumiruhás).[65] 2011. szeptember 15-én az FX elindított egy honlapot, melyen körbejárhatjuk a „Gyilkos házat”, illetve többet tudhatunk meg az egyes rejtélyekről.[66]

2012 augusztusában jelent meg a második évad első promo videója, a sorozat Facebook oldalán. A videó a „Special Delivery” (Különös Csomag) címet kapta. A kisfilmben egy apáca két kosarat cipel, ami tele van emberi testrészekkel. A kosár tartalmát kiönti, majd továbbhalad.[67] Az első videót követően még számos promóciós kisfilm látott napvilágot.[68] 2012. augusztus 29-én az EW.com oldalon számos promóciós fotó jelent meg.[69] 2012. augusztus 31-én egy teaser került kiadásra, amiben az alábbi az alábbi színészek szerepeltek: Adam Levine, Lily Rabe, Evan Peters, Chloe Sevigny, Sarah Paulson, Zachary Quinto, Joseph Fiennes, James Cromwell és Jessica Lange. A videóban a betegek ágyakon fekszenek, míg a személyzet őket nézi. A videó alatt a „Que Sera, Sera” című dal hangzik fel a sorozat főcímével együtt.[70]

Sugárzás[szerkesztés]

A sorozatot 2011. október 5-én kezdte sugározni az amerikai FX kábelcsatorna, az Egyesült Államokban. 2011 novemberétől pedig a FOX International helyi csatornáin került vetítésre, számos országban.[71] 2011. október 31-én a csatorna bejelentette, hogy megrendelte a sorozat készítőitől a második évadot is.[72] Magyarországon a Viasat 6 mutatta be 2013. június 7-én. Néhány ország azonban előfordulhat, hogy eredeti nyelven más nyelvű felirattal vetítik a sorozatot.

Amerikán kívüli sugárzás

Fogadtatás[szerkesztés]

Az American Horror Story zömében pozitív kritikákat kapott. 29 kritika alapján 100-ból 62 pontot kapott a Metacritic weblaptól.[78] Az Entertaimnent Weekly újságírója Ken Tucker szerint az „AHS (American Horror Story) egészen félelmetes, tele van sikolyokkal, szexel, elmosdott arcokkal, ütlegelésekkel, elmebeteg viselkedéssel és halott babákkal". A pilot epizódra B+ adott.[79]

A San Jose Mercury News egyik újságírója így vélekedett a sorozatról: „A legtöbb TV show, végül törlődik az emlékezetünkből, azonban ez kísérteni fog minket az álmainkban.”[80] Hank Stuever a The Washington Post írója így kommentálta a sorozatot: „A túlzásba vitt dolgok Ryan Murphy egyik védjegyei, de egyben hibái is, azonban itt olyan lenyűgöző stílust teremtett, amitől nehezen lehet majd szabadulni.”.[81] Mike Hale, a The New York Times írója „sokkal klasszikusabbnak és hűvösnek” titulálta a showt és az HBO True Blood és az AMC The Walking Dead című sorozatainak a sikeréhez hasonlította.[82]

Nem mindegyik kritika volt, pozitív Alan Sepinwall a HitFix munkatársa így írt a sorozatról: „Annyira túlzó sorozat és tele van furcsa zajokkal és szereplőkkel, akikre biztos emlékezni fogsz, bár legszívesebben elfelejtenéd őket.” D osztályzatot adott a pilot részre.[83] A The Los Angeles Times újságírója, Marcy McNamara vegyes kritikákat fogalmazott meg.[84]

Az American Horror Story magyar kritikai visszhangja igen szerény volt. A sorozatokkal foglalkozó egyik legnagyobb magyar blog a Sorozatjunkie így számolt be a sorozatról: "(...) Hasonló sorozat jelenleg nincs az amerikai kínálatban. [...] Az egész ugyanis olyan, mintha összehánytak volna egy csomó ötletszilánkot, abból leforgattak valamit, majd jól becrackkelték a vágót, hogy tegyen össze valamit az anyagból. Össze is tett, a végeredmény lenyűgöző, mind vizuálisan, mind a “történetet” tekintve,[...]." A sorozat 7/10-et kapott a blogtól.[85] A Comment:com, szintén televíziós sorozatokkal foglalkozó blog így írt az első két epizódról: "A zene, a képi világ, a feszültségkeltés, a forgatókönyvek egyformán stimmelnek, és igen, még be is lehet rajta sz*ni néha. Kötelező darab.".[86]

Az American Horror Story: Asylum összességében pozitív kritikákat kapott a Metacritic weboldalon 100-ból 64 pontot kapott, 21 kritika alapján.[87]

Nézettség[szerkesztés]

A sorozat premierepizódja 1.6 pontos rátával futott a 18-45-ös korosztály körében, ami 3.2 millió nézőt jelent[88] és ez a nézettség az ismétlésekkel együtt 5.2 millióra rúgott.[89] Ahogy a sorozat epizódjaiból minél több került leadásra, úgy nőtt az egyes epizódok nézettsége. A negyedik epizód már 1.7-es rátával futott a 18-45 közötti korosztály körében, azaz 10 pontos növekedést könyvelhetett el.[90] A sorozat nézettségi csúcsa a hetedik résznél dőlt meg, amikor 3.06 millió nézőt ültetett a tv-k elé, ezzel 1.8-as rátát ért el, szintén a 18-45-ös korosztály körében.[91][92] A sorozat befejező részét 3,22 millió néző követte és 1,7-es rátával futott a 18-49-es korosztályban, ami a sorozat nézettségi csúcsa volt.[93] Ezzel az évad az év legnézettebb kábeles sorozata lett a 18-49-es korosztályban, legyőzve ezzel a TNT Faling Skies című sorozatát.[94]

Az American Horror Story 2011. november 7-én debütált a nemzetközi tévécsatornákon Európa és Latin Amerika szerte, a FOX nemzetközi csatornáin. A fizetős tv-csatornák között 1. és 2. helyet ért el a műsor saját vetítése ideje alatt. Az Egyesült Királyságban 128 200 nézővel nyitott a sorozat az angol FX csatornán. A második epizód 27%-os növekedést könyvelhetett el magának, 158 700-as nézőszámával.[95]

Évad Eredeti adás Epizódok száma Premier Finálé Nézettség

(millió)

Dátum Premier nézőszám (millió) Dátum Finálé nézőszám (millió)
1 Szerdánként 22ː00-kor 12
2011. október 5.
3.18
2011. december 21.
3.22 2.82
2 13
2012. október 17.
3.85
2013. január 23.
2.29 2.53
3 13
2013. október 9.
5.54
2014. január 29.
4.24 4.00
4 13
2014. október 8.
6.13
2015. január 21.
3.27 3.85
5 12
2015. október 7.
5.81
2016. január 13.
2.24 2.89
6 10
2016. szeptember 14.
5.14
2016. november 16.
2.45 2.93

Díjak és jelölések[szerkesztés]

Év Díj neve Kategória Jelölt Eredmény Forrás
2011 Satellite Award 2011 Kiemelkedő teljesítményért járó különdíj Jessica Lange Elnyerte [96]
Kategóriájának legjobb sorozata American Horror Story Elnyerte
Bram Stoker-díj Kiemelkedő Teljesítmény Forgatókönyvírásban Jessica Sharzer („Afterbirth”) Elnyerte
JAws 2011 Legjobb újonc sorozat American Horror Story Jelölés [97]
Legjobb női mellékszereplő (40 perces sorozat) Jessica Lange Jelölés [98]
Legjobb női főszereplő (40 perces sorozat) Connie Britton Jelölés [99]
2012 69. Golden Globe-gála Legjobb mellékszereplő színésznő, televíziós sorozat, televíziós minisorozat vagy tévéfilm Jessica Lange Elnyerte [100]
Legjobb drámai tévésorozat American Horror Story Jelölés
Screen Actors Guild Awards díjkiosztó Legjobb színésznő, televíziós sorozat (dráma) Jessica Lange Elnyerte [101]
Szaturnusz-díj Legjobb kábel televíziós sorozat American Horror Story Jelölés
Legjobb televíziós színész Dylan McDermott Jelölés
Legjobb televíziós színésznő Jessica Lange Jelölés
Legjobb női televíziós mellékszereplő Frances Conroy Jelölés
Legjobb televíziós vendégszereplő Zachary Quinto Jelölés
TCA Awards Kiemelkedő színésznői teljesítmény televíziós sorozatban Jessica Lange Elnyerte

Emmy-gála[szerkesztés]

Többek között kapott már jelölést Denis O'Hare, Frances Conroy, Sarah Paulson és Angela Bassett is. Díjazottak:

 • 2012: Legjobb női mellékszereplő tévéfilmben vagy minisorozatban (Jessica Lange)
 • 2013: Legjobb férfi mellékszereplő tévéfilmben vagy minisorozatban (James Cromwell)
 • 2014: Legjobb női főszereplő tévéfilmben vagy minisorozatban (Jessica Lange)
 • 2014: Legjobb női mellékszereplő tévéfilmben vagy minisorozatban (Kathy Bates)

Golden Globe-gála[szerkesztés]

2015-ben jelölést kapott Kathy Bates. A sorozatot háromszor jelölték a legjobb minisorozat kategóriában. Díjazottak:

 • 2012: Legjobb női mellékszereplő sorozatban, minisorozatban vagy tévéfilmben (Jessica Lange)
 • 2016: Legjobb női főszereplő minisorozatban vagy tévéfilmben (Lady Gaga)

People's Choice Awards-gála[szerkesztés]

Jelöléssel rendelkezik a Rémségek cirkusza és a Hotel is. Színészek közül Jessica Lange és Lady Gaga kapott jelölést legjobb színésznő kategóriában. Díjazott:

Critics' Choice Television Awards-gála[szerkesztés]

A sorozat összesen 18 jelöléssel rendelkezik 2016-ig. Díjakat kaptak:

 • 2013: Legjobb férfi mellékszereplő tévéfilmben vagy minisorozatban (Zachary Quinto)
 • 2013: Legjobb női mellékszereplő tévéfilmben vagy minisorozatban (Sarah Paulson)
 • 2014: Legjobb női főszereplő tévéfilmben vagy minisorozatban (Jessica Lange)
 • 2015: Legjobb női mellékszereplő tévéfilmben vagy minisorozatban (Sarah Paulson)

Fordítás[szerkesztés]

 • Ez a szócikk részben vagy egészben az American Horror Story című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Martin, Denise.Ryan Murphy Dissects Glee and American Horror Story, Addresses Fans and Critics. 2012. május 22. (Hozzáférés ideje: 2012. október 28.)
 2. Pehanick, Maggie: The True Stories Behind 18 American Horror Story Characters. Popsugar.com , 2016. április 24. (Hozzáférés: 2016. május 8.)
 3. Wood, Lucy: DID YOU KNOW THESE AMERICAN HORROR STORY PLOTLINES ARE BASED ON TRUE EVENTS?. Sugarscape.com , 2015. október 18. (Hozzáférés: 2016. május 8.)
 4. Gennis, Sadie: The Real-Life Inspirations Behind American Horror Story: Hotel. TV Guide, 2015. október 20. (Hozzáférés: 2016. május 8.)
 5. Wightman, Catriona."'Sons of Anarchy', 'American Horror Story' premiere dates set". 2011. július 21. (Hozzáférés: 2011. november 27.)
 6. Wagmeister, Elizabeth: ‘American Horror Story’ Renewed For Two More Seasons at FX. [[Variety (magazin)|]] , 2017. január 12. (Hozzáférés: 2017. január 12.)
 7. Barney, Chuck. „Chuck Barney: Scary, sexy 'American Horror Story' gets its freak on", Mercurynews, 2011. szeptember 30. (Hozzáférés ideje: 2011. december 25.)
 8. Jessica Lange. IMDb. (Hozzáférés: 2017. január 16.)
 9. Emmys Winners 2014 — Full List. Variety. (Hozzáférés: 2017. január 16.)
 10. Golden Globes: Lady Gaga Wins Best Performance by an Actress in a TV Movie or Miniseries | Billboard. Billboard. (Hozzáférés: 2016. január 29.)
 11. VanDerWerff, Todd. „American Horror Story to completely ditch season one characters, story, do something new in season two", A.V. Club, 2011. december 22. (Hozzáférés ideje: 2011. december 25.)
 12. Kissell, Rick: 'American Horror Story: Freak Show' Sets FX Ratings Record (amerikai angol nyelven). Variety. (Hozzáférés: 2016. január 29.)
 13. Andreeva, Neille."‘American Horror Story’ Sets Title For Second Cycle". 201. augusztus 1.(Hozzáférés: 2011. augusztus 16.)
 14. a b Martin, Denise. "Ryan Murphy Dissects Glee and American Horror Story, Addresses Fans and Critics". Vulture. 2012. május 22. (Hozzáférés: 2011. augusztus 16.)
 15. a b Stack, Tim. 'American Horror Story' scoop: Franka Potente joins season two cast. Entertainment Weekly. 2012. július 27. (Hozzáférés: 2012. augusztus 16.)
 16. a b Remling, Amanda. "‘American Horror Story’ Season 2 Spoilers: Blake Sheldon Cast In Two Roles For ‘Asylum’". 2012 augusztus 6. (Hozzáférés ideje: 2012. augusztus 19.
 17. "American Horror Story - Season 2 - Casting Snippet", 2012. augusztus 26. (Hozzáférés ideje: 2012. augusztus 27.)
 18. a b Reiher, Andrea. "'American Horror Story' Season 2: Frances Conroy returning as the 'ultimate angel'" Archiválva 2012. szeptember 7-i dátummal a Wayback Machine-ben. Zap2it, 2012. szeptember 5. (Hozzáférés ideje: 2012. szeptember 15.)
 19. a b c Mullins, Jenna. „American Horror Story Season Two Scoop: New House and (Mostly) New Faces”, Entertainment Online UK, 2011. december 22. (Hozzáférés: 2011. december 25.)
 20. a b Stack, Tim. "'American Horror Story' co-creator Ryan Murphy talks premiere, his favorite scene, and identity of Rubber Man -- EXCLUSIVE" Archiválva 2015. január 26-i dátummal a Wayback Machine-ben. Entertainment Weekly. 2011. október 5. (Hozzáférés: 2011. november 27.)
 21. Nash, Steve. "American Horror Story Interview: “People Want To Be Scared”" 2011. november 5. (Hozzáférés: 2011. november 27.)
 22. Juergens, Brian. "Ryan Murphy and Brad Falchuk Talk "American Horror Story": Blood, Infidelity, and Zachary Quinto". AFTERELTON. 2011. október 3. (Hozzáférés: 2011. november 27.)
 23. Adalian, Josef. „Ryan Murphy Talks American Horror Story”. Vulture. 2011. augusztus 6. (Hozzáférés: 2011. november 27.)
 24. Gold, Kenn. "American Horror Story Interview: “People Want To Be Scared”". Mediablvd. 2011. november 5. (Hozzáférés: 2011. november 27.)
 25. Fienberg, Daniel. "FX orders 'American Horror Story' from 'Glee' pair". HITFIX. 2011. február 17. (Hozzáférés: 2011. november 27.)
 26. "FX Orders "American Horror Story" to Series". 2011. július 18. (Hozzáférés: 2011. november 27.)
 27. Goldberg, Lesley. "'American Horror Story' Adds Tim Minear, 3 More Writers (Exclusive)". The Hollywood Reporter. 2011. augusztus 3. (Hozzáférés: 2011. november 27. )
 28. Itzkoff, Dave. „‘American Horror Story’ Will Scare Up a New Cast and New Haunted Home for Season 2”, The New York Times, 2011. december 22. (Hozzáférés: 2011. december 25.)
 29. a b de Moraes, Lisa. „FX picks up third season of ‘American Horror Story’”. 2012. november 15. (Hozzáférés: 2012. november 16.
 30. Stransky, Tanner. "'Friday Night Lights' star Connie Britton cast in Ryan Murphy's 'American Horror Story' pilot" Archiválva 2012. november 7-i dátummal a Wayback Machine-ben. Entertainment Weekly. 2011. március 18. (Hozzáférés: 2011. november 27.)
 31. Carter Jo, Gayle "What you don't know about TV's Connie Britton" Archiválva 2012. február 10-i dátummal a Wayback Machine-ben, USA Today, 2011. december 5. (Hozzáférés ideje: 2011. december 7.)
 32. Stack, Tim. „'American Horror Story’: Ryan Murphy warns finale contains 'the most shocking scene we've ever done' -- EXCLUSIVE” Archiválva 2014. október 18-i dátummal a Wayback Machine-ben, Entertainment Weekly, 2011. december 15. (Hozzáférés: 2011. december 25.)
 33. Andreeva, Nellie. "Denis O’Hare Joins Ryan Murphy’s FX Pilot ‘American Horror Story’". Deadline Hollywood. 2011. március 30. (Hozzáférés: 2011. november 27.)
 34. Andreeva, Nellie. "Jessica Lange To Star In Ryan Murphy/Brad Falchuk’s FX Pilot ‘American Horror Story’". Deadline Hollywood. 2011. április 13. (Hozzáférés: 2011. november 27.)
 35. Eggersten, Chris. "Jessica Lange Talks Ryan Murphy’s "American Horror Story"", AfterElton, 2011. október 11. (Hozzáférés ideje: 2011. december 12.)
 36. Andreeva, Nellie. "Dylan McDermott To Star In Ryan Murphy’s FX Pilot ‘American Horror Story’", Deadline, 2011. szeptember 29. (Hozzáférés: 2011. december 12.)
 37. Michals, Susan. „Dylan McDermott, Ryan Murphy Talk ‘American Horror Story’”, The Wall Street Jornual, 2011. október 5. (Hozzáférés: 2011. december 25.)
 38. Andreva, Nellie. „‘American Horror Story’ Casts Young Leads”, Deadline Hollywood, 2011. május 5. (Hozzáférés: 2011. december 25.)
 39. Martin, Denise. „American Horror Story's Taissa Farmiga Dishes on Violet's Fate and What's Coming Up Next”, 2011. december 8. (Hozzáférés: 2011. december 25.)
 40. Stack, Violet. „'American Horror Story': Ryan Murphy talks the Black Dahlia and whether Violet is alive... or dead -- EXCLUSIVE” Archiválva 2014. október 18-i dátummal a Wayback Machine-ben, The Entertainment Weekly, 2011. november 30. (Hozzáférés: 2011. december 25.)
 41. a b Rice, Lynette. "Jessica Lange will return to 'American Horror Story' -- EXCLUSIVE" Archiválva 2014. november 29-i dátummal a Wayback Machine-ben. Entertainment Weekly Online. 2012. március 1. (Hozzáférés: 2012. augusztus 16.)
 42. Dawes, Amy. "A few things still up Jessica Lange's sleeves". The Los Angeles Times. 2012 augusztus 17. (Hozzáférés: 2012. augusztus 19.)
 43. Genise, Sadie. "American Horror Story: Details on Jessica Lange and Adam Levine's New Roles". TV Guide. 2012. június 23. (Hozzáférés: 2012. augusztus 16.)
 44. Goldberg, Lesley. "Zachary Quinto Returning to FX's 'American Horror Story'". The Hollywood Reporter. 2012. március 3. (Hozzáférés: 2011. augusztus 16.)
 45. Mullins, Jenna és Bricker, Tierney. "American Horror Story Season Two Scoop: Three More Castmembers Confirmed to Return!". Entertainment Weekly Online UK. 2012. március 2. (Hozzáférés: 2012. augusztus 16.)
 46. Stack, Tim. "'American Horror Story' scoop: 'The Voice' coach Adam Levine in negotiations for season 2 -- EXCLUSIVE". Entertainment Weekly Online UK. 2012. március 20. (Hozzáférés: 2012. augusztus 16.)
 47. Stack, Tim. "'American Horror Story' scoop: 'The Voice' coach Adam Levine in negotiations for season 2 -- EXCLUSIVE". Entertainment Weekly Online UK. 2012. július 26. (Hozzáférés: 2012. augusztus 16.)
 48. Ausiello, Michael. "Exclusive: American Horror Story Casts French Actress in Major (and Mysterious) Season 2 Role". TV Line. 2012. április 11. (Hozzáférés: 2012. augusztus 16.)
 49. Goldberg, Leslie. "'American Horror Story' Adds Emmy, Oscar Nominee James Cromwell". The Hollywood Reporter. 2012. május 7. (Hozzáférés: 2012. augusztus 16.)
 50. Stack, Tim. "'American Horror Story' scoop: Joseph Fiennes in talks for season 2 -- EXCLUSIVE". Entertainment Weekly Online. 2012. június 12. (Hozzáférés: 2012. augusztus 16.)
 51. Stack, Tim. "American Horror Story Scoop: Which CW Stud Is Joining Season Two?". Entertainment Weekly Online UK. 2012. június 29. (Hozzáférés: 2012. augusztus 16.)
 52. MacKenzie, Carina Adly. "'American Horror Story' Season 2 scoop: Chris Zylka will no longer appear" Archiválva 2013. december 5-i dátummal a Wayback Machine-ben Zap2it, 2012. szeptember 6. (Hozzáférés ideje: 2012. szeptember 15.)
 53. Ausiello, Michael. "American Horror Story Exclusive: Skins Star Britne Oldford Joins Season 2 Cast" Archiválva 2014. március 22-i dátummal a Wayback Machine-ben. TV Line. 2012. június 15. (Hozzáférés: 2012. augusztus 16.)
 54. Stack, Tim. "'American Horror Story' scoop: Mark Consuelos joins season 2 -- EXCLUSIVE". Entertainment Weekly. 2012. július 16. (Hozzáférés: 2012. augusztus 16.)
 55. Goldberg , Leslie. 'American Horror Story' Locks Up Clea Duvall. The Hollywood Reporter. 2012. július 20. (Hozzáférés: 2012. augusztus 16.)
 56. a b c Keeps, David A. "Set Pieces: The haunted house of 'American Horror Story'". Los Angeles Times. 2011. október 31. (Hozzáférés: 2011. november 27.)
 57. Kudler, Adrian Glick. "American Horror Story Gave Alfred Rosenheim House in Country Club Park an Early Halloween Costume" CURBED. Los Angeles. 2011. október 4. (Hozzáférés: 2011. november 27.)
 58. Chaney, Jen. "Connie Britton on ‘American Horror Story,’ ‘Friday Night Lights’ and what she learned from Rob Zombie". The Washington Post. 2011. október 5. (Hozzáférés: 2011. november 27.)
 59. winnie "Hírvasárnap". Sorozatjunkie. 2011. november 20. (Hozzáférés: 2011. november 27.)
 60. Santos Dos, Kristin. "American Horror Story Casting Scoop: Jenna Dewan to Be Lovers With Adam Levine". Entertainment Weekly Online UK. 2012 július 26. (Hozzáférés: 2012. augusztus 16.)
 61. Stack, Tim. "'American Horror Story': Watch the terrifying opening credits sequence -- EXCLUSIVE VIDEO" Archiválva 2015. január 12-i dátummal a Wayback Machine-ben, Entertainment Weekly, 2011. szeptember 28. (Hozzáférés ideje: 2011. december 3.)
 62. Crider, Michael. "‘American Horror Story’ Opening Credits Are Totally Creepy [Updated]", 2011. augusztus 3. (Hozzáférés ideje: 2011. december 3.)
 63. Abrams, Natalie. "The New Rubber Man, Lange's Character and More American Horror Story: Asylum Spoilers", 2012. augusztus 7. (Hozzáférés ideje: 2012. augusztus 24)
 64. Carp, Jesse. "American Horror Story Continues Creepy Promos Plus A Horror House Call Campaign". The Television Blend. 2011. augusztus 10. (Hozzáférés: 2011. november 27.)
 65. Carp, Jesse. "American Horror Story Promos Are Creepy Clues". Television Blend. 2011. augusztus 5. (Hozzáférés: 2011. november 27.)
 66. „You Are Going To Die Here” Archiválva 2012. június 23-i dátummal a Wayback Machine-ben (Hozzáférés: 2012. január 16.)
 67. Richenthal, Matt. "American Horror Story Season 2 Promo: Buckets of Body Parts". 2012. augusztus 17. (Hozzáférés ideje: 2012. augusztus 22.)
 68. "American Horror Story Facebook videók". Facebook. (Hozzáférés ideje: 2012. augusztus 29.
 69. "American Horror Story - Season 2 - New Promotional Photos + EW Magazine Cover", Spoilet TV, 2012. augusztus 29. (Hozzáférés ideje: 2012. augusztus 29.)
 70. "American Horror Story: Welcome to the Asylum". Facebook. 2012. augusztus 31. (Hozzáférés ideje: 2012. szeptember 1.)
 71. „FOX International Channels Signs Multi Market Licensing Deal with 20th Century FOX for American Horror Story Covering Europe, Latin America and Asia” Archiválva 2012. február 11-i dátummal a Wayback Machine-ben, 2011. szeptember 9. (Hozzáférés: 2011. december 25.)
 72. Frankel, Daniel."'American Horror Story' gets season 2 order from FX" Archiválva 2012. március 9-i dátummal a Wayback Machine-ben. 2011. október 31. (Hozzáférés: 2011. november 27.)
 73. „FOX Channel zeigt American Horror Story bereits ab November”, serienjunkies.de, (Hozzáférés: 2011. december 25.)
 74. a b „FX UK fényképei a Facebookon”, Facebook, 2011. szeptember 13. (Hozzáférés: 2011. december 26.)
 75. „Info Temporada 1”,(Hozzáférés: 2011. december 26.)
 76. „American Horror Story | Nova Série” Archiválva 2011. november 2-i dátummal a Wayback Machine-ben, (Hozzáférés: 2011. december 27.)
 77. Szewczyk, Łukasz. Fox: „"American Horror story" w Polsce tuż po premierze w USA”, media2.pl, 2011. szeptember 21. (Hozzáférés: 2011. december 27.)
 78. "American Horror Story: Season 1", Metacritic, 2011. október 5. (Hozzáférés ideje: 2011. december 4.)
 79. Tucker, Ken."American Horror Story (2011)" Archiválva 2014. október 12-i dátummal a Wayback Machine-ben, Entertainment Weekly Online, 2011. szeptember 28. (Hozzáférés ideje: 2011. december 4.)
 80. Barney, Chuck."Chuck Barney: Scary, sexy 'American Horror Story' gets its freak on", MercuryNews, 2011. szeptember 30. (Hozzáférés ideje: 2011. december 4.)
 81. Stuver, Hank."2011 TV season: Few smooth takeoffs, many bumpy arrivals", The Washington Post, 2011. szeptember 21. (Hozzáférés ideje: 2011. december 4.)
 82. Hale, Mike. "American Horror Story", The New York Times, 2011. október 4. (Hozzáférés: 2011. december 4.)
 83. Sepinwall, Alan."Review: FX's 'American Horror Story' an overwrought mess", HitFix, 2011. október 4. (Hozzáférés ideje: 2011. december 4.)
 84. McNamara, Mary."TV review: 'American Horror Story' on FX", The LOs Angeles Times, 2011. október 5. (Hozzáférés ideje: 2011. december 4.)
 85. winnie. "Pilot-mustra: American Horror Story – 1×01", Sorozatjunkie, 2011. október 6. (Hozzáférés ideje: 2011. december 4.)
 86. sixx "American Horror Story: jókor, jó helyen, jól", Comment:com, 2011. október 27. (Hozzáférés ideje: 2011. december 4.)
 87. „American Horror Story: Season 2” (Hozzáférés ideje: 2012. november 4.)
 88. Seidman, Robert."Wednesday Cable: 'American Horror Story' Premiere, 'South Park' Return Top MLB Playoffs + 'Ghost Hunters,' 'Nick Swardson' & More" Archiválva 2011. október 7-i dátummal a Wayback Machine-ben, TV by the Numbers, 2011. október 6. (Hozzáférés ideje: 2011. december 4.)
 89. Seidman, Robert."'American Horror Story' Scares Up 3.2 Million Viewers in Premiere Telecast" Archiválva 2016. március 4-i dátummal a Wayback Machine-ben, TV by the Numbers, 2011. október 6. (Hozzáférés ideje: 2011. december 4.)
 90. Gorman, Bill."Wednesday Cable Ratings: 'American Horror Story' Series High Edges 'South Park' + 'Psych,' 'Daily Show,' 'Ultimate Fighter' & More" Archiválva 2012. április 29-i dátummal a Wayback Machine-ben, TV by the Numbers, 2011. október 27. (Hozzáférés ideje: 2011. december 4.)
 91. Gorman, Bill."Wednesday Cable Ratings: 'American Horror Story' Series High + 'South Park,' 'Psych,' 'Real World,' 'Ultimate Fighter,' 'Mythbusters' & More" Archiválva 2011. november 20-i dátummal a Wayback Machine-ben, TV by the Numbers, 2011. november 17. (Hozzáférés ideje: 2011. december 4.)
 92. ""American Horror Story" Surges to Series Highs in Multiple Demos", The Futon Critic, 2011. november 17. (Hozzáférés ideje: 2011. december 4.)
 93. Gorman, Bill. „Wednesday Cable Ratings: 'American Horror Story' Finale Rises, Leads Night + 'Sons Of Guns,' 'Moonshiners,' 'Top Chef', 'Hot In Cleveland' & More” Archiválva 2012. szeptember 5-i dátummal a Wayback Machine-ben, TV by the Numbers, 2011. december 22. (Hozzáférés: 2011. december 26.)
 94. Gorman, Bill. „International Premiere Of 'American Horror Story' Scares Up Big Numbers On Fox International Channels” Archiválva 2011. november 17-i dátummal a Wayback Machine-ben, TV by the Numbers, 2011. november 15. (Hozzáférés: 2011. december 26.)
 95. Gorman, Bill."International Premiere Of 'American Horror Story' Scares Up Big Numbers On Fox International Channels" Archiválva 2011. november 17-i dátummal a Wayback Machine-ben, TV by the Numbers, 2011. november 15. (Hozzáférés ideje: 2011. december 4.)
 96. Kilday, Gregg. „'The Descendants,' 'Drive' Take Top Satellite Award Honors”, The Hollywood Reporter, 2011. december 18. (Hozzáférés: 2011. december 26.)
 97. Bruzsy. JAws 2011: „Legjobb újonc sorozat”, Sorozatjunkie, 2011. december 30. (Hozzáférés ideje: 2012. január 31.)
 98. „JAws 2011: Legjobb női mellékszereplő (40 perces sorozat)”, Sorozatjunkie, 2011. december 30. (Hozzáférés ideje: 2012. január 31.)
 99. „JAws 2011: Legjobb női főszereplő (40 perces sorozat)”, Sorozatjunkie, 2012. január 3. (Hozzáférés ideje: 2012. január 31.)
 100. Hinman, Michell. „Peter Dinklage, Jessica Lange Win Golden Globe Awards”, Airlock Alpha, 2012. január 15. (Hozzáférés ideje: 2012. január 21.
 101. Charles, Marissa.„And the winners are...Tears of shock and joy as The Help sweeps the boards at the SAG Awards”, Dailymail, 2012. január 30. (Hozzáférés ideje: 2012. január 31.)

További információk[szerkesztés]