USA Today

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
USA Today
USA Today 2012logo.svg
USA Today 2012logo.svg
Adatok
Típus napilap
Formátum broadsheet

Ország  USA
Alapítva 1982. szeptember 15.
Ár US 75¢
Tulajdonos Gannett Company
Kiadó Gannett Company, Inc.
Szerkesztő John Hillkirk
Példányszám 2 278 022[1]
Nyelv Angol
Székhely 7950 Jones Branch Drive
McLean, VA 22108
 USA

ISSN 0734-7456
Az USA Today weboldala
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz USA Today témájú médiaállományokat.

Az USA Today [ˈjuː ˈes ˈei təˈdei] az Amerikai Egyesült Államok legnagyobb példányszámú napilapja. A Gannett Company adja ki hétköznaponként 2,25 millió példányban. A lap alapítója Allen 'Al' Neuharth. A példányszám sokszor vita tárgya, mert a USA Today többek között szállodákban is terjeszti az újságot olyan vevőknek, akik gyakran nincsenek tudatában, hogy fizetnek érte. A lapot 1982-ben alapították azzal a céllal, hogy legyen az Egyesült Államokban is egy valódi országos újság, mert addig csak a helyi lapok voltak ismertek az országban. A sok diagrammal, táblázattal és fotóval ellátott színes újság ellenpontozta a New York Times szürkeségét. Hangsúlyozandó a nemzeti jelleget a USA Today közvélemény-kutatásairól lett ismert.

Az újság kezdeti sikereit sok kritika kísérte. Sokakban ellenkezést váltott ki a színesség, „McÚjságnak” bélyegezték a kiadványt. A kiadó új utakra lelt a terjesztés területén is. Sajátos, doboz alakú újságárusító gépekben lehet hozzájutni az újsághoz. Más csatornák mellett repülőtereken és szállodákban is terjeszteni kezdték a lapot. Elsők között küldték a lap végső kiadását egyszerre több helyre is az országban műholdas vevő segítségével nyomtatásra és terjesztésre. A műholdak és a regionális nyomtatás segítségével a legfrissebb híreket tudták közölni.

A USA Today és a Gannett székháza a virginiai McLeanben

2001-ben a lap Washington, D.C. egyik külvárosába, a virginiai McLeanbe költözött. Az eredeti székhely, a Rosslynben található USA Today and Gannett, Inc. „ezüsttornyok” a washingtoni tájkép szerves részét képezi. 2004. szeptember 7-én a lap ára az 1985-től megszokott 50 centről 75-re emelkedett.

Források[szerkesztés]

  1. Associated Press. „Circulation at the Top 20 Newspapers”, Yahoo! Finance (Hozzáférés ideje: 2007. április 30.) 

Külső hivatkozások[szerkesztés]

  • USA USA-portál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap